Ngerteni revoluta Cycas, fosil sing urip

Cicas minangka tanduran sing dianggep minangka fosil urip

La Cycas revoluta, utawa luwih dikenal minangka Cica utawa Sawitwis ana ing Bumi udakara telung atus yuta taun. Dheweke wis ana ing kana sadurunge muncul dinosaurus, mula diarani fosil sing urip, lan salah sawijining cara sing paling tahan.

Saiki dadi spesies sing disenengi ing kebon, amarga sanajan tuwuh kanthi lambat, iki bisa dihiasi wiwit cilik. Kajaba iku, bisa digawe pot nganti pirang-pirang taun, yen ora mesthi. Nanging apa rahasia suksese? Ayo sinau luwih lengkap babagan tanduran aneh iki.

Asal lan karakteristik cica

Cica narik godhong anyar saben taun

Gambar - Wikimedia / Aesculapius

La Cycas revoluta, dikenal minangka cika, sagu sejati ing India, sawit utawa sawit palsu, tuwuh alon-alon, sajrone setaun ora ngentekake energi kanggo tuwuh kaya wit. Iki asale saka Jepang kidul, sanajan saiki wis dibudidayakake ing kabeh wilayah wiwit tropis nganti sedang ing saindenging jagad.

Ndhuwur paling dhuwur 7 meter, sanajan manungsa biasane ora bisa ndeleng spesimen sing luwih saka 2 meter amarga pangembangane alon lan umur dawa sing winates. Iki digawe saka batang sing salah, uga diarani pseudostem, kurang luwih lurus, ukurane udakara 20 sentimeter, lan mahkota godhong ijo sing kaku lan kaku, dawane nganti 2 meter. Beda karo tanduran liya, cica ngasilake godhong akeh sekaligus, biasane saben taun.

Yen spesimen wis diwasa lan duwe pseudostem sing wis digawe udakara udakara 40 sentimeter (ora dietung godhong), mula mekar. Yen sikil wadon, kembang kasebut bakal diklumpukake ing inflorescent sing bakal bentuke setengah werni, yen yen lanang, bakal duwe bentuk kerucut. Sawise ovarium, sing ana ing kembang wanita, wis dibuahi, tanduran bakal ngasilake wiji, sing wernane abang lan udakara rong sentimeter.

Uga, minangka tanduran umur dawa, umure bisa nganti 200 taun. Nanging ya, sampeyan kudu ngerti iku racun. Kabeh bagean, nanging utamane wiji, ngemot toksin sing diarani cicasin, sing nyebabake iritasi ing sistem pencernaan, lan ing dosis sing dhuwur nyebabake gagal ati.

Kepiye carane ngrawat a Cycas revoluta?

Cica minangka tanduran sing tuwuh alon

Gambar - Flickr / Dinesh Valke

La Cycas revoluta Iki minangka tanduran sing, yen sampeyan menehi perawatan, bakal apik banget. Mula, kita bakal ndeleng apa sejatine:

Lokasi

Penting, yen dununge ana ing papan sing srengenge langsung, amarga yen ora cukup cahya, godhonge ora bakal tuwuh kanthi becik, bakal kenceng. Nanging ati-ati, yen nganti saiki wis direksa saka raja srengenge, sampeyan kudu biyasa sithik-sithik amarga yen godhonge bakal kobong.

Bumi

  • Taman: seneng lemah sing subur lan subur, malah tuwuh watu gamping yen duwe kapasitas panyerepan banyu lan saluran pembuangan. Yen sampeyan ora kaya ngono, gawe bolongan paling ora 1m x 1m, campuran lemah saka kebon sampeyan nganggo perlite utawa watu lempung 50%, banjur tandur cica sampeyan.
  • Pot kembang: landasan kudu ngeculake, sing ngindhari banyu. Kanggo ningkatake saluran pembuangan, disaranake nyelehake watu ing njero pot, sing kudune ora amba utawa cilik banget; yaiku, bakal cukup nganti sawetara sentimeter luwih jembar tinimbang sadurunge.

Irigasi

Irigasi kudu moderat ing iklim utawa sajrone mangsa sing luwih anget lan garing, lan sithik ing sisane. Mula, yen sampeyan ora ragu-ragu, priksa asor lemah utawa landasan, lan banyu mung yen wis garing.

Gunakake banyu udan, sanajan banyu tunyuk ora bakal ngrugekake sampeyan yen cocog kanggo dikonsumsi manungsa.

Pelanggan

Sampeyan bisa mbayar pupuk universal, wiwit musim semi nganti pungkasan musim panas, miturut rekomendasi pabrikan. Sanajan aku nyaranake sampeyan nggunakake cicas tartamtu (kaya sing adol Kene), utawa malah organik, kaya guano.

Multiplikasi

Wiji cicas abang

Gambar - Wikimedia / Hedwig Storch

La Cycas revoluta ngasilake utawa wiji nyebar langsung ing papan winih, utawa sawise direndhem patlikur jam; utawa uga dening bocah-bocah, misahake kanthi tliti saka tanduran ibu lan tandur ing pot pot kanthi substrat saluran. Ing kahanan apa wae, wektu sing pas kanggo musim semi.

Pruning

Pruning cika mung kudu diiris saka godhong kuning utawa garing, yen dibutuhake. Ana praktik sing umum yaiku ngethok kabeh godhong supaya tuwuh luwih cepet, nanging aku banget nyuda. Ayo eling yen tanduran nindakake fotosintesis, umume ing godhonge. Yen kita nyopot, mesthine bakal narik mahkota liyane kanthi cepet, nanging dheweke nindakake saka insting kaslametan sing nyata.

Kajaba iku, yen kita nindakake pruning nalika musim semi utawa musim panas, lan / utawa alat tanpa disinfeksi, kita bakal bisa ringkih banget amarga ana sawetara mungsuh potensial sing ora bakal ragu-ragu ngrusak dheweke. Contone, dheweke Weevil abang Bisa mateni bekas lara, lan iki minangka serangga sing kepincut banget karo ambune getah sing katon nalika dipotong.

Wabah lan penyakit

Loro saka weevil abang, sing bisa dihindari kanthi ora pruning lan perawatan pencegahan Chlorpyrifos, gampang ngrambah mealybugs, loro ing oyot lan godhong. Sampeyan bisa ngilangi parafin utawa kanthi insektisida anti-cochineal.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Yen sampeyan pengin nandur ing kebon utawa ing pot sing luwih gedhe, sampeyan kudu nindakake ing musim semi, yen es isih ditinggalake. Kanggo ngerti yen butuh transplan, goleki oyot sing metu saka pot utawa bolongan kasebut. Kajaba iku, yen sampeyan durung nate ngganti, lan wis luwih saka 3 taun, sampeyan uga kudu transplantasi.

Rustitasitas

Nolak sewelas derajat ing ngisor nol tanpa masalah, nanging bakal urip luwih apik yen ora mudhun ing ngisor -4ºC.

Tuku ngendi?

Goleki cica kanthi ngeklik Kene.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

148 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Ana Maria ngandika

    Halo, aku duwe revoluta Cycas lan ana jinis kubis sing tuwuh ing tengah. Jebule amarga wanita. Aku wis ndeleng manawa nalika dibukak metu sawetara bal sing dadi wiji. Pitakonku, apa bal iki ditandur? Apa ana nursery sing tuku? Aku duwe papat wit kurma lan ora pengin maneh. Matur nuwun

    1.    Laia ngandika

      Sugeng enjang, aku duwe sikka nalika srengenge ora akeh srengenge lan ana godhong kuning sing ditandur. Aku wis nyelehake ing srengenge langsung, apa sampeyan mikir bisa diatasi? Aku banyu saben minggu sepisan.
      muchas gracias

      1.    Monica Sanchez ngandika

        Hai Laia.

        Cicas minangka tanduran sing cerah, nanging sampeyan kudu mbiyantu mbaka sethithik. Luwih becik sawetara wulan sampeyan nyelehake ing papan sing cerah mung sawetara jam saben dina, lan kapan esuk utawa mengko sore.

        Sampeyan uga luwih becik ngobati karo serangga anti-mealybug, loro godhong lan oyot (liwat irigasi).

        Greetings.

        1.    YNIRIDA ngandika

          HELLO, aku duwe masalah gedhe karo aku CYCA, ING WULUH Pungkasan, KABEH KANGGO KANGGO KERING LAN DUWE KELUARGA ANAK, ING BANYU ONG STEM LAN ING TRUNK, KUDU SARAN.

          1.    Monica Sanchez ngandika

            Halo Ynirida.

            Lucu banget kedadeyane cika sampeyan. Kasunyatane ngasilake akeh wong sing nyedhot 'ujug-ujug nuduhake yen batang utama nandhang sangsara utawa ngalami kerusakan sing signifikan.

            Mula, disaranake ngobati kasebut kanthi cepet nganggo Chlorpyrifos. Iki minangka insektisida sing bakal ditemokake ing nursery lan toko kebon. Nanging sampeyan kudu ngetutake instruksi sing bakal ditemtokake ing paket kasebut.

            Greetings.


  2.   Monica Sanchez ngandika

    Halo Ana Maria.
    Wiji-abang- biasane ora bakal germin langsung ing lemah, amarga butuh suhu antara 20 lan 30 derajat, lan tingkat kelembapan bisa dikelola, nanging tanpa kakehan banyu. Iki minangka tanduran sing tuwuh alon banget, lan amarga iki cara reproduksi sing paling akeh digunakake yaiku pamisahan pengisep. Nanging sampeyan bisa menehi taman kebon utawa kebon botani; dheweke bisa uga nampa.
    Yen sampeyan duwe pitakon luwih lengkap ... tulis menyang kita.
    Thanks!

    1.    Ana Maria ngandika

      Matur suwun sanget, Monica.

      1.    Monica Sanchez ngandika

        Kanggo sampeyan 🙂 Sugeng Jumuah lan akhir minggu!

      2.    Elton corral ngandika

        Halo Ana Maria, ing sisih endi sampeyan dununge, lan apa sing sampeyan lakoni karo wiji, aku kira sampeyan wis duwe wiji liyane taun iki, kepiye narik sampeyan yen mung duwe wanita, aku duwe mangu-mangu yen sampeyan duwe wit kurma lanang, tegese bajingan. Aku seneng yen sampeyan ngandhani yen sampeyan duwe winih. Salam

  3.   Marta ngandika

    Halo, apa sing kudu daklakoni supaya cabang-cabang sing anyar ora garing? Dheweke ditandur ing kebon, matur nuwun kanthi sanget

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo, Marta.
      Pupuk sajrone musim panen (musim semi nganti pungkasan musim gugur) nganggo pupuk organik (kayata cairan guano) lan siram seminggu siji utawa kaping pindho.
      Salam 🙂.

  4.   David Brito Miranda ngandika

    Pitakon. Aku duwe tanduran Cyca ing omahku, nalika esuk esuk lan suntingan saka tanduran yaiku lama. ora masalah utawa ya?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo david.
      Ora masalah. Siji-sijine sing sampeyan kudu ngontrol mbanyoni sethithik kanggo ngindhari 'genangan' bentuk banyu, nanging ora liya.
      A Salam.

  5.   Enrique Doménech ngandika

    Minggu kepungkur aku tuku Cica pertama, cangkok. Aku mamang diwiwiti karo dununge. Maksudku kanggo nyelehake ing teras, madhep mangidul lan srengenge akeh. Sawetara panemu ngandhakake, mesthine ora ana ing cahya srengenge sing langsung lan sing liyane. Apa sampeyan bisa menehi pendapat ahli? Aku bakal ngurmati banget. Sambutan tresno.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo, Enrique.
      Cycas nyengkuyung sunar srengenge, sanajan saka omah kaca utawa yen wis direksa sawetara cara, yen sampeyan pasang srengenge, godhonge bakal rusak sethithik (ora serius). Godhong-godhongan ing ngisor iki sing wis dijupuk, wis dikuatake, saengga bisa tahan pengaruh sinar bintang tanpa ana masalah.
      Rekomendasi sampeyan supaya sampeyan nyelehake ing area sing dinyalakan langsung. Aku dhewe duwe sun ing srengenge (Mediterania), lan sanajan tipse dibakar sethithik taun pisanan, ing taun kapindho padha metu godhong anyar sing sehat.
      Matur suwun amarga wis ahli, sanajan aku isih trainee 🙂.
      A Salam.

  6.   Enrique Doménech ngandika

    Monica, aku seneng banget karo sampeyan. Aku bakal ngetutake saran sampeyan lan nyelehake Cica ing terasku sing cerah. Kita nganggep sampeyan minangka pengikut sing semangat. Rangkulan.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Thanks kanggo tembung sampeyan, Enrique 🙂. Rangkulan.

  7.   Maria Cahya ngandika

    aku seneng instruksi iki

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Kita seneng yen sampeyan seneng hehe 🙂

  8.   Mauricio palaokson ngandika

    Wigati
    Aku duwe parut lan mripatku dadi kuning, sunar srengenge iki lan mripat liyane dibakar kaya geni

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Mauricio.
      Sepira kerepe sampeyan nyiram? Tanduran iki kudu disiram sethithik banget, sepisan seminggu, lan mbayar saben 15 dina wiwit musim semi nganti musim gugur supaya ora kakehan gizi.
      A Salam.

  9.   Andre ngandika

    Hai Monica, aku duwe bekas luka lan tunas anyar bakal metu nggawa lumut. Apa normal utawa lara?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Andre.
      Lumut sing sampeyan sebut, apa coklat? Yen mangkono, ya pancen normal. Nalika godhong anyar tuwuh, sampeyan bakal ilang.
      Semono wae, yen sampeyan bisa ngunggah gambar menyang kaca Tinypic utawa sing padha, banjur wenehi link kanggo ndeleng.
      Salam 🙂

  10.   Juan ngandika

    Halo, aku duwe salah siji tanduran iki lan godhong gedhe sing dak rasane ora ngeculake cilik, aku kudu nyopot utawa tiba dhewe

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Juan.
      Yen godhong gedhe ijo, kudu ditinggalake, nanging yen kuning, sampeyan bisa nyopot.
      Salam, lan nuwun sewu amarga telat!

  11.   Juan ngandika

    Hai Monica, aku duwe salah siji tanduran iki lan godhong gedhe sing dakkarepake ora tuwuh cilik, aku kudu nyopot utawa yen tiba wae tiba.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Juan.
      Yen godhong ijo, ora disaranake dicopot. Nanging yen kuning utawa wis coklat, bisa dipotong.
      A Salam.

  12.   Ruth Lopez ngandika

    Halo, sugeng enjang aku duwe telung cycas lan salah sijine nyekel kaya jamur putih lan wis kedadeyan loro liyane lan srengenge langsung nyerang

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Rut.
      Apa sampeyan ngerti manawa bisa dicopot? Yen dicopot lan ora bisa dilacak, iki minangka mealybug cottony, sing bisa diilangi kanthi insektisida sing ngemot Chlorpyrifos.
      Ing bubuk putih, rawat nganggo fungisida spektrum sing wiyar.
      Salam 🙂.

  13.   Marcela ngandika

    Halo, aku pengin ngerti apa sing kudu dipikirake kanggo transplan cika saka bumi menyang pot, ukuran, wektu taun lan pancegahan kanggo matur nuwun !!!! lan akhir minggu sing apik

  14.   Marcela ngandika

    Aku duwe pitakon liyane babagan tanduran iki, bisa uga ora ana sing tuwuh ing sangisore bekas lara, amarga kabeh sing ditandur ora ana succulents lan hervaceous, matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Marcela.
      Kanggo ngliwati cika saka lemah menyang pot, sampeyan kudu ngenteni nganti tekan musim semi. Sawise tekan, digawe papat parit jero 50-60cm, lan nganggo laya (yaiku jinis sekop lurus), banjur dipotong nganti tanduran metu kanthi werni oyot.
      Sawise iku, ditandur ing pot kanthi wiyar - paling ora diameter 40cm - kanthi landasan keropos kayata gambut ireng lan perlite ing bagean sing padha. Banjur, dununge ana ing wilayah sing cerah lan disiram.

      Ya, ing sangisore Cycas, sampeyan ora bisa nyelehake apa-apa.

      A Salam.

  15.   Sonia ngandika

    Halo, aku nemokake bekas luka sing dibuwang lan dipotong kanthi oyod sing sithik, aku digawa menyang omahku lan ditandur ing papan sing akeh sunar lan banyu, masalahe yaiku godhong iku gang lan aku mbayangake yen kudu bosok ing papan sing anyar, aku menehi kompos lan liya-liyane, nanging aku ngerti yen iki cica sing dakkira minangka jinis wit kurma .. Apa saran sing bisa menehi aku ?? ..

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Sonia.
      Cycas pengin banyu sithik banget. Banyu sithik banget, seminggu sepisan, maksimal loro.
      Lan saiki sampeyan ora bisa nindakake luwih akeh, cukup sabar. Mesthi wae bakal throut 😉
      A Salam.

  16.   Alex ngandika

    Halo, aku bubar nandur sikka udakara 15-20 cm, yaiku bayi, aku nandur langsung ing lemah lan srengenge sedina muput, aku wis maca yen tuwuh alon banget, luwih becik nempatake cairan pertumbuhan kanthi resiko kanggo ngrangsang tuwuh luwih cepet? Aku duwe botol merek biocanna, apa cocog utawa sampeyan menehi saran babagan pupuk liya? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Alex.
      Ya wis cocog 🙂. Sampeyan uga bisa nggunakake guano yen pengin (ora winastan), nanging hei, kanthi biocanna tanduran bakal cukup.
      A Salam.

  17.   Pablo ngandika

    Halo Monica,
    Aku duwe Zica udakara 25 taun, lan pitakonanku, apa normal yen taun kapindho berturut-turut diiseni wiji? Sepira kerepe normal? kedadeyan kasebut kaloro taun ing wulan Mei.
    Matur nuwun kanthi sanget kanggo nuduhake ilmu karo kabeh wong!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai, Pablo.
      Ya, iku umume, yaiku dheweke sehat banget 🙂
      Matur suwun, salam!

  18.   Pablo ngandika

    Halo maneh, Monica,
    Matur nuwun kanthi sanget kanggo jawaban sampeyan, nanging aku lali ora ngandhani yen koka iki durung mindhah godhong anyar wiwit 2014, ing 2015 lan nganti saiki ing 2016 mung wiji sing metu, apa iki normal? Apa ora bisa mindhah wiji?
    Saliyane, kanggo mbusak wiji sing lagi metu saiki, apa aku ngenteni nganti rampung metu? Aku wis mikir babagan cara nyopot, sajrone proses, kanggo ndeleng yen godhong anyar metu….
    Matur nuwun kanthi sanget lan nuwun sewu kanggo ngebom!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo maneh Pablo.
      Aku ngerti, ya ya, iku uga normal. Ana Cycas sing seneng nglampahi kabeh energi ing woh-wohan, banjur ora duwe maneh kanggo njupuk godhong anyar. Nanging iki ora ateges dheweke lara utawa liya-liyane, kosok baline, sing dikarepake yaiku "nyelehake wedhi" supaya spesies kasebut bisa maju.
      Sampeyan saiki bisa nyopot yen pengin wiji, kanggo ngerti yen ana animasi lan godhong. Kanggo mbuktekake manawa ora tetep.
      Salam, lan takon apa sing sampeyan karepake, iku sing kita karepake 🙂

  19.   MARIA ELENA RYNDYCZ ngandika

    HI! Aku TRANSPLANTI CYCA ING RUMAH BARU ING NEGARA SATU TAUN. AKU KUDU alon-alon ngethok kabut rasane pisanan sing garing. KANGGO ING PUSAT ING SPESI «PENACHO» BRICK, KAYU VELVET, BESAR, NGANE KANG padha DIANGKIT saka HABITAT SADurunge, ORA GAWE NANGGAL LANGSUNG BARU, NGOMONG WAKTU KANGGO DITAKON NAK KALAH WIT PALM, WIS KANGGO KANGGO DAMPAK ATAU APA KUDU LAKU? Matur nuwun kanthi sanget kanggo nulungi aku!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Maria Elena.
      Kadhangkala Cycas mbutuhake luwih akeh wektu kanggo pulih. Banyu kaping pindho saben minggu ing musim panas lan saben 6 dina suwene taun, lan pupuk nalika musim semi lan musim panas nganggo pupuk organik cair, kayata guano, ngetutake langkah-langkah sing ditemtokake ing paket kasebut.
      A Salam.

  20.   Hugo Meneses Candelas ngandika

    Sugeng enjang Monica:
    Aku duwe Cyca udakara 25 taun, mangu-mangu nganti 3 taun kepungkur mung ana pucuk godhong normal ing tengah kaya sing katon ing meh kabeh foto jinis tanduran iki. Rong taun kepungkur, dheweke duwe rong plume ing sisih ndhuwur lan taun iki kaping papat bakal metu. Pitakonanku, apa iki normal? plume ekstra kudu dijupuk kanggo nyedhot lan ngethok? mung kari tengah sing asli ... Aku ngapresiasi pitulung sampeyan amarga saiki godhong saya gedhe aku rumangsa ngalangi lan ora tuwuh kanthi bener.
    regards

    Hugo Meneses

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Hugo.
      Ya, iku umume, nanging sampeyan bisa ngethok yen pengin, nggawe potongan paling cedhak karo batang utama.
      A Salam.

      1.    Hugo Meneses Candelas ngandika

        Halo Monica, yaiku sejatine ana ing puncak tanduran, aku ora ngerti apa aku bisa ngirim foto menyang email ... Matur nuwun

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Halo Hugo.
          Ya, sampeyan bisa ngirim menyang kula userdyet@gmail.com , utawa upload yen sampeyan pengin situs web tinypic utawa photoshack lan salin link ing kene. Sing disenengi 🙂
          A Salam.

  21.   Negui ngandika

    Hai Monica, aku wis duwe pirang-pirang tanduran sing reged, yaiku regane pasar

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Negui.
      Aku pitutur marang kowe, ing kene ing Spanyol, siji kanthi godhong cendhak 6-7 nganti 20cm regane udakara 10-15 euro. Nanging regane bisa beda-beda.
      A Salam.

  22.   Erik ngandika

    Halo, piye kabare? Aku duwe tanduran sikka lan aku ngerti yen godhonge metu ing antarane godhong minangka bubuk putih lan godhonge wiwit garing. Apa sing kedadeyan karo tanduranku?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Erik.
      Sampeyan bisa uga duwe jamur sing diarani jamur bubuk.
      Bisa diobati nganggo fungisida sing akeh banget karo belerang.
      A Salam.

  23.   Jose ngandika

    Aku nulis saka Valencia. Aku duwe cyca sing ditandur ing kebon, minangka wong diwasa sing duwe godhong kuning, aku pengin masang foto nanging ora bisa. Tanduran saiki lagi thukul lan njupuk klompok klambi anyar, nanging utamane sing tuwa duwe masalah iki.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi Joseph.
      Tips kuning bisa uga amarga overpassing, mealybugs, kurang saka ventilasi utawa nalika tunas (saka godhonge asale) dadi udan nalika nyiram.
      Yen ora ana hama, pira asringe disiram? Cycas ngatasi kahanan garing lan kurang banyu, bisa ngombe sepisan utawa kaping pindho saben minggu ing mangsa panas, lan saben 10 dina suwene setaun.
      Thanks!

      1.    Jose ngandika

        Halo, matur nuwun kanthi cepet nanggepi. Sikka ditandur ing njero alun-alun turu sepur, diubengi suket, aku ora duwe alat penyiram, ing chalet, aku lunga ing akhir minggu lan luwih akeh wektu ing musim panas. Saindhenging taun aku ngombe suket ing sacedhake seminggu sepisan, lan ing mangsa panas 2/3 kaping seminggu mesthi suket, ora tau cyca utawa trunk .. Ora ana mealybugs utawa bug, apa ana kekurangan gizi? godhong sing paling anyar uga katon kuning ing pucuk, sanajan katon kuwat lan nemplek ing lemah. Umure udakara 10 taun. Apa aku bisa ngirim foto?

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Halo Jose.
          Yen ora ana jejak serangga lan iki pertama kaline, mula sampeyan butuh nutrisi (nitrogen utawa zat besi). Apa sampeyan wis langganan? Sampeyan bisa pupuk karo kompos sing disiyapake kanggo wit kurma; Sanajan Cyca dudu wit kurma, persiyapan kasebut duwe nutrisi lan mikronutrien sing bakal migunani banget.
          Tips kuning ora bakal ijo maneh, nanging godhong sing anyar kudu sehat kabeh.
          Nanging, yen sampeyan pengin ngunggah foto menyang situs web kaya Tinypic utawa Imageshack, lan salin link ing kene. Yen sampeyan ora ngerti kepiye, wenehake aku bakal nulungi sampeyan 🙂
          A Salam.

        2.    Hugo ngandika

          Halo José, aku uga pengin ndeleng potret
          regards

          1.    Jose ngandika

          2.    Hugo ngandika

            Matur nuwun sanget


          3.    Jose ngandika

            Ing tautan liya iki, sampeyan bisa ndeleng praupan liyane lan kanthi gamblang.
            http://es.tinypic.com/view.php?pic=33xy32w&s=9#.V1RZ4OSt9wg


          4.    Monica Sanchez ngandika

            Halo Jose.
            Ya, kayane kurang gizi (nitrogen utawa zat besi). Mula, aku nyaranake pupuk kanggo wit kurma, lan luwih becik nggunakake pupuk iki kanggo wit kurma sewulan, lan wulan sabanjure ana organik cair liyane (jinis guano, sing efek cepet).
            A Salam.


          5.    Jose ngandika

            Matur saran, pitakon pungkasan, bat utawa guano manuk? Aku mikir manawa manuk duwe luwih akeh nitrogen sing minangka salah sawijining kekurangan.


          6.    Monica Sanchez ngandika

            Halo Jose.
            Sugeng rawuh 🙂. Manuk kasebut duwe luwih akeh nitrogen, ya.
            A Salam.


          7.    Jose ngandika

            Sugeng enjang, aku bakal nuruti saran sampeyan. Kajaba iku, aku bakal ngethok landasan telapak tangan supaya luwih kuat nalika tunas anyar. Matur suwun kawigatosan. Salam lan kabegjan


          8.    Monica Sanchez ngandika

            Matur nuwun Ayo padha ndeleng kepiye kahanane. Kabeh sing paling apik.


          9.    Jose ngandika

            Nuwun sewu, aku pengin ujar saka luwih cedhak


  24.   Hugo ngandika

    Halo Marta, sikka saya wis duwe anak, sayang yen saya ngethok lan dilebokake ing pot, dheweke ora bisa tuwuh, banjur garing. Aku pengin ngerti apa perlu ngetrapake agen rooting utawa apa sing bisa daklakoni.
    Matur nuwun.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Hugo.
      Disaranake banget nandur pengisep ing pot kanthi substrat sing duwe saluran banyu sing apik banget, kayata gambut ireng dicampur karo perlite ing bagean sing padha.
      Panci kasebut uga kudu dilebokake ing wilayah sing ora kena sinar srengenge langsung.

      Kanggo nggawe dheweke luwih apik, sadurunge ditanam, pangkalane bisa diresapi karo hormon rooting ing bubuk utawa, cairan sing luwih apik.

      A Salam.

      1.    Hugo Meneses Candelas ngandika

        Matur nuwun, aku bakal nyoba kanthi cara kasebut.

  25.   Ana ngandika

    Halo Monica! Aku nulis kanggo sampeyan saka Meksiko, aku duwe cica ing omah sing ditandur ing pot, aku pengin dipindhah menyang teras supaya sunar langsung amarga mung ditampa liwat jendhela, mangu-mangu manawa kita ana ing mangsa rendheng lan yen bisa nyebabake keluwihan, apa sing sampeyan saranake supaya ora mengaruhi? Matur nuwun!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Ana.
      Ya, kakehan banyu bisa cilaka.
      Yen sampeyan bisa, ngenteni udan bakal udan, nanging yen sampeyan pengin dilebokake ing lemah, aku saranake supaya luwih dhisik nggunakake srengenge, sijine ing wilayah sing bakal menehi sawetara jam esuk suwene 3 dina, lan tambah suwe saya suwe. Mengko, yen sampeyan arep nandur ing lemah, luwih becik dicampurake lemah karo bahan keropos kayata balit lempeng utawa lempung. Nanging sampeyan uga menehi saran supaya sampeyan nglindhungi udan nganggo plastik (dilindhungi mung saka ndhuwur, dudu saka sisih).
      A Salam.

  26.   Ana ngandika

    Monica !! Aku seneng banget karo informasi sampeyan! Lan aku bakal ngetrapake saran sampeyan! Siji pitakonan liyane, babagan keracunan karo segawon lan manuk? Matur nuwun !!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Iki beracun, nanging aku ngandhani yen aku duwe 3 asu lan dheweke durung nate nyedhaki Cycas. Sampeyan isih bisa nglindhungi kanthi nyelehake bolong ing pabrik. Salam 🙂

  27.   Ana ngandika

    Salam Monica lan sewu matur nuwun kanggo rekomendasi lan mbantu sampeyan njaga spesimen sing apik iki sehat !!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun, Ana 🙂

  28.   Elvia ngandika

    Halo, aku duwe loro cycas lan tuwuh saya apik, nanging ing godhonge ana bintik-bintik putih sing garing, apa hama? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Elvia.
      Titik godhong amarga sawetara sebab:
      -Kurang ventilasi
      -Cold (padha nggawa frost, nanging yen taun kapisan ing njaba, dheweke bisa ngerteni)
      -Kurang zat besi lan / utawa magnesium (yen sampeyan ana ing Hemisfer Lor, aku nyaranake pupuk karo pupuk sing sugih ing rong mineral kasebut).
      -Virting sing akeh banget: tanduran iki butuh penyiraman kadang-kadang, udakara kaping pindho saben minggu.
      A Salam.

  29.   Olga ngandika

    Hai Monica, cica umurku sing umure 12 taun mung dipindhah saka pot menyang pot liyane sing wis siyap kanggo thukul, nanging sajrone 15 dina, mung ana rong sprout sing muncul. Iku normal? Aku ngarepake kabeh mahkota bakal metu. Dheweke ana ing loteng nalika srengenge awan kebak.

  30.   Olga ngandika

    Ing kene dak pasang foto sing mung katon rong ranting anyar https://www.dropbox.com/s/rhdch54pzd8g8wr/Foto%2029-6-16%2015%2055%2044.jpg?dl=0

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Olga.
      Bisa dadi lumrah, ya. Cyca kayane ok. Aja kuwatir, kadang kedadeyan kasebut. Sampeyan yakin manawa ing papane sing anyar, ora bakal suwene mbusak makutha godhong 😉.
      A Salam.

      1.    Olga ngandika

        Hai Monica, Pungkasane, sampeyan bisa ndeleng manawa sikka diserang cochineal, sanajan wiwitane tanduran katon tanpa cochineal, saiki ditutupi wabah lan wiwitan tunas coklat sing durung metu duwe sentuhan bosok. Aku nyemprot sapisan ing Mei nalika ndeleng sawetara mealybugs, nanging penyakit iki wis bali. Tandurane kaya telung minggu aku ora weruh, ning omah nomer loro. Telung minggu wis cukup kanggo mealybug bisa nyerang kanthi lengkap.

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Halo Olga.
          Ya, mealybugs nyerang cepet 🙁
          Aku nyaranake nambani Cyca kanthi Klorfirus 48%. Mesthine, sampeyan kudu nganggo sarung tangan karet, lan maca label kasebut, amarga bisa uga ana risiko overdosis. Nanging ing kasus kasebut yen wabah iki dadi luwih gedhe, iku paling apik.
          Ana alternatif sing luwih alami, nanging butuh sabar 🙂. Iki kalebu nyopot nganggo swab sing dicelupake karo alkohol apotek lan banjur nambani tanduran nganggo minyak parafin (didol ing nursery). Sampeyan bisa uga kudu ngresiki maneh sawetara dina.
          A Salam.

          1.    olga ngandika

            https://www.dropbox.com/s/pqs4jgpcmrhv8ca/IMG_0559.JPG?dl=0
            https://www.dropbox.com/s/9xlaxh0zsm4f2rh/IMG_0558.JPG?dl=0

            Lha piye iki! Ing foto sing wis disemprotake, aku ora sempat nggawe sheet demi sheet. Pungkasan minggu iki, aku bakal ngaturake ngresiki kanthi manual. Aku duwe loro cycas. Sing liyane ora duwe mealybug, nanging aku wedi mengko bakal cepet.


          2.    Monica Sanchez ngandika

            Ugh, wis kebak 🙁, nanging kanthi sabar banget lan kuping utawa nganggo sikat bisa diatasi 😉. Kabeh sing paling apik.


          3.    Olga ngandika

            Monica, aku wis ngresiki godhong lan gedhe wiwit Senen 1/08. Wiwitane ngresiki kabeh lembar nganggo sikat lan campuran banyu, mesin cuci piring lan alkohol. Banjur dicampur aduk karo botol semprotan. Aku wis ndeleng mealybugs metu saka pusat pertumbuhan saben aku nyemprot. Saben awan nyedhaki tanduran, awan bakal metu. Pungkasane, aku bosen njupuk dheweke kanthi mbaka sethithik lan aku njupuk dheweke nganggo pembersih vakum. Banjur tuang jet alkohol apotek sing apik langsung menyang tengah. Mealybugs mandheg metu. Nanging aku wis ngerti yen dheweke urip ing bagasi. Saben dina aku udan nganggo campuran iki lan dakkanggo nganggo sikat, udakara 10 katon sedina. Aku kaget yen dheweke urip ing jero lemah. Aku wis ngilangi lapisan lemah 3 cm lan mbuwang. Aku ora ngerti apa luwih becik digali, oyot wis katon. Wis 5 dina koleksi manual, untunge aku plancongan, dak maneh 4-5 kali dina. Lan saben-saben aku nemokake godhong mealybug liyane ing godhong. Mungkin saiki bakal dadi wayahe ngetrapake pestisida?
            Pitakonku kaya ing ngisor iki: yen mealybugs urip ing jero lemah, kepiye cara ngilangi ing kana? Mungkin aku butuh racun kanggo nyedhot tanduran lan dikirim menyang mealybug, kenapa infeksi banget mula mealybugs ndhelik ing endi wae, utamane ing bagasi. Sawetara kenalan menehi saran supaya mbuwang bekas iki kanthi langsung, nanging rasane ora enak. Kajaba iku, ing kutha iki aku wis ndeleng kebon cilik Cicas lan kabeh kena infeksi cochineal, nanging katon apik lan katon ijo lan sehat saka kadohan.


          4.    Monica Sanchez ngandika

            Halo Olga.
            Ya, saiki wayahe ngetrapake insektisida. Sampeyan bisa ngobati tanduran kanthi insektisida sing ngemot Chlorpyrifos utawa Buprofezin.
            Kanggo ngobati oyot, tinimbang nggunakake botol semprotan, gunakake botol utawa kaleng banyu. Bumi mesti direndhem.
            A Salam.


  31.   Yarlenis ngandika

    Halo, aku duwe 2 cicadas udakara limang kaki lan batang saya gedhe a
    Kothong Apa sing bisa daklakoni kanggo ngrampungake, aku bakal ngormati pitulung sampeyan

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Yarlenis.
      Aku nyaranake nambani nganggo insektisida spektrum sing jembar, amarga bisa duwe ulat sing nusuk wulune.
      A Salam.

  32.   Antonio Martinez ngandika

    Halo Sugeng dalu Aku duwe cica sing ditandur ing lemah, umure luwih saka 16 taun lan nyenengake. Sawetara taun kepungkur wiji metu lan nalika tiba ing pangkal, germine lan saiki aku meh duwe alas sing ora nuduhake batang asline.
    Aku duwe macem-macem mamang:
    Kaping pisanan: apa aku bisa transplan bocah-bocah anyar iki? Opo
    Kapindho: Wis sawetara dina metu kaya kubis sing mbaka sethithik dibukak, dakkira dadi tunas godhong anyar, kaget ora ana godhong sing metu, nanging ana sing padha karo godhong kaya pakis cilik . Iku normal?
    Matur suwun wangsulan. Kabeh sing paling apik.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Antonio.
      Aku mangsuli pitakonmu:
      -This: ya, bisa ditanam maneh, ing musim semi. Gawe papat parit 30-35cm sak jerone (utawa pilih klompok yen cedhak banget), lan nganggo sekop cilik sampeyan bisa nyopot. Banjur, sampeyan mung kudu nandur ing pot kanthi substrat sing tuwuh universal dicampur karo 30% perlite, utawa menyang area kebon liyane.
      -Kadua: saka sing dietung, sampeyan bisa uga pengin njupuk batang anyar. Oalah, yen sampeyan pengin ngunggah gambar menyang situs web kaya tinypic utawa photoshack banjur salin link ing kene.
      A Salam.

      1.    Antonio Martinez ngandika

        Aku wis nemokake video iki lan sing dakkarep wiwit daklakoni, kayane bakal njupuk winih maneh.
        https://www.youtube.com/watch?v=mngWYnRt6Yo

  33.   Juan Carlos Rodriguez ngandika

    Halo Monica, jenengku Juan Carlos lan aku nulis kanggo sampeyan saka Huelva. Ing wiwitan wulan Juni, dheweke menehi Cica sing apik (aku ora ngerti umure umure), dipapan ing nursery nanging ing ngarep. Kita diwenehake menyang kebon kanthi nggawe bolongan lan isi karo landasan universal lan lebokake nganggo lemah dhewe saka pot, uga nambah pupuk ing butiran. Ora mung ora ngrembaka, nanging saya suwe saya bosok pirang-pirang dina, mula godhong pisanan banjur saiki godhonge malih dadi kuning. Nalika srengenge kebak, kita banyu saben 10 dina udakara. Lan dheweke ora reaksi, apa sing bisa aku lakoni? Aku ora pengin kelangan dheweke apa-apa. Matur nuwun
    Yen sampeyan butuh potret ... dak kirimake menyang kowe.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Juan Carlos
      Apa sampeyan ngerti manawa dheweke duwe sunar srengenge ing kebone kebon? Aku nyritakake amarga, sanajan ana ing njaba, yen srengenge mung sawetara jam lan saiki wis sedina muput, umume umume kobongan.
      Saran kula, yen sampeyan bisa, paku papat guru ing saubengé, lan lebokake teduh, minangka payung. Banyu seminggu sepisan saiki ing mangsa panas, lan yen sampeyan pengin, bisa nyopot godhong kuning.
      Salam 🙂

  34.   Juan Carlos Rodriguez ngandika

    Monica Sempurna, matur nuwun sanget, aku bakal nyoba lan aku bakal crita babagan sampeyan.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun

  35.   Olga ngandika

    Hai Monica, wingi aku lunga menyang Taman lan adol pyriproxyfen 10%. Dheweke ujar manawa ngetrapake produk iki menyang Cicas saben 10 dina yen ora ana mealybugs diwasa. Ing kasusku, aku ora duwe mealybugs diwasa, apa aku wis nglumpukake? Wingi aku nglamar menyang loro Cicas. Lan satleraman karo geranium sing ana ing sacedhake. Siji-sijine bab sing ana ing cica sehat sing dakdeleng minangka bubuk ireng ing dhasar godhong. Kudu jamur?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Olga.
      Ya, luwih becik nyegah 🙂
      Wujud bubuk ireng, bisa uga jamur sing diarani Negrilla. Ora mbebayani, nanging amarga Cyca kena serangan mealybug sing signifikan, mula ora lara yen ngrawat. Iki sampeyan bisa nggunakake sabun kalium (iku alami; didol ing nursery). Wis diencerke banyu 2 utawa 3%, lan tanduran disemprot; seminggu sepisan suwene telung minggu. Iki uga bakal mbantu nyegah kutu kutu, kutu putih, lan mealybugs.
      A Salam.

  36.   Claudia natera ngandika

    Dheweke menehi cyca yen wiwit tuku dadi kuning ing seminggu sawise tekan tengah kebon, aku dadi ganti cahya amarga ana ing teras ing srengenge sing kebak, godhong kuning nanging kuning diwiwiti ing dhasar godhonge, durung ngasilake godhong anyar lan aku ora ngerti apa sing kudu ditindakake. Aku wis menehi pirang-pirang irigasi mung tèh banana. Aku manggon ing Sao Paulo lan duwe wiwit Februari lan ora nuduhake pratandha ngasilake godhong anyar.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Claudia.
      Cycas bisa mlaku sawetara taun tanpa njupuk godhong anyar, mula aja padha sumelang.
      Siram kaping pindho saben minggu, lan pupuk nalika musim semi lan musim panas nganggo pupuk universal utawa pupuk organik cair kayata guano.
      A Salam.

  37.   emiliosalazarledesma1937@gmail.com ngandika

    Aku duwe bekas lara, dawane meh rong meter lan umume kobongan kuning udakara 40 sentimeter wis tuwuh ing tengah ing sisih ndhuwur, aku kudu ngethok utawa kudu daklakoni att emilio

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Emilio.
      Kuping kasebut minangka infloresensi tanduran. Sampeyan ora prelu ngethok utawa liya-liyane.
      A Salam.

  38.   Nancy ngandika

    Halo Monica
    Aku duwe tanduran Cyca, yen aku entuk nandur ing tanduran suwene 4 taun.
    Ing taun iki aku ditanem ing lemah ... ing lemah sing cukup lembab lan aku weruh yen godhonge kuning banget ... lan ora tuwuh kaya samesthine.
    Apa saranake aku?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Nancy.
      Yen sampeyan bisa, pindhah ing musim semi. Sampeyan ora seneng yen "sikil udan" dawa banget, lan yen ngono, sampeyan bakal pungkasane bosok.
      A Salam.

  39.   Nancy ngandika

    Thanks, aku bakal nindakake

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Salam kanggo sampeyan.

  40.   Jonny meza ngandika

    Halo, aku duwe pirang-pirang wit kurma lan lagi lara amarga wis garing, apa sing bisa dakgawe supaya ijo maneh

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Jonny.
      Siji bab: Cycas dudu wit kurma, sanajan katon padha 🙂. Tilas saka kulawarga Cycadaceae, dene sing nomer loro saka kulawarga Arecaceae.
      Nanging kanthi fokus marang pitakon sampeyan, aku ngandhani: godhong kuning utawa coklat ora bakal ijo maneh, mula kudu ngerti apa sing kedadeyan supaya godhong anyar metu lan tetep ijo. Mula, dak takoni: apa sampeyan wis ndeleng manawa ana serangga ing sisih ngisor godhong utawa ing bagasi? Bakso cottony biasane mengaruhi yen lingkungan garing banget. Yen wis, bisa diobati kanthi Dimetotate 40%, kanthi Minyak neem utawa karo sabun kalium.

      Yen sampeyan ora duwe apa-apa, mula masalahe bisa ngilekake banyu. Tanduran iki tahan tahan garing, nanging yen gedhe banget, godhong ngisor dadi kuning, luwih becik disiram 2 utawa 3 kali seminggu nalika musim panas, lan saben 4-5 dina suwene setaun. Supaya tuwuh luwih apik, kudu dibuahi ing musim semi lan musim panas nganggo pupuk organik cair kayata guano, utawa karo nitrofosca.

      A Salam.

  41.   Robert ngandika

    Halo, kepiye awan sing apik banget? Deleng, rong wulan kepungkur aku tuku supaya flutter, mula aku arep nandur ing lemah. Aku pitutur marang kowe yen kaya mengkene, ana ing nursery sing teduh, mula nalika getih Ayo, godhong dadi kuning. tips banjur digunakake kanggo sijine pupuk, nanging aku mikir yen sawise rong dina kabeh jam katon krime utawa coklat, mula aku maca ing postingan sing miturut aku kudu nyebar lan ngumbah kabeh oyot banjur sing dakkanggo mengko, aku nyebar maneh, aku ganti tanah, aku ganti kabeh, lan sewulan wis kliwat lan tali isih ana warna krim, aku ora ngerti yen godhonge bakal dadi ijo maneh yen bakal kaya ngono.bocah cilik

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo, Robert.
      Godhonge ora bakal malih dadi ijo, mula bisa dipotong.
      Saiki kita mung kudu ngenteni. Sampeyan bisa ngombe maksimal kaping pindho saben minggu, kanthi hormon rooting krasan.
      Salam lan semoga sukses!

  42.   Liyane ngandika

    Halo, aku maca saran babagan cycas, dina iki aku nandur putra lan nonton sawetara video yen aku ngilangi kabeh godhong lan mung ninggalake cepeyon. Pitakonanku: luwih gampang mbusak godhong lan sampeyan kudu nglumpukake bubuk dadi tuwuh oyot

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Vincent.
      Ya, disaranake mbusak godhong lan uga ngiseni dhasar kanthi nggunakake hormon rooting bubuk sing bakal ditemokake ing nursery.
      Salam, lan semoga sukses!

  43.   Bety ngandika

    Halo Monica ... nggoleki jaring Aku nemokake kaca sampeyan lan aku wis maca komentar kanthi minat banget. Nanging sanajan kabeh informasi, aku ora ragu-ragu lan mulane aku dianjurake ngganggu sampeyan. Koma saiki wis ana ing panci gedhe, nanging aku arep pindhah omah lan kudu ditransfer menyang njaban lemah. Ora malah teras, metu ing trotoar ing bolongan cilik sing ditinggalake. Sikka saya umure wis 20 taun, dhuwure udakara 1.40. Apa sampeyan bakal nyekel pangowahan kasebut? Kepiye cara nyiyapake lemah kanggo tanduran? Aku ngormati pitulung sing bisa diwenehake. Mexico saldo

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Bety.
      Sampeyan kudu duwe Cyca sing ayu yen umure wis 20 taun 🙂.
      Bakal tahan pangowahan, nanging bal ROOT (roti bumi) ora kudu dimanipulasi. Luwih becik bolongan kasebut amba lan bisa mlebu kanthi apik.
      Isih, supaya luwih apik, aku nyaranake mbanyoni kaping pisanan kanthi hormon rooting khusus, lentil (Kene nerangake carane nindakake).
      A Salam.

  44.   william moran ngandika

    Sugeng enjing, jenengku William. Aku saka El Salvador. Aku duwe pot 5 sycas. Langsung menyang srengenge. Kahanan kasebut yaiku nalika kedadeyan pungkasan godhong anyar thukul, mung telu sing bisa nindakake lan loro mau ora. kabeh ana ing kahanan sing padha. Apa ana sing bisa tak lakoni.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo William.
      Umume sampeyan komentar. Sanajan tanduran sing asale saka wong tuwa sing padha, lan sanajan ditandur kanthi cara sing padha, bakal ana sawetara sing butuh wektu luwih suwe kanggo adaptasi.
      Isih, lan mung yen ngono, aku nyaranake nambani kabeh karo insektisida anti-mealybug.
      Apa sampeyan mbayar? Sajrone musim semi lan musim panas, dheweke kudu mbayar pupuk wit kurma (dudu wit kurma, nanging kabutuhane padha).
      A Salam.

  45.   Plinio Perez ngandika

    Thanks,
    Aku udakara rong wulan karo revoluta Cicla, lan godhonge wiwit kuning dadi gedhe.
    Tanduran kasebut ing njero ruangan, tanpa sinar srengenge langsung, lan biasane aku banyu saben seminggu.
    Apa salahku?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Plinio.
      Godhong sing wiwit kuning, apa sing paling tuwa, yaiku sing ana ing sisih paling ngisor makutha? Yen mangkono, iku normal, amarga umure saya suwe saya suwe.
      Yen ora kasebut, mesthine sampeyan kurang banyu. Sepisan seminggu, sanajan sampeyan ing jero ruangan, mung sethithik ing musim semi lan musim panas. Luwih becik menehi banyu kaping pindho.
      Babagan liyane sing bisa ditindakake yaiku sampeyan butuh pot sing luwih gedhe. Yen sampeyan durung nate transplantasi wiwit tuku, dak saranake. Sampeyan bisa nggunakake medium sing tuwuh universal dicampur karo 30% perlite.
      A Salam.

  46.   Santiago Reyes Liñán ngandika

    Hai Monica, aku Santiago saka San Luis Potosí, Meksiko. Aku duwe Cyca pot ing taun kepungkur aku ngilangi sawetara pengisep sing ditandur ing pot individu, sawetara wis ngasilake godhong. Nanging cyca ibu wis duwe inflorescence, apa iki ngasilake wiji? utawa perawatan apa sing kudu diwenehake?
    Greetings.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Santiago.
      Ora, siji wae Cyca ora menehi wiji, amarga tanduran monoecious (ana sikil lanang lan sikil wanita). Yen infloresensi jinis bal, iku wadon; Kosok baline, yen dawa lan dawa (udakara 30cm utawa luwih) lancip, iku lanang.
      A Salam.

  47.   Alejandra Reyes ngandika

    Halo, aku duwe siji lan yen sampeyan duwe kewan putih sing bisa daklakoni, wis 10 taun kepungkur, nanging aku ora bisa duwe omahku kurang luwih kepiye bisa dak adol

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Alejandra.
      Sampeyan bisa ngobati Chlorpyrifos kanggo ngilangi wabah kasebut. Nalika nambah, bisa didol udakara 30 euro.
      A Salam.

  48.   antonio ngandika

    Halo, aku duwe wiji saka cica revoluta ing wulan apa wiji iki bisa ditandur ing taun iki yen lagi lembut nganti suwene aku kudu garing supaya bisa ditandur, aku wis sewulan garing nalika bisa ditandur

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Antonio.
      Wiji sikoka bisa ditandur nalika musim gugur utawa musim semi, ing pot, dikubur sethithik supaya ora langsung kena srengenge.
      A Salam.

  49.   antonio ngandika

    Matur suwun wangsulan Monica ndeleng wiji sing kudu garing, aku duwe 2 wiji tanpa garing sadurunge telung minggu bisa ditandur lan menehi saran babagan cara nandur, aku saka Spanyol Alicante cedhak pesisir, muga-muga bisa ora abot banget kanggo matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Wigati
      Ya, yen wis garing sajrone telung minggu, sampeyan bisa nyebar tanpa masalah.
      Minangka substrat, aku nyaranake nggunakake vermikulit, sing keropos lan njaga kelembapan sing cukup. Sampeyan bakal nemokake ing nursery lan toko kebon.
      Nalika sampeyan nandur, aku menehi saran supaya sampeyan ngobati fungisida semprotan kanggo nyegah jamur saka nyebar.
      Yen sampeyan duwe pitakon, takon 🙂.
      A Salam.

  50.   Panglipur ngandika

    Hello monica
    Aku duwe loro cycas sing biyen dakteres ing teras antarane srengenge lan iyub.
    Saiki aku wis ngobahake dheweke lan dheweke lagi surya srengenge.
    Sawetara godhong kuning, kaya diobong srengenge. Lan aku wis ngowahi maneh.
    Aku uga ngerti yen sawetara godhong ana ing sisih mburi, kaya sawetara kunjungan ireng sing bisa dakuculake nganggo kuku, nanging rasane ora kaya serangga.
    Apa sampeyan bisa nulungi aku lan ngandhani apa sing kudu ditindakake?
    Matur nuwun.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Consuelo.
      Cycas minangka tanduran sing cerah, nanging yen digunakake kanggo iyub-iyub, mula kudu diaklimatisasi sethithik, diwiwiti ing pungkasan musim gugur utawa awal musim semi, yaiku yen sinar srengenge ora kuwat. Wektu pajanan kudu ditambah kanthi bertahap: rong minggu pisanan 2 jam, 3 kaloro utawa maksimal 4 jam,… lan liya-liyane.

      Saiki, aku nyaranake sampeyan supaya tetep ora siyap. Sampeyan bisa ngresiki godhong nganggo swab kuping sing dicelupake karo alkohol apotek.
      Yen katon maneh, rawat karo Chlorpyrifos tindakake pandhuan sing ditemtokake ing paket kasebut. Yen ora apik, wenehi ngerti lan kita bakal nemokake solusi.

      A Salam.

  51.   Jose ngandika

    Aku duwe sikka udakara 10 taun ditandur ing lemah. Ing musim semi, godhong anyar diwiwiti. Saiki sawetara godhong wis garing "tanpa pilih kasih". Koma saiki lagi sumunar lan ngalami masalah kasebut ing salawas-lawase. Apa solusi saka masalah iki? Matur suwun dhisik.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Jose.
      Sampeyan bisa uga bakal kekurangan nutrisi. Aku nyaranake sampeyan pupuk karo pupuk kanggo wit kurma (dudu wit kurma, nanging kebutuhan nutrisi padha), miturut pandhuan sing ditemtokake ing paket kasebut, wiwit musim semi nganti pungkasan musim panas / awal musim gugur.
      A Salam.

  52.   Aurora lemu ngandika

    Halo, aku pengin transplik cika umur 3 taun menyang pot liyane, saiki saiki wis ana 9 godhong sing dibukak, muga-muga bisa uga bisa. Transplantasi utawa ana masalah. Matur nuwun .. Muga-muga wangsulan mengko aku entuk kabeh ...

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Aurora.
      Sampeyan bisa ngganti pot ing musim semi, nalika ora ngilangi godhong. Yen sampeyan nindakake saiki, aku ora ngira bakal kedadeyan, nanging tuwuh bisa uga saya mudhun.
      Yen pengin, bareng nuduhake foto Cyca ing Klompok telegram 🙂
      A Salam.

  53.   LEONOR ngandika

    Aku duwe loro Cyca, teka ing pot cilik, aku ditransfer menyang sing luwih gedhe lan godhong wiwit garing, lan aku motong lan mung ana sing isih ana, apa bakal ana godhong sing luwih akeh utawa wis garing kabeh? ?? Mbantu apa sing kudu tak lakoni? ?? Aku saka Tamaulipas lan cuaca ing musim panas kliwat 40 °

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Leonor.
      Sajrone batang isih coklat, ana pangarep-arep.
      Aku nyaranake mbanyoni nganggo hormon rooting krasan (Kene nerangake carane entuk), kaping pindho saben minggu.
      A Salam.

  54.   Miguel Gomez Roman ngandika

    Halo, sugeng siang. Aku manggon ing CD.MX. Aku duwe sikka udakara 4 taun, wis ana ing njaba lan sinar srengenge langsung, mesthi ana ing papan sing padha. Udakara 6 wulan kepungkur godhong tengah dadi kuning dadi banjur dipotong dening tukang kebon, umume mung kari 2 larik godhong lan udakara 2 wulan kepungkur ana sing metu, nanging kabeh katon kuning lan garing, padha wae karo cabang sing wis dakduweni, tegese, sing ora dipotong, takon apa sing kudu ditrapake ???? Apa sing bisa aku lakoni ing kasus iki ??? Salam lan sugeng siang

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai miguel.
      Apa pot utawa ing lemah? Lan yen ana ing pot, apa wis nganyari?
      Miturut pangertene aku ora duwe kompos, utawa duwe mealybugs ing oyot. Kanggo kasus sing pertama, bisa dibuahi kanthi pupuk wit kurma (dudu wit kurma, nanging butuh nutrisi sing padha); lan kanggo kasus kaping pindho, aku nyaranake ngobati serangga anti-cochineal, ngencerake dosis ing kaleng mbanyoni lan mbanyoni lemah kanthi apik. Kaloro produk kasebut ditemokake ing nursery.
      A Salam.

  55.   Patricia arreta ngandika

    Halo, sugeng siang !!! Dheweke menehi aku cyca kanggo nyoba nylametake dheweke !!! Wis godhong cilik ing tengah nanging garing! Tanduran liyane dadi kuning !!! Sing iso tak lakoni !!! Matur nuwun kanthi rumiyin babagan pitulung !!!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Patricia.
      Aku nyaranake sampeyan motong godhong lan dilebokake ing semi-shade, tanpa lampu langsung lan adoh saka draf.
      Nyiram banyu ora luwih saka kaping pindho saben minggu, lan ngenteni 🙂
      Muga-muga sukses.

  56.   Tape Montagut ngandika

    Good afternoon
    Aku duwe cyca suwene 14 taun ing panci gedhe, amarga ana sawetara teras sing ana ing kana, dheweke wis mindhah kaping pirang-pirang, udan udan lan godhonge dadi kuning. Cyca sing padha iki nggawa batang lanang musim panas pungkasan. Apa sampeyan mikir aku bisa nindakake? Yen aku ngethok godhonge, troco bakal ditinggal dhewe lan aku ora ngerti bakal ana obat apa.
    muchas gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Tape.
      Aku nyaranake banget ngenteni. Mesthi bakal mari dhewe lan bakal njupuk makutha godhong anyar.
      Mesthine, godhong sing malih dadi coklat / ireng bisa dipotong, amarga ora bakal migunani.
      A Salam.

  57.   Mimi saka Saravia ngandika

    Sugeng siang Monica:
    Cunsulta, aku wis tuku telung Cycas ing Pricesmart udakara 60 sentimeter sing ditandur ing pot cilik. Aku bakal transplan mau menyang kebonku ing sektor sing bakal nampa srengenge wiwit jam 10 esuk nganti jam 4 sore lan pitakonku sepira ambane level lemah ing ngisor umume godhong?
    Aku bakal ngormati komentar sampeyan.
    Mimi

  58.   Daniel Butti ngandika

    Halo Monica!
    Aku wis oleh warisan Cyca saka tangga teparo, sing wis pindhah lan ora bisa ngeterake: diameteripun 1,5 meter.
    Saiki dheweke tuwuh "tunas" ing sisih, wiwitane siji utawa loro, nanging wis luwih saka setengah rolas.
    Aku wis nyopot siji kanthi ati-ati, amarga kabeh dibungkus ing oyod ... nanging oyot saka tanduran, dudu saka "bocah cilik", mula aku duwe bohlam udakara 8 cm diameteripun. Ing ngisor iki sampeyan bisa ndeleng liyane ... kabeh diubengi karo oyot. Nyatane, pot kasebut, sanajan ukurane gedhe banget (diameter 1m, dhuwure 80cm, lempung enamel), dakkira wis dadi cilik banget, amarga kebak karo rootlet.
    Aku kudu piye?
    Apamaneh karo "bocah cilik". Apa ana teknik sing bisa nguntungake? Apa tanduran mau tetep nganggo pot utawa apa aku menehi sing luwih gedhe?
    Matur suwun sanget!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Daniel.
      Hadiah 'Piece'! Sugeng rawuh 🙂
      Kanggo saiki, aku nyaranake nggawa menyang kebon, yen sampeyan ngerti babagan iki. Nanging yen ora duwe tanah, aja padha sumelang. Bisa ana ing pot, sanajan sampeyan mbayar ing musim semi lan musim panas kanthi pupuk wit kurma - dudu wit kurma, nanging kabutuhan nutrisi meh padha - nderek pandhuan sing kasebut ing kemasan produk.
      Kanggo misahake ngisep, kudu rampung ing pungkasan musim semi. Dheweke dipotong kanthi apik, saka cedhak karo gedhe, kiwa nganti garing sawetara dina lan ditandur ing pot kanthi vermikulit. Kanggo duwe kasempatan sukses sing luwih apik, aku nyaranake nggunakake agen rooting krasan dituduhake ing link.
      A Salam.

  59.   Andrea ngandika

    Halo Monica!
    Aku duwe sikka sing duwe bal ireng cilik ing sisih mburi godhonge. Aku wis maca manawa hama sing paling umum yaiku aphid nanging putih, mula aku duwe apa? Apa sing bisa daklakoni ??? Kita ngethok godhonge nanging godhong-godhongan anyar diiseni bal-balan ireng cilik mau.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Andrea.
      Sampeyan bisa uga jamur. Nambani nganggo fungisida sing ngemot tembaga utawa tembaga sulfat. Semprotake godhong kanthi apik, ing sisih ndhuwur lan ing sisih ngisor, uga lemah ing saubenge batang.
      Yen ora apik, tulis maneh 🙂
      A Salam.

  60.   Ramon Mejia Reyes ngandika

    Hai Monica, sugeng siang !! Aku duwe sikka udakara 8 taun ditandur ing kebon, nalika dakgawe bayi mung 3 godhong, saiki wis kebak godhong ing sisih kabeh, ukurane udakara 1.5m saka lemah nganti pucuk godhong paling dhuwur sing tumuju swarga. Wiwit umur pira bocah sampeyan wiwit thukul? Wiwit umur pira, mula dheweke njupuk wiji saka pusat? Matur nuwun kanggo pitulung sampeyan, blog sampeyan babagan topik iki, salam!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Ramon.
      Biasane butuh pirang-pirang taun kanggo ngasilake keturunan, nanging koka sampeyan ora bakal luwih suwe. Kayane dheweke bakal ngawula wiwit taun ngarep.
      A Salam.

  61.   Consuelo Rodriguez Gonzalez ngandika

    Halo Monica

    Aku mung ndeleng blog sampeyan amarga aku golek sapa sing bisa nulungi aku masalah kencan.
    Babagan putra sing metu taun kepungkur saka ibu sing umure wis rong puluh taun.
    Masalahe yaiku entuk loro mahkota saka telung godhong, nanging ora duwe warna ijo peteng, duwe ijo pucet, ora duwe warna lan aku durung nate srengenge langsung amarga cilik banget, aku wedi nanging yen wis padhang banget. Aku wis pupuk lan mbuwang wesi kanggo ndeleng apa warnane wungu, nanging ora ana apa-apa.
    Sajrone musim panas, dheweke wis ana ing Alicante, saiki ing Madrid
    Aku bakal matur nuwun banget yen sampeyan paling ora ngandhani apa sing salah karo dheweke
    muchas gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Consuelo.
      Suwene godhong anyar metu? Aku takon sampeyan amarga warnane cukup ijo enom, nganti ukurane diwasa.
      Yen wis luwih saka telung wulan kepungkur, aku nyaranake pupuk karo magnesium.
      A Salam.

  62.   Encarni ngandika

    Apik,
    Aku duwe loro kopi lan dheweke bakal metu ing sisih ngisor batang, bocah-bocah.
    Kapan aku kudu nyopot lan kepiye?
    muchas gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Encarni.

      Yen kanggo kesehatan tanduran, ora prelu nyopot. Dheweke dhewe, alami.

      Yen sampeyan pengin dheweke duwe salinan cica, sampeyan kudu ngenteni udakara 15 utawa 20 sentimeter. Banjur, kanthi piso, sampeyan mung kudu motong supaya cedhak karo tanduran ibu. Pungkasan, impregnate basis karo agen rooting krasan lan ditandur ing pot.

      Greetings.