Parsnip, sayuran sing nganggo kuliner lan obat-obatan

Parsnips didol ing pasar lokal

Apik tuwuh parsnip? Iki digunakake kanthi cara sing padha karo wortel, tegese sampeyan bisa masak utawa ngombe. Kajaba iku, tandurane ora rumit banget, amarga sampeyan mung butuh lahan lan banyu sithik.

supaya tulisake tips kita supaya bisa ngrasakake rasane parsnip.

Asal lan ciri

Tampilan kembang lan batang parsnip

Gambar - Wikimedia / Rasbak

Protagonis kita, sing jenenge ilmiah Sativa parsnip, minangka ramuan biennial (siklus urip tahan 2 taun) asale saka zona sedheng Eurasia sing diarani parsnip, cherevía, parsnip, wortel putih utawa elaphobosco. Ngembangake batang sing apik lan bercabang nganti dhuwuré 80cm saka godhong gedhe, petiolat, pinnate throut, warna ijo. Sajrone taun kapindho, kembang katon ing bentuk umbel putih semu ijo sing, yen diserbuki, bakal menehi wiji.

Nanging, sing paling menarik yaiku taproot, sing paling kenthel. Iki ono daginge, kanthi warna gading krem. Akar liyane sing katon luwih alus.

Ana telung kultivar:

  • Panais Round Precocious
  • Panais Medium Long
  • Guernsey Long

Budidaya lan perawatan

Yen sampeyan pengin tuwuh parsnip, disaranake tututi tips iki:

Lokasi

Sampeyan kudu diselehake ing njaba, srengenge kebak.

Lantai

Lemah kudu akeh bahan organik, kanthi got sing apik.

Irigasi

Kerep. Sampeyan kudu nyingkiri manawa bumi tetep garing banget. Sing ideal yaiku ngombe saben 2 dina ing mangsa panas lan saben 4-5 dina suwene taun.

Pelanggan

Pupuk organik kudu digunakake, kayata guano, pupuk pitik (yen seger kudu garing ing srengenge paling ora seminggu), utawa nambah kanthong teh, awu kayu, sayuran sing ora bisa dipangan maneh, cangkang endhog lan / utawa gedhang.

Multiplikasi

Parsnip nambah kanthi wiji ing awal musim semi. Tatacara kaya ing ngisor iki:

  1. Kaping pisanan, tray wiji diisi (kayadene saka Kene) kanthi medium sing tuwuh universal (sampeyan bisa entuk Kene).
  2. Kapindho, banyu kasebut apik.
  3. Katelu, siji utawa rong wiji dilebokake ing saben soket lan ditutupi lapisan substrat tipis.
  4. Papat, wis disiram maneh, wektu iki nganggo sprayer.

Mangkono, supaya landasan tetep lembab, dheweke bakal germinasi siji utawa rong minggu. Nalika oyot metu saka bolongan got, mula bakal ditandur ing kebon.

Tanduran

Dheweke ditandur kanthi larik, ing jarak udakara 20 cm ing antarane lan antarane baris.

Hama

Aphids, hama sing bisa nyebabake parsnips

  • Aphid: yaiku serangga udakara 0,5cm sing bisa dadi kuning, coklat utawa ijo sing mangan sel-sel godhonge. Dheweke dikontrol nganggo jebakan kuning caket (kayata Kene).
  • Cacing abu-abu: larva udakara udakara 4cm sing nyerang gulu tanduran lan oyot. Dheweke dicopot nganggo chlorpyrifos.
  • Mabur wortel: yaiku mabur sing ukurane udakara 4mm sing larva nyerang oyot. Dheweke dikontrol nganggo alesan kopi, sing kudu dilebokake ing saubenge.

Penyakit

  • Jamur bubuk: yaiku jamur sing mbentuk jaringan filamen keputihan lan bubuk ing godhong. Digunakake kanthi fungisida, utawa belerang.
  • Cilik: yaiku jamur sing nyerang godhong, batang lan woh-wohan, ing endi bubuk wungu-putih bakal katon. Digunakake kanthi fungisida, utawa belerang.

Panen

Parsnip bakal siyap kanggo panen wiwit musim gugur. Sampeyan ora prelu ngethok sekaligus, nanging bisa diekstrak kaya sing dibutuhake.

Apa kanggo?

Parsnip duwe kuliner nanging uga nggunakake obat

Panggunaan kuliner

Taproot duwe panggunaan kuliner. Nyatane, lan kaya sing wis kasebut ing wiwitan, bisa digunakake minangka bahan kanggo rebusan, sup lan sup. Nilai nutrisi saben 100 gram kaya ing ngisor iki:

  • Energi: 75 kkal
  • Karbohidrat: 18g, sing 4,8 yaiku gula lan 4,9 minangka serat panganan
  • Lemak: 0,2g
  • Protein: 1,2g
  • Banyu: 79,53g
  • Tiamin (vitamin B1): 0,09 mg
  • Riboflavin (vitamin B2): 0,05 mg
  • Niacin (vitamin B3): 0,7 mg
  • Asam pantoenik (vitamin B5): 0,6 mg
  • Vitamin B6: 0,09 mg
  • Vitamin C: 17 mg
  • Vitamin E: 1,49mg
  • Vitamin K: 22,5 μg
  • Kalsium: 36 mg
  • Wesi: 0,59mg
  • Magnesium: 29 mg
  • Mangan: 0,56 mg
  • Fosfor: 71 mg
  • Kalium: 375 mg
  • Natrium: 10mg
  • Seng: 0,59 mg

Panggunaan medis

Nanging saliyane migunani banget ing pawon, iki uga bisa mbantu kita supaya luwih sehat wiwit saiki digunakake kanggo nyegah penylametan cairan, nyuda demam, utawa ngilangi gejala radang sendi utawa asam urat.

Sampeyan uga kudu ujar yen nandhakake rasa nyeri weteng, gas lan gangguan gastrointestinal liyane kayata konstipasi. Uga ngemot vitamin C, minangka salah sawijining sekutu paling apik sing bisa ana sistem kekebalan awak.

Yen kita pengin ngilangi bobot, utawa mung tetep bugar, sayuran iki bakal menehi akeh tenaga lan bakal marem.

Kanthi iki kita mungkasi spesial babagan tanduran sing apik tenan iki. Apa sampeyan mikir Apa menarik kanggo sampeyan?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.