Tuwuh lan ngrawat Cockscomb

Cockscomb

Iki minangka salah sawijining kembang sing paling penasaran sing ana, lan kelopak kasebut disebar kanthi cara ngelingake kita babagan bagean kewan sing kondhang: jago. Kanggo luwih spesifik, kita waca puncak dheweke, mula protagonis kita diarani Cockscomb.

Yen sampeyan pengin ngerti kabeh babagan: budidaya, perawatan, penyakit sing bisa mengaruhi lan luwih, aja nganti lali karo istimewa kembang sing luar biasa lan penasaran iki.

Karakteristik Cresta de Gallo

Coklat kembang abang

Tanduran iki dikenal kanthi jeneng ilmiah saka Celosia argentea var. crista. Asale saka wilayah tropis ing Afrika lan Asia, kalebu kulawarga Amaranthaceae. Kaya umume genera sing siji iki, tanduran kasebut kalebu horeg, kanthi siklus urip mung setaun sajrone bakal tunas, tuwuh, kembang lan, yen winih diwasa, bakal mboko sithik dadi garing nalika mangsa adhem. Godhonge dawa, lanceolate, kanthi saraf ijo sing ditandhani kanthi apik.

Kembang, sing bisa dadi abang, kuning, jambon utawa oranye, katon ing musim semi sing disebar kanthi kembang kembang sing padhet, padhet lan wulu. Dheweke tetep suwe ing tanduran; nyatane, yen suhune anget bisa nganti rong wulan, sing dadi alesan sing sampurna kanggo menehi warna kanggo teras utawa teras kasebut sajrone dina cuaca ngiringi 😉.

Kepiye cara Cresta de Gallo tuwuh lan dirawat?

Cockscomb

Iki minangka kembang sing gampang banget kanggo tuwuh, sanajan sampeyan durung duwe pengalaman babagan tanduran. Ayo goleki kanthi rinci babagan cara entuk tanduran sing sehat lan awet:

Reproduksi

Lan kita bakal miwiti, mesthine, ing wiwitan, nganggo wiji. Yen sampeyan durung duwe diwasa, sampeyan bisa tuku paket wiji ing nursery utawa farm farm. Sawise ing omah, aku nyaranake sampeyan lebokake gelas nganggo banyu sajrone 24 jam supaya sampeyan bisa mbuwang sing ora bisa digunakake, yaiku sing tetep ngambang ing sisih ndhuwur; Dadi, sampeyan bakal bisa ngontrol luwih akeh sing ditandur, kanthi kemungkinan bisa tuwuh sawetara dina.

Dina sabanjuré, bakal wayahe nyiyapake winih winih. Apa wae sing bisa dadi kaya sampeyan, nanging luwih disaranake gunakake nampan bibit (kanggo sing nyebar wiji kanggo tanduran hortikultura), amarga tanduran iki duwe persentase germinasi sing dhuwur, lan uga laju tuwuh sing cepet. Yen kita sijine siji utawa rong wiji ing saben soket, yen bakal thukul, mula bisa ditanam ing pot utawa kebon. Yen ora, yaiku, yen kita nyebar akeh ing pot, Celosia bakal tetep sithik amarga ora akeh papan ing oyot bisa tuwuh.

Dadi, yen sampeyan duwe tray seedling, sampeyan mung kudu isi alveoli kanthi landasan universal kanggo tanduran (utawa yen sampeyan pengin, campuran gambut ireng karo perlite ing bagean sing padha), banyu kanthi becik lan pasang maksimal 2 wiji ing saben bolongan . Banjur, sampeyan mung kudu tutup karo lapisan substrat sing lancip (luwih saka apa wae supaya angin ora bisa nggawa dheweke lunga), lan banyu maneh.

Kembang iki bakal germinasi udakara 10-20 dina yen suhu kasebut dhuwur, ing ndhuwur 15ºC, lan dununge ana ing papan sing sinar srengenge langsung tekan. Kanthi cara iki, kita bakal nyuda risiko yen pungkasane ngalami masalah tuwuh utawa ngrembaka, amarga ora urip kanthi apik ing kahanan semi-shade. Supaya ora kekurangan apa-apa, penting banget supaya substrat tetep lembab (nanging ora dibanjiri), mula kita bakal ngombe saben 2-3 dina.

Yen wis njupuk godhong sejati sing pertama lan wis tekan udakara 10cm, sampeyan bisa transplan mau menyang pot utawa ing lemah. Mangkono, sampeyan kudu ngerti manawa kembang ora suwe katon: sampeyan mung kudu ngenteni udakara telung wulan. Pancen bener, jarene kaya ngono kayane wis suwe, nanging yen pungkasane bisa, sampeyan bakal bisa ndeleng babagan carane mikir babagan kembang sing apik suwene 8 minggu. Opo maneh, Sampeyan bisa nyebar saben tanggal kanthi beda (contone, kumpulan pertama ing wiwitan musim semi, nomer loro ing pertengahan musim semi lan kaping telu ing pungkasan musim iki) duwe kembang luwih suwe.

Cockscombs

Perawatan panci

Cresta de Gallo ditandur utamane ing pot, lan amarga ukurane cilik (paling dhuwur udakara 50cm) pancen nyenengake supaya dadi pusat, ing loteng utawa ing teras. Nanging apa sing dibutuhake?

  • Lokasi: bakal urip luwih apik yen kena srengenge langsung.
  • Irigasi: asring, saben 2-3 dina. Nambah frekuensi nalika musim panas yen suhu dhuwur (ndhuwur 30ºC) lan yen landasan cepet garing.
  • Pelanggan: disaranake banget. Pupuk karo pupuk tartamtu saka tanduran kanthi kembang hias kanggo entuk kembang sing luwih akeh sajrone musim ngembang.
  • Substratum: kanthi got sing apik. Yen ing papan wiji, kita bisa nggunakake landasan, yen arep digunakake ing pot, mesthine manawa lemah sing digunakake ora kompak. Mangkono, kita bisa nggunakake campuran sing digawe saka gambut ireng lan perlite ing bagean sing padha, utawa nyampur 50% gambut ireng + 30% perlite + 20% vermikulit.

Perawatan lantai

Nanging iki uga bakal apik banget ing kebon, kanthi bebarengan karo Celosia liyane utawa tanduran liya sing tuwuh kurang luwih padha. Perawatan kasebut beda banget karo sing dibutuhake ing pot:

  • Lokasi: srengenge kebak.
  • Irigasi: asring, saben 3-4 dina.
  • Pelanggan: kita bakal mbayar anggere ana ing kembang. Kita bisa nggunakake pupuk alami kayata guano cair, miturut rekomendasi sing dituduhake ing kontainer.
  • Bumi: ora nuntut babagan pH lemah, nanging bakal nemoni masalah sing cenderung padhet. Dadi, yen sampeyan duwe, umpamane, lemah lempung, luwih becik digawe bolongan tanduran paling ora 50x50cm, lan isi karo landasan tanduran sing dicampur karo perlite ing bagean sing padha.

Penyakit Cockscomb lan hama

Celosia argentea

Saiki wis ndeleng kepiye cara ngrawat ing pot lan ing lemah, kita kudu ndeleng bagean sing paling ora ditanam dening tanduran: penyakit lan hama sing bisa nyebabake Cresta de Gallo.

Penyakit

Penyakit tanduran bisa ditularake virus, jamur, utawa bakteri. Ing kasus protagonis kita, iki bakal dadi jamur sing ngrusak dheweke. Jenengmu Mesthi sampeyan wis nate krungu: jamur bubuk. Iki minangka jamur parasit sing nyerang godhong, nutupi lapisan cottony sing putih kanthi bentuk lintang. Yen ora dikendhaleni wektu, godhong banjur garing lan tiba.

Apa sing nyebabake? Perawatan utamane ora apik kayata kelembapan lan / utawa kompos sing gedhe, utawa kurang cahya. Dadi, perawatan kasebut kalebu mbenerake sebab-sebab kasebut, lan ngetrapake perawatan karo fungisida alami (belerang utawa tembaga). Nanging, yen penyakit iki wis maju banget, fungisida kimia kudu digunakake.

Hama

Minangka tanduran kanthi godhong sing jus kanggo akeh serangga, sayange uga kudu perawatan nyegah tumrap hama. Sing paling mengaruhi sampeyan yaiku:

  • Mites: utamane mapan ing sisih ndhuwur godhong. Yen tanduran sampeyan duwe tungau, sampeyan bisa ndeleng bintik-bintik kuning, bolongan cilik sing sadurunge ora ana, lan uga cobwebs. Amarga Celosia cilik, sampeyan bisa ngresiki godhong nganggo sabun lan banyu, utawa yen sampeyan seneng, gunakake insektisida sing ngemot Chlorpyrifos.
  • Moluska: Yen sampeyan manggon ing wilayah sing lembab, siput mesthi bakal cedhak karo Cresta de Gallo. Kanggo ngindhari iki, sampeyan bisa ngusir kanthi nyelehake piring utawa gelas nganggo bir. Cara liya, sing kurang mbebayani kanggo kewan iki, yaiku nyelehake tembaga ing tanduran, amarga ana reaksi antara logam lan lendhot keong, mula ora bakal nyedhak. Mesthi 😉.

Kagunaane Pitik Jago

Kaya sing wis dingerteni, iki minangka tanduran sing cocog kanggo ana ing endi wae, anggere duwe akeh cahya. Nanging apa sampeyan ngerti manawa duwe gunane liyane? Ing Afrika lan Asia, asale, godhong lan kembang digunakake minangka panganan. Ya, ya, sampeyan bisa nggawe salad enak nganggo tanduran iki. Nyatane, sampeyan kudu ngerti manawa uga dikenal kanthi jeneng "bayem Lagos".

Dadi sampeyan ngerti, yen sampeyan pengin duwe nedha bengi liyane, godhok godhong celosia, banjur lebokake bareng karo salad. Sugeng dhahar! 🙂

Ing cendhak

Celosia argentea

Cockscomb, utawa Celosia argenta var. crista, minangka tanduran sing dihargai banget amarga kembang sing luar biasa. Saliyane regane ornamental sing dhuwur, kudu dielingi manawa gampang banget tuwuh lan ngrawatSampeyan mung kudu nyelehake ing papan sing nampa akeh cahya langsung, yen bisa sedina muput, substrat sing duwe saluran sing apik lan asring disiram. Dadi, kita ngadhepi tanduran sing cocog kanggo wong-wong sing nembe mlebu jagad kebon lan ora duwe pengalaman (utawa) ngrawat tanduran.

Tanpa mangu-mangu, iki minangka kembang sing bakal menehi kepuasan gedhe. Yen sampeyan ora ngandel, njaluk Rooster's Crest lan critakake 🙂.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

15 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Erica Sanchez ngandika

    Aku duwe loro jago ing kebon ... padha garing lan aku njupuk wiji ... nandur ing pot cilik lan lagi germin ... lagi njupuk godhong cilik sing pertama. Aku ngenteni suwe maneh kanggo transplantasi menyang pot sing luwih gedhe? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Erica.
      Ya, luwih becik ngenteni luwih suwe, nganti paling sethithik 5cm (luwih becik ngenteni nganti tekan 10cm).
      Salam, lan selamat kanggo bocah cilik! 🙂

  2.   Claudia Castro Sepulveda ngandika

    Sawise kembang sing diliwati karo tandurane dikethok, sampeyan kudu metik, amarga jebule kembang siji utawa apa?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Claudia.
      Ya, nalika mekar, ora bakal mekar maneh. Sampeyan bisa ninggalake nganti godhong garing, utawa langsung ditambahake menyang kompos yen sampeyan duwe.
      Salam 🙂.

  3.   Jose ngandika

    Halo, aku seneng banget karo tanduran iki sing tak wenehi abang, nanging aku ilang amarga musim panas. Aku wis golek wiji lan durung nemokake, yen ana wong sing pengin ngirimi wiji kanthi warna beda-beda, aku bakal ngurmati, iki tanduran sing tak tresnani, emailku fjquemsrtinez@gmail.com

  4.   Jose ngandika

    Email sing dakkirim salah yaiku ing ngisor iki
    Fjquemartinez@gmail.com
    Gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Jose.
      Yen sampeyan pengin, sampeyan bisa nyebar wiji nalika musim semi, langsung nyebar ing pot. Sampeyan bisa nemokake ing ebay.
      Untunge 🙂

  5.   mari-tentrem ngandika

    apik, yen kembang ilang, tanduran kabeh ilang? utawa tanduran kasebut bisa digunakake wiwit setaun nganti setaun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Mari Paz.
      Gumantung saka cuaca. Yen ora ana frost lan suhu tetep sithik (ing ndhuwur 10ºC) sajrone taun, tanduran bakal tetep urip sawise ngembang; yen ora, sawise ngembang bisa dibuwang.
      A Salam.

  6.   Maria N maling Acero ngandika

    Halo Babagan komentar sadurunge, yen njaga tanduran nalika musim salju, dilindhungi saka adhem, apa bakal kembang maneh ing musim semi?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Maria.
      Ora, Cockscomb mung bakal urip setaun 🙁
      A Salam.

  7.   pinggul ngandika

    Halo! Aku seneng karo jabatan kasebut. Aku duwe iri ing saindenging omah amarga aku tresna marang dheweke. Aku ora ngerti manawa bisa dikonsumsi, ing endi bisa ndeleng resep utawa ngerti cara masak? Aku ora bisa nemokake ing endi wae 🙁

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Bel.

      Matur nuwun Coba delengen, godhong lan gagange bisa dipangan nganggo salad, lan kembang lan wiji iku wis mateng.

      Nanging penting ora nyiksa.

      Greetings.

  8.   Juanmi ngandika

    Sugeng siang, aku duwe loro pitik jago cilik udakara sewulan. Dheweke ana ing pot sing padha, nanging siji mati sawetara dina kepungkur lan sing liyane isih utuh. Pirang-pirang dina nganti detik, dheweke duwe godhong sing tiba lan saiki dheweke duwe ... Apa ana sing ngerti sebabe? Amarga kurang banyu, mula ora amarga lemah katon teles. Matur suwun dhisik.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Juanmi.

      Tanduran iki sawise ngembang garing lan mati. Oalah, yen sampeyan ana ing belahan langit sisih lor, bisa uga kedadeyan sing disiram banget. Yen sampeyan duwe piring ing ngisor, sampeyan kudu nyiram sawise disiram.

      Kajaba iku, luwih becik ngeculake banyu 2-3 kali seminggu, ora ana maneh.

      regards