Lavender kriting (Lavandula dentata)

Lavandula dentata minangka shrub sing gampang dirawat

La Lavandula dentata iku subshrub perennial sing cocog kanggo tuwuh ing kebon perawatan utawa teras lan teras sing kurang sithik. Nolak kahanan garing, lan uga ngasilake kembang wungu hias saben taun lan nganti pirang-pirang wulan.

Kayane ora cukup, lan kaya kabeh spesies genus, godhonge ngetokake aroma sing apik banget kanggo irung manungsa ..., nanging ora pati serangga sing nyebabake kerusakan tanduran 😉 Kenal karo dheweke.

Asal lan ciri

Lavandula dentata minangka semak kebon sing apik banget

Gambar - Wikimedia / Sten

La Lavandula dentata, diarani kanthi jeneng kriting lavender, lavender, toothed lavender, curly lavender, toothed lavender, garlanda utawa English lavender, iki minangka subshrub sing ijo asli saka wilayah Mediterania kulon, Macaronesia, lan Asia kidul-kulon. Ing Spanyol, kita nemokake ing pesisir wétan lan kidul Semenanjung Iberia, ing Kapuloan Balearic saka permukaan segara nganti 400 meter ing sadhuwure segara, lan ing Kapuloan Canary.

Tuwuh ing dhuwur 30 nganti 45cm, kanthi godhong oblong-linear nganti lanceolate ngelawan kanthi ukuran 4,7-1 kanthi 9,5-0,8mm, warna ijo abu-abu. Kembang, sing mekar nalika musim panas, wungu, dawane nganti 1,5cm.

Apa sing dadi perhatiane?

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake dijaga kaya ing ngisor iki:

Lokasi

Kudu dadi njaba, ing srengenge kebak. Cahya jam cahya langsung, luwih apik.

Bumi

  • Pot kembang: ora prelu rumit: kanthi gambut ireng dicampur karo perlite ing bagean sing padha bakal apik. Sampeyan bisa nyelehake lapisan pertama wedhi kali sadurunge wisuh, apel utawa sing padha kanggo nambah saluran.
  • Taman: tuwuh ing lemah calcareous. Iki adaptasi banget kanggo wong-wong sing uga kurang gizi.

Irigasi

Kembang saka Lavandula dentata minangka lilac

Gambar - Wikimedia / Sten

Ing kebon

Saka pengalaman, aku bakal ngandhani manawa nolak kahanan garing lan garing, nanging kosok baline wedi bakal ketaman banyu. Kanggo menehi ide, ing endi aku urip (ing wilayah paling garing ing pulau Mallorca, kanthi udan tahunan 350mm), yen ing lemah sampeyan kudu ngombe kaping pirang-pirang taun kaping pisanan. ROOT, nanging saka liyane tetep apik dhewe.

Dadi, adhedhasar iki, Aku menehi saran supaya sampeyan menehi banyu udakara 2 kali seminggu nalika musim panas, lan saben 7 utawa 10 dina suwene taun. Wiwit musim kapindho aku bareng sampeyan, nyebarake risikone.

Panci

Mbanyoni ing panci kudu luwih asring tinimbang ing kebon, amarga lemah luwih cepet banget lan oyot ora bisa tuwuh luwih akeh tinimbang sing diidhamake ing wadhah. Mula, Sampeyan kudu ngombe udakara 3 kali seminggu nalika musim panas lan saben 5 utawa 7 dina liyane.

Iki luwih ngidinke banyu kalkulasi, nanging luwih becik tinimbang banyu kanthi banyu udan yen bisa.

Pelanggan

Wêdakakêna guano pupuk enak banget kanggo Lavandula dentata

Bubuk guano

Yen sampeyan duwe Lavandula dentata ing pot kompos iku ing musim semi lan musim panas sewulan sepisan karo pupuk ekologis, kaya guano tuladhane. Sampeyan entuk cair Kene lan bubuk dening Kene.

Yen sampeyan duwe ing kebon, sampeyan ora kudu mbayar, sanajan bisa ditindakake sewulan sepisan.

Pruning

Sawise ngembang, gagang kudu dipotong, yen bisa udakara 20cm. Yen minangka spesimen sing enom banget sing durung tekan diwasa, sampeyan ora bisa.

Multiplikasi

Iku multiply dening wiji lan stek ing musim semi / musim panas. Ayo ndeleng cara nerusake ing saben kasus:

Bibit

  1. Pisanan, sampeyan kudu ngisi nampan bibit (kaya yaiku) kanthi medium sing tuwuh universal (entuk Kene).
  2. Banjur, disiram kanthi sadar.
  3. Maksimum rong wiji banjur dilebokake ing saben soket lan ditutupi lapisan substrat tipis.
  4. Banjur disemprotake ing permukaan.
  5. Pungkasan, wiji kasebut dilebokake ing njaba, kanthi srengenge kebak.

Iki bakal germinal udakara 2 minggu.

Motong

Kanggo nambah kanthi potongan, sampeyan kudu ngethok potongan semi-kayu tanpa kembang, impregnate pangkal kasebut agen rooting krasan banjur ditandur ing pot individu, kanthi vermikulit (didol Kene).

Wabah lan penyakit

Angel banget.

Rustitasitas

La Lavandula dentata nolak kadhemen lan beku nganti -6ºC, lan suhu maksimal nganti 40ºC. Nanging penting kanggo ujar manawa ing iklim udan, rawan rusak bosok; pramila prelu dipesthekake manawa lemah bisa nyedhot lan nyaring banyu kanthi cepet.

Apa gunane diwenehi?

Ornamental

Tanpa mangu, iku tanduran hiasan banget. Ora preduli disimpen ing pot utawa ing kebon, kembang utawa ora, kalebu spesies sing nggawe dheweke seneng banget.

Medicinal

Ing obat-obatan rakyat biasane digunakake kanggo ngobati masalah weteng lan ginjel. Nduweni sifat antispasmodik, antiseptik lan tonik.

wong

  • Kanggo entuk minyak wangi.
  • Minangka obat hama (uga minangka tanduran anti-nyamuk).
Godhong saka Lavandula dentata dadi abu-abu

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

Lan uga file salah sawijining tanduran sing paling apik kanggo wilayah sing udan rada 🙂. Muga-muga sampeyan seneng banget, kanthi gampang dhewe ngrawat lan njaga.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Dr. Maria Raquel da Costa ngandika

    Matur nuwun kanggo info. Dina iki aku tuku siji lan aku seneng banget ngerti saiki kepiye carane ngurus. Aku bakal pitutur marang kowe kepiye carane ngubengi Algarve.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Meh mesthi ora apa-apa. Seneng wae 🙂

  2.   Karla Barbosa ngandika

    Halo, aku mung tuku lavender ing nursery, nanging aku ngerti yen godhonge dadi coklat, wingi aku menehi banyu lan ditinggalake ing srengenge kanthi ora langsung lan saya apik, nanging saiki nalika nggawa menyang srengenge langsung godhong malah dilebokake coklat lan garing liyane

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Karla.

      Aku nyaranake sampeyan nyelehake ing semi-shade, lan mboko sithik srengenge. Ninggalake ing srengenge langsung kanggo sawetara (1-2h) esuk banjur lebokake ing wilayah sing ora kakehan. Dina sabanjuré, lebokake maneh ing papan sing bakal diwenehake 1-2 jam, banjur gawanen menyang papan sing luwih dilindhungi. Baleni maneh limang dina maneh.

      Ing minggu sabanjure, ora mung kari rong jam ing srengenge, nanging bakal 3.
      Ing minggu kaping telu, 4 jam saben dina. Lan ing minggu kaping papat, ninggalake sedina muput.

      Yen sampeyan bisa ndeleng manawa saya parah, kanthi kobongan, biyen luwih suwe.

      Greetings.