Liquidambar stycariflua

Liquidambar minangka wit sing megah

El Liquidambar styraciflua Iki minangka salah sawijining wit sing paling apik ing donya, lan warna musim gugur iku apik banget. Godhonge nganggo klambi sing paling apik lan ora bisa diabaikan. Kajaba iku, yen ora cukup, gampang banget dirawat, saengga yen sampeyan urip ing iklim sedheng kanthi frosts minangka salah sawijining sing paling disaranake.

Nanging supaya gampang banget sampeyan ngenali lan njaga, Aku bakal nulis file lengkap sampeyan. Dadi, duwe sweetgum bakal dadi pengalaman sing luar biasa kanggo sampeyan 🙂.

Asal lan ciri

Liquidambar kasebut nduweni godhong webbed

Protagonis kita minangka wit godhong-godhongan asli saka wilayah sing sedheng ing Amerika Utara sisih wétan, saka New York kidul tekan Missouri sisih kulon lan kidul lan Texas wétan lan Florida kidul lan tengah. Iki ditemokake utamane ing California, ing kebon lan ing alam bébas. Dheweke uga urip ing Florida, Meksiko, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, lan Guatemala. Jeneng ilmiah yaiku Liquidambar styraciflua, sanajan umume dikenal minangka sweetgum Amerika utawa mung sweetgum.

Nduweni bentuk piramida, kanthi dhuwur maksimum 41m (sanajan umume ora ngluwihi 35m), kanthi batang nganti diameter 2m. Godhonge ana ing kurma lan lobed, 7-25cm, lan mawa pethel 6-10cm. Dheweke ngelingake banget babagan maples, kanthi bedane manawa wit kita duwe limang lobus pucuk sing disusun kanthi gantian lan ora ing pasangan sing beda. Iki dadi oranye, abang, utawa ungu nalika musim gugur.

Pancen monoecious, tegese ana spesimen lanang lan wadon. Tilas ngasilake klompok kembang kerucut, dawane 3 nganti 6 cm; infloresensi sing terakhir uga kehijauan, sanajan ora duwe sepal utawa kelopak, nanging duwe 2 gaya kanthi stigma ditekuk ing njaba. Woh iki senyawa, abot, garing lan globose, dhiameter 2,5 nganti 4cm.. Ing njero kita bakal nemokake maksimal rong wiji kanthi swiwi.

Apa sing dadi perhatiane?

Liquidambar styraciflua minangka wit godhong

Yen sampeyan wani duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

Lokasi

Amarga ciri lan kabutuhan, iku penting supaya diselehake ing Liquidambar styraciflua njaba, ing srengenge kebak. Mesthine, yen sampeyan ana ing Mediterania, luwih becik dilebokake ing semi-shade amarga yen godhonge bakal kobong nalika musim panas.

Bumi

  • Taman: subur, kanthi saluran sing apik, lan rada asam (pH 4 nganti 6).
  • Pot kembang: Iki dudu tanduran sing bisa disimpen ing pot suwene, nanging yen sampeyan pengin nikmati sawetara taun ing wadhah, gunakake medium kanggo tanduran asem (sampeyan bisa entuk Kene), utawa akadama (didol Kene) yen hawane anget.

Irigasi

Kudu asring, utamane ing mangsa panas. Kaya biasane, Sampeyan kudu disiram 4-5 kaping seminggu ing mangsa panas, lan saben 3-4 dina suwene taun. Gunakake banyu udan, tanpa jeruk nipis utawa asem (bisa diasilake kanthi nambah sendok cuka menyang 5l banyu, utawa cairan setengah lemon ing 1l / banyu).

Pelanggan

Wiwit awal musim semi nganti pungkasan musim panas / awal musim gugur luwih becik mbayar saben wulan kanthi pupuk ekologis. Yen lemah duwe pH dhuwur (7 utawa luwih), banyu kaping pindho saben wulan nganggo wesi chelated (bisa dipikolehi Kene).

Multiplikasi

Woh cairambar kasebut dibunderaké lan kepengin banget

Bibit

Multiply dening wiji ing musim gugur, amarga dheweke kudu adhem sadurunge germin ing musim semi. Kanggo nindakake iki, sampeyan kudu ngetutake langkah iki:

  1. Wangsulan: Bab ingkang kaping pisanan yaiku isi pot 10,5cm kanthi landasan kanggo tanduran asem.
  2. Sawise iku, maksimal 2 wiji dilebokake ing ndhuwur lan disiram.
  3. Tembaga utawa belerang banjur disiram ing ndhuwur kanggo nyegah jamur, lan ditutupi lapisan substrat tipis.
  4. Banjur disiram maneh, wektu iki nganggo sprayer.
  5. Pungkasane, pot kasebut diselehake ing njaba, kanthi semi-shade.

Mangkene, dheweke bakal germin nalika cuaca apik. Nanging ati-ati, penting: yen iklim anget, kanthi frosts entheng, iku paling becik stratify mau ing kulkas suwene 3 wulan banjur ditandur ing wulan Maret - belahan bumi sisih lor-.

Motong

Cara liya kanggo njupuk salinan Liquidambar styraciflua Iki dikalikan kanthi potongan nalika pungkasan mangsa adhem. Kanggo apa sing kudu sampeyan lakoni yaiku njupuk cabang saka kayu semi-hard sing ukuran udakara 40cm, impregnate dhasar karo agen rooting krasan lan ditandur ing pot kanthi substrat kanggo tanduran asam.

Yen kabeh bisa mlaku kanthi sukses, mula bakal ngasilake oyod dhewe sawise 1-2 wulan.

Wabah lan penyakit

Angel banget. Kasunyatane, sing mung bisa kedadeyan yaiku nandhang serangan tungau laba-laba, sing nyebabake kobongan ing pucuk godhong. Nanging iku ora apik banget. Dheweke bisa dikontrol nganggo jebakan kuning lengket (sing bisa dipikolehi Ora ditemokake produk).

Rustitasitas

Wit iku wit sing tahan banget kanggo adhem, yaiku ndhukung nganti -17ºC. Nanging, ora bisa urip ing iklim tanpa es.

Apa gunane?

Godhong cair cairambar dadi abang nalika musim gugur

Ornamental

Tanduran iki apik banget, yaiku bisa uga dianggep minangka spesimen sing terisolasi lan ing klompok. Kajaba iku, lan kaya sing wis dideleng, gampang banget dirawat yen swasana apik 🙂.

Medicinal

Wong Amerika asli padha nggunakake permen karet, kulit kayu lan oyot minangka antidiarrheal, febrifuge lan obat penenang. 

Panganggone liyane

Kayu, kompak lan grained, digunakake kanggo pigura gambar lan panggunaan liyane sing padha, nanging ora ngidinke njaba.

Minangka penasaran, ucapake spesimen spesies iki dipilih kanggo nghias Memorial Perdagangan Pusat Dunia ing New York, kaya sing bisa diwaca Kene.

Lan kanthi iki kita rampung. Apa sampeyan mikir babagan wit iki?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

18 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Sandra H. ngandika

    Kepiye tema oyot sampeyan? Aku pengin nyelehake ing cedhak omah

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Sandra.
      Sing paling apik yaiku nandur kanthi jarak minimal 5 meter, ora kanggo oyod sing beda karo makutha 🙂
      A Salam.

  2.   panah ngandika

    Halo, aku arep njaluk sampeyan nyelehake ing lemah, godhonge wis garing ... duwe tips ireng. Saiki wis ora ana maneh lan pang-pange wis garing. Apa dheweke bakal bisa pulih utawa apa aku wis nyerah amarga dheweke ilang?
    Wiwit wayahe aku matur nuwun kanggo wangsulan sampeyan.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Natalia.

      Umume gumantung saka lemah ing kebon sampeyan. Wit iki mung tuwuh ing lemah kanthi pH asam, sugih ing bahan organik lan lemes. Yen lemah kasebut lempung lempung, utawa wedhi banget (jinis pasir pantai), lan yen wis ora kuwat saka sing diétung, umume ora bakal bisa sukses.

      Oalah, coret watang kasebut utawa potong cabang kanggo ndeleng yen isih ijo. Yen mangkono, isih ana pangarep-arep. Yen mangkono, kompos nganggo mulsa utawa kompos saben 15-20 dina. Lan ngenteni.

      Kadhangkala wit sing ala bisa mbutuhake wektu pirang-pirang wulan kanggo bisa dandan, mula ora ana pilihan liya kajaba kudu sabar but.

      Greetings.

  3.   Raul Edmundo Bustamante ngandika

    Wit sing apik banget, aku mesthi dikagumi. Penjelasan sampeyan wis mbantu aku akeh. Aku bakal menehi saran menyang grupku. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Raul.

      Sampurna, matur nuwun sanget kanggo menehi rekomendasi artikel kita. Muga-muga migunani 🙂

      Greetings.

  4.   Malaikat C ngandika

    hello,
    Ing salah sawijining cairan, sawetara bintik-bintik katon ing godhong sing lagi garing. Sawise takon marang tukang kebon, mula saya suwe saya parah, godhonge garing kanthi cepet lan "solusine" ora sukses. Cetha yen iki minangka wabah sing ana ing salah sawijining, untunge sing liya, ing wektu iki, sehat. Apa sing bisa ditindakake lan kepiye cara ndandani? yen isih duwe solusine.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Malaekat.

      Kanggo mbantu sampeyan, aku kudu ndeleng foto, amarga bisa uga ana sebab-sebab: saka jamur, nganti kaya sing sampeyan ucapake sawetara wabah. Utawa sanajan bintik-bintik kasebut kuning, wit bisa uga kurang gizi.

      Gumantung saka sababe, perawatan kasebut bakal dadi siji utawa liyane. Mula, yen pengin, kirim foto godhong tanduran menyang facebook, utawa yen sampeyan pengin email contacto@jardineriaon.com

      Greetings.

      1.    Malaikat C ngandika

        Halo Monica,
        Kaya sing sampeyan critakake, aku ngirim sawetara foto saka cairan cair liwat surat. Aku durung duwe wangsulan. Apa sampeyan entuk surat? Matur nuwun

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Hai Malaekat.

          Aku mung mangsuli sampeyan. Nuwun sewu telat!

          Greetings.

  5.   Enrique ngandika

    Halo, salam saka Mexico City. Aku lunga menyang omah kaca lan dheweke menehi cairan cair sing ukurane 3 meter lan ditandur ing kebon mburi omah sing 4 meter adoh saka omah kasebut, nanging akeh cabang. Aku pengin ngerti manawa oyot kasebut bisa ngrusak lemah lan yen bakal akeh cabang sing metu amarga mung duwe sawetara lan batang lancip banget saliyane suwene luwih saka 10 meter, saiki ukurane 3 meter lan aku ora ngerti wis pirang-pirang taun.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo, Enrique.

      Liquidambar minangka wit sing tuwuh… ora, cepet banget utawa ora alon. Yen kondhisi disenengi, bisa tuwuh kanthi tarif udakara 20cm saben taun.

      Akar kasebut ora invasif, nanging kudu ditandur paling ora 5 meter saka pipa, lemah sing diaspal, lsp. Minangka manawa batang sampeyan bakal dadi lemu, mesthine nanging butuh wektu, lan papan supaya bisa berkembang.

      Greetings.

  6.   Alvaro ngandika

    Halo, apa ana nursery sing menehi saran supaya aku bisa entuk wit-witan iki?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Alvaro.

      Kowe saka ngendi? Aku meh mesthi tuku tanduran kanthi online, ing ebay, Gardening Kuka, Plantas Coruña. Sing terakhir krungu aku yen dheweke wis adol, utawa bubar, liquidambar.

      Matur suwun!

  7.   Gloria ngandika

    Halo ... apik banget ... Aku ana 6 ing omahku lan nalika omahku kobong loro mau kobong, nanging kepenak banget. Dheweke thukul maneh. Aku tresna banget marang dheweke. Warnane apik banget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo, Gloria.

      Dheweke minangka wit sing kuwat banget, ora diragukan. Kita seneng amarga dheweke wis pulih.

      Greetings.

  8.   Permata Carrasco ngandika

    Halo, aku ana ngarep omahku cairan cairan sing umure wis luwih saka 20 taun, gedhe banget lan apik, tanggaku mesthi repot amarga kudu nyapu godhong, saiki dheweke kandha yen aku kudu nyopot amarga Metrogas wis diinstal lan oyod bisa nyebabake bledosan, mula kahanane saya susah.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Gema.

      Aja padha sumelang. ROOT wit ora bisa nyebabake bledosan. Ora mungkin, serius.

      Kanggo aku, wis jelas yen dheweke pengin nyingkirake wit kasebut, saka sing sampeyan etung.

      Nanging, aja kuwatir amarga sampeyan mung duwe kewajiban mbusak manawa dheweke ngirim perintah pengadilan. Nanging angel kanggo dheweke entuk, amarga ora ana alesan sing kuat kanggo miwiti.

      Greetings.