5 sebab duwe wit awu ing kebon

Fraxinus unggul

Fraxinus unggul

Wit-witan iku keajaiban alam sejati. Saben wong duwe ciri khas sing khas: sawetara sing misuwur duwe kembang kanthi warna sing cerah banget, lan liyane ukurane tekan wis diwasa, lan liyane bisa tuwuh luwih saka 1 meter saben taun. .. lan liya-liyane kanthi kaendahane, kayadene wit awu.

Iki minangka tanduran sing cocog kanggo nduwe kebon sing ukurane amba, lan bakal dadi wit sing bakal disenengi kabeh kulawarga. Kowe ora precaya marang aku? Temokake wit sing hebat iki.

5 sebab duwe wit awu ing kebon

Awu minangka wit sing tuwuh kanthi cepet, sing tuwuh ing kebon medium lan gedhe. Yen cuaca cocog kanggo dheweke, lan dheweke ana ing sepuluh pipo lan liya-liyane, dheweke bisa dadi lintang ing papan kasebut. Mula, kita bakal menehi 5 alasan kenapa kita nganggep tanduran iki apik:

Nyedhiyakake iyub-iyub ing mangsa panas, nalika musim salju

Fraxinus latifolia

Fraxinus latifolia

Yen sampeyan nggoleki wit godhong, yaiku wit sing ilang godhong ing sawetara taun - ing mangsa iki, musim salju- wit awu iku pilihan sing apik. Kanthi dhuwur 15 meter lan kanopi amba, ing mangsa panas, sampeyan bisa nglindhungi dhewe ing sangisore cabang saka srengenge sing kuwat, nalika ing musim semi-musim semi sampeyan bisa ngrasakake kembang tanduran bulbous sing pengin ditandur.

Kembange hiasan banget

Ornus Fraxinus

Ornus Fraxinus

Kembang, sing diklumpukake ing kembang kembang, katon banget, warnane putih. Tunas ing pungkasan mangsa nalika sisa tanduran isih hibernasi, lan tetep ana ing wit nganti wiwitan musim panas.

Tuwuh ing kabeh jinis lemah

Fraxinus unggul

Fraxinus unggul

Wit awu minangka tanduran "ora omong kosong". Iki bisa tuwuh ing kabeh jinis lemah, kalebu lemah sing duwe perawatan. Ya tenan, butuh siraman rutin awit ora tahan kekeringan. Kasunyatane, tuwuh kanthi alami ing tlatah pegunungan sing asor lan adhem, mula supaya bisa tuwuh kanthi cara sing paling apik supaya bisa nyediakake akeh banyu (tanpa nggodhog lemah).

Dadi apik banget nalika musim gugur

Wit awu dadi ayu ing musim gugur

Gambar - Flickr / Matt Lavin // Fraxinus penn Pennsylvania ing musim gugur

Ash minangka wit sing apik tenan. Ing musim semi lan musim panas godhong ijo, nanging ing musim gugur ... kabeh owah. Gumantung karo spesies kasebut, bisa diwenehi warna abang, kaya Fraxinus Amerika utawa Ornus Fraxinus, utawa kuning minangka Fraxinus unggul.

Nolak kadhemen tanpa masalah

Fraxinus angustifolia

Fraxinus angustifolia

Yen sampeyan manggon ing wilayah sing suhu mangsa mudhun dadi -12ºC, sampeyan ora prelu kuwatir. Awu tahan adhem lan frost tanpa masalah. Dadi, apa sing sampeyan ngenteni supaya bisa entuk?

Kepiye ngurus wit awu?

Awu minangka jeneng umum kanggo jinis genus Fraxinus. Wit-witan kasebut bisa dadi gedhe banget, lan duwe mahkota godhong sing apik banget, mula bisa ditandur ing wilayah sing amba kasebut. Nanging supaya wong-wong mau bisa dirasakake kanthi sejatine, penting kanggo nimbang kabutuhane, yen ora bakal gumun yen ana masalah sajrone sawetara taun nandur ing lemah:

Lokasi

Sampeyan kudu ngrasakake musim, uga angin, srengenge, udan. Mula, kudu tansah ana ing njaba, tanpa pangayoman. Dheweke bisa uga butuh wali nalika isih enom kanggo nulungi dheweke tetep jejeg, apamaneh yen angin kasebut saya kerep.

Elingi nandur paling ora sepuluh meter saka papan pipa sampeyan.

Nalika nandur wit awu ing taman?

fraxinus-excelsior

Yen sampeyan pengin duwe wit awu ing taman, sampeyan kudu ngerti yen ana sawetara cara kanggo nandur. Lan mulane sawetara wektu tartamtu.

Yen sampeyan milih nandur saka wiji, saliyane kanggo arming dhewe karo akèh, akèh sabar, sampeyan kudu nindakake ing musim semi, awit iku wektu paling apik kanggo germinate, nalika kadhemen wis liwat.

Nanging, Yen sampeyan luwih seneng milih wit sing dibuwang, mula kudu ditanam ing musim gugur. Mesthi, ing taun pisanan sampeyan kudu nglindhungi saka mangsa, Frost lan kadhemen nemen supaya ora deteriorate (mbudidaya sing kudu njaluk digunakake kanggo panggonan anyar).

Bumi

Luwih milih lemah sing subur ing bahan organik, yaiku subur. Iki ngidini banyu, nanging ing sisih liya ora bakal urip yen lemah tetep suwe.

Yen sampeyan pengin duwe pot ing sawetara wektu, utawa yen isih bibit, sampeyan bisa nandur ing pot kanthi landasan universal, utawa mulsa.

Irigasi

Wit awu pengin banyu, lan akeh. Ora nolak babar pisan; Nyatane, aku duwe siji (aku manggon ing Mallorca, ing endi iklim khas Mediterania, kanthi panas lan musim panas nalika musim panas) lan godhong wiwit coklat nalika ora duwe hidrasi.

Saenipun, toya kaping 3-4 kaping seminggu ing wektu paling panas lan paling garing taun. Ing mangsa adhem, amarga kegiyatane bakal nyuda kanthi drastis amarga mudhunnya suhu, mula kudu disiram kurang, seminggu utawa luwih.

Pelanggan

Awu minangka wit sing tuwuh kanthi cepet

Apike, sajrone musim semi lan musim panas, sampeyan lebokake sawetara jinis kompos organik. Contone, guano, mulsa, utawa kompos.

Pruning

Wit awu ora pruning, amarga wit sing kaendahane pas ana ing tuwuh lan pangembangan alam (yaiku, ora dipeksa manungsa). Ya, disaranake ngethok cabang sing garing ing pungkasan mangsa salju, nanging ora liya.

Wabah lan penyakit

wit awu

Sanajan wit awu minangka wit sing bisa dianggep lemah, nanging sejatine ana sawetara hama lan penyakit sing, kanthi nyerang, bisa gampang mungkasi uripe. Nyatane, iki minangka masalah gedhe lan sebabe sampeyan kudu nonton kanggo nyegah utawa tumindak kanthi tepat yen kedadeyan kasebut.

Sing paling umum lan sing bisa mbebayani urip wit yaiku:

akronekrosis

Iki diprodhuksi dening jamur, Chalara fraxinea. Iku mbok menawa sing paling mbebayani lan matèni sing bisa mengaruhi, lan iku nyerang sembarang wit awu, preduli saka umur lan kondisi.

Iki ditondoi kanthi nyebabake nekrosis ing cabang, godhong lan sethithik ing kabeh wit. Kaya-kaya garing.

Sing paling awon, ora ana tamba, lan mung cara kanggo njaga supaya ora kena pengaruh marang wong liya yaiku nyepetake lan ngobong kanthi cepet.

Agrilus planipennis

Jeneng aneh iki sejatine jenenge kumbang. Siji sing bisa agawe. Iku mengaruhi akeh wit awu amarga kewan iki bisa urip ing kayu saka wit.

Ing Amerika Utara, contone, padha nglawan wabah iki amarga yen kena pengaruh wit awu, bisa mateni tanpa bisa nambani.

sphinx ligustri

Iki minangka hama liyane sing kudu diwaspadai, utamane ing wulan Juli lan Agustus, sing paling kerep katon. Lan apa iku? Inggih, kita ngomong babagan lepidoptera, yaiku, serangga mabur, sing nyerang wit awu ing wayah wengi.

Anane bisa dideteksi ing wit amarga nyebabake defoliasi lengkap.

abraxas pantaria

Terus karo kumbang, sampeyan ora mung kudu kuwatir babagan siji, nanging sawetara. Liyane sing penting sing dadi hama kanggo wit awu yaiku sing ngrusak wit ing sawetara fase: minangka larva, bakal ngonsumsi godhong lan nyebabake defoliasi. Ing tahap iki, bisa dibusak. Wis ing fase diwasa luwih rumit, lan apa sing ditindakake yaiku ngonsumsi wit kasebut.

penggerek zamrud

Serangga iki, campuran antarane tawon lan kumbang, minangka masalah utama kanggo wit awu, amarga bisa mateni ing wektu sing cendhak.

Dadi wong diwasa ora nyebabake masalah. Nganti wayahe nglebokake endhog teka. Yen kedadeyan kasebut, kewan iki bisa nggawe bolongan ing pangkal batang lan ninggalake endhoge. Sawise netes, larva mlebu ing wit lan dikonsumsi saka njero. Ing tembung liyane, padha matèni wong-wong mau.

lytta vesicatoria

Omo liyane sing ora bisa ilang ing wit awu yaiku kumbang (kumbang liyane) sing ditondoi kanthi awak karo refleksi metalik (lan ngukur antarane 15 lan 20mm) sing bisa rampung defoliate tanduran.

ROOT bosok

Penyakit iki Iki ana hubungane karo risiko sing gedhe banget., sing nyebabake godhong katon kuning utawa coklat lan tiba. Masalahe yaiku, nalika kita ndeleng kaya iki, kita cenderung mbanyoni luwih akeh lan mesthi, kita mateni kabeh.

awu TB

Iku disebabake dening bakteri, ing pseudomonas syringae, bisa nggawe gumpalan ing batang wit minangka tubercles. Ing wiwitan, dheweke diisolasi, lan bisa uga amarga sampeyan ora nggatekake, nanging saya suwe saya suwe. sing anyar bakal mbentuk lan ngrusak tanduran kasebut.

Solusi mung ing kasus kasebut yaiku mbusak bagean kasebut lan aplikasi sawetara perawatan kanggo nyegah nyebar (kayata fungisida cupric).

Rustitasitas

Nolak nganti -18ºC.

Apa jinis awu sing ana?

awu Eropah

Sawise kabeh sing wis kita rembugan, ora ana sangsi manawa awu minangka salah sawijining wit sing paling apik lan apik sing bisa diduweni ing kebon sampeyan nganti pirang-pirang taun. Nanging, siji bab sampeyan bisa uga ora ngerti carane akeh jinis wit awu ana. Amarga kita ora mung duwe siji spesies, nanging akeh.

Khusus, lan gegandhengan karo genus Fraxinus, sing kalebu wit awu, kita bisa nemokake udakara 60 spesies sing beda. Apa gumantung? Inggih, saka wilayah donya uga saka wutah sing wis.

Ora kabeh wong dikenal, lan nyatane menehi sampeyan dhaptar bakal mboseni, mula kita bakal menehi pitutur marang kowe babagan sing paling wakil lan luwih gampang ditemokake.

Fraxinus Amerika

Iku bisa ngukur luwih saka 15 meter lan tahan kanggo Frost lan kadhemen banget. Batang kasebut lurus banget lan tuwuh kanthi cepet, ngembangake makutha sing gedhe. Godhongé ana deciduous lan ditondoi kanthi antara 5 lan 9 godhong lanceonate ijo utawa kuning ing musim gugur.

Fraxinus angustifolia

Iki uga disebut "awu kidul" lan sing bener iku salah siji sing paling gedhe. Saget tekan 25 meter ing dhuwur lan duwe batang abu-abu. Godhong (tansah telu nganti telu) kasusun saka 11 leaflet lan uga duwe kembang, sanajan iki ora ayu banget.

Fraxinus unggul

Sampeyan bisa uga ora ngerti dheweke kanthi jeneng iki, nanging sejatine iku Awu Eropa, sing paling umum. Nduweni cabang coklat peteng lan batang lan godhong ijo sing dadi kuning ing musim gugur.

Ornus Fraxinus

Bisa tuwuh nganti dhuwur 12 meter lan ditondoi kanthi godhong ijo sing diiringi kembang putih sing wangi banget. Ya, iku saka godhong deciduous lan kembang tetep sawetara sasi (antarane pungkasan musim semi lan awal musim panas).

Fraxinus penn Pennsylvania

Diarani diarani Awu abang Amerika, utawa abu ijo. Dhuwuré bisa nganti 15-20 mèter lan ditondoi kanthi batang sing lurus banget kanthi makutha sing amba sing nyedhiyakake akeh iyub-iyub.

Kepiye oyod wit awu?

We kudu ngelekake sing awu iku wit kang sistem ROOT ora cilik kanggo ngomong paling. Uga ora kuwat. Nggoleki kelembapan lan bisa berkembang werna cukup gedhe lan kuwat. Satemah bisa ngrusak bangunan-bangunan ing sakiwa tengene.

Napa disaranake, ing wektu sijine iku, ora ana siji ing radius 10 meter. Kanthi cara iki kita bakal mesthekake yen wit ora mengaruhi construction sembarang.

Kepiye carane wit awu katon ing musim gugur?

cabang awu Eropah

Salah sawijining ciri sing paling apik saka wit awu yaiku kemampuan kanggo ngganti werna saka godhong. Nalika ing musim semi lan musim panas biasane ijo peteng, ing musim gugur dheweke ganti dadi kuning. Ya, bakal katon kaya-kaya tiba, nanging sejatine ana saka wit lan bakal tahan sawetara minggu.

Kajaba iku, uga duwe kembang putih, apik banget lan aroma sing mabuk.

Apa sampeyan mikir babagan wit awu?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

34 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Frederick Leitner ngandika

    Halo Monica. Aku uga duwe wit awu saliyane flamboyan. Aku nyimpen saka ditarik dening tukang bangunan. Jedhing barbecue ing omah lan saluran wis cedhak banget. Temboke udakara 75 cm lan solokan kurang luwih 1 mt. Aku ngerti mengko bakal duwe masalah. Umure udakara 7 taun lan dhuwure 6 nganti 7 meter. Batang ing dhasar 20 nganti 25 cm. Lan rwaning banget. Aku ora pruning cabang. Dheweke sehat banget. Apa prune kudu prune supaya nyebar kanthi luwih horisontal? Amarga aku ing lawang mlebu sing padha. Aku uga duwe Cypress botak udakara 3 nganti 4 taun (sing tak tuku 3 taun kepungkur lan mesthine wis 1 taun ing nursery) udakara 4 meter lan ora tuwuh. Nanging, tuwuh tanpa wates cabang lan ewonan godhong menyang pinggirane. Dhasar batang kasebut ana 30 cm, nanging ing ndhuwur iku lancip banget lan ora bisa mbedakake endi sing dadi batang utama. Matur suwun sanget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Federico.
      Yen sampeyan pengin prune wit awu, sampeyan bisa nindakake ing musim gugur utawa pungkasan mangsa. Masalahe yaiku dhuwur wit. Sing paling apik kanggo ngetokake cabang ngisor yaiku ngethok cabang utama, nanging amarga wis 6-7m, saranane sampeyan supaya sampeyan pupuk karo pupuk sing akeh nitrogen.
      Babagan Cypress Gundul (Taxodium distichum). Aku ora menehi saran supaya sampeyan prune. Iki minangka spesies sing suwe-suwe mbutuhake bentuk piramida; dadi yen saiki dipangkas, bisa uga ana wit sing aneh 🙂.
      Oalah, yen sampeyan pengin ngunggah foto menyang tinypic utawa photoschack, salin link ing kene lan dakkandhani.
      A Salam.

  2.   Mark romero ngandika

    Halo, aku pengin nandur wit awu, aku wis nandur 9 buah birch, 15 wit chestnut, jaran lan wong Amerika, uga pinus saka Oregon, Monterrey, pinyon liar lan rodeno, lsp. Aku seneng ndeleng makhluk urip sing apik iki tuwuh lan sampeyan artikel uga

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai marcos.
      Untung karo witmu 🙂
      A Salam.

  3.   Veronica ngandika

    Hai Monica, aku nandur rong kawat kembang udakara 2,50 meter, isih enom banget. Pitakonanku yaiku suwene wektu dheweke bisa diwasa lan diwasa, amarga ide dakkanggo nduwe shade. Matur suwun dhisik.
    Langkawi

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Veronica.
      Wit awu tuwuh kanthi cepet, luwih-luwih yen duwe banyu sithik. Yen ngono, aku ora ngira butuh luwih saka 3-4 taun kanggo iyub-iyub.
      A Salam.

  4.   facundo ngandika

    Halo, aku arep takon apa wit abu ngangkat trotoar.
    Wong-wong mau crita marang aku ing nursery yen digawe kubah, mula oyot saya gedhe

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Facundo.
      Ya, oyot awu nyerang lan bisa ngangkat lemah.
      Pilihan liyane yaiku nggawe bolongan tanduran sing gedhe, 1m x 1m, lan pasang bolong anti-rhizome. Mula oyot uga bakal tuwuh mudhun.
      A Salam.

  5.   Daniel Frank ngandika

    Hola

    1. Apa ukuran oyot wit awu?
    2. Aku bisa nandur ing cedhak sumur

    Aku ngenteni wangsulanmu, salam

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Daniel.
      Disaranake nandur kanthi jarak paling sethithik 10 meter saka konstruksi, pipa lan liya-liyane.
      Thanks!

  6.   wong Kristen ngandika

    Hai Monica, aku seneng karo artikel sampeyan, lan aku ngerti manawa wit abu iku wit sing apik banget, kuwatirku babagan oyot, apa dheweke bisa mengaruhi dhasar utawa bangunan sing cedhak? utawa pira meter sing adoh saka konstruksi kasebut kayata pager utawa omah ??? Muga-muga sampeyan bisa nulungi aku. Salam. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai, kristen.
      Kita seneng sampeyan seneng artikel kasebut.
      Ya, oyot awu banget nyerang. Kudu ditanduri paling ora 10 meter saka bangunan kasebut.
      A Salam.

    2.    Karang Mutiara ngandika

      Sugeng sonten nanem wit neem 1 wulan kepungkur aku pengen ngerti yen oyunge bisa ngrusak pager utawa tembok sing ora adoh saka 2 tembok nanging udakara 4 meter saka omahku

      1.    Monica Sanchez ngandika

        Halo Karang Mutiara.
        Sistem oyot wit neem dikembangake banget. Nduwe taproot sing kuat (utawa utama), lan sekunder liyane sing nyebar suwe-suwe.

        Amarga wis suwene mung ing lemah, aku nyaranake sampeyan ekstrak karo oyot, lan tandur kanthi udakara 7 meter utawa saka omah.

        Greetings.

  7.   Dante ngandika

    Halo, kabeh wit awu duwe oyot sing bisa ngundhakake lemah utawa gumantung suwene umume tuwuh? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Dante.
      Ya, kabeh wit awu bisa nyebabake masalah yen ditandur ing papan sing ora cocog (kanggo dheweke).
      A Salam.

  8.   ANGEL BERNAL ngandika

    Hola
    Aku butuh 70 wit awu lan 100 grevilia
    Nyuwun tulung sawetara papan

  9.   Jorge ngandika

    Halo, aku duwe wit awu Fraxinus Udhei sing dawane sak meter sing arep ditandur, nanging aku wis nggali bunder diameter 1 meter lan nemplekake bata. Carané jero lan jembaré apa sing dakgali nganti oyot ora ngrusak lemah sing amba?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Jorge.
      ROOT tanduran, sanajan sing paling gedhe, umume ora luwih saka 60-70cm. Nanging ing kasus awu, ukurane saya akeh, pirang-pirang meter.

      Bolongan sing sampeyan lakoni pancen apik, nanging yen sampeyan bisa entuk bolong rhizome luwih becik. Luwih saka apa wae kanggo nyegah. Nanging yen bakal udakara 10 meter saka lemah sampeyan ora kudu kuwatir.

      Matur suwun!

  10.   Claudio ngandika

    Halo Monica !. Artikel sampeyan menarik banget.
    Aku nandur awu Amerika ing pertengahan April 2019, sak meter saka pipa saluran pembuangan lan loro saka omahku, spesies iki uga duwe oyot invasif sing bisa nyebabake kerusakan struktur?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Claudio.
      Sayange ya, kabeh wit awu minangka wit sing kudune ditandur adoh saka omah lan pipa.
      Greetings.

  11.   Jackie ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget kanggo artikel sampeyan, aku duwe salinan sing apik banget. Dhuwuré luwih saka 10 meter lan jembaré padha. Batang lan wit kasebut umume katon kuwat lan sehat. Keprigelanku yaiku ngerti sepira suwene wit iki bisa uga kepiye jinis spesies iki bakal ambruk nalika badai. Aku duwe lan siji ing mburi omah lan cedhak karo omah tanggane. Matur nuwun!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Jackie.
      Wit awu duwe umur umure 150-200 taun.

      Babagan sepira kemungkinan jatine, saya suwe ditandur ing wilayah kasebut, mula bakal saya endhek. Uga bakal gumantung apa nalika badai ana angin gedhe (100km / jam utawa luwih), suwene kedadeyan fenomena kasebut, lan uga karakteristik wilayah kasebut, amarga ing lemah sing keropos luwih gampang kanggo dheweke tiba.

      Thanks!

  12.   Virginia ngandika

    Hai Monica, aku duwe loro wit awu sing umure antara 17 lan 20 taun, kanggo nyelehake kolam (kolam) kanthi jarak apa sing disaranake? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Virginia.
      Wit awu duwe oyot sing invasi banget. Paling ora kudu sepuluh meter saka kolam renang, tembok, lsp.
      Greetings.

      1.    Miguel ngandika

        Halo Monica, artikel kasebut menarik banget lan akeh informasi babagan awu, aku duwe winih sing ditandur ing pot, isih cilik udakara 5 utawa 6 cm nanging tuwuh cepet. Pitakonanku, apa bisa disimpen ing pot? Amarga aku ora duwe papan kanggo nandur ing lemah utawa apa aku ora bisa tahan ing papan sing sithik? Matur suwun lan salam.

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Hai miguel.

          Iki dudu duweke, nanging ya, sampeyan bisa njupuk ing pot. Nyatane, asring digunakake minangka bonsai. Dadi ing pot bisa dijaga minangka wit utawa malah dadi semak, angger prune diiris kanthi cetha.

          Matur suwun!

  13.   Natalia ngandika

    Artikel sing menarik banget.
    Aku duwe wit awu ing kebonku lan aku seneng banget! Ana 2 wong, sing siji wadon lan sing lanang, mula saben musim semi aku duwe jejak bibit ing lemah.
    Aku pengin ngerti apa ana cara kanggo ngenali pria saka wanita, amarga aku pengin supaya lanang tuwuh, sing ora duwe wiji kaya wanita, amarga reged banget ing musim gugur ...
    Matur nuwun sanget!

  14.   cecilia ngandika

    Hai piye kabare! Aku duwe wit awu ing kebon mburi omahku, sing cilik banget, lan papane ora ana lemah, mung jubin material. Kita ngerti manawa oyot kasebut invasif amarga ngunggahake kabeh lantai. Wit kasebut umure umure antara 15 lan 20 taun, udakara kira-kira ukuran 7 utawa 8 meter. Pitakonanku yaiku apa oyot bisa dipotong tanpa ngrusak wit, amarga menehi shade kanthi apik. Aku ngarep-arep wangsulan sampeyan. Saking sampun matur nuwun sanget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo cecilia.

      Sayange, ora. Yen oyot dipotong, wit kasebut bakal angel. Apa sing bisa sampeyan lakoni yaiku prune, kanggo nyuda dhuwur. Nanging ati-ati, sampeyan kudu nindakake sethithik. Sajrone setaun, sampeyan ora bisa ngethok 50 sentimeter batang amarga kemungkinan kasebut ora bakal bisa urip. Nanging sampeyan bisa nglereni 10-15cm saben wektu. Iki kudu ditindakake ing pungkasan mangsa salju, sadurunge godhonge thukul.

      Mangkono, kanthi cabang sing luwih sithik kanggo dipangan, oyot ora bakal tuwuh saya gedhe.

      Matur suwun!

  15.   Monika ngandika

    Dear Monica! Aku bakal takon babagan wit awu: nganti wetara jerone oyot? Apa angin sing kuwat bisa nggubris? Intine, aku mung tuwuh wit awu ing kebonku. Sanajan aku seneng karo dheweke, nanging tangga teparo ora, amarga dheweke mikir yen angin bakal mutusake, lan omahe udakara 10 meter. Yen wit awu saya stabil, oyodane tetep apik, ora bakal ditegor. Sanajan tangga teparo nesu karo sawetara wong sing tiba, iku mung kerjaan sithik, nanging yen dheweke pancen bisa tiba, mula bakal dadi masalah serius. Aku ngenteni tanggepan sing apik, sing aku matur nuwun sadurunge.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Monika.

      Ayo, ayo dideleng, wit awu diwasa sing wis pirang-pirang taun suwene ana ing lemah, ora bakal tiba. Akar kasebut dawa banget, bisa ngukur luwih saka 10 meter.

      Nanging mesthine, wit diwasa ora padha karo wit enom. Amarga alasan iki, yen angin gedhe banget ing wilayah sampeyan, aku saranake sampeyan nglindhungi kanthi mancep siji utawa luwih saham lan naleni nganggo tali tahan, kayata raffia; utawa nganggo ikatan plastik.

      Matur suwun!

  16.   OLGA ngandika

    Sugeng siang
    AKU OLGA LAN NDUWE ABU CEKRO OYO KARO OYOK OYOT NANGGO LAIN OPO AKU ORA Cabut Oyod-oyode iku ANA CARA NGETEK OYOK SING ORA KERAS TEMBOK UTARA WIT. AKU ORA KEPENG DIBUAT IKI MENEREH AKU BANYAK LUCU.

    Matur nuwun sanget

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Olga.
      Inggih, sampeyan duwe pilihan kanggo motong wit rada. Yaiku, yen cabang-cabange, umpamane, dawane 2 meter, sampeyan bisa dipotong kira-kira 30cm utawa luwih, nanging ora luwih amarga bakal nandhang sangsara. Ing taun sabanjure, sampeyan bisa ngethok luwih sithik, amarga cabang-cabang ngisor bakal tuwuh.
      Nanging pruning iki rampung ing pungkasan mangsa. Kajaba iku, sampeyan kudu nyelehake tempel penyembuhan supaya bisa waras.
      A Salam.