Jinis klapa

Ana macem-macem jinis klapa

Ing basa umum utawa populer istilah "klapa" digunakake kanggo ngrujuk jinis buah sing bunder lan bisa dipangan sing duwe cangkang keras lan diprodhuksi dening sawetara spesies wit kurma. Nanging iki nggawe kebingungan, amarga sejatine bogeyman sejatine yaiku Cocos nucifera lan spesies iki ana sawetara jinis.

Dadi, kepiye carane kita njawab pitakonan, ing artikel iki Kita bakal nyritakake babagan kabeh jinis klapa sing ana, sing sejatine uga sing sejatine ora.

Cocos nucifera, wit klapa asli

Wit klapa metokake woh-wohan sing bisa dipangan

Wit klapa o Cocos nucifera Iki minangka wit kurma khas pantai tropis ing Amerika lan Asia. Nduweni batang langsing udakara 50 sentimeter ing dhasar lan dhuwure nganti 20 meter. Godhonge wis pucuk lan dawane nganti 5 meter. Dene woh-wohan kasebut duwe bentuk obovoid, ukurane udakara 20-30 sentimeter lan kulit fibrosa. Pulp iku putih lan bisa dipangan.

Macem-macem

Sejatine, kita bisa mbedakake macem-macem jinis khas, lan kurcaci. Tilas ngasilake akeh klapa ukuran sedheng, kayata klapa saka Kapuloan Laccadive ing India, utawa klapa San Blas ing Panama. Wit-wit wit palem gedhe, sing gampang tekan 20 meter, mula luwih becik ditandur ing kebon, lan dudu pot.

Dene wit klapa kerdil, kita temokake »Regia» (dwarf abang), »Eburnea» (dwarf kuning), utawa »Plumilla» (dwarf ijo). Dhuwure diwasa luwih murah, udakara paling kurang 6-7 meter. Iki pancen precocious lan produktif, mula dianjurake supaya tuwuh ing kebon utawa kebon cilik.

Nggunakake

Klapa bisa dipangan

Pulp klapa bisa dipangan, lan nyatane dikonsumsi mentah utawa banyu diekstrak kanggo nggawe ombenan. Iki uga digunakake kanggo nggawe yogurt, kue, lan es krim. Kajaba iku, sifat obat kayata obat pencahar lan diuretik diwenehake.

Wit palem liyane kanthi woh-wohan padha karo klapa

Saiki kita wis ngomong babagan wit klapa sing nyata lan sejati, saiki wayahe ngobrol babagan spesies wit kurma liyane sing ngasilake woh-wohan sing padha karo klapa:

Klapa segara (Lodoicea maldivica)

La Lodoicea maldivica Iki kalebu spesies palem sing asli saka Seychelles. Dhuwure 30 meter, lan ngembangake siji batang tipis sing dilantik karo godhong kosapalmate sing gedhe. Woh kasebut minangka kacang ijo kanthi cangkang serat lan ngemot nganti 3 wiji. Iki paling gedhe ing saindenging jagad, kanthi bobote maksimal 25 kilo. Ora tahan es.

Kelapa Sawit (Butia Capitata)

La wit kurma sele iku endemik kanggo Brasil, sanajan dibudidayakake ing wilayah tropis lan anget ing donya. Tekan dhuwur nganti 5 meter, lan ngembangake batang udakara 20 nganti 30 sentimeter ing diameter. Godhonge dicethek, lengkungan, lan dawa nganti 170 sentimeter. Woh iki oblong, kanthi kulit kuning lan daging, mula bisa dipangan. Diameter iki udakara 2-3 sentimeter. Nolak frosts nganti -4ºC.

Palmyra (Flabellifer Borassus)

El Flabellifer Borassus yaiku sawit asli ing Asia Tenggara sing tekan dhuwure nganti 30 meter. Godhonge bentuke kipas lan ambane udakara 3 meter. Dene woh-wohan kasebut duwe diameter 10 nganti 25 sentimeter. Iki kasusun saka kulit ireng sing nglindhungi pulp sing putih lan bisa dimangan kanthi rasa legi. Ndhukung adhem, lan kemungkinan spesimen diwasa bisa ngidinke fros sing ringkih (nganti -1ºC) yen dijaga.

Pejibaye (Bactris gasipaes)

Pejibaye minangka sawit tropis sing asale saka Amerika dhuwuré nganti 20 meter, lan ngembangake batang tunggal sing kandel udakara 30 sentimeter. Godhonge wis pucuk, udakara 3 meter, lan ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan diarani drupes sing ukurane udakara 2 sentimeter. Sanajan bisa dipangan seger saka tanduran, nanging asring dipangan nganggo mayonis, utawa digawe es krim. Amarga asale, mula ora tahan es.

Salaca (Salacca edulis)

Salaca minangka wit kurma sing dipercaya asale saka pulau-pulau Jawa lan Sumatra. Wis gagang, nanging cekak banget mula biasane ora dingerteni. Godhong sing wis ganti iku pinnate lan bisa ukurane nganti 6 meter., kanthi leaflet dawane nganti 2 meter. Kajaba iku, dheweke duwe duri 15 inci. Woh-wohan kasebut dibunderaké, lan kulité krasa nanging lancip, putih, oranye semu utawa peteng gumantung saka macem-macem. Pulp bisa dipangan, lan rasane legi lan asem. Ora tahan es, nanging yen tuwuh ing iyub-iyub bisa dadi tuwuh ing njero omah sing nyenengake.

Apa sampeyan ngerti jinis klapa iki?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.