Mastic, cocog kanggo taman perawatan sing kurang

Godhong mastic

Mastic minangka shrub evergreen sing ndhukung prakteke kabeh: angin segara, kekeringan, lemah sing lega, lan malah bisa tahan hawa salju. Dadi, tanduran iki sing ora mbutuhake perhatian khusus, cocog kanggo kebon sing kurang sithik, lan uga kanggo nambah pot kanggo dekorasi teras utawa teras.

Yen sampeyan ora pengin rumit kanggo ngurus tanduran, utawa yen sampeyan ora duwe akeh wektu, mastic minangka pilihan sing apik banget 😉.

Asal lan karakteristik mastic

Lentiskus Pistacia ing pantai

Mastic, sing jenenge ilmiah yaiku Lentiskus pistacia, asale saka wilayah Mediterania, ing endi tuwuh ing grumbul garing lan watu. Wutah nganti dhuwur 1 nganti 5m, sanajan ing budidaya umume ora bisa tuwuh luwih saka 2m. Yen ana prekara sing nyata banget babagan tanduran iki, yaiku ambune: ambune resin akeh; nanging aja padha sumelang, iku ora beracun 🙂.

Iki minangka tanduran sing dioecious, tegese ana sikil lanang lan wadon. Nduwe godhong senyawa paripinnate, kulit, nganti nganti 12 leaflet ijo jero. Kembang cilik banget, warnane abang, lan woh kasebut drupe diameter 4mm sing, yen wis mateng ireng.

Apa sing dadi perhatiane?

Woh-wohan mastic

Apa sampeyan pengin duwe salinan ing kebon utawa teras? Nyedhiyakake perawatan ing ngisor iki:

Lokasi

Ing budidaya kudu ana ing wilayah sing iklim entheng, kanthi a kisaran suhu antara 38ºC maksimal lan -4ºC minimal. Yen frosts luwih kuat, sampeyan bisa njupuk kauntungan lan njaga ing njero ruangan nalika musim salju. Kudu diselehake ing papan sing srengenge katon langsung, utawa ing semi-shade.

Irigasi

Nolak kahanan garing banget, nanging ora kake banyu. Elinga, yen disimpen ing lemah, mesthine kudu disiram sethithik: seminggu sepisan; tinimbang, yen di pot, luwih becik disiram maksimal kaping pindho saben minggu.

Pelanggan

Pistacia lentiscus, utawa mastic, tuwuh ing habitat alami

Yen sampeyan pengin duwe ing lemah, ora perlu. Nanging yen sampeyan duwe pot ing pot, mula dianjurake kanggo pupuk wiwit musim semi nganti musim gugur kanthi pupuk organik cair, mula dianjurake banget. Sampeyan uga bisa nggunakake pupuk ekstrak rumput laut saka wektu kanggo wektu, nanging sampeyan ora nyiksa amarga alkalin banget.

Lemah utawa landasan

Ora nuntut, angger lemah sing bakal tuwuh duwe pH ing antarane 6 lan 7.5. Ing lemah utawa substrat asam ora bakal tuwuh kanthi apik amarga kurang kalsium.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Wektu sing cocog kanggo tanduran ing kebon yaiku nalika musim semi. Yen ditandur ing pot, lan amarga tuwuh alon, mula bakal cukup transplantasi menyang pot 4-5cm luwih gedhe saben 2 taun, kanthi langkah-langkah iki:

  1. Wangsulan: Bab ingkang pisanan sing kudu ditindakake yaiku ngisi pot anyar kanthi sethithik kurang saka setengah kanthi landasan universal sing dicampur karo 30% perlite, pasir kali sing wis dicuci utawa padha.
  2. Mastic banjur dicopot saka pot »lawas», nunyuk wadhah kasebut yen prelu supaya tanduran bisa gampang metu.
  3. Sawise iku, mula dikenalake menyang pot anyar, ing tengah. Yen sampeyan ndeleng ana ing ndhuwur pinggiran wadhah utawa ing ngisor ngisor, copot utawa tambahake landasan. Becike, udakara udakara 0,5cm ing ngisor iki supaya banyune ora ilang nalika disiram.
  4. Pungkasane, pot wis rampung diiseni banjur disiram kanthi tliti.

Pruning

Woh-wohan mastic sing mateng

Mastic minangka shrub sing bisa dipotong ing pungkasan mangsa salju utawa awal musim semi kanggo menehi bentuk sing dipengini. Mesthi wae, penting banget nggunakake gunting pruning sing sadurunge ora kena infeksi alkohol farmasi. Kajaba iku, disaranake uga kanggo nutup tatu nganggo tempel penyembuhan, luwih-luwih yen wis diproduksi ing cabang sing digawe lignified (digawe saka kayu).

Multiplikasi

  • Bibit: dheweke kudu disebar ing musim semi ing pot kanthi medium sing tuwuh universal. Germination angel lan ora duwe aturan baku, sing bisa njupuk saka 2 nganti 4 wulan.
  • Motong: ing cabang musim gugur utawa musim semi sing ukurane luwih saka 1cm kudu dipotong, dhasar diresiki karo hormon rooting lan ditandur ing pot kanthi substrat kayata vermikulit, sing kudu dijaga lembab. Yen kabeh bisa mlaku, nglereni bakal oyot sawise 2 wulan.
  • Lapisan udara: ing musim semi, cincin kulit kayu bisa dicopot saka cabang sing kandel 1cm utawa luwih, dibasahi banyu lan diresiki karo hormon rooting. Banjur, mung dibungkus nganggo plastik ireng sing diisi karo gambut ireng sing lembab. Kayane katon kaya permen. Bakal ROOT udakara 7-8 minggu.

Rustitasitas

Tahan adhem lan frost nganti -12ºC, lan suhu maksimal nganti 40ºC. Salah sawijining tanduran sing paling apik, tanpa mangu-mangu. 😉

Apa gunane mastic?

  • Ornamental: minangka tanduran sing sanajan umum banget dideleng ing lapangan Mediterania, dekorasi banget lan gampang dirawat. Bisa disimpen ing pot lan ing kebon, minangka spesimen sing diisolasi utawa ing klompok.
  • Kuliner: saka lateks sawijining permen karet aromatik diarani mastic utawa mastic, sing digunakake minangka permen karet.
  • Medicinal: Iki digunakake ing obat-obatan untu kanggo ngredhakaké lara untu, nanging uga kanggo lara lara getihen utawa cokotan serangga. Kajaba iku, digunakake nglawan diare, gonorrhea lan leukorrhea, lan kanggo ngatasi gejala asam urat, rematik lan selesma paru-paru.

Apa bisa ditanam dadi bonsai?

Yen sampeyan ora duwe kebon, sampeyan bisa nggawe bonsai saka mastic sampeyan

Gambar - Animabonsai.com

Sejatine ya. Amarga godhong cilik lan tuwuh sing gampang dikendhaleni, mastic minangka tanduran sing cocog kanggo digunakake minangka bonsai. Care kasebut ing ngisor iki:

  • Lokasi: ing njobo, kanthi srengenge kebak utawa semi-shade.
  • Irigasi: Kerep, saben 2 dina ing mangsa panas lan saben 5-6 dina suwene taun.
  • Pelanggan: wiwit musim semi nganti awal musim gugur kanthi pupuk bonsai ing ngisor indikasi sing kasebut ing kemasan produk.
  • Substratum: campuran sing apik yaiku 70% akadama kanthi 30% kiryuzuna.
  • Transplan: saben rong taun, ing musim semi.
  • Wiring Diagram: kapan perlu nganggo kawat aluminium anodized. Sampeyan kudu mriksa saka wektu ke wektu supaya ora bisa mlebu ing kerak.

Sampeyan bisa tuku ing endi?

Iki minangka tanduran sing sampeyan bisa nemokake didol ing nursery, utamane kanggo para spesialis ing spesies alas. Dheweke uga adol ing toko online.

Regane bakal gumantung ing ngendi sampeyan tuku lan ukurane, nanging umume salinan dhuwur 30cm udakara 4-5 euro.

Tampilan kembang mastic lanang

Mastic minangka tanduran semak hias sing bakal katon apik ing teras lan swarga pribadi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.