Cara ngrawat Phoenix dactylifera utawa kurma kurma

Tanduran kurma tanggal

Wit aren minangka jinis tanduran sing ora nate bosen. Batang sing langsing kasebut, dilabuh karo godhong sing bisa pinnate utawa bentuke kipas, nggawe salah sawijining sing paling populer. Nanging yen kita kudu ujar spesies sing paling penting kanggo manungsa, mesthine akeh wong sing ujar kasebut Phoenix dactylifera, sing luwih dikenal kanthi jeneng bank tanggal.

Nduwure tingkat pertumbuhan sing cukup cepet, menehi warna nanging bayangane nyenengake, sing paling apik yaiku ora mung tahan kahanan garing, nanging minangka tanduran sing sacara praktis dheweke bisa ngurus awake dhewe yen ditandur ing lemah. Amarga kabeh alasan kasebut, kita bakal ngaturake artikel khusus kanggo dheweke.

Asal lan karakteristik saka Phoenix dactylifera

Tampilan petioles lan duri saka kurma kurma

La Phoenix dactylifera, sing nampa jeneng tanggal, támara, phoenix, kurma kurma utawa sawit umum, asale saka Asia Tenggara lan Afrika Lor, lan alami ing Kepulauan Canary. Ditondoi kanthi dhuwur nganti 30 meter, lan ketebalan batang antara diameter 20 nganti 50cm.. Godhonge pinnate, spiny, dawane antara 1,5 lan 5 meter, kasusun saka leaflet dawa 10-80cm, kanthi warna lem.

Kembang kasebut diklumpukake kanthi kembang kembang sing tuwuh ing pucuk sing tuwuh saka coklat ing antarane godhong nalika musim semi. Woh-wohan sing diprodhuksi spesimen umur 12-15 taun, woh wohan oblong-ovoid dawane 3 nganti 9cm., oranye ing wiwitan pangembangan lan abang-kastanye nalika rampung diwasa. Ing njero ana wiji ellipsoidal sub-silinder 2-3cm nganti 0,5-1cm.

Tingkat pertumbuhane cepet, tuwuh udakara 30-40cm saben taun. Opo maneh, pangarep-arep umure dawa banget, nganti 300 taun.

Perawatan apa sing dibutuhake karo kurma kurma?

Tampilan godhong bluish sing apik saka kurma kurma, lan woh-wohan

Apa sampeyan pengin duwe kurma kurma ing kebon sampeyan? Yen mangkono, ati-ati ing ngisor iki:

Lokasi

Iki minangka tanduran sing kudu dilebokake ing cahya sing cerah. Amarga duwe eri, iku penting banget supaya ora dilebokake ing cedhak wilayah kasebut, amarga kita bisa nandhang lara banget.

Irigasi

Ora butuh banyu akeh. Sajrone wulan sing anget, rong penyiraman saben minggu perlu, lan sisa taun siji seminggu cukup.

Pelanggan

Wiwit awal musim semi nganti pungkasan musim panas / wiwitan musim gugur, disaranake sampeyan mbayar Pupuk organik, kaya guano utawa pupuk kandhang. Kajaba iku, Kita bisa nambah endhog lan kulit pisang, ing latar teh,… Aku duwe kanca sing pupuk wit kurma sanajan nganggo godhong sayuran sing wis ora bisa dipangan maneh, lan kudu dakkandhani yen dheweke duwe kebon sing nyengsemake.

Mesthine, yen bakal diwenehi ing pot, kita kudu nggunakake pupuk cair supaya ora ngalangi sistem got saka banyu.

Lantai

Ora nuntut. Bisa tuwuh ing kabeh jinis lemah, ora preduli apa watu gamping utawa wedhi.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Sajrone musim semi, nalika risiko frost wis liwati.

Multiplikasi

Tandur tanggal sanalika sampeyan milih supaya cepet tuwuh

Bibit

Yen pengin duwe salinan telapak tanggal gratis, kita mung kudu liwat salah sawijining dalan ing kutha utawa kutha lan pilih sawetara tanggal. Pilihan liyane sing dibutuhake yaiku tuku ing supermarket utawa sayuran organik.

Sanalika duwe, Kita bakal mbusak cangkang lan ngresiki kanthi banyu. Banjur kita bakal nyebar ing kamar panas (pot, segelas yogurt, wadhah susu, ... apa wae sing luwih cedhak) karo substrat budaya universal dicampur karo 30% perlite, lan banyu.

Bakal germin sawise 1-2 minggu ing suhu 20-25ºC.

Enom

Kurma kurma minangka salah sawijine sawit sing ngasilake ngisep. Iki kita bisa misahake saka tanduran ibu nalika musim semi, utawa musim gugur yen kita urip ing wilayah sing iklim kurang. Kanggo nindakake iki, apa sing bakal kita lakoni yaiku nggali parit udakara udakara 40cm ing sekitar pengisep sing dikarepake, lan banjur bakal dipisahake nganggo gergaji tangan sadurunge disinfeksi alkohol farmasi.

Pungkasan, kita bakal ngisi dhasar karo rooting hormon, kita bakal ditandur ing pot kanthi medium sing tuwuh lan bakal disiram.

Yen kabeh bisa mlaku kanthi sukses, mula bakal ngasilake oyod anyar sawise 1-2 wulan.

Wabah lan penyakit

Weevil palem abang ing godhong palem

Hama

  • Weevil abang: yaiku kumbang (deleng gambar ing ndhuwur) sing nyebabake godhong garing minangka asil saka pembentukan galeri ing njerone rachis. Pangobatan sing cukup efektif yaiku nyegah, sing kudu ditindakake sajrone Chlorpyrifos sajrone wulan sing anget. Nematode uga bisa mbantu (yaiku cacing mikroskopik sing didol ing nursery lan toko khusus), lan bisa uga bumi diatomaceous.
  • paysandisia: yaiku ngengat lan larva uga dipangan ing njero wit kurma. Uga ora ana perawatan kuratif sing efektif. Informasi luwih lengkap Kene.
  • Mealybugs: bisa ditampilake ing spesimen enom, utawa sing bakal ngelak. Dheweke manut godhonge, saka pakanane. Dheweke bisa dicopot nganggo Chlorpyrifos, utawa nganggo swab katun sing dicelupake karo alkohol apotek yen sithik.

Penyakit

Yen ditabuh, jamur bisa muncul, kayata Phytophthora, sing nyebabake kematian oyot. Kanggo nyegah, kudu disiram kadang-kadang, lan aja nganti udan godhonge.

Rustitasitas

Ndhukung nganti -10ºC, nanging luwih-luwih yen isih enom, frosts nganti -4ºC cilaka sethithik.

Opo iku Phoenix dactylifera?

Tandur wit kurma ing sunar srengenge supaya tuwuh apik

Kothak tanggal duwe sawetara panggunaan, yaiku:

  • Ornamental: minangka spesimen sing diisolasi, ing klompok utawa alignment.
  • Kuliner: tanggal bisa dipangan. Pancen akeh nutrisi, dadi dhasar panganan ing pirang-pirang wilayah ing Afrika Lor lan Asia Kidul-Kulon. Kajaba iku, getah digunakake kanggo ngasilake Lagmi, yaiku omben-omben sing diapresiasi dening para warga oase.
  • Kanggo acara khusus: ing Elche (Spanyol) godhong digunakake nalika Minggu Palm.

Apa khasiat obat kasebut?

Cairan sing diekstrak saka woh-wohan kurma, digunakake minangka emolien, digunakake kanggo nambani penyakit ing saluran napas, kaya adhem. Yen ora seneng karo rasa, kita bisa direndhem nganggo susu anget.

Tanduran Elche

Tampilan Korma Imperial, ing Huerto del Cura (Elche)

Kelapa Sawit Kekaisaran. Gambar - Wikipedia / Cookie

Ing Spanyol, kita pancen begja amarga bisa nikmati pirang-pirang palem. Ing antarane sing misuwur yaiku Palmetum Santa Cruz de Tenerife, ing endi spesies tropis lan subtropis tuwuh, lan liyane yaiku Palmeral de Elche (Valencia). Diumumake minangka Situs Warisan Dunia dening UNESCO tanggal 30 November 2000, iku papan sing paling apik kanggo nikmati kaendahan sawetara wit kurma, utamane wit kurma.

Ing kana, kita uga bisa ndeleng Imperial Palm, jeneng sing diwenehake minangka pajeg kanggo Maharani Isabel de Baviera, sing ngunjungi kompleks Huerto del Cura ing taun 1894.

Apa sampeyan seneng pasar tanggal? Yen sampeyan pengin duwe, aja ragu-ragu ngunjungi nursery. Mesthi sampeyan bakal nemokake ing kana 😉.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.