Jinis wiji

Ana macem-macem jinis wiji

Ana macem-macem jinis tanduran ing donya, lan uga akeh jinis wiji. Iki minangka asil evolusi paling gedhe tumrap makhluk-makhluk tanduran, amarga ing struktur cilik kabeh informasi genetik konsentratis sing bakal ndadekake, yen tuwuh, dadi wit, semak, palem, jamu, kaktus, succulents, ... utawa liya-liyane. .

Yen sampeyan ora mangan sadurunge, amarga ana sawetara sing bisa dipangan, kayata wiji kembang srengenge, beras utawa lentil, lan liya-liyane. Nyedhaki jagad iki paling menarik, amarga sampeyan bakal ngidini sampeyan duwe ide sing luwih jelas babagan pirang-pirang jinis wiji, lan tanduran sing ngasilake.

Apa jinis wiji?

Akeh jinis wiji ing jagad iki

Bibit minangka bagean penting saka tanduran; ora muspra, ing kana disimpen bahan genetik saka generasi anyar sing bisa ditindakake. Nanging uga penting kanggo tetanen lan hortikultura, amarga luwih murah tinimbang bibit, bisa uga akeh unit sing bisa urip, yen bisa urip. Kanthi cara iki, kita bisa duwe akeh tanduran kanthi biaya sing murah.

Fokus karo macem-macem jinis wiji, Sampeyan kudu ngerti manawa diklasifikasikake dadi wolung klompok:

  • Wiji bayi
  • Wiji kréol
  • Wiji sing bisa dipangan
  • Wiji kembang
  • Wiji buah
  • Wiji sayuran
  • Wiji hibrida
  • Wiji sing luwih apik

Wiji bayi

Jenenge bisa uga wis ngerti apa sejatine, nanging yen sampeyan ora mangu-mangu ngandhani Yaiku kalebu jinis wiji sing wis diobati, mula yen kuncine, tanduran isih sithik.

Kajaba iku, wiji kasebut cocog kanggo dikonsumsi, amarga gampang dikunyah amarga empuk lan legi, lan nduweni gizi sing padha karo murni, utawa malah bisa ngluwihi.

Wiji kréol

Dheweke minangka autochthonous, sing durung dimodifikasi kanthi genetis, paling ora kanthi artifisial. Iki tegese tanduran sing diprodhuksi kanthi alami, sawise polinasi kembang, lan banjur diklumpukake. Iki kalebu spesies murni sing padha; tegese, dheweke dudu salib hibrida. Contone, yen poppy nyebrang (Papaver rhoeas) karo liyane, wiji sampeyan bakal murni.

Entuk wiji kasebut, miturut panemuku, perkara sing paling apik, amarga kita bakal duwe jaminan manawa tanduran sing dipikolehi bakal adaptasi tanpa ana masalah karo kahanan ing wilayah kita.

Wiji sing bisa dipangan

Beras minangka sereal sing penting banget

Kaya jenenge, yaiku sing cocog kanggo dikonsumsi lan, mula, sing ditanam kanggo tujuan kasebut. Sadurunge kasebut wiji kembang srengenge, beras utawa lentil, nanging ana akeh wiji sing bisa dipangan: pistachios, kenari, jagung, gandum, wijen, waluh, chia ...

Sanajan sejatine ana sawetara sing bisa nyebabake sawetara jinis reaksi alergi, kayata gandum utawa jagung, kanggo wong sing sensitif, umume kita ngomong babagan wiji sing, yen dikonsumsi saka wektu ke wektu, bisa nambah diet lan kesehatan. Akeh sing sugih protein, vitamin kayata B utawa E, lan sawetara mineral kayata kalsium.

Wiji kembang

Wiji kembang biasane cilik

Ana macem-macem jinis wiji kembang: ana sing ukurane cilik lan entheng nganti gampang digawa angin, kaya dene dandelion; ana liyane sing luwih gedhe, kayata bushes mawar, lan mula luwih gumantung karo kewan utawa, kadang-kadang, ing banyu supaya bisa uwal saka tanduran ibu.

Werna, ukuran, lan bentuk beda-beda gumantung saka siji spesies menyang spesies. Mula, sampeyan kudu milih papan winih sing bakal ditandur, supaya ora kekurangan papan.

Wiji buah

Wiji woh rada gedhe tinimbang wiji kembang

Kaya woh-wohan, watake beda-beda: wit wit ceri warna coklat, dibunderaké lan ukuran kira-kira sak sentimeter; wit anjir cemlorot, memanjang lan ukurane kurang saka 0,5 sentimeter.

Tanduran sing ngasilake ditandur ing kebon kanthi pirang-pirang kali, nanging uga ana spesies sing diadaptasi kanggo tuwuh ing pot, kayata genus Citrus (buah jeruk).

Wiji sayuran

Wiji sayuran entheng banget

ing sayuran yaiku tanduran sing ditandur kanggo dikonsumsi. Iki kalebu kacang-kacangan lan sayuran, kayata salad, celery, lada, wortel, lsp. Kabeh mau butuh asor tetep kanggo germin, lan asring uga panas, mula wektu nyebar biasane musim semi.

Saiki, kanggo njupuk kauntungan sing luwih apik ing musim iki, sampeyan bisa nyebar ing wiji sing dilindhungi, utawa menyang germinator listrik.

Wiji hibrida

Wiji hibrida yaiku sing asale saka salib saka rong spesies utawa macem-macem jinis murni. Contone, wiji sing dipikolehi saka nyebrang wit kurma Washingtonia sing kuat y Washingtonia filifilia minangka hibrida, menehi munggah menyang Washingtonia filibusta. Tanduran iki duwe ciri khas wong tuwa, nanging asring duwe siji utawa luwih ciri sing luwih apik.

Dadi, bisa tahan luwih akeh, ngasilake woh-wohan sing luwih akeh lan / utawa kanthi wiji luwih utawa kurang, luwih tahan tumrap hama lan / utawa penyakit, tuwuh kanthi luwih cepet, utawa ukuran diwasa luwih gedhe utawa kurang.

Rong jinis dibedakake:

  • ing gratis hibrida, yaiku sing terus berkembang sawise mekar.
  • ing hibrida sing wis ditemtokake, yaiku sing, sawise ngembang, bisa tuwuh kanthi laju luwih alon utawa malah mandheg.

Wiji sing luwih apik

Wiji jenis iki yaiku sing wis dipikolehi amarga sawetara teknik lan / utawa proses sing ditindakake manungsa, lan mesthi ana ing lingkungan sing dikontrol.

Dheweke duwe sawetara kaluwihan, amarga bakal tuwuh tanduran sing luwih adaptasi karo lingkungan, lan luwih tahan tumrap hama lan penyakit.

Kaya sing sampeyan ngerteni, ana macem-macem jinis wiji. Yen sampeyan pengin ngerti luwih lengkap, klik ing ngisor iki:

Artikel sing gegandhengan:
Apa sejatine, asal usul lan kepiye wiji-wiji kasebar

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.