Oomycetes: gejala lan perawatan

Jamur jamur minangka oomycete

Gambar - Wikimedia / Rude

Umumé mbingungake oomycetes karo jamur sing sejati, amarga gejala lan kerusakan sing disebabake praktike padha. Nanging saliyane iku, perawatan sing ditrapake kanggo sawetara uga bisa digunakake kanggo wong liya.

Isih, dakkira penting banget kanggo ngerti oomycetes, organisme sing mengaruhi macem-macem spesies tanduran ing saindenging jagad.

Apa sing diarani oomycetes?

Oomycetes mengaruhi wiji

Gambar - Wikimedia / Olivier Ruiz

Oomycetes iku jamur pseudo (jamur palsu) sing kalebu ing klompok proton Oomycota (utawa Oomycetes). Spesies kasebut diklasifikasikake gumantung karo cara menehi panganan. Dadi, ing tangan siji, kita duwe saprofit, yaiku panganan kanggo bahan organik sing bosok, lan parasit.

Sing terakhir duwe minat khusus ing tetanen lan ngolah kebon, amarga iku sing bisa mungkasi umur tanduran yen ora ditindakake kanthi tepat wektu.

Apa ciri-cirine?

Iki minangka rangkaian organisme sing duwe tembok sel sing kasusun saka selulosa. Opo maneh, sajrone fase diploid urip sulih, ing endi sel kasebut nyedhiyakake rong set kromosom homologis ing inti sel, kanthi fase haploid ing endi sel duwe sak kromosom.

Fase haploid, ing organisme kasebut, yaiku tahap reproduksi. Iki seksual nalika ngasilake gametangia; yaiku, antheridia lan oogonia. Ing bagean kasebut, divisi meiotik kedadeyan, sing bakal ngasilake oospore diploid sing bakal ana tembok sel sing kandel. Iki bakal diluncurake, lan bakal ngasilake hyphae saka ngendi sporangium bakal berkembang.

Saliyane, fase aseksual yaiku kedadeyan nalika spora aseksual motile, diarani zoospora, duwe flagellum sing diarahake menyang ngarep, lan liyane menyang mburi. Iki ditemokake ing lingkungan sing asor tetep dhuwur, kaya landasan tanduran.

Napa oomycetes ora jamur?

Suwe-suwe diyakini. Kasunyatane, dheweke diklasifikasikake ing kerajaan Jamur. Nanging saiki oomycetes lan jamur dingerteni duwe sawetara bedane nanging penting:

  • Tembok sel oomycetes yaiku selulosa. Jamur duwe saka kitin.
  • Biasane ora organisme septat. Sel jamur, ing tangan liyane, bisa dipisahake liwat tembok internal.
  • Nalika lagi diwasa, para protagonis kita duwe inti diploid, lan ora haploid kaya jamur.

Kanggo kabeh iki, dheweke saiki kalebu ing kelas Heterokonta utawa estramenopilos, kayata, bareng karo diatom.

Jinis oomycetes

Kira-kira ana udakara 700 jinis oomycetes, ing antarane kalebu ing ngisor iki:

Cilik

Jam ringan mengaruhi tanduran

Gambar - Wikimedia / Rob Hille

El jamur minangka penyakit sing umum banget ing tanduran, sing njalari godhong ditutup nganggo jinis bledug putih. Gumantung saka macem-macem, kita nemokake sawetara sing kayane duwe predileksi kanggo jinis spesies tanduran tartamtu.

Contone, sing Plasmopara viticola Utamane mengaruhi wit anggur, mula diarani jamur jamur.

Phythium

Phythium minangka jamur parasit

Gambar - Flickr / John Kaminski

Phythium minangka klompok oomycetes sing mengaruhi jumlah tanduran sing luwih gedhe. TO Tanduran enom, kayata bibit, bisa nyebabake karusakan sing ora bisa dibalekake lan uga matine. Nanging yen wis diwasa, lan yen sehat, bakal angel nyebabake masalah serius, ora ana gejala sing entheng kayata sawetara bintik coklat ing godhong.

Kajaba iku, narik kawigaten manawa spesies P. oligandrum parasit liyane oomycetes, mula digunakake minangka agen kontrol biologis.

Phytophthora

Fitofthora minangka oomycete

Gambar - Wikimedia / Rasbak

Iki minangka genus oomycetes sing nyerang akeh jinis spesies tanduran. Dheweke cukup spesifik kanggo spesies sing diserang; Maksudku, spesies kasebut saka Phytopthora dheweke duwe pilihan kanggo jinis tanduran tartamtu.

Contone, P. ramorum utamane mengaruhi wit oak, nyebabake pati; lan P. infestan umume ing tanduran kayata tomat.

Apa gejala lan karusakan sing disebabake?

Bakal gumantung banget karo spesies oomycete sing nyerang tanduran. Nanging umume, gejala lan kerusakan sing bakal kita deleng ing ngisor iki:

  • Ing seprei: bintik-bintik kuning utawa coklat, bubuk putih, prematur tiba.
  • Ing bagasi: chancres, retak. Pati awal saka cabang.
  • Ing woh-wohan: bintik-bintik coklat utawa ireng, woh kasebut bosok. Asring, batang sing nyambung menyang cabang dadi ireng, kaya tomat.

Kepiye carane dianggep?

Sanajan ora jamur, bisa uga diolah nganggo produk sing padha; yaiku, kanthi fungisida. Nanging supaya bisa dadi asil sing diarepake, kudu dingerteni luwih dhisik penyakit kasebut lan golek perawatan sing dirancang kanggo ngobati penyakit kasebut.

Salah siji sing paling disaranake yaiku tembaga. Fungisida cupricides tumindak dening kontak, lan gumantung ing komposisi bisa dadi alami lan cocog kanggo tani organik. Iki migunani banget minangka pencegahan tunas lan tanduran sing isih enom, nanging uga efektif minangka kuratif.

El Fosetyl-Al yaiku fungisida sistemik. Godhongé nyerep, lan saka kana disebar ing tanduran. Iki digunakake kanggo pertempuran jamur lan Phytopthora. Produk paling misuwur sing duwe komposisi iki yaiku Aliette, saka Bayer, sing disaranake khusus kanggo coklat saka konifer. Sampeyan bisa tuku Kene.

Apa bisa nyegah oomycetes?

Tanduran bisa dicegah saka oomycetes

Kaya biasane nalika ngomong babagan organisme patogen, ora bisa dicegah 100%. Apa sing ditindakake yaiku njupuk sawetara langkah sing bakal mbantu nyilikake risiko. Ing ngisor iki:

  • Tuku tanduran sing sehat. Yen duwe bintik coklat, batang ireng, utawa pungkasane ora apik, mula ora bakal digawa mulih.
  • Banyu mung yen prelu. Kelembapan oyot ing oyot banget nyebabake akeh tanduran, kajaba sing ana ing banyu.
  • Priksa manawa saluran pembuangan apik, lan instal sistem kanggo ngapikake yen ana bentuk puddles sing butuh wektu pirang-pirang jam utawa pirang-pirang dina. informasi luwih lengkap.
  • Pisahake tanduran sing lara karo sing sehat sabisa-bisa. Sing paling apik yaiku nduwe papan sing bisa digunakake ing papan sing kasedhiya, lan papan kasebut bakal diisolasi nganti luwih apik.
  • Kanggo pot: gunakake landasan sing cocog kanggo tanduran, lan sing anyar. Kajaba iku, panci kudu resik lan diinfeksi.

Muga-muga bisa narik kawigaten sampeyan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.