Apa parut wit iku?

Wit kasebut digawe kanggo nahan banyu

Gambar - Wikimedia / CarlosVdeHabsburgo

Loro-lorone ing lurung-lurung ing kutha-kutha lan kutha-kutha kita, uga ing kebon, ing sacedhake wit-witan lan wit kurma, biasane digawe wit supaya bisa njaga banyu ing saubenge batang kasebut. Kanthi cara iki, oyot bisa njupuk kauntungan, lan wong sing tanggung jawab nyiram tanduran supaya ora mbuwang-mbuwang.

Nanging, Penting banget kanggo ngerti manawa sampeyan kudu ngetrapake prekara tartamtu supaya parut wit wis rampung kanthi bener lan manut apa sing dikarepake saka dheweke.

Kepiye ciri khas parutan wit?

Sampeyan bisa nggawe parutan wit dekorasi ing kutha

Gambar - Flickr / Scott Miller

Parut wit, utawa kaya sing dingerteni, mangkuk, yaiku bolongan sing digawe ing sakubenge batang tanduran. Ing sawetara kasus, umpamane ing kutha-kutha lan ing papan-papan sing lemah aspal utawa aspalan, wit parut minangka area sing ora kena disentuh ing saubenge batang kasebut. Saliyane, ing kebon sing ditindakake kanthi akeh yaiku nglumpukake bumi utawa watu ing saubengé, sing padha fungsine.

Apa fungsi sing nduwe?

Saliyane nahan banyu, fungsi kasebut uga (utawa kudune duwe):

  • Supaya oyot tanduran tetep resik lan dilindhungi saka ora mlaku, lan mulane, saka pemadatan sing akeh banget ing bumi, ana sing bisa nyegah tuwuh normal.
  • Log bisa dicegah saka retak lemah, luwih-luwih yen pilihan spesies wis cukup ngelingi karakteristik lemah kasebut lan iklim wilayah kasebut.
  • Bisa dekorasi lan, ing wektu sing padha, praktis, amarga yen watu diselehake ing saubenge, contone, wilayah kasebut digawe supaya luwih alami. Kajaba iku, luwih apik yen nyelehake parutan wit, sing digawe saka wesi, waja utawa kayu, lan ing endi ukara utawa pesen sing positif utawa menehi inspirasi bisa ditulis. Iki kanggo nglindhungi wit, nalika ngidini wong liwat ing kono.

Apa jinis jugangan wit sing ana?

Ana rong jinis jugangan wit:

Tuwangan wit liar

Apa kasebut ing endi kembang lan tanduran cilik liyane ditandur ing saubenge wit utawa wit kurma. Iki minangka kaendahan ekstra ing wilayah kasebut, sekaligus nyumbang kanggo ningkatake kualitas udara sing sampeyan ambegan.

Tuwangan wit prefabrikasi

Kaya jenenge, jeneng kasebut digawe dening manungsa. Bahan kasebut bisa digawe saka wesi, beton, utawa waja. Lan bisa duwe desain sing beda-beda: ana sing bunder, sing liyane persegi panjang; sawetara duwe tampilan kothak, dene liyane duwe bolongan kothak.

Kepiye cara nggawe parut wit?

Wit-witan ing trotoar butuh parutan wit

Ing sawetara acara, pinggir trotoar minangka parutan wit.

Supaya wit bisa migunani, perlu banget ngrancang tanduran sing bakal dilebokake ing wilayah kasebut. Mula, sadurunge dakcritakake, kita bakal menehi tips kanggo milih spesies kanthi bener:

Sing kudu dieling-eling nalika milih tanduran

Sinau babagan ciri khas kasebut

Ana macem-macem jinis tanduran, nanging umume umume ditandur bola-bali, ing kebon uga ing lurung-lurung. Lan iki ora mesthi bener, amarga ana sawetara sing tuwuh luwih gedhe tinimbang kudune, pungkasane ngangkat lemah utawa malah ngrusak.

Dadi, sampeyan kudu ngerteni sepira gedhene yen wis diwasa; Lan ora mung tegese dhuwure, amarga iki kadang dikontrol kanthi apik kanthi pruning, nanging jembare batang kasebut. Yen kita pengin mandheg ndeleng wit lan wit kurma sing tuwuh ana ing ruang terbatas, riset iki penting.

Ngerti iklim ing wilayah sampeyan lan lemah sing pengin ditandur

Eksperimen pancen apik, nanging sampeyan kudu nindakake kanthi wicaksana. Yaiku, sijine a flamboyan Ing cuaca sing asri, iki ora mung edan, nanging bakal mbuwang dhuwit lan wektu. Lan iki ora disebutake manawa dudu spesies sing paling apik kanggo dalan sing sempit, amarga gelas kasebut payung lan amba. Mangkono, Kanggo ngindhari masalah, sampeyan kudu ngerti babagan iklim ing wilayah sampeyan: suhu maksimum lan minimal, kapan lan sepira udan, asor, angin.

Iki dudu babagan meteorologis yen sampeyan ora pengin, nanging sampeyan kudu eling yen gumantung karo iklim sawetara tanduran utawa wong liya bisa tuwuh. Uga, sampeyan kudu ngerti jinis lemah sing sampeyan duweni: apa lempung? Sandy? Apa wis dicampur karo puing-puing (sing kedadeyan ing sawijining kutha) utawa 'murni'? Ana wit tartamtu sing tuwuh ing lemah sing miskin banget, kayata tipuana tipu utawa Acacia, nanging ana liyane kayata Celtis utawa Cercis sing pengin lahan kasebut subur lan lemes.

Sing kudu dielingi nalika nggawe parut wit

Area ing endi tanduran bakal ana

Ora padha karo nggawe kothak wit kanggo wit ing kebon pribadi tinimbang nggawe kanggo tanduran ing kutha. Ing kebon, iki bisa digawe saka lemah utawa watu kayata, nanging Ing dalan umum, lalu lintas, loro wong uga kendaraan, sing liwat wilayah kasebut kudu dipikirake.

Mula, ing kasus pungkasan, panggunaan parut wit bakal luwih disaranake, amarga bisa disebar tanpa nyebabake kerusakan ing tanduran.

Ukuran diwasa lan umume tanduran

Ora preduli sepira gedhene wit utawa palem sing bakal ditandur saiki, penting banget yen parut wit jembar. Jembar total bakal luwih utawa kurang gumantung saka spesies kasebut sawise diwasa. Contone, a phoenix canariensis, sing bisa duwe batang nganti 60 sentimeter ing pangkalane, kudu bisa tuwuh tanpa masalah kanthi parut wit kanthi diameter paling ora.

Ana kesalahan, lan cukup serius amarga bisa nyebabake matine tanduran, nggawe jugangan wit sing cilik banget, lan uga nutupi beton meh kabeh., mung kari sawetara sentimeter ing antarane batang lan ujar beton. Lan kasunyatane yaiku tetanduran, tanpa uwal, butuh hawa uga banyu, lan iki ora bakal tekan oyot kanthi lemah beton.

Desain jugangan wit ing kutha kasebut

Sampeyan ngerti apa parut wit, fungsine, lan kepiye fungsine, nanging… kepiye yen dakkandhani yen bisa digunakake kanggo ngapikake kutha, menehi sentuhan sing beda lan luwih rame?

Yen sampeyan ora ngandel, utawa sampeyan lagi golek ide, iki conto:

Suket-suket

Tanduran suket bisa dadi ide sing apik

Suket, alami utawa gawean, apik lan oyod tetep aerasi. Iki ngidini toleransi kanthi apik, lan uga nyantikake kutha kasebut. Tanpa mangu-mangu, pilihan sing paling disaranake disedhiyakake ing dalan utawa dalan kanthi wit palem.

Pasir hiasan lan karet

Panganggone kerikil minangka parutan wit bisa nghias dalan

Dina iki sampeyan nemokake pasir dekorasi kanthi warna sing beda-beda: putih, coklat, abang, abu-abu. Dheweke uga adol sprei karet, supaya oyod bisa ambegan. Dheweke gampang dipasang lan dicopot, yen tanduran tuwuh luwih saka samesthine.

Pit wit kayu kanggo para raksasa

Tuwangan wit bisa digawe saka kayu

Gambar - Wikimedia / ChristianeB

Yen ana pabrik megah ing kutha kasebut, mula luwih becik dilindhungi. Ana akeh cara kanggo nindakake, nanging kita uga Disaranake nggunakake panggangan wit kayu, amarga bakal katon luwih alami. Kajaba iku, yen sampeyan nyelehake papan sing jembar, paling ora 35 sentimeter, bakal dadi kursi.

Apa sampeyan mikir babagan topik iki?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.