Macem-macem gandum

tetanèn jinis gandum

Ing jagad pertanian ana wiji sing disertifikasi sing diproduksi lan dipasarake kanggo adaptasi karo peraturan saiki. Kanthi cara iki, kualitase dijamin amarga atose tartamtu bisa dipesthekake lan duwe kekuwatan germinasi sing gedhe. Ana macem-macem jinis gandum ing Spanyol sing tuwuh amarga panen lan kualitas sing dhuwur.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan macem-macem macem-macem jinis gandum lan ciri-cirine.

Varietas gandum umum

tanduran ing tetanen

Varietas gandum empuk yaiku garansi produktivitas sing luwih dhuwur ing tanduran uga kualitas sing apik kanggo kekuatan medium lan garis sing jembar. Ayo ndeleng macem-macem jinis iki:

  • Varietas gandum musim semi Galera. Iki produktif banget. Industri tepung ing negara kita dikarepake banget. Kualitase luwih apik tinimbang varietas gandum sing intensitas dhuwur. Nggabungake kualitas lan kinerja sing dibutuhake kanggo panen sing duwe bathi. Iki nduweni adaptasi sing apik, kalebu variasi sing paling kuat ing antarane jinis sing padha, lan bisa menehi produktivitas sing luwih dhuwur. Ing Lembah Ebro, Castilla La Mancha lan Castilla León, dianjurake budidaya irigasi. Iki tahan banget tumrap penyakit kayata jamur bubuk, septoria lan teyeng coklat. Persentase proteine ​​ana 15%.
  • Gandum musim semi sing alus saka macem-macem Badiel. Iki minangka jinis gandum sing irigasi, sing ngasilake luwih akeh tinimbang jinis gandum liyane. Resistensi penginapan sing kuat banget, kayata macem-macem Gazul, tahan kanggo penyakit kayata jamur bubuk lan septoria. Resistensi karat coklat lan kuning moderat. Ing wilayah sing asring kedadeyan kasebut, dheweke kudu diobati nganggo fungisida spesifik. Iki nduweni persentase protein, kapasitas glepung duwe nilai resistensi sing dhuwur lan nyedhiyakake glepung sing luwih apik kanthi kecekapan.
  • Macem-macem gandum Califa Sur. Kasedhiya macem-macem nganti 13% luwih produktif. Iki nyedhiyakake adaptasi sing apik ing sisih lor uga ing sisih kidul Spanyol. Nilai kekuwatan cukup dhuwur lan duweni jumlah protein sing ngluwihi 15%. Iki nyedhiyakake glepung stabilitas dhuwur lan gandum sing nambah lem. Cendhak lan kapasitas panenane cukup dhuwur.

Varietas gandum durum

sereal gandum

Varietas gandum durum yaiku:

  • Athoris: Minangka macem-macem sing ngasilake panen sing dhuwur lan cukup stabil. Bisa adaptasi kanthi apik kanggo kabeh jinis medan lan tahan tahan kanggo sawetara penyakit kayata septoria lan teyeng kuning. Nduwe trio kualitas tinggi.
  • Tawon: Iki minangka salah sawijining jinis gandum durum sing paling misuwur amarga adaptasi gedhe. Minangka salah sawijining wiji paling wiji ing negara kita. Lan minangka presentasi pangembangan tanduran sing apik lan drajad sing apik banget. Thanks kanggo salib genetik bisa tahan banget kanggo penyakit lan jaringan.
  • Kiko Nick: uga duwe produksi apik ing kabeh jinis wilayah. Nduwe semolina lan pastera sing berkualitas apik. Kandhungan protein dhuwur lan nambah kualitas lem. Wis tahan apik kanggo teyeng lan papan panginepan.
  • Noviris: minangka salah sawijining jinis gandum sing ditandur awal nanging duwe kualitas dhuwur. Umume dibudidayakake ing sisih lor semenanjung lan tahan kanggo penyakit. Nduweni gandum kanthi kualitas apik lan lem sing apik banget.

Varietas wiji gandum sing wis ditandur ing Spanyol biasane bisa adaptasi karo medan lan iklim, sawetara uga tahan penyakit. Nanging iki minangka lapangan ing endi riset terus entuk kualitas sing luwih apik kanggo mbesuk.

Klasifikasi

Ing klasifikasi, varietas gandum utama dibedakake miturut rong faktor dhasar yaiku:

  • Wakaf genetik: Gandum durum (Triticum durum) utawa gandum umum (Triticum estivum). Gandum umum minangka jinis gandum sing paling akeh ditanam amarga digunakake kanggo nggawe roti utawa tepung. Endowmen genetik kasebut yaiku hexaploid. Bentenipun, gandum durum duweni endowmen genetik tetraploid lan kandungan protein sing luwih dhuwur; asring digunakake kanggo nggawe pasta.
  • Siklus panen: Gandum mangsa utawa gandum musim semi. Gandum mangsa ditandur nalika musim gugur lan biasane dipanen 8-10 wulan mengko. Periode suhu sithik dibutuhake supaya bisa sukses kembang (vernalisasi). Ing gandum musim semi, ora mbutuhake vernalisasi. Disebar ing musim semi lan dipanen udakara 4-6 wulan mengko.

Sinau lan riset

jinis gandum

Kanggo nyoba lan nemtokake jinis gandum sing paling produktif, dheweke dites ing Andalusia, Aragon, Castilla La Mancha, Castilla León, Catalonia, Euskadi, Estrela Madura, Galicia, Madrid lan Navarra. Papat komunitas pertama duwe uji coba paling akeh.

Tes kasebut diklompokaké ing macem-macem wilayah agroclimatic kanggo nggampangake interpretasi data kanthi ngetrapake suhu lan udan udan ing saben papan. Sampeyan kudu eling yen penting banget kanggo mbandhingake data prilaku keturunan miturut wilayah iklim sing beda-beda.

Supaya bisa diklasifikasikake macem-macem jinis gandum miturut suhu, yen adhedhasar suhu rata-rata ing wulan April, kalebu kategori ing ngisor iki:

  • Wilayah kadhemen, ngisor 11 ° C.
  • Wilayah sing sedheng, entre 11 y 15 ° C.
  • Zona anget, ndhuwur 13 ° C.

Wilayah sing diklasifikasikake miturut rezim udan ditemtokake minangka kategori ing ngisor iki:

  • Wilayah semi-garing, ing endi udan taunan padha utawa kurang saka 500 mm.
  • Wilayah sub-lembab, kanthi udan tahunan luwih saka 500 mm nanging kurang saka 700 mm.
  • Wilayah lembab, kanthi udan tahunan luwih saka 700 mm.

Ing panliten iki, gandum mangsa umum wis dites ing 13 wilayah adhem lan 12 wilayah sedheng. Ing wektu sing padha, gandum musim panas umum dites mung sepisan ing wilayah sing adhem, nanging 11 kali ing wilayah sedheng lan 8 kali ing wilayah sing anget. Gandum durum wis dites ing 3 lokasi adhem sing beda, 7 anget lan 6 anget. Perlu dielingake manawa macem-macem bisa diproduksi ing sak zona agroclimatic, nanging ora ing zona agroclimatic liyane. Kabeh gumantung saka adaptasi karo iklim wilayah kasebut.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan macem-macem jinis gandum sing ana lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.