Mekanisme pertahanan tanduran

Tanduran adaptasi karo kahanan lingkungan

Gambar - Wikimedia / Frank Vincentz

Tanduran, amarga mekanisme pertahanan sing luar biasa lan berkembang banget, bisa entuk peran panguwasa planet Bumi. Dheweke meneng, dheweke pancen ora bisa obah, nanging yen ora amarga macem-macem bentuk urip sing saiki kita kenal ora bakal ana. Kita manungsa gumantung marang dheweke, ora mung amarga butuh oksigen sing diusir, nanging uga kanggo panganan.

Ing artikel iki, kita bakal ngomong babagan macem-macem cara tanduran kudu mbela awake dhewe saka faktor njaba: hama, kahanan garing, banyu akeh, cahya srengenge langsung ... Rincian kasebut bakal mbantu kita ngerti cara ngrampungake kanthi bener.

Eri tinimbang godhong

Cacti mbela awake dhewe amarga eri

Gambar - Wikimedia / Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga)

Yen sampeyan minangka tanduran sing manggen ing ara-ara samun, masalah utama yaiku carane ngirit banyu kanthi jumlah maksimalYa, urip sampeyan gumantung. Godhong kanthi klorofil bakal ilang akeh amarga ambegan mRNA, dadi sampeyan ora duwe pilihan, nanging ora diowahi dadi spines sing kuat lan landhep, sing saliyane mbantu sampeyan ngilangi cairan minimal, bakal mbantu sampeyan nglindhungi dhewe.

Iki minangka proses sing tahan pirang-pirang generasi tanduran, nanging pungkasane bisa adaptasi karo lingkungan sing dipanggoni (lan urip) amarga eri.

Godhonge wis ditutup

Kabeh sing duwe tanduran wis bisa ndeleng sawetara wektu: tanduran nutup godhonge! Nopo nopo Sebabe kalebu:

  • Sampeyan lagi nandhang kekeringan sing meksa melu godhong dhewe supaya ora ilang banyu.
  • Serangga pengin mangan godhonge. Ing kene kita kudu mbedakake godhong sing ditutup minangka asil serangan hama, saka godhong sing ditutup kanthi otomatis kanggo nyegah serangga mangan. Sing pertama dudu mekanisme pertahanan, yen dudu akibat saka serangan kasebut; kaloro, ing tangan liyane, ya, amarga kanthi reaksi kasebut, tanduran ora bisa dipangan. Tuladha sing jelas saka sing terakhir ditemokake ing Mimosa pudica, sing nutup godhong sanalika serangga mlebu ing kana.
  • Paparan banget srengenge. Ana sawetara tanduran sing bisa nutup utawa melu godhonge yen ana kahanan kasebut.
  • Utawa kanthi gampang wengi bakal teka lan mutusake nutup (akeh wit sing nindakake, kayata Albizia julibrissin o Delonix regia). Yaiku sing diarani fotonastia, sing minangka tanggepan saka tanduran tumrap cahya, utawa ora ana kekurangane.

Racun kanggo predator

Akeh tanduran ngemot lateks kanggo nglindhungi awake dhewe

Gambar - Wikimedia / JMK

Ana akeh tanduran sing duwe racun kanggo mbela awake dhewe. Contone, las Euphorbia utawa Ficus Dheweke duwe lateks kanggo nyegah hama sing nyebabake. Lateks iki minangka zat sing malah manungsa bisa ngganggu kulit kita, sing ndadekake kita kudu nganggo sarung tangan - lan luwih apik yen digawe saka karet - saben bisa ditangani.

Wong liya ngemot zat sing luwih mbebayani. Tuladha sing jelas yaiku hemlock, tanduran sing, sanajan biyen digunakake lan ora kanggo tujuan sing apik, saiki, untunge, tandurane dilarang. Iki ngemot coniína, yaiku zat sing yen ditelan bisa mungkasi urip wong, nanging uga kewan liyane kayata babi, sapi, elk, jaran, kalkun, lsp.

Kita uga bisa ngomong babagan oleander, semak kanthi nilai hias sing gedhe. Kandhane akeh zat sing dijaga, kayata oleandrin, sing ditemokake ing godhong lan oyot. Yen ditelan, bisa nyebabake gejala kayata arrhythmia, diare, mual, lan mutah.; Lan yen getah kasebut kena kulit, bisa nyebabake nganti nyebabake dermatitis. Yen dosis kasebut akeh banget, bisa nyebabake fatal. Kewan kasebut biasane ora cedhak (aku dhewe duwe loro ing kebon, ing endi ono kucing urip, yaiku sing paling tuwa ing taun 2011, lan durung nate weruh kepengin mangan utawa mamah godhong).

Sawetara conto liyane yaiku cicas, sing stramonium, o el kacang jarak. Kabeh mau ngerti banget carane nglindhungi awake dhewe saka kewan predator, berkat racun-racun sing digawe ing godhong, kembang lan woh-wohan.

Etilena

Etilena penting banget kanggo tanduran. Ana ing kabeh bagean sing padha: godhong, cabang, ... Iki kanggo mbela faktor lingkungan, saliyane kanggo stimulasi tuwuhing godhong lan kembang.

Lembar sing diowahi

Godhonge cepet adaptasi karo lingkungan sing dipanggoni. Lan kanggo iki, aku bakal nggunakake wit kurma dhewe minangka conto, lan khusus kanggo kekarone Lutescens dypsis. Dheweke dituku saka nursery, lan diwenehi label "tanduran kebon omah." Nanging amarga iklim iki sithik, aku mutusake nandur ing lemah, ing pojokan sing ndhelik. Pirang-pirang taun, godhonge saya kuwat.

Sadurunge dheweke lembut banget lan dheweke ngobong sanalika sunar srengenge "metu saka biru" (durung nate nyerang langsung); Saiki, sanajan dheweke isih seneng karo iyub-iyub, dheweke bakal pulih kanthi cepet yen ana sinar matahari sing kena.

Tuladha liyane sing luwih apik yaiku tanduran karnivora. Iki diwiwiti minangka tanduran godhong konvensional, nanging ora akeh gizi sing ditemokake ing lemah sing dipanggoni mula kudu ngowahi godhong dadi jebakan serangga.

Godhong cilik, utawa memanjang lan lancip

Godhong wit zaitun cilik kanggo nahan kahanan garing

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

Tanduran sing duwe godhong cilik yaiku ing lingkungan sing panas banget, lan uga udan udan deres., kaya sing ana ing Mediterania. Nyatane, kita mung bakal nemokake godhong gedhe tenan ing alas udan tropis; Sanajan ing alas sedheng, ana wit-witan sing ukurane amba (ambane 30 sentimeter utawa luwih), nanging ora ana gandhengane karo gigantea Colocasia, kayata, sing manggon ing Vietnam kidul lan ngasilake godhong udakara meh 1 meter.

Lan iku godhong sing luwih cilik, banyu saya kurang tetep urip. Dadi tanduran sing duwe godhong-godhongan enom iki luwih tahan nalika garing.

Dypsis duwe godhong pinnate saengga banyune cepet cepet

Gambar - Wikimedia / Alejandro Bayer Tamayo saka Armenia, Kolombia

Ing sisih liyane, kita duwe godhong memanjang lan / utawa lancip. Iki dadi penasaran banget, amarga gumantung yen udan deres utawa sithik, dheweke bakal nindakake fungsi siji utawa liyane. Mangkono, nalika ing Dasylirion, Yuccalsp. Dheweke duwe godhong dawa lan sempit kanggo nahan srengenge langsung lan kurang banyu. Nanging ing sisih liyane kita duwe akeh wit kurma, kayata Archontophoenix, Dypsis, Areca, lsp., godhonge, sing disepit ing wadhah, ngidini banyune cepet tiba ing lemah.

Tanduran minangka makhluk urip sing luar biasa, apa ora? Thanks kanggo mekanisme pertahanan tanduran, dheweke bisa nglindhungi awake dhewe kanthi apik. Apa sampeyan ngerti mekanisme perlindungan liyane?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Andrea ngandika

    Favonole minangka komponen sing ana ing tanduran sing nglindhungi saka sinar srengenge.

    PS: Kaca iki mbantu aku akeh, sadurunge aku nemokake kaca sing dawa banget lan keluwih-luwih, lan pungkasane aku ora ngerti babagan iki.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur nuwun kanthi sanget, Andrea 🙂