Kacang jembar: pandhuan tuwuh

kacang-kacangan

Kacang fava minangka tanduran sing apik banget: padha duwe tingkat tuwuhing sing cepet banget lan uga produktif. Dheweke ora mbutuhake perawatan khusus, mula minangka tanduran sing cocog kanggo pamula, sanajan kanggo sing durung duwe pengalaman ngurus tanduran.

Dheweke bisa ditanam ing pot lan ing lemah amarga dhuwure ora ngluwihi siji setengah meter, sing bisa dadi alesan kanggo dekorasi pojok endi wae. Lan kudu dikandhani duwe nilai hias sing cukup dhuwur 😉.

Karakteristik kacang fava

kacang buncis

Kacang jembar, sing jeneng ilmiahe kacang buncis, minangka tanduran panjaluk sing jamu ing siklus taunan, tegese, sajrone setaun bakal tuwuh, tuwuh, mekar, ngasilake woh lan pungkasane mati. Dheweke asli saka Timur Tengah, kalebu kulawarga botani Leguminosaceae (kacang-kacangan). Dheweke duwe bantalan lurus lan tegak, kanthi gagang sing kuat. Godhonge sulih, senyawa lan paripinnate, ora duwe tendril.

ing kembang wangi, gedhe, nganti 4cm, kanthi kelopak putih kanthi warna violet, ungu utawa ireng. Dheweke kalebu hermaphrodite, yaiku organ reproduksi lanang lan wadon ana kembang sing padha. Ing woh iku legume ukuran elongated antara 10 lan 30cm. Ing njero ana antara 2 lan 9 wiji sing disusun saurutan.

Ana macem-macem jinis, ing ngisor iki sing paling akeh digunakake:

  • Banyu legi: gagang wungu, woh-wohan gedhe lan dawa lan wiji wernane krim.
  • Manyamiel: duwe ukuran medium, batang abrit, lan wiji warna krim panggang.
  • Ratu Blackberry: wiji wungu.

Kepiye carane tuwuh?

Kacang jembar ing kebon

Rasane kaya kacang lima? Yen mangkono, mula bakal dijlentrehake kabeh sing sampeyan kudu ngerti supaya bisa ngasilake panen sing apik:

Sows

Wiji wiyar dianjurake kanggo nyebar nalika awal musim semi, ing pot utawa langsung ing lemah. Ayo ngerti carane nerusake ing saben kasus:

Panci

  1. Wangsulan: Bab ingkang pisanan sing kudu kita lakoni yaiku ngiseni pot udakara 13-15cm kanthi medium sing tuwuh universal.
  2. Sabanjure, kita pasang siji utawa rong wiji wiji wiji ing permukaan landasan, lan kita dikubur udakara 1cm.
  3. Banjur, kita banyu kanthi toya, lan lemah sing direndhem.
  4. Lan pungkasane kita nyelehake pot ing njaba, ing wilayah sing sinar matahari langsung.

Nalika oyot tuwuh metu saka bolongan pembuangan, mula bakal wayahe ditransfer menyang pot kanthi diameter luwih gedhe, kayata 30-35cm.

Ing kebon

  1. Sadurunge nyebar, penting kanggo nyiyapake lemah. Kanggo iki, disaranake lunga nganggo mototoult utawa pacul motor supaya lemah kasebut longgar.
  2. Sabanjure, kita kudu nyopot watu kasebut, nganti bisa.
  3. Banjur kita tingkat lemah kanthi garu.
  4. Saiki, kita pupuk lahan kanthi pupuk organik, kayata cacing humus, tuladhane pouring lapisan 5-7cm.
  5. Kita bali menyang nggaru.
  6. Banjur, kita nggawe alur kanthi ambane 5cm, kanthi jarak minimal antara 60cm.
  7. Kita nyelehake tutor kanggo nuntun tuwuhane.
  8. Kita nyebar wiji nyoba ninggalake udakara 30cm ing antarane.
  9. Kita nutupi karo lemah.
  10. Lan pungkasane kita banyu.

Bakal cepet berkembang, sawise 15 dina.

Maintenance

Yen wis nandur kacang wiji, kita kudu tetep ngrawat supaya bisa terus tuwuh lan ngasilake, yen wis tekan wayah, akeh woh-wohan. Kanggo nindakake iki, sampeyan kudu nindakake perkara ing ngisor iki:

  • Irigasi: siraman kudu asring, apamaneh nalika mekar lan metokake woh. Aja nganti lemah garing banget.
  • Pelanggan: sajrone musim kasebut, dheweke kudu mbayar pupuk organik, kayata pupuk yen ana ing lemah, utawa nganggo guano cair yen ana ing pot.
  • Pruning: Godhong sing luwih anyar kudu dicopot saka batang utama yen legum wis dibentuk. Iki bakal ngidini dheweke diwasa luwih awal lan, kanthi sengaja, nyuda resiko aphids sing nyerang.
  • Panen: legume dipanen sadurunge garing, 70 utawa 90 dina sawise nyebar.

Apa hama lan penyakit sing bisa diduweni?

Aphid ing kacang sing jembar

Sanajan tanduran kasebut cukup tahan, nanging duwe mungsuh sing kudu dikontrol:

Hama

  • Aphid ireng: disimpen ing pucuk gagang lan kembang. Perang karo Malation utawa Menazón.
  • Sitone: yaiku kumbang sing mangan godhong. Iki ditambani karo Carbaril.
  • Lixus: yaiku kumbang sing larva motong gagang tanduran. Iki diobati karo Trichlorfon utawa Lindane.
  • Wisata kacang polong: godhong perak lan deformasi kacang-kacangan. Dheweke bisa dikontrol kanthi cukup kanthi nemplekake traps anti-thrips biru ing dhuwur tanduran.

Penyakit

  • Cilik: njalari munculé bintik-bintik pucet ing godhong. Iki ditambani nganggo Maneb, Zineb utawa campuran Bordeaux.
  • Roya: nyebabake munculé bintik oranye / abang ing godhong. Iki ditambani karo Zineb utawa Maneb.
  • Penyakit Sclerotia- Nimbulake godhong lan batang duwe cetakan putih kathok sing nyebabake bosok. Ditambani nganggo TMTD.
  • Jopo: minangka tanduran parasit sing, kayadene kabeh parasit, panganan kanggo nutrisi sing dicolong saka tanduran tuan rumah, nyebabake bisa lemes lan mati ora suwe. Ora ana obat sing efektif. Siji-sijine sing bisa ditindakake kanggo nyegah panyebaran yaiku muter lan mateni jopos sadurunge ngasilake buah.

Migunakake lan sifat kacang polong fava

kacang wiyar

Kacang jembar bisa digunakake kanggo tanduran hias. Dheweke duwe warna ijo sing apik banget, lan kembang dekoratif banget supaya bisa katon apik ing teras utawa teras. Nanging, tanpa mangu-mangu, panggunaan sing paling wiyar yaiku kuliner. Sampeyan bisa mangan kacang-kacangan lan wiji, lan gurih seger, ing sup utawa wis dimasak.

Apa sampeyan ngerti manawa duwe sifat obat? Kembang sing diresiki yaiku diuretik, nyuceni lan bisa nyuda gejala penyakit rematik. Wiji mbantu nyuda tingkat kolesterol, amarga nyuda lan ngilangi lemak sing ana ing arteri.

Kanthi iki kita ngrampungake kacang khusus. Apa sampeyan wani ngolah?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.