Apa kaunggulan saka tanduran wiji?

kaluwihan saka tanduran wiji

Wiji kasebut yaiku pungkasan akuisisi alam (kanggo wayahe). Tanduran pisanan sing muncul ora ngasilake, nanging saya akeh amarga spora, sing digawa angin. Nanging udakara 380 yuta kepungkur iki wiwit owah. Makhluk sayuran muncul, diarani tanduran pembuluh darah, sing ngasilake kanthi cara sing beda. Kanthi cara sing bakal dadi cara sing paling umum ing Kraton Tandur. Nanging, Apa kaunggulan saka tanduran wiji?

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni kaluwihan tanduran wiji lan bandhingane karo cara nyebar liyane.

Apa sing diarani winih

Kaluwihan Tanduran Bibit Evolusi

Nalika ngomong babagan kaluwihan tanduran kanthi wiji, kita kudu nyebut kaluwihan evolusi lan gampang nandur tanduran, ngolah kebon, lan tetanen. Kaping pisanan yaiku nuduhake wiji minangka bagean dhasar saka tanduran. Bisa duwe macem-macem ukuran, macem-macem bentuk, nanging preduli saka tampilan lan tanduran sing ngasilake, ing njero kita bakal nemokake kabeh informasi genetik sing dibutuhake kanggo mbentuk spesimen anyar, sanajan wiji kasebut ora bobote luwih saka sawetara gram.

Nanging apa sing kedadeyan nalika pisah karo tanduran ibu? Sejatine, masalah kasebut ora serius banget. Ora kaya spora, wiji nyebar amarga bantuan kewan, gedhe utawa cilik. Contone, nalika segawon ngliwati lapangan suket, dheweke bisa entuk luwih saka siji winih sing dipasang ing wulune. Iki bakal tiba ing papan sing adoh saka wong tuwane nalika wulu gonjang-ganjing utawa nalika manungsa dijupuk. Sandhangan lan sepatu sing digawa uga dadi sarana transportasi winih.

Dhaptar tanduran kanthi wiji

Ana rong jinis tanduran utama sing duwe wiji. Sawetara wong ngasilake wiji kosong sing ora ditutupi utawa wis thukul ing njero polong buah. Tanduran jinis iki dikenal minangka senam. Tanduran wiji nomer loro luwih maju lan dingerteni kanthi jeneng angiosperma. Yaiku wiji-wiji sing duwe kembang lan pungkasane mbentuk woh-wohan sing ana akeh wiji ing njero.

Antarane tuladha tanduran karo wiji kita duwe dhaptar sawetara sing paling misuwur:

  1. Wit apel
  2. wit pir
  3. Wit kayu linglang
  4. Wit persik
  5. Naranjo
  6. Kacang almond
  7. Zaitun
  8. Apricot
  9. Tomat
  10. Cherry
  11. Asem
  12. Pisang
  13. Plum
  14. Wit klapa
  15. Chestnut
  16. Tanduran alpukat
  17. Wit pelem
  18. Conifers
  19. Ing Oak
  20. Oork gabus

Iki minangka sing paling digunakake kanggo hiasan ing kebon lan ing tanduran kanggo produksi lan adol.

Kauntungan saka tanduran wiji ing evolusi

akeh wiji sing dikoleksi nganggo sendok kayu

Nanging kajaba duwe pitulung - kewan sing asring ora minat, tanduran wiji bisa dibuyarake kanthi cara liya: kayata banyu. Contone, pendaki Inlet gigas, sing urip ing alas tropis ing Amerika Selatan, nggunakake segara kanggo njajah pesisir liyane. Nindakake kanthi apik nganti tekan Eropa, mesthine yen kedadeyan ora bisa germinal amarga iklim Eropa luwih adhem tinimbang habitate.

Sanajan ana prekara sing bisa narik kawigaten luwih akeh, bisa dadi pilihan saka wiji, yaiku, suwene wektu bisa tetep urip. Sejatine ana sawetara spesies sing kudu nemokake kahanan sing cocog kanggo germinasi sawetara dina sawise tiba saka tanduran ibune, nanging ana liyane sing bisa nindakake pirang-pirang taun mengko, kayata Magnolia sing ditemokake Sir David Attenborough lan sing sampeyan bisa ndeleng Kene.

Kabeh fitur kasebut digawe saka sudut pandang evolusi, wiji kasebut sukses banget. Lan mupangate kaunggulan tetanduran kanthi winih bisa dirangkum ing ngisor iki:

  • Luwih gampang kanggo muter
  • Kelangsungan spesies sing luwih sukses
  • Area distribusi sing luwih gedhe
  • Konservasi gen sing luwih apik
  • Panganggone ekosistem lan perbaikan habitat. Yen tanduran ora kondhang ing habitat alami, kanthi nyebar wiji kanthi hawa utawa nggunakake kewan, bisa nemokake habitat liya sing bisa subur. Kanthi cara iki, area distribusi spesies tartamtu bisa nambah kanthi dramatis.

Kauntungan saka tanduran wiji ing tanduran

Reproduksi tanduran ing tanduran nggunakake wiji

Saiki kita terus nganalisa apa kaluwihan tanduran kanthi wiji saka sudut pandang tanduran. Yaiku, apa kaluwihane tanduran sing ditandur winih utawa sing, kosok baline, disebar nganggo potongan potongan. Yen sampeyan wiwit tuwuh sawetara spesimen nganggo wiji, sampeyan kudu eling mengko sampeyan kudu transplan lan nyiapake sadurunge digawa menyang njaba. Tanduran liyane sing ana ing njobo langsung menyang lemah. Kita bakal nganalisa apa kaluwihan tanduran kanthi wiji ing tanduran:

  • Kanthi winih sampeyan duwe luwih akeh pilihan kanggo milih ciri khas spesies kasebut. Antarane ciri kasebut duwe ukuran buah, tampilan, periode kembang lan resistensi tumrap penyakit.
  • Tanduran sing tuwuh saka winih umume luwih kuwat lan gampang ngasilake panen kanthi jumlah akeh.
  • Akar kasebut diselehake ing jerone sing luwih apik mula bisa nyekel nutrisi sing luwih akeh lan tuwuh luwih akeh.

Kaya dene nyebar wiji bisa menehi kaluwihan, uga ana kekurangan. Ing ngisor iki:

  • Yen sampeyan miwiti winih, sampeyan kudu ngrampungake proses germinasi luwih dhisik. Kabeh iki ndadekake woh-wohan luwih suwe teka.
  • Tingkat germinasi kabeh wiji ora dhuwur. Ana sing nyebar wiji sing ora bakal germin.
  • Wiji sing luwih tuwa utawa ora dijaga tuwuh luwih alon.

Kaluwihan lan kerugian saka nyebar kanthi stek

Ing sisihane, kanggo budidaya kebon lan pertanian potongan bisa uga trep. Ayo goleki apa kaluwihan lan kekurangan nyebarake kanthi potongan:

  • Ventajas: cuttings menehi wiwitan luwih cepet kanggo tanduran amarga wis tanduran cilik. Yen mbandhingake tuwuh lan pangembangan iki karo wiji, mula bakal luwih cepet. Iki ndadekake panen luwih cepet.
  • Sampeyan pancen yakin bakal entuk tanduran wanita sing penting kanggo kinerja panen.
  • Kekurangan: Motong kasebut dipikolehi kanthi cara sing luwih rumit, mula yen sampeyan ora ngerti cara motong saka tanduran ibu, bisa uga gagal.
  • Ana sawetara jinis tanduran sing kasedhiya kanggo nyuda.
  • Uga ana risiko nyuda bisa nyebabake penyakit lan serangga.

Kaya sing sampeyan ngerteni, yen kita nganalisa saka sudut pandang evolusi, wiji kasebut nyedhiyakake akeh kaluwihan kanggo sukses lan konservasi spesies kasebut. Saliyane, yen kita nganalisa saka sudut pandang panen, sampeyan bisa nyewa luwih akeh kanggo nggunakake potongan. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan kaluwihan tanduran wiji.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.