Livistone

Livistona duwe godhong kosapal

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

Palem saka genus Livistona duwe nilai hias sing dhuwur banget. Yaiku tetanduran sing asring ngembangake batang sing ora tipis kaya dene kurma kurma, nanging uga ora kenthel karo Phoenix canariensis. Kajaba iku, dheweke ngidinke sunar srengenge uga minangka iyub-iyub sebagean, lan sawetara jinis bisa uga ditanam ing wilayah sing ana frost.

Mungkin mung kekurangan yaiku tuwuh kanthi alon, mula asring dipilih kanggo nandur Washingtonia ing kebon umum, sing luwih cepet. Nanging ing artikel iki, kita bakal crita babagan sampeyan, Livistona, sawetara wit kurma sing bakal nghias kebon sampeyan kaya sawetara sing ora bisa.

Asal lan karakteristik Livistona

Livistona minangka wit kurma sing asale saka Afrika lan Jepang lan Australia. Dheweke nggawe siji batang sing ukurane antara 20 nganti 50 sentimeter, gumantung saka macem-macem. Godhonge ana ing kurma, udakara separo godhong-godhongan godhong lan ijo.

Kembang kembang yaiku kembang-kembang sing tuwuh ing antarane godhong-godhongan, lan sawise diserbuki, ngasilake woh udakara udakara sentimeter kanthi wiji ukurane padha.

Spesies utama

Genus kasebut kalebu udakara 34 spesies, sanajan sithik banget budidaya. Ayo deleng apa sejatine:

Livistona chinensis

Livistona chinensis minangka wit kurma pedesaan

Gambar - Flickr / cskk

La Livistona chinensis Yaiku sing diarani telapak kipas Cina. Iki minangka wiji paling akeh, amarga tahan ing sumur adhem. Kajaba iku, dhi duwe batang udakara 30 sentimeter, lan tuwuh nganti 6-7 meter, mula butuh papan sithik. Godhonge dawa antara 1 lan 1,5 meter, lan petis dawa nganti 1,5 meter. Nolak nganti -7ºC yen wis diwasa.

Panampa Livistona

Livistona decora tuwuh kanthi cepet

Gambar - Wikimedia / Mark Marathon

La Panampa Livistona, saiki nelpon Livistona dekorasi, yaiku wit kurma sing tuwuh nganti 10-12 meter. Batange lempeng, udakara 30 sentimeter kandel, dhasarane luwih jembar. Godhonge gedhe, ukurane nganti 1 meter. Saka sing paling populer, iki minangka salah siji sing paling cepet tuwuh, udakara 40 sentimeter / taun. Tahan frosts sing ringkih, nganti -4ºC.

Livistona mariae

Livistona mariae minangka wit kurma

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

La Livistona mariae iku wit kurma sing tuwuh nganti 8-9 meter, lan nggawe batang sing tipis udakara 20-30 sentimeter. Godhonge udakara udakara 1 meter, lan sanajan ijo, nalika tanduran isih enom bakal ngasilake godhong abang anyar sing dadi ijo-ijo. Nahan kahanan garing banget, lan frosts nganti -4ºC.

Livistona rotundifolia

Livistona rotundifolia minangka wit kurma sing dhuwur

Gambar - Flickr / Tony Rodd

La Livistona rotundifolia Biasane ditandur minangka tanduran kebon omah, amarga sensitif banget kanggo kadhemen. Sampeyan isih kudu ngerti Udakara nganti 10 meter, kanthi godhong gedhe dawane 1 meter. Butuh akeh cahya kanggo tuwuh, mula kadhang kala ana masalah ing njero omah.

Livistona saribus

Gambar - Flickr / Scott Zona

La Livistona saribus yaiku wit kurma sing amba banget. Dawane bisa nganti 40 meter, nanging sanajan iki, batang kasebut tetep diameteripun udakara 60 sentimeter. Godhonge padha gedhe, bisa ukuran nganti 2 meter. Nanging, budidaya kasebut narik banget amarga urip ing iklim tropis nanging uga ing temperatur. Ndhukung nganti -4ºC.

Apa perawatan kanggo Livistone?

Wit palem iki ora angel dijaga. Anggere disimpen ing papan sing padhang lan disiram saben wektu, mula bisa ditrapake kanthi sehat. Oalah, yen sampeyan ragu-ragu, aja padha sumelang. Kita bakal nerangake kanthi rinci babagan kabeh sing kudu sampeyan ngerti supaya tanduran sampeyan sampurna:

Lokasi

Livistona minangka wit kurma gedhe, mula sing paling becik yaiku nduwe njaba manawa bisa. Ora duwe oyot sing invasif, nanging luwih becik dipindhah udakara limang meter saka papan sing dipasang sistem pembuangan, pipa utawa jubin alus sing wis alus.

Yen sampeyan pengin nduwe cedhak tembok, ora bakal dadi masalah, nanging lebokake jarak paling ora 2 meter saka gondrane supaya batang tuwuh terus, yen ora bakal cenderung mlengkung sethithik.

Bumi

Tuwuh ing lemah sing lemes, yaiku, sing bisa nyedhot banyu sanalika ditampa. Yen kompak banget, pori-pori bakal cedhak supaya ora bisa nyaring. Amarga iku, sampeyan kudu nggawe manawa lahan sing sampeyan duwe cukup; yen ora, sampeyan kudu nambah kanthi nginstal sistem got, utawa kanthi nggawe bolongan tanduran lan lebokake lapisan kerikil sing apik, saliyane substrat kayata campuran universal karo perlite.

Yen sampeyan bakal nandur ing pot, sampeyan kudu golek sing cukup supaya tuwuh kanthi apik. Sing duweke yaiku udakara 5 sentimeter luwih dhuwur lan luwih amba tinimbang sadurunge. Banjur, sampeyan kudu isi karo landasan tanduran, kayata campuran mulsa (didol Kene) kanthi 30% perlite.

Irigasi

Livistona minangka wit kurma sing apik

Gambar - Wikimedia / MargaretRDonald

Livistona minangka tanduran sing dheweke kudu disiram saben-saben. Sajrone isih enom, lan luwih-luwih nalika dijaga ing pot, dheweke kudu disiram kanthi moderat, kurang luwih saben 4 dina sajrone musim panas. Ing mangsa adhem, irigasi kudu nyebar luwih akeh.

Yen wis ana ing lemah lan ditandur ing sajrone pirang-pirang taun, kita bakal sok-sok menehi banyu. Yen udan kanthi rutin, mengko kita malah bisa nyetop penyiraman.

Pelanggan

Pelanggan Bakal rampung nalika lagi tuwuh, yaiku nalika musim semi, musim panas lan musim gugur. Pupuk khusus bisa digunakake kanggo tanduran iki (kayata iki), sanajan disaranake prioritas panggunaan pupuk organik, kayata mulch utawa cacing cacing (didol Kene), uga kanggo nglindhungi fauna sing ana ing kebon.

Nanging ya, yen sampeyan duwe ing pot, gunakake cairan, amarga luwih diserap lan ora nambah kapasitas penyerapan substrat.

Transplan

Dheweke kudu ditandur ing kebon nalika musim semi, nalika wis mapan. Yen wis ana ing pot, kudu ditransfer nganti luwih gedhe saben luwih saka 3 utawa 4 taun, gumantung saka sepele anggone tuwuh.

Multiplikasi

Wit palem iki Multiply karo wiji, sing bisa disimpen ing kanthong plastik sing bisa diisi sing diisi vermikulit utawa serat klapa (didol Kene) sadurunge dibasahi. Banjur dilebokake ing cedhak sumber panas.

Yen suhu tetep udakara 20-25 derajat Celcius, mula bakal germinal udakara rong wulan.

Rustitasitas

Umume spesies Livistona sing dibudidayakake tahan adhem, uga frosts ringkih nganti -4ºC. Nanging ana pangecualian, kayata L. rotundifolia sing ngalami kerusakan sanalika suhu mudhun kurang saka 0 derajat, utawa L. chinensis, sing bisa ndhukung nganti -7ºC yen wis diwasa.

Livistona fulva minangka wit kurma pedesaan

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

Apa sampeyan mikir babagan wit kurma iki?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.