Wit Jari (Euphorbia tirucalli)

Tirupalli Euphorbia dikenal minangka wit driji

Gambar - Wikimedia / Frank Vincentz

El Wit driji, dikenal kanthi jeneng ilmiah saka Euphorbia tirucalliTanduran iki minangka tanduran sing khas banget, amarga meh ora ana godhonge, mula batang dadi ijo kanggo nindakake fotosintesis.

Sanajan asring didol ing pot cilik, aja nganti kesusu ukurane: bisa thukul nganti limalas meter. Nanging yen kayane akeh banget, aja kuwatir: sampeyan bisa nyukur nalika wulan anget. Ayo luwih ngerti babagan dheweke.

Asal lan karakteristik wit driji

Wit driji minangka wit succulent

Gambar - Wikimedia / Frank Vincentz

La Euphorbia tirucalli, kadhangkala diarani Bush Rubber, Susu Bush, Abá, utawa Palitroque, saliyane minangka Wit driji, yaiku jinis euphorbia endemik saka Afrika nganti India, ing papan kasebut urip ing wilayah garing kanthi iklim tropis. Ditondoi kanthi nduwe cabang bentuke silinder lan daging kanthi warna ijo. Iki minangka tanduran sing akeh cabang wiwit cilik, nanging nalika gedhe tuwuh meh ora duwe cabang, kaya sing bisa dideleng ing gambar ing ndhuwur.

Kaya sing wis diandharake ing wiwitan, sanajan tuwuh rada alon, ukurane udakara 20 sentimeter / taun, umure bisa nganti 15 meter. Menawi mekaten, sampeyan kudu mikir kanthi tliti babagan tujuane supaya bisa mbesuk kita ora nemoni masalah. Ing pangertene iki, kudu uga dipikirake iku tanduran beracun, mula kudu dijaga adoh saka bocah uga ingon-ingon.

Garam kasebut nyebabake lara kulit lan kerusakan mata, dadi nalika nangani, sampeyan kudu mesthi nganggo kacamata lan sarung tangan.

Ngurus kanggo Euphorbia tirucalli

Sanajan bebaya, yen sampeyan kerja kanthi apik, yaiku nglindhungi tangan lan mata, kita bisa duwe tanduran sing apik ing pekarangan utawa ing kebon. Kanggo tuwuh kanthi bener, sampeyan kudu ing ngisor iki:

Lokasi

Yen iklim iki sithik, kanthi frosts nganti -2ºC, sampeyan bisa nindakake kabeh taun ing njaba kanthi sunar srengenge; yen ora, kudu dilebokake ing ruangan kanthi akeh cahya. Iki penting banget, amarga ora bakal bisa urip ing papan teduh.

Tanduran iki butuh ruangan, mula yen ditandur ing kebon, paling ora kudu adoh telung utawa patang meter saka tanduran gedhe liyane, kayata wit utawa wit kurma.

Irigasi

Wit driji nahan kekeringan tanpa masalah, nanging banyu sing bisa nyebabake banyu bisa mateni. Amarga alasan iki, kadang-kadang bakal disiram. Kaya biasane, Bakal rampung udakara 2 kali seminggu ing wulan sing luwih anget, lan saben 10 dina suwene taun.

Sampeyan ora kudu udan tanduran. Yen wis disiram, kudu diwutahake banyu ing lemah; kanthi cara iki, bakal entuk oyod luwih cepet.

Pelanggan

Euphorbia tirucalli tuwuh alon-alon

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

Kejabi banyu, kudu eling yen mbayar saben wektu nalika musim semi lan musim panas. Kanggo iki, disaranake mbayar Pupuk organik, kaya guano (didol Kene), ngetutake rekomendasi pabrikan.

Yen ditanam ing pot, luwih becik nggunakake pupuk cair, amarga oyot bakal nyerep luwih apik lan luwih cepet, lan substrat bakal tetep padha. Saliyane, yen kasedhiya ing lemah, kita bisa milih pupuk bubuk utawa granulasi.

Lemah utawa landasan

La Euphorbia tirucalli iku rada nuntut, ing pangertene luwih milih sing duwe saluran sing apik. Banget sensitif banget kanggo banyu lan banyu ing banyu, disaranake supaya ing ngisor iki:

  • Taman: lemahe kudu wedhi, lan saring banyune kanthi cepet. Yen ora cara iki, mula kudu nggawe bolongan gedhe, udakara 1 x 1 meter, lan nutupi sisihane - kajaba pangkalan- kanthi bolong shading supaya ora kena ing lemah kebon. Banjur mung bakal diisi karo apung (didol Kene), kerikil (wedhi konstruksi sing akeh digunakake ing kolam, umpamane, kandel 1-3mm), dicampur karo 40% substrat universal (didol Kene).
  • Pot kembang: wadhah kudu duwe bolongan ing pangkalane. Kajaba iku, kudu diisi karo campuran substrat universal kanthi perlite 50%.

Carane ngasilake Euphorbia tirucalli?

Bisa direproduksi kanthi potongan cabang ing musim semi utawa musim panas, ditandur ing pot kanthi substrat keropos banget, kayata gambut ireng dicampur karo perlite ing bagean sing padha. Mesthi wae, kita bakal nggunakake sarung tangan, lan luwih apik yen digawe saka karet, saengga getah ora kena kulit, amarga yen bakal ngrusak.

Pruning

Wit driji ora pruning pruning. Sing bisa ditindakake setaun sepisan yaiku ngresiki, nyopot batang utawa bagean saka batang sing wis garing, kanthi gunting guntingan (didol Kene) tuladhane.

Transplan

Sampeyan kudu ditandur ing kebon sanalika musim semi mlebu Lan adhem ditinggalake Yen ditandur ing pot, mula bakal diganti sing luwih gedhe saben 3 taun. Kanthi cara iki, kita bakal mesthekake supaya terus tuwuh kanthi normal.

Rustitasitas

La Euphorbia tirucalli tahan frosts kadhemen lan ringkih, nanging sing kuat nggawe dheweke lara.

Tirupalli utawa wit driji Euphorbia minangka tanduran hias

Gambar - Taman Wikimedia / DC

Apa sampeyan mikir babagan Wit driji?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   LIBERTY ngandika

    Aku seneng ARTIKEL matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      We seneng sampeyan seneng, Libertad.

  2.   Claudia Caro ngandika

    Aku duwe grumbulan iki lan dadi ijo padhang, kenapa?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Claudia.

      Kita butuh informasi luwih lengkap kanggo mbantu sampeyan. Contone, apa sampeyan duwe ing srengenge utawa ing iyub-iyub? Nalika mbanyoni, apa sampeyan ngeculake lemah ing antarane banyu?

      Iki minangka tanduran sing kepengin srengenge, lan mung kudu disiram nalika bumi asat, amarga sensitif banget karo puddle.

      Sampeyan ngandhani. Salam.