Sing duwe sabun cina (Koelreuteria panikulata)

Tampilan sajian sinetron Cina

Gambar - Flickr / jacilluch

La Koelreuteria panikulata yaiku wit sing asri banget. Iki minangka salah sawijining conto sing bisa diisolasi amarga sampeyan ngerti manawa kembang loro ing musim semi lan godhong semu abang nalika musim gugur bakal beda karo tanduran liyane. Kajaba iku, suwe-suwe bakal menehi iyub-iyub sing apik banget, sawijining prekara sing pancen ora bisa dihargai, luwih-luwih yen sampeyan manggon ing wilayah sing sedheng.

Nanging mesthine, Supaya bisa seneng kanthi maksimal kudu dingerteni ing wilayah sing diadaptasi lan ing endi sing ora, uga perawatan. Mung bisa ngrasakake bangga tenan yen entuk. Dadi ayo mrana 🙂.

Asal lan ciri

Koelreuteria paniculata minangka wit sing cocog kanggo kabeh jinis kebon

Dikenal minangka sinetron Tiongkok, sabun Tionghoa, lentera Tionghoa, sapindo Tionghoa utawa wit lantern, minangka wit rontog sing asale ing Asia Wétan, khusus China lan Korea. Tuwuh ing dhuwur 10-12 meter, kanthi mahkota jembaré kanthi diameter 5-6 meter.

Godhonge pinnate, dawane 15 nganti 40cm (kadhang 50cm), kasusun saka 7-15 leaflet (pinnae) dawa 3 nganti 8cm, wernane ijo kajaba musim gugur nalika malih dadi kemerahan. Kembang, sing thukul ing musim semi, diklumpukake ing panikel terminal dawane 20 nganti 40 cm, duwe 4 kelopak lan kuning. Woh iki kapsul dawa 3-6cm kanthi ambane 2-4cm sing isine wiji kanthi diameter 5-8mm, coklat utawa ireng.

Kultivar

Ana sawetara, nanging loro utamane menarik banget:

  • Fastigiata: sing duwe makutha sempit, sing cocog kanggo kebon cilik utawa sing ora ana papan sing sithik.
  • Emas September: mekar ing pungkasan mangsa panas.

Apa sing dadi perhatiane?

Kembang sabun cina kuning

Gambar - Flickr / jacilluch

Yen sampeyan pengin duwe salinan lanterns, mula aku bakal nerangake kepiye sampeyan kudu ngurus:

Lokasi

Wit iku wit sing kudune ing luar negeri, ing srengenge kebak, lan dilindhungi saka angin kenceng. Amarga ciri khas, kudu ditandur kanthi jarak minimal 5-6 meter saka pipa, lantai aspal, lsp, uga saka tanduran gedhe liyane.

Bumi

  • Pot kembang: isi karo medium sing lagi tuwuh universal (didol Kene).
  • Taman: tuwuh kanthi subur ing lemah sing subur, lemes banget.

Irigasi

La Koelreutia panikulata yaiku tanduran sing Dheweke wedi ketandusan banyu lan dheweke ora seneng banget amarga kahanan garing, sanajan iki luwih sabar tinimbang banyu stagnan. Kanggo ngindhari masalah, luwih becik menehi banyu mung yen prelu; yaiku, saben-saben lemahe meh asat.

Kanggo mriksa tingkat asor, sampeyan bisa masang teken kayu sing lancip ing sisih ngisor: yen metu kanthi praktis nalika dicopot, sampeyan bisa ngombe. Pilihan liyane yaiku nggunakake meter kelembapan digital, nanging supaya migunani banget, sampeyan kudu ngenalake luwih saka tanduran, luwih cedhak, amarga kanthi cara iki sampeyan bakal bisa nemokake kepiye sejatine bumi.

Pelanggan

Bubuk guano pupuk enak banget kanggo wit lantern

Bubuk guano

Ing musim semi lan musim panas, luwih becik mbayar, amarga yen mung menehi banyu, mesthi bakal ana kesehatan sing saya suda. Nanging ati-ati: ana macem-macem jinis pupuk sing bisa diklasifikasikake dadi rong klompok gedhe: senyawa (diarani kimia) lan organik.

Salah sijine, digunakake kanthi apik, apik kanggo wit, nanging ana bedane penting:

  • Pupuk majemuk:
    • Dheweke efektif banget.
    • Biasane ora ngemot luwih saka 2 utawa 3 nutrisi penting (nitrogen, fosfor lan kalium), lali liyane sing uga prelu.
    • Panganggone intensif ngrusak lingkungan.
    • Ana risiko nyata overdosis, mula instruksi sing ditemtokake ing paket kasebut kudu dituruti karo surat kasebut.
  • Pupuk organik:
    • Umume, dheweke alon-alon nyambut gawe.
    • Dheweke ngasilake pupuk lemah lan mbantu ningkatake kesehatan tanduran.
    • ROOT nyerep apa sing dibutuhake, ora luwih utawa kurang.
    • Dheweke bisa ngemot patogen yen seger.
    • Ora akeh risiko overdosis (kajaba: pupuk guano, unggas).

Sing paling apik Aku dadi pengacara guano (wenehi bubuk Kene lan cair, kanggo pot, Kene). Wis akeh nutrisi, organik lan efektifitas cepet (sampeyan duwe informasi luwih lengkap Kene). Nanging yen sampeyan seneng, sampeyan bisa ngganti senyawa / organik, nggunakake wulan siji lan liyane.

Pruning

Ora ndhukung pruningNanging dheweke butuh tutor enom kanggo entuk batang sing lurus.

Hama

Tahan banget, nanging bisa kena pengaruh:

  • Mabur putih: dheweke minangka serangga swiwi putih sing cilik banget, cokotan godhong kanggo dipakani godhonge. Digunakake nganggo jebakan kuning lengket (didol Kene). informasi luwih lengkap.
  • Cacing endhas amba: galeri digs ing cabang lan batang. Iki dicopot kanthi masang kabel lan nyopot, lan njupuk wong diwasa.

Multiplikasi

Woh-wohan panel Koelreuteria garing

Multiply by seed and by the cut of kayu alus. Ayo ndeleng cara nerusake ing saben kasus:

Bibit

Tanduran kaperang dadi rong tahap kanggo nggampangake germinasi, amarga duwe cangkang keras:

Tahap pertama - Stratifikasi kadhemen ing kulkas ing mangsa adhem sajrone telung wulan
  1. Kaping pisanan, tupperware diisi karo vermikulit sing sadurunge dibasahi banyu.
  2. Banjur, taburi tembaga utawa belerang supaya ora katon jamur.
  3. Sakbanjure, wiji kasebut disebar, mesthine rada beda.
  4. Pungkasane, dheweke ditutupi lapisan vermikulit, tupperware ditutupi lan dilebokake ing kulkas (ing endi produk susu, sosis, lsp.).

Seminggu maneh sampeyan kudu mbukak tupperware supaya udhara bisa diperbarui.

Tahap nomer loro - nyebar ing wiji
  1. Sawise tekan musim semi, sampeyan kudu ngisi winih winih (wadhah, susu utawa yogurt,… utawa apa wae sing anti banyu lan duwe bolongan kanggo saluran pembuangan) kanthi medium sing tuwuh universal.
  2. Banjur, wiji wiji, sijine sawetara. Contone, yen sampeyan nggunakake pot udakara udakara 10,5cm, aja nganti luwih saka 2 amarga yen bibit bakal nemoni masalah tuwuh saya apik.
  3. Banjur taburi tembaga utawa belerang.
  4. Pungkasan, tutup nganggo lapisan substrat lancip, lan banyu maneh, kaping pindho nganggo sprayer.

Así bakal germinasi ing saindhenging musim semi, nyelehake papan winih ing njaba, kanthi srengenge kebak.

Motong

Wit lantern multiplies dening cuttings ing pungkasan mangsa mung nglereni sepotong kayu alus udakara 40cm, impregnating dhasar karo agen rooting krasan utawa rooting hormon, banjur tandur ing pot kanthi vermikulit ing sangisore kaca.

Kanthi cara iki, bakal ngasilake oyot sajrone 1 wulan utawa luwih.

Rustitasitas

Nolak frosts nganti -12ºC, lan urip kanthi apik ing iklim sing luwih anget kayata Mediterania. Kosok baline, ing wilayah tanpa frosts - sanajan ora kuwat - ora adaptasi, amarga kudu adhem lan istirahat ing mangsa salju kanggo tuwuh maneh ing musim semi.

Tampilan paneluk Koelreuteria nalika musim gugur.

Tampilan wit ing musim gugur.

Apa sampeyan mikir babagan Koelreutia panikulata?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.