Huaje (Leucaena leucocephala)

Leucaena leucocephala

Gambar - Wikimedia / Vengolis

Wit sing apik banget, saengga sithik gambar ing Internet sing adil. Kajaba iku, tuwuh kanthi cepet banget, nolak kahanan garing lan garing lan menehi iyub-iyub sing apik. Sing paling apik yaiku wiwit tuwuh nalika isih enom banget; nyatane, pancen ora mokal yen dheweke nindakake nalika umur sepisanan. Jeneng ilmiah yaiku Leucaena leucocephala.

Wis mirip banget karo wit-witan saka genus Albizia, saengga gampang banget mbingungake. Aku meh pitutur marang kowe: Bedane mung siji, yaiku tuwuhing, kajaba saka papan asale. Nanging, Kepiye carane ngrawat awak dhewe?

Asal lan ciri

Leucaena leucocephala

Gambar - Wikimedia / Vengolis

Protagonis kita Wit iki godhong utawa wit cilik sing dhuwure 2-10 meter dikenal minangka peladera, liliaque, huaje utawa guaje. Asale saka Meksiko, khusus saka sisih kidul negara, sanajan saiki ditemokake ing kabeh wilayah sing anget ing saindenging jagad iki. Nduweni mahkota sing bercabang, kanthi cabang sing ditutupi rambut alus banget, mula godhong bipinnate, paripinnate lan oposisi.

Kembang kasebut diklumpukake ing bab aksila, sing umume katon kanthi tunggal utawa pasangan, lan wernane putih semu kuning. Woh iki legume lurus, rata, lan kulit dawane udakara 10-20cm. Wiji cilik udakara 1,5cm, ovoid, rata lan wernane ireng.

Apa sing dadi perhatiane?

Tampilan kembang Leucaena leucocephala

Gambar - Flickr / mauro halpern

Yen sampeyan pengin duwe salinan Leucaena leucocephala, dhisik sampeyan kudu ngerti kalebu ing dhaptar 100 spesies alien sing paling mbebayani ing donya disiapake dening Uni Internasional kanggo Konservasi Alam.

Sadurunge nyebar wiji utawa tuku spesimen, sampeyan kudu ngerti dhewe yen panenane dilarang utawa ora ing negara sampeyan, lan sanajan ora, sampeyan kudu priksa manawa ora ninggalake kebon sampeyan. Sing jarene, perhatian sampeyan yaiku:

  • Lokasi: njaba, ing srengenge kebak.
  • Bumi:
    • Panci: landasan universal sing tuwuh.
    • Taman: thukul ing jembar macem-macem lemah, dadi ora nuntut.
  • Irigasi: udakara 3 kali seminggu nalika musim panas lan kurang sithik taun.
  • Pelanggan: mung yen ana ing pot, kayata pupuk universal cair (sampeyan bisa entuk Kene).
  • Multiplikasi: dening wiji ing musim semi.
  • Rustitasitas: tahan es nganti -7ºC.

Apa sampeyan mikir babagan wit iki?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Jorge Chacòn Elizondo ngandika

    Aku ngerti rong wit ing Sonador de Buenos Aires, Puntarenas, Costa Rica. Dheweke wis diwasa lan aku njupuk wiji kanggo ditandur ing peternakan supaya bisa mangan sapi lan nggawe pagar sing urip.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Sampurna, Jorge. Muga-muga sukses.