Kepiye cara budidaya tanggal?

Kelapa kurma minangka tanduran sing ngasilake kurma

Tanggal minangka woh-wohan saka wit kurma sing apik sing gampang dirawat: ing Phoenix dactylifera. Jeneng kasebut bisa uga ora dakcritakake, nanging sejatine sampeyan bakal bisa ngerteni manawa aku ngandhani yen pasar tanggal kasebut. Sanajan ora mung siji sing ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan, iku sing paling populer ing Benua Tua.

Apa sampeyan pengin duwe spesimen ing kebon utawa kebon? Aku ngarepake tanggal sing tuwuh iku gampang banget, amarga wiji kasebut duwe tingkat germinasi sing akeh (yaiku, cenderung germin kabeh). Sampeyan wani?

Sampeyan kudu ngerti babagan tanggal tanduran

Tanggal ditandur nalika musim panas utawa musim gugur

La kurma kurma ngasilake woh-wohan sing akeh banget saben taun. Dheweke diklompokaké ing klompok bercabang, sing katon sanalika ovule kembang dibuahi, asring uga ngasilake kembang anyar. Iki kedadeyan nalika musim semi; Y ing pungkasan mangsa panas / musim gugur tanggal rampung mateng.

Kanggo alasan iki, sampeyan bisa njupuk kauntungan - lan nyatane minangka sing paling apik, kudu ditanam ing musim kasebut, yen wis rampung proses mateng. Yen sampeyan duwe kurma kurma, ana trik sing ora gagal lan kudu panen nalika ana sing tiba ing lemah. Nanging ati-ati: luwih becik dijupuk saka wit kurma, amarga sing tiba sawetara dina banjur dadi panganan serangga.

Apa sing dibutuhake kanggo germin tanggal?

Yen sampeyan pengin entuk kothak tanggal tanpa kudu tuku tanduran, Bakal cukup yen sampeyan entuk sawetara tanggal lan nindakake iki sing bakal dakkandhani saiki supaya sawetara minggu winih bakal germin:

  • Hotbed: bisa dadi pot udakara udakara 10cm (didol Kene), nampan alas, wadhah susu (resik), utawa sapanunggalane.
  • Substratum: budidaya universal (didol Kene), khusus kanggo wiji wiji (didol Kene), vermikulit (didol Kene), mulsa (didol Kene), utawa nyampur gambut karo perlite 30% (didol Kene) utawa pumice (didol Kene).
  • Mbanyoni bisa nganggo artichoke: ora kudu gedhe; liter 1 utawa 2 cukup (didol Kene), kajaba sampeyan bakal nggunakake banyu kanggo tetanduran luwih akeh, mula aku nyaranake tanduran 5 liter (sing duwe kapasitas paling gedhe, yen kebak, bobote akeh; lan nyatane yen sampeyan ora duwe kekuwatan ing tangan sampeyan, kaya aku, lan sampeyan kudu ngombe akeh panci, sampeyan sok dong mirsani).
  • Tandhani jeneng lan tanggal tandur: Penting, uga sing menarik, kanggo ngerti suwene wektu germin, lan uga ngerti umur pira wit kurma.
  • Tanggal: yen bisa tuku ing toko panganan organik utawa dijupuk saka wit kurma.
  • Ayo dadi musim semi utawa musim panas: dheweke butuh panas kanggo germin.

Kepiye langkah demi langkah?

Tempat tidur tanggal kudu duwe bolongan got

Gambar - Flickr / Ada Czerwonogora

Sawise sampeyan duwe kabeh bakal wayahe ngetutake langkah iki:

  1. Wangsulan: Bab ingkang pisanan sing kudu sampeyan lakokake yaiku ngisi pot kanthi landasan.
  2. Banjur banyu supaya direndhem kanthi becik.
  3. Banjur, ngresiki tanggal kanthi apik. Copot cangkang lan, kanthi bantalan scouring, copot sisa sing isih dipasang ing wiji.
  4. Sabanjure, lebokake maksimal rong wiji ing pot lan tutup nganggo landasan tipis.
  5. Pungkasan, lebokake label banjur lebokake pot ing njaba, nganti srengenge kebak.

Suwene nganti winih kurma bisa thukul?

Anggere landasan kasebut mesthi lembab (nanging ora banyu) wiji bakal germin ing 1-2 wulan. Nanging, wektu bakal beda-beda gumantung karo musim taun sing ditandur, lan apa isih seger (yaiku, dijupuk saka wit kurma ora luwih saka rong wulan kepungkur) utawa ora.

Lan liya-liyane, sanajan seger, ora bakal menehi jaminan. Ora diraguhi luwih gampang entuk kothak tanggal saka winih sing anyar sing dipilih tinimbang winih saka taun sadurunge, nanging kanggo menehi ide: Aku njupuk tanggal sing mateng ing musim gugur taun 2019, aku nandur, lan durung tuwuh germin nganti musim semi taun 2020. Ing wektu liyane, sampeyan uga njupuk dheweke nalika musim gugur lan rong utawa telung minggu dheweke mulai metu.

Dadi, Aku menehi saran supaya sabar. Yen wiji apik, lan yen klelep ing segelas banyu ing dina kapisan, mesthine utawa meh mesthi bakal tuwuh.

Tanduran apa sing menehi tanggal?

Tanduran sing menehi kurma yaiku Phoenix

Phoenix canariensis (kiwa) lan Phoenix dactylifera

Tanduran sing ngasilake kurma sing bisa dipangan yaiku Phoenix dacylifera, uga dikenal minangka tanggal utawa phoenix. Yaiku wit kurma sing biasane ana pirang-pirang batang, nanging kadhang kala mung ana siji. Iki lancip, udakara 30 sentimeter, mula tanduran iki tuwuh ing kebon lan kebon. Dhuwure nganti 30 meter, sanajan pirang-pirang batang biasane umume luwih murah.

Godhonge pinnate, kanthi pinnae ijo utawa kebiruan., karakteristik sing mbedakake karo wit kurma Pulau Canary (Phoenix canariensis), sing godhong ijo ing loro-lorone, uga batang sing luwih kenthel. Saliyane, kaya mayoritas Phoenix Nduwe duri sing landhep ing rachis (yaiku batang sing leaflet thukul, sing dipasang ing batang).

Kelapa kurma minangka wit kurma sing ora prelu ngati-ati banget: mung papan sing cerah wiwit cilik, lemah sing nyiram banyu kanthi panas, sanajan tahan tahan es nganti -4ºC. Sawise diadegake ing lemah, tahan uga garing; saengga risikone bisa uga sesekali.

Oalah, Sampeyan kudu ngerti manawa ana wit kurma liyane sing ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan diarani kurma, kaya padha wit kurma kenari, utawa wit kurma Senegal (Phoenix lenggah), sanajan rasane diarani ora enak.

Muga-muga sampeyan seneng nonton nalika tuwuh. Tanduran sing apik!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

8 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   HECOR SANTANA ngandika

    Halo kanca-kanca!
    Aku tunas sawetara wiji tanggal nanging aku duwe pitakon. Meh kabeh wiji wis germin, ukurane 4 lan 5 cm. Pitakon: Aku pengin transplan lan aku ora ngerti kepiye papane amarga ana sawetara oyot sing ngisin wiji kasebut. Kepiye carane aku nyelehake amarga sawetara duwe oyot nuding munggah? Kanthi titik kasebut mesthi munggah utawa mudhun? Yen wis kecambah ing pot, apa aku kudu nutupi nilon? Matur nuwun sanget Hector

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Hecor.

      Aku pitutur marang kowe: wiji wit kurma, nalika tuwuh, sing pertama yaiku njupuk oyod pertama, yaiku putih utawa putih semu kuning gumantung karo macem-macem. Ora suwe, tunas tuwuh sing bakal dadi godhong kaping pisanan (katon padha karo suket ing pekarangan), nanging ing wiwitan kabeh ana warna sing padha karo oyot.

      Amarga iku, winih sing becik yaiku kudu disebar ing lemah, kanthi sisih sing garis tengahe munggah. Kepiye wae, yen bengkok sethithik, ora ana sing kedadeyan, amarga oyot bakal tuwuh mudhun.

      Dheweke ora perlu dilindhungi utawa dilindhungi; Sampeyan mung kudu priksa manawa wiji dikubur maksimal 1cm saka ndhuwur lemah pot.

      Yen sampeyan duwe pitakon luwih lengkap, hubungi kami.

      Greetings.

    2.    Alfonso Salgado ngandika

      Endi lan kepiye carane bisa entuk winih kurma?

      1.    Monica Sanchez ngandika

        Hai Alfonso.

        Sampeyan bisa entuk tanggal ing supermarket (priksa manawa organik, amarga iki bakal saya saya akeh), utawa ing situs Internet kayata eBay.

        Greetings.

  2.   Josmar Straneo ngandika

    Informasi sing apik banget. Matur suwun lan berkah saka Uruguay.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun, Josmar.

  3.   Dennis Mgeni ngandika

    1. Ing iklim apa tanduran iki tuwuh subur?
    2. Apa tanggal bisa berkembang ing sawetara wilayah Afrika?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Dennis.

      Aku mangsuli pitakonmu:

      1.- Palem iki seneng panas, mula tuwuh ing iklim panas. Nanging nalika isih enom, luwih becik ngombe kaping pirang-pirang seminggu.
      2. - Ya, sejatine, wit kurma bisa ditemokake ing alas ing Afrika Lor.

      Greetings.