Ostrinia nubilalis

Ostrinia nubilalis

Yen sampeyan duwe panen, sampeyan bakal ngerti manawa hama minangka salah sawijining masalah sing paling serius. Yen ing antarane sampeyan nyedhiyakake dhewe kanggo sereal, utamane jagung, ana mungsuh nomer siji, sing diarani Ostrinia nubilalis. Nanging apa bug iki sing bisa mateni panen sampeyan?

Sabanjure kita bakal ngobrol karo sampeyan Ostrinia nubilalis, cirine, apa sing disebabake ing panen lan kepiye diperangi supaya ora ngrusak kebon jagung.

Opo iku Ostrinia nubilalis

Apa sing diarani Ostrinia nubilalis

El Ostrinia nubilalis, sing luwih dikenal kanthi sebutan jorer, pancen minangka hama sing mbebayani banget kanggo sereal, utamane ing jagung. Nanging, panaliten pungkasan nemtokake manawa bisa uga nyerang panen liyane, kayata stroberi, apel utawa mrico. Nyatane, wis dingerteni sanggup mangan nganti 200 spesies tanduran. Negara iki asale saka Eropa, nanging saiki lagi dialami ing bawana iki uga ing Afrika Lor lan Amerika Utara, ing kana dikenalake lan pisanan dideteksi ing taun 1917.

Borer jagung duwe siklus urip sing ganti saka endhog dadi larva, lan saka larva dadi diwasa. Nalika endhog, iki meh rata, amarga dhiameter mung siji milimeter lan pethak ing pucuk. Larva manggon ing njero omah lan nalika arep netes, endhas ireng katon ireng. Endhog iki biasane dilebokake ing klompok 30 lan njupuk 3 nganti 12 dina kanggo netes.

Nalika larva lair, mula tuwuh lan bisa nganti 25mm, kanthi awak lan bintik coklat ungu; sanajan sirahe tetep ireng utawa coklat tuwa. Langkah sabanjure yaiku pupae, dawane 2cm, coklat kanthi warna sing beda-beda wiwit cahya nganti abang peteng.

Pungkasan, spesimen diwasa bisa ngukur 22-32 mm lan duwe swiwi kuning utawa coklat enom, kanthi warna abu-abu mengko kanthi bintik-bintik.

Ana bedane sing jelas antarane pria lan wanita. Contone, wanita luwih gedhe tinimbang pria lan duwe warna coklat tuwa utawa coklat kanthi loreng lan ora teratur ing swiwi.

Kepiye cara Ostrinia nubilalis

El Ostrinia nubilalis diwasa katon ing Eropa ing wulan Juni, nanging, larva cenderung nggunakake musim salju kanggo ndhelikake lan dadi lemu banjur ngalami metamorfosis dadi spesimen diwasa.

Biasane endhog ditata dening para wanita ing sisih ngisor godhong. Nalika larva kasebut menetas, godhong kasebut banjur godhong banjur tekan pucuk tanduran. Ing kana dheweke bisa nembus internode batang. Dheweke wiwit nggawe galeri ing njero ruangan, sing bakal digunakake kanggo hibernasi ing njero omah, nanging uga kanggo transformasi sadurunge miwiti ngrusak tanduran.

Gejala lan kerusakan apa sing Ostrinia nubilalis

Gejala lan kerusakan apa sing diasilake Ostrinia nubilalis?

Yen sampeyan duwe jagung, millet utawa salah siji saka 200 spesies tanduran sing bisa nyerang Ostrinia nubilalis, mula penting banget sampeyan ndeteksi apa gejala sing ditindakake wabah iki supaya bisa tumindak kanthi tepat wektu. Salah sawijining pratandha kasebut mesthi ana garis bolongan, sing disusun kanthi horisontal, ing godhong paling anyar ing tanduran. Iki kedadeyan amarga larva dipangan. Kajaba iku, yen sampeyan ndeleng kanthi luwih cedhak, sampeyan uga bakal weruh kotoran lan bolongan cilik ing sisih batang utawa uga ing area apik ing tongkol.

Nalika larva dilebokake ing njero tanduran, sing ditindakake iku ringkih, njalari tuwuh saya sithik, nawakake kuping kanthi jagung sing kurang sithik lan malah saya ringkih, nganti bisa pecah karo angin. Iki amarga, ing jero, larva nggunakake jaringan pembuluh saka tanduran kasebut, nganti pungkasane mateni.

Cara nglawan wabah kasebut

Cara nglawan wabah kasebut

Nalika sampeyan ngaturake budidaya jagung, utawa tanduran apa wae sing bisa nandhang wabah Ostrinia nubilalis, biasane dadi siyap lan waspada tumrap aspek apa wae sing bisa nggawe kita ngerti yen ana masalah ing tanduran. Biasane kerusakan paling gedhe sing disebabake dening hama iki ana ing generasi pertama. Yaiku, nalika larva, amarga nalika iku bisa mungkasi umur tanduran. Nanging, ora ateges ora mbebayani sawise iku. Lan bisa nyerang sisa tanduran jagung utawa tanduran liyane.

Mula, nalika nglawan wabah kasebut, bahan kimia sing paling efektif biasane bahan kimia sing bakal nyerang kewan omo iki kanthi tujuan supaya cepet banget supaya ora ngrusak tanduran. Saiki, dudu siji-sijine solusi sing kasedhiya.

Uga kasedhiya kontrol biologis kasusun saka hymenopterans parasitoid, kayata Trichogramma, jamur, Beauveria bassiana; utawa protokol, Nosema Pyrausta.

Lan pungkasane, ana kemungkinan tuwuh jagung transgenik sing wis dimodifikasi ing genomine. Sing ditindakake yaiku nyakup jinis gen insektisida tumrap bakteri Bacillus thuringiensis, sing bisa mateni ora mung Ostrinia nubilalis, nanging uga kanggo larva Lepidoptera.

Liyane tumindak sing ditindakake wong liya yaiku numpes alang-alang sing kena infeksi. Utawa uga ing sakiwa tengene, supaya ora nyebarake hama iki ing tanduran liya. Bisa efektif anggere kedadeyan ing tahap wiwitan, nanging nalika spesimene diwasa, iki bisa dadi angel kanggo ditanggulangi metode iki.

Tanpa mangu-mangu, kita ngomong babagan masalah sing serius tetanduran. Nanging iki duwe solusine yen ditrapake ing wektu supaya ora ana piala sing luwih gedhe ing panen (amarga wabah kasebut bisa ngrusak kabeh lapangan). Amarga iku, pengamatan lan pengawasan tanduran penting banget, kanggo ndeteksi sadurunge ana piala sing luwih gedhe.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.