Kepiye sampeyan ngerti yen wiji kasebut bakal germin?

Wiji sing germin cenderung cepet banget

Gambar - Wikimedia / Oledd

Yen sampeyan minangka salah sawijining sing seneng nyebar wiji, sampeyan luwih becik ngerti sadurunge pirang-pirang sing bakal ngembang? Pancen apik banget yen ngerti, nanging sayang, saiki, ora bisa ditindakake. Nanging ... (mesthi ana nanging) ya iku sampeyan bisa nindakake sawetara prekara supaya bisa nemokake luwih kurang babagan pira sing bakal ditindakake.

Lan ora, sampeyan ora prelu tuku apa-apa ing nursery, amarga aku yakin manawa sampeyan wis duwe kabeh sing dibutuhake ing omah.

Tes kelangsungan winih

Wiji kembang srengenge cepet banget

Kanggo ngerti manawa wiji kasebut bisa urip, yaiku yen bisa germin, cara paling cepet yaiku kanthi cara ing ngisor iki: isi gelas karo banyu -kaca sing luwih transparan-, njupuk wiji lan lebokake ing njero.

Ing sawetara menit utawa kadang 24 jam, sampeyan bakal bisa ndeleng manawa ana sing klelep lan liyane sing bakal tetep ana ing permukaan.

Wiji apa sing apik: wiji sing ngambang utawa klelep?

Apa sing bakal ngladeni sampeyan? Sing klelep. Wiji sing tetep ngambang biasane amarga durung ngrampungake pangembangan kanthi bener, tegese bisa uga ora ana sing ana ing njero, utawa kosok baline, bisa uga ana embrio sing durung ngrampungake pangembangane.

Ing salah siji saka rong kasus kasebut, bobote wiji iki luwih sithik tinimbang sing bisa digunakake. Bedane iki, sanajan pancen larang regane, cukup kanggo siji tetep ngambang lan liyane bisa klelep.

Apa sing kudu ditindakake yen ora ana sing klelep?

Ana sawetara spesies sing ngasilake wiji sing angel, kulit, mula sanajan bisa urip, ora bakal bisa kleleb. Mula, yen sampeyan kelakon, sampeyan kudu nggunakake teknik liya, ing ngisor iki:

Kejut termal

Iki minangka metode sing kalebu wenehake wiji ing banyu sing umob nganti kaping pindho lan 24 jam ing gelas liyane kanthi banyu ing suhu kamar. Iki minangka cara sing paling disaranake kanggo wit kayata Albizia, Acacia, Adansonia, Cercis, lan kanggo kabeh wong sing duwe wiji sing angel lan oval.

Scarification

Wiji regia Delonix

Wiji saka Delonix regia (flamboyan)

Iki minangka perawatan kehamilan sing kalebu pass kertas wedhi menyang wiji, nganti ganti warna. Iki digunakake digunakake kanggo Delonix regia tuladhane. Sawise dicukur, lebokake ing gelas banyu sajrone 24 jam.

Stratifikasi

Sampeyan bisa uga alami, nandur ing wiji lan supaya alam bisa ditindakake; utawa gawean. Ing stratifikasi buatan kita mbedakake loro:

  • Stratifikasi kadhemen: yaiku wiji sing kena suhu sithik (udakara 6-7ºC) suwene 2-3 wulan. Kanggo nindakake iki, disemai ing tupperware kanthi substrat, kayata vermikulit sing dibasahi sadurunge, lan dilebokake ing kulkas. Tanduran sing tuwuh kanthi apik kaya ngono yaiku akehe wit-witan saka iklim sedheng, kayata maples, wit awu, oak, holly, redwoods, lsp.
  • Stratifikasi anget: Kosok baline: wiji-wiji dilebokake ing endi wae, kaya termos kanthi banyu panas, supaya dadi panas. Biasane, dheweke disimpen ing kono ora luwih saka sedina. Cara iki ora digunakake akeh, nanging contone, wiji baobab bisa tunas cukup sawise dina banyu panas sedina (udakara 35ºC).
Artikel sing gegandhengan:
Cara stratifi wiji kanthi langkah-langkah

Wiji apa sing ora bisa germin?

Bisa uga kedadeyan, sanajan wis ngalami sawetara perawatan sadurunge, kayata sing wis kasebut (kejut panas, scarification), dheweke ora bakal germin. Kepiye carane bisa ngerti? Apa wiji kasebut sing luwih becik dibuwang wiwit wiwitan?

Intine, iki:

  • Sing duwe bolongan sithik: bisa digawe serangga, utawa kewan liyane sing luwih gedhe gumantung saka ukuran wiji.
  • Yen sampeyan curiga duwe jamur: yen alus banget, lan / utawa yen ditutupi bintik putih utawa abu-abu, dheweke ora bakal germin.
  • Wiji wis tuwa: kita ngomong babagan wiji sing bisa dwarf, sing garing banget lan katon kaya ngelak. Kanggo luwih ngerti, kandhakake manawa winih cilik, mula luwih cepet ditandur sadurunge tuwuh dadi "tuwa."

Suwene suwene biji bisa thukul?

Wiji bisa urip yen klelep

Iki gumantung banget karo faktor-faktor kasebut:

  • Sows wektu: Umumé, musim semi minangka wektu nalika ana kemungkinan paling gedhe germinasi.
  • Kasedhiyan winih: yen diklumpukake langsung saka tanduran yen wis diwasa, mesthine bakal germinasi sadurunge tuwa.
  • Tipe lan spesies tanduran: Intine, wiji ramuan germin luwih cepet tinimbang wiji wit. Kajaba iku, ing saben jinis ana spesies sing nindakake sadurunge liyane. Contone: winih wit kurma Washingtonia Mung sawetara dina kanggo tunas, nanging butuh rong nganti telung wulan kanggo telapak tangan Parajubaea.
  • iklim: iki uga gumantung karo kabutuhan klimatologis saben spesies tanduran. Dadi, sing asale saka iklim tropis sing lembab mung bakal germinasi nalika pungkasan musim semi ing Eropa; mayoritas kaktus lan succulents, ing tangan liyane, bisa ditandur nalika musim panas amarga mbutuhake panas supaya bisa thukul.
    Kosok baline, spesies sing ditemokake ing iklim adhem disebar nalika musim salju, mula tuwuh nalika musim semi; nyatane, dheweke asring kudu stratifikasi kanggo entuk tingkat germinasi sing menarik.

Sempervivum minangka tanduran sing bisa ditandur nalika musim salju lan ditandur nalika musim semi

Yen dipikirake kabeh, ing ngisor iki kita bakal menehi serangkaian tanduran lan suwene umume bisa tunas sajrone wiji kasebut seger lan bisa urip:

  • Wit-witan lan shrubs: wiwit seminggu nganti pirang-pirang wulan. Rata-rata, butuh wektu sewulan, nanging kaya sing dakkandhakake, ana sawetara sing butuh wektu suwene, kayata konifer (redwood, yews, cemara).
  • Flores: pansies, geranium, siklamen, calendula lsp. Kabeh mau udakara udakara 7 nganti 15 dina.
  • Tambalan sayuranTanduran kebon taneman, lan asring taunan, mula tuwuh cepet, paling ora seminggu.
  • Palem: wiwit seminggu nganti nem wulan. Sing paling umum (Washingtonia, Phoenix dactylifera, Phoenix canariensis, Chamaerops humilis) dheweke butuh sawetara dina kanggo germin; tinimbang Parajubaea, Butia, Syagrus, lsp. minimal rong wulan.
  • Sukulen (kaktus lan succulents): udakara seminggu, nanging bisa uga sewulan. Dadi, Ariocarpus lan Copiapoa umpamane alon banget, nanging Ferocactus utawa Sempervivum butuh wektu sethithik.

Banjur… nyebar!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

7 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Maria Ines ngandika

    Aku bakal nyoba nyoba sanajan sing dakkiliki sithik banget lan durung tau germin.
    matur suwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Sugeng rawuh, María Inés.

  2.   Jose ngandika

    Q apa ​​sampeyan kudu tuku wiji ing amplop utawa ngeculake? Ing wulan Februari, nalika aku maca ing amplop, aku nyebar chard lan bayem kanthi nasib ala yen ora ana sing metu, bisa uga wiji kasebut saka amplop.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Jose.
      Kasunyatane yaiku rada ora peduli 🙂. Yen sampeyan wani maneh, rendhem ing gelas nganti 24 jam sadurunge nyebar; kanthi cara iki sampeyan bisa uga luwih apik.
      A Salam.

  3.   Jose Andres Hernandez ngandika

    Halo, amarga produksi selai pedhes sing digawe saka nanas, mangga, mrico manis, paprika lan stroberi lan nalika nggunakake mrica panas Jalapeño kanggo panase, aku duwe ewonan wiji sing wis garing sajrone 24 jam ing oven mung ing pilot. Dina iki aku sijine ing segelas banyu lan saka tumpukan kabeh padha ngambang. Aku wis nyebar lan dheweke germin. Aku ngenteni nganti sesuk kanggo ndeleng apa sing padha klelep, mula aku bakal terus menehi komentar. Thanks kanggo wektu.

  4.   José Luis ngandika

    Sugeng siang. Aku pengin ngerti babagan wiji jeruk, oranye, jeruk keprok, jeruk nipis ... saka sing kita ekstrak dhewe. Apa biasane nggawe tanduran utawa ora? Saka Kreol kaya sing wis dingerteni nyritakake manawa mandarin tanduran, gampang ditindakake, apa tunas? Matur suwun sadurunge kanggo manungsa waé

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello José Luis
      Yo bener. Wit-witan bisa tuwuh saka winih wit-wohan kasebut 🙂
      A Salam.