Ruderal

Ruderal minangka tanduran sing bisa tuwuh ing papan kanthi biomassa sing rusak

Apa sampeyan nate ngelingi jamu sing metu ing antarane garis-garis lemah? Utawa sing tuwuh ing jejere trek sepur? Tanduran iki tuwuh subur ing papan sing ora bisa dianggep sayuran. Dheweke yaiku rudel lan Dheweke ditondoi utamane amarga bisa berkembang ing papan sing ora apik utawa rusak kanthi botani.

Dheweke uga misuwur kanthi bhinéka ing babagan habitat. Kita bisa nemokake spesies tanduran ruderal sing padha ing macem-macem panggonan ing saindenging jagad. Yen sampeyan kepengin sinau babagan topik kasebut lan pengin ngerti luwih akeh babagan sayuran sing penasaran iki, aku saranake sampeyan terus maca.

Apa tanduran ruderal?

Tanduran ruderal ditondoi kanthi urip ing macem-macem habitat

Tanduran ruderal umume ukurane cilik Dheweke katon ing habitat sing wis diowahi manungsa. Tuladhane yaiku ing pinggir dalan, wilayah kutha utawa kebon panen sing ditinggal. Tembung "ruderal" asale saka basa Latin ruderis y tegese "reruntuhan."

Bagéan saka ruderales uga bisa diklasifikasikaké minangka vegetasi gulma, bebarengan karo suket lan suket. Iki minangka tanduran sing tuwuh liar ing wilayah sing dibudidayakake lan dikontrol dening manungsa, tuladhane kebon palawija utawa kebon. Tanduran ruderal lan suket nduweni karakter nitrofilik sing ditandhani banget, yaiku urip ing papan kanthi tingkat nitrogen sing dhuwur banget.

Artikel sing gegandhengan:
Ilustrasi botani

Ing taun 1975, ahli ekologi John Philip Grime nerangake teorine babagan strategi urip tetanduran ruderal. Miturut dheweke, tanduran bisa diklasifikasikake dadi telung macem-macem jinis miturut tanggapane kanggo macem-macem faktor lingkungan:

  1. Pesaing (C)
  2. Tahan stres (S)
  3. Ruderales (R)

Mula proposal iki saka John Philip Grime dikenal minangka teori CSR. Kekasaran sing diduweni spesies bisa diukur. Opo maneh, ditegesi minangka kemampuan kanggo berkembang sanajan ing papan sing ana macem-macem gangguan sing disebabake dening rusak total utawa sebagean biomassa tanduran.

Karakteristik ruderal

Miturut klasifikasi sing diusulake dening John Philip Grime, tanduran ruderal duwe ciri kaya ing ngisor iki:

  • Ukuran cilik
  • Cabang langka
  • Siklus urip cendhak
  • Potensi reproduksi sing kuat
  • Wutah cepet

Amarga iki, distribusi geografis amba banget. Uga, tanduran ruderal minangka sayuran taunan utawa tahunan.

Tuladhane tetanduran ruderal

Saiki kita ngerti apa tanduran ruderal, kita bakal menehi komentar babagan sawetara conto spesies sing kalebu klompok iki.

Amaranthus palmeri

Amaranthus palmeri penas ditandur lan dianggep minangka gulma sing mbebayani

Kaping pisanan kita duwe Amaranthus palmeri, yaiku bagean saka kulawarga Amaranthaceae. Yaiku tanduran glabrous kanthi gagang erect lan cabang sing munggah. Godhonge duwe petis dawa lan pucuke lurus. Sanajan asli Amerika Utara, saiki kita bisa nemokake ing saindenging bawana, Eropa lan Australia.

Sanajan wiji, godhong lan batang iku akeh nutrisi kanggo kita, kanggo kewan ingon-ingon minangka tanduran beracun, amarga godhonge ngemot nitrat. Amarga iku, meh ora dibudidayakake lan dianggep minangka gulma sing mbebayani. Kajaba iku, gulma iki minangka ancaman tumrap produksi kedele loro ing Argentina lan katun ing sisih kidul Amerika Serikat, amarga ing wilayah kasebut, Amaranthus palmeri wis ngembangake resistensi efektif marang glikosida herbisida.

Chelidonium majus

Majus Chelidonium minangka tanduran ruderal kanthi kembang kuning

Kita terus karo conto tanduran ruderal liyane: Chelidonium majus, uga dikenal minangka walet utawa celandine sing luwih gedhe. Sayuran tanaman hayat perennial iki kalebu kulawarga poppy lan godhong-godhongan sing akeh banget lan batang sing ringkih lan bercabang. Kembangé kuning lan wiji ireng lan sithik.

Minangka kanggo aplikasi, ana sawetara. Celandine sing luwih gedhe nduweni sifat penyembuhan kanthi efek antispasmodic, cholagogue, choleretic, sistem saraf pusat, efek lipet, hypnotic, antitussive, lan analgesic. Mula, digunakake kanggo kasus panandhang asma, bronkitis, batuk iritasi, lsp. Kajaba iku, jus iku kaustik saengga ditrapake kanggo nutup luka lan kanggo ngobati jagung, kutil lan tumor. Nanging, keracunan iku dhuwur, Mula, tanduran iki aja nganti dikonsumsi dhewe tanpa dicampur karo ramuan liyane, utawa kanthi jumlah akeh.

Datura stramonium

Contone tanduran ruderal yaiku Datura stramonium

Tanduran ruderal liyane yaiku Datura stramonium utawa apel eri. Iki kalebu spesies angiosperma kalebu genus Datura lan kulawarga Solanaceae. Tanduran kosmopolitan iki racun lan tuwuh ing wilayah eutrophi anget kayata kandhang, pinggir kali, tumpukan pupuk, sampah lan sampah. Para ahli yakin asale saka Meksiko. Nanging, saiki kita bisa nemokake ing macem-macem zona sedang ing saindenging jagad.

La Datura stramonium minangka ramuan taunan kanthi batang silinder lan cabang sing dianggep ora bisa dikotomi. Minangka kanggo godhong tanduran iki, serrated lan landhep lan ana jajaran rambut ing sisih ndhuwur. Kelopak kembang kasebut biasane putih kanthi pinggiran ungu. Nanging, wiji ireng. Woh-wohan suket Jimson ovoid lan rambut cekak banget lan luwih saka 35 duri.

Carot Daucus

Daucus carota, sing diarani wortel, minangka tanduran dhasar

Daucus carota, kalebu kulawarga apiaceae, uga minangka tanduran ruderal. Mesthi kita kabeh wis ngerti, nanging kanthi jeneng liya: Wortel. Ing kulawarga sampeyan paling penting lan sing paling akeh konsumsi. Mula, ora nggumunake yen tuwuh akeh ing oyot oranye. Tanduran biennial iki mbentuk rosette godhong ing musim gugur lan musim salju, nalika tuwuh oyot napiform sing apik. Tujuane oyot yaiku nyimpen gula kanthi jumlah akeh supaya sayuran bisa kembang ing taun candhake.

Sanajan kasunyatan manawa tanduran ruderal bisa mbebayani kesehatan, bermasalah kanggo tanduran lan ora dikarepake ing kebon kita, iku sayuran kanthi katrampilan slamet, apamaneh pentinge sing bisa diduweni ing level ekologis. Pungkasane, kabeh ana gandhengane lan kita kudu njaga keseimbangan alam, utawa paling ora ora terus ngganggu kanthi kepunahan spesies kewan lan tanduran utawa karusakane ekosistem.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.