Melati cina, tanduran pendakian kanggo kebon lan pot cilik

Melati cina duwe kembang putih

Gambar - Flickr / Kai Yan, Joseph Wong

Melati Tionghoa pancen gumun. Iki ngasilake kembang cilik nanging wangi banget supaya ora ana sing peduli. Cocog banget ing pojok endi wae, yen ing srengenge langsung, lan ora prelu akeh supaya tetep urip kanthi sehat.

Nanging, yen sampeyan pengin nggawe sampurna (lan ora mung apik) saranake supaya tetep maca. Dadi sampeyan bakal nemokake kabeh sing sampeyan kudu ngerti kanggo ngurus tanduran sing larang regane.

Asal lan karakteristik melati Tionghoa

Tanduran mlathi Cina saya akeh tuwuh

Gambar - Wikimedia / infomatique

Protagonis kita minangka tanduran sing asale saka Tiongkok sing misuwur kanthi jeneng mlathi Tiongkok, melati China lan mlathi mangsa. Jeneng ilmiah yaiku Polimerum Jasminum. Yaiku pendaki sing duwe godhong utawa godhong ijo gumantung saka iklim. Iki ngelawan, dibentuk dening 5-9 godhong ijo peteng. Kembang katon ing musim semi sing disebar ing panicle lan ing njero putih lan ing njaba jambon.

Nduwe tingkat pertumbuhan sing cukup cepet, nanging yen kapan wae kita kudu prune kanggo ngontrol, kita bisa nindakake tanpa masalah kapan wae taun kajaba nalika mekar.

Perawatan apa sing dibutuhake?

Yen sampeyan pengin golek spesimen mlathi Cina, disaranake menehi perawatan ing ngisor iki:

Lokasi

Ngendi sijine melati Tionghoa? Kasunyatane, minangka tanduran sing ngideni pruning lan ora kena pengaruh banget karo hawa salju nganti lagi ringkih, Apike banget kanggo njaba. Ing wilayah kanthi warna parsial bakal tuwuh apik banget. Mesthine, ing papan sing ora ana cahya, ora bakal tuwuh kanthi apik.

Saliyane, sampeyan kudu eling yen oyot kasebut ora invasi. Iki apik banget, amarga yen sampeyan duwe ing kebon sampeyan bisa nandur tanduran liya ing cedhak omah tanpa kudu kuwatir. Nyatane, bisa uga nandur melati iki lan pendaki liyane sing padha, kayata Jasminioides trachelospermum, ing jejere kisi utawa pergola kanggo nutupi.

Lemah utawa landasan

Sampeyan ora nuntut, nanging sing penting sampeyan duwe got sing apik amarga ora ngidinke banyu banyu. Oalah, yen ora ragu-ragu, disaranake:

  • Kanggo pot kembang: gunakake landasan universal, utawa yen sampeyan seneng mulsa. Sampeyan bisa nyampur karo 30% perlite, utawa nambah lapisan arlite pisanan.
  • Kanggo kebon: lemah ing kebon kudu subur, lan ora bisa dipadhem.

Irigasi

Jasminum polyanthum minangka pendhaki cilik

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

Irigasi kudu moderat, nanging kudu nggatekake karakteristik iklim ing wilayah kasebut.. Dadi, yen suhu luwih saka 30 derajat ing musim panas lan uga ing musim kasebut, udan ora udan utawa meh ora ana apa-apa, mula perlu banyu asring banget amarga lahan kasebut bakal garing kanthi cepet. Kosok baline, ing mangsa adhem, kanthi suhu mudhun, jasmine Tiongkok bakal mandheg, mula butuh banyu luwih sithik amarga bumi uga bakal tetep luwih suwe lembab.

Nalika mbanyoni, tuangake banyu nganti sampeyan weruh manawa lemah wis lembab. Yen sampeyan wis ana ing pot, luwih becik ora dilebokake piring ing ngisor, nanging yen sampeyan pengin dipasang, elinga mbusak banyu sing isih ana 10-20 menit sawise disiram.

Pelanggan

Sajrone musim panen, yaiku wiwit musim semi nganti musim panas, bisa dibuahi endhog lan kulit pisang, kantong teh, utawa liyane Pupuk organik kaya guano.

Yen sampeyan seneng, sampeyan uga luwih apik nggunakake pupuk sing wis adol siap digunakake, kayata kanggo tanduran ijo (didol Kene) utawa liyane kanggo tanduran kembang (didol Kene).

Tanduran utawa transplantasi wektu

Apa sampeyan pengin nandur ing kebon? Yen mangkono, wektu paling apik kanggo nindakake iku ing spring, khususe yen risiko frost ditinggalake.

Yen sampeyan duwe ing pot lan sampeyan ndeleng manawa oyot metu, utawa landasan kasebut katon wis udan, sampeyan uga bisa nandur ing sing luwih gedhe ing musim kasebut.

Pruning

Ing mangsa adhem, pruning reresik bakal rampung, ngilangi cabang sing mati, lara utawa rusak, lan sing wis nyabrang utawa wis akeh banget. Sajrone taun, cabang-cabang sing mbutuhake bisa dipotong, yaiku bisa dipotong sithik kanthi ngilangi godhong sing paling lembut.

Gunakake gunting sing resik kanggo nyegah infeksi.

Multiplikasi

Melati Cina minangka tanduran sing dikalikan karo potongan semi-atos godhong-godhongan ing pungkasan mangsa panas, lan dening nyedhot nalika musim semi.

Rustitasitas

Tahan frosts nganti -5ºC. Yen sampeyan manggon ing wilayah sing iklim luwih adhem, sampeyan bisa nyimpen ing omah kaca utawa uga ing jero ruangan.

Apa gunane diwenehi?

Melati Cina minangka tanduran ijo

Gambar - Wikimedia / Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Melati Cina minangka tanduran sing apik banget digunakake kanggo dekorasi. Minangka pendaki, iku menarik banget kanggo nutupi kisi, pergola, batang wit garing, tembok utawa tembok kanthi sedheng, ...

Kaya ora cukup, bisa uga digunakake minangka bonsai. Lan saya suwe saya suwe nggawe bentuk batang sing ayu sing bisa kenthel yen dipotong kanthi rutin, menehi gaya bonsai ditetepake.

Apa sampeyan mikir babagan mlathi Cina?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

14 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Isabella ngandika

    sederhana lan jelas. Aku disenengi. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo isbael.
      Matur nuwun We are seneng yen wis migunani kanggo sampeyan.
      Greetings.

  2.   Sabrina ngandika

    Aku seneng banget, aku arep tuku siji, matur nuwun ♡

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Apik banget, tanpa mangu-mangu. Matur suwun komentar.

      Matur suwun!

  3.   Lorna ngandika

    Menarik banget, dheweke mung menehi salah sawijining lan paling akeh aku ora ngerti babagan tanduran, informasi sing ringkes lan lengkap iki mbantu aku akeh. Aku bakal ngetutake saran kanggo ngurus. Matur nuwun sanget

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun sanget Lorna. Yen sampeyan duwe pitakon, takon 🙂

      Greetings.

  4.   Martita ngandika

    Aku kudu ngerti sebabe melati Tiongkokku kebak tunas nanging godhonge wis garing

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Martita.

      Apa sampeyan wis mriksa manawa ana wabah? Mbok menawa sampeyan duwe mealybug, thrips, utawa aphids, yaiku telung sing paling umum.
      Nanging bisa uga godhong kasebut ambruk amarga adhem, mula bakal disaranake mlebu ing njero omah.

      Greetings.

  5.   Pengarep ngandika

    Halo Monica,

    Kanthi transplantasi melati Cina menyang pot sing luwih gedhe, godhong lan kembang saya asat. Apa aku kudu motong kabeh? Apa sampeyan nggunakake gunting pruning utawa agul-agul? Apa bisa urip maneh? Kuciwane lucu banget lan saiki wis wangi. Sedhih banget!

    Matur suwun sanget lan salam

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Muga-muga.

      Ora, ora kabeh 🙂
      Copot kembang, amarga sing nggawe tanduran nggunakake paling energi. Disaranake uga nyuda dawa dawa saka batang (ora luwih saka 10-20 sentimeter).

      Sampeyan bisa nggunakake gunting biasa. Dheweke ora pruning. Mesthi wae, resiki sadurunge nganggo sabun lan banyu kanggo disinfeksi.

      Matur suwun!

  6.   Mercedes ngandika

    Aku seneng banget, matur nuwun sanget

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun, Mercedes 🙂

  7.   Guadalupe ngandika

    Halo, info iki migunani banget, pitakon kanggo mlathi kudu menehi sinar srengenge langsung sajrone dina, apa ora cukup kanggo papan kasebut padhang tanpa sinar srengenge langsung?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Guadalupe.

      Yen wilayah kasebut padhang, bisa tuwuh sanajan srengenge langsung nyerang. Aja kuwatir 🙂

      Matur suwun!