Pakis Sumatra (Ceratopteris thalictroides)

Pakis Sumatra minangka tanduran sing apik

Gambar - Flickr / Cerlin Ng

El Pakis Sumatra Iki minangka tanduran sing, kajaba duwe ornamen, uga duwe kuliner. Kayane ora cukup, pangopènane ora angel, amarga urip ing ketinggian antara 0 nganti 1300 meter ing sadhuwure segara, tegese adhem ora kakehan cilaka.

Iki ukuran sing cocog kanggo ditanam ing pot lan ing kebon ayo ndeleng cara ngurus.

Asal lan ciri

Pakis Sumatra minangka tanduran sing apik banget

Gambar - Wikimedia / Llenyuan Lee

Dikenal minangka pakis India, pakis banyu, pakis tanduk utawa pakis Sumatra, yaiku tanduran sing jenenge ilmiah Ceratopteris thalictroides Asale saka zona tropis planet iki, biasane ditemokake ing Asia. Manggone ing rawa-rawa rawa, alas, rawa utawa kolam.

Ngasilake godhong (godhong) kanthi rong jinis: sing stiline tipis lan lembek, ukurane 4 nganti 60cm; sing subur luwih kenceng, tegak, kanthi ukuran 15 nganti 100 cm dawane.

Wis umure suwene pirang-pirang taun, nanging gumantung saka wilayah sing dianggep taunan. Contone, kedadeyan kasebut ing habitat sing ana musim kemarau ditanduri, yaiku nalika tanduran metu saka godhong steril lan ngeculake spora sing bakal germin nalika udan teka. Ing iklim sedheng, yen disimpen ing njaba, bisa entek godhong apa wae.

Apa sing dadi perhatiane?

Apa sampeyan pengin ngerti carane ngurus jaran sampeyan? Mangkene pandhuan perawatan sampeyan:

iklim

Nalika arep tuku tanduran, kudu dingerteni ing iklim apa supaya ora ana masalah. Ing kasus paku-paku pakis Sumatera, sampeyan kudu ngerti manawa kita mung bisa tuwuh ing sanjabane taun yen urip ing wilayah kanthi iklim anget, tanpa es.

Lokasi

  • njaba: yen sampeyan duwe ing njaba, mesthine kudu ana ing area sing padhang nanging direksa srengenge langsung supaya ora kobong.
  • InteriorYen sampeyan milih supaya tetep ing njero ruangan, manawa ing terrarium basah, akuarium utawa ing pot, lebokake ing ruangan sing padhang.

Bumi

Pakis sumatra tuwuh ing asam nganti lemah alkalin, kanthi pH antara 5 lan 9, lan saluran banyu sing apik, mula:

  • Pot kembang: isi karo medium sing lagi tuwuh universal (didol Kene).
  • Taman: lemahe kudu subur, lemes banget. Yen ora, gawe bolongan udakara 50 x 50cm, lan iseni karo landasan universal.

Irigasi

Ceratopteris thalictroides minangka tanduran semi-akuatik

Gambar - Wikimedia / Show_ryu

Irigasi kudu Kerep banget. Dadi tanduran rawa, ora tahan kahanan garing. Iki nggawe gampang banget dijaga, amarga sampeyan kudu njamin manawa lemah utawa landasan mesthi lembab, disiram saben dina.

Yen bisa, gunakake banyu udan utawa tanpa jeruk nipis, amarga yen angel banget (kayata sing biasane metu saka keran omah ing wilayah Mediterania, sing ora bisa diinum amarga akeh jeruk sing ana) godhonge bisa dadi kuning.

Masalah penting liyane, lan sanajan akuatik, coba aja nganti wet wet part udara (godhong utawa gagang), amarga bagean iki ora bisa nyedhot banyu kanthi langsung lan yen udan suwe banget bisa bosok.

Pelanggan

Wiwit awal musim semi nganti pungkasan musim panas Disaranake banget mbayar pupuk alami, ekologis lan / utawa krasan. Sampeyan bisa nggunakake pupuk kewan guano, hérbivora, mulch, endhog lan / utawa cangkang gedhang, utawa liya-liyane sing diwartakake ing artikel iki:

Artikel sing gegandhengan:
5 pupuk krasan kanggo tanduran

Tanduran utawa transplantasi wektu

Pakis Sumatra ditandur ing kebon nalika musim semi, lan yen disimpen ing pot, mesthine kudu transplan saben rong-telung taun.

Pruning

Ora butuh. Sampeyan mung kudu mbusak godhong sing garing, lara, lemes utawa sing wis rusak, nggunakake gunting sing sadurunge ora kena infeksi alkohol farmasi.

Wabah lan penyakit

Dheweke ora duwe alesan luwih seneng ... luwih akeh more.

Multiplikasi

Multiply dening spora ing spring. Iki kudu disebar ing nampan bibit kanthi landasan budaya universal, lan banjur dipasang ing cedhak sumber panas.

Iki bakal germinal udakara rong nganti telung minggu.

Rustitasitas

Kaya sing wis dakkandhakake, rada tahan adhem nanging ora adhem. Nalika urip ing wilayah tropis ing jagad iki, yen sampeyan manggon ing papan sing suhu mudhun kurang saka 5ºC ing musim salju, sampeyan kudu tetep ing njero ruangan.

Apa gunane diwenehi?

Pakis Sumatra duwe godhong majemuk

Gambar - Flickr / Cerlin Ng

Ornamental

Minangka spesies hiasan banget, becik kanggo tuwuh ing pot, terrarium utawa akuarium. Yen sampeyan duwe ing situs pungkasan iki, sampeyan kudu ngerti yen bisa nyegah tuwuh ganggang lan, kaya ora cukup, bakal menehi papan kanggo iwak lan nggoreng.

Kuliner

Fronds utawa godhong lagi dipangan mentah ing salad ing Mikronesia, lan kaya sayuran ing Madagaskar, Nugini lan Vietnam. Nanging, dipercaya manawa konsumsi sing akeh banget bisa nyebabake kanker.

Panganggone liyane

Minangka penasaran, kanggo ngandhani manawa ing New Guinea, khusus ing wilayah Sepik, pelepah digunakake minangka dekorasi pribadi.

Apa sampeyan mikir babagan pakis iki? Apa sampeyan kenal karo dheweke?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.