Parietaria: ciri lan perawatan

alergi pariet

Sapa sing durung nate krungu yen alergi marang polen parietaria? Mesthi ana sawetara sedulur, kenalan utawa sampeyan uga alergi marang parietaria. Iki minangka tanduran kanthi aspek dobel saka sudut pandang hubungan karo manungsa. Ing tangan siji, nduweni sifat obat sing apik banget sing wis nulungi lan mbantu obat banget. Saliyane, iki minangka salah sawijining penyebab utama alergi musim semi (lan ing pirang-pirang kasus saben taun) ewu wong.

Ing kiriman iki sampeyan bisa sinau kabeh sing ana gandhengane parietaria, saka ciri lan budidaya nganti mbebayani tumrap panandhang alergi. Apa sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan tanduran iki? Terus maca.

Karakteristik utama

godhong parietaria

Jeneng ilmiah yaiku Parietaria officinales L. Uga dikenal kanthi jeneng umum liyane kayata dalan mlaku, suket mengkilap, suket angin, suket tembok, calataria, lan canigea.

Yaiku tanduran taneman sing duwe oyod bentuk spindle batang tegak sing bisa tuwuh udakara 40 cm. Lembut lan empuk lan dipérang dadi pirang-pirang cabang. Kita nemokake godhong sulih lan petolasi, yen disentuh, alus banget. Iki minangka salah sawijining sprei sing gampang nganggo sandhangan.

Asal lan budidaya

alergen parietaria

Parietaria asale saka Eropa lan wis meh nyebar ing endi wae. Iki nduweni kapasitas gedhe kanggo adaptasi karo media lan bisa urip meh ing endi wae. Contone, bisa urip ing tembok sing rusak, wilayah sing watu-watu sing meh ora ana gizi, pinggir dalan lan uga tembok kastil.

Iki minangka tanduran sing bisa tuwuh kanthi gampang ing tembok. Iki amarga lemah ora dirawat kanthi apik lan wiji sing digawa saka angin bakal germin lan koloni wilayah kasebut. Adaptabilitas kasebut luar biasa sanajan, kayata kabeh tanduran, dheweke luwih seneng jinis lemah tartamtu. Ing kasus iki, dheweke lagi lemah calcareous, sugih ing nitrogen lan iyub-iyub. Ing jinis lemah iki, umume bisa nggayuh potensi penuh.

Kekirangan parietaria yaiku tanduran sing bisa tuwuh ing sakiwa tengene. Dheweke gampang dikalahake kanthi persaingan kanggo wilayah lan gizi. Iki minangka salah sawijining sebab, supaya nyebar, nggunakake papan-papan kasebut ing ndhuwur.

Nalika ngasilake, kita bisa nggunakake metode nyebar langsung karo winih. Iki minangka panyebaran kanthi tingkat sukses sing dhuwur yen ditindakake ing papan wiji sing tuwuh bisa dikontrol kanthi sampurna. Yen, ing tangan liyane, kita nyoba nyebar langsung ing lemah, kita kudu ati-ati karo tanduran sing tuwuh ing saubenge lan ngilangi gulma sing ana.

Yen sampeyan pengin nandur palawija, luwih cocog digunakake teknik potongan saka tanduran ibu sing disenengi. Kanthi cara iki, kita bakal njamin sukses panyebaran sing apik, lan kita yakin bakal dadi produk sing apik. Kajaba iku, bakal mbantu kita nglancarake proses budidaya.

Apa sampeyan kudu ngerti babagan parietaria

parietaria ing tembok lawas

Sawise ngliwati budidaya parietaria, kita bakal menehi wigati babagan prekara-prekara penting sing kudu dingerteni babagan parietaria. Sing pertama yaiku wilayah sing paling ora nyaman amarga alergen ing Spanyol yaiku ing Andalusia. Serbuk sari wit zaitun lan suket uga asring ditindakake ing pasien sing urip ing Andalusia.

Ing Jaén, parietaria mengaruhi 30% populasi, amarga ana konsentrasi luwih akeh. Sampeyan bisa nemokake tanduran iki meh ing endi wae amarga duwe kemampuan adaptasi karo papan sing sepi. Kita bisa nemokake ing konsentrasi gedhe ing wilayah Lugo, Coruña lan Pontevedra. Malah ing pantai Catalonia, kita bisa ngalami insidensi sing kuat ing pasien alergi amarga angin gedhe.

Sawetara riset wis ditindakake saiki lan sajrone dasawarsa pungkasan parietaria duwe kapasitas ekspansi, saengga koloni sing kuwat ditemokake ing papan sing adoh saka Mediterania kayata California, Australia utawa Kepulauan Canary.

Jam pira taun sing paling mbebayani?

parietaria ing celah wit

Sanajan parietaria minangka tanduran sing nyebabake alergi meh kabeh taun, nanging uga duwe wektu luwih akeh. Yen suhu sithik banget, polinasi bisa kena pengaruh. Nanging biasane, bisa ditemokake ing reruntuhan, retak ing tembok lan area scrub.

Ing Spanyol, kita duwe cuaca sing paling mbebayani kanthi serangga sari saka Februari nganti Desember. Serbuk sari parietaria ukurane mikron, mula yen sithik bisa tetep ing udhara nganti suwe lan bisa diangkut nganti puluhan kilometer.

Alergi wedi karo wulan sing paling kuat ing endi polen parietaria kena pengaruh. Siji saka April nganti Juli lan liyane saka September nganti Oktober.

Antarane pasien sing paling kena pengaruh sing ditemokake wong sing umure antara 15 lan 30 taun lan kayane wanita luwih akeh pengaruhe tinimbang pria. Gumantung saka papan dununge, bisa ditemokake korélasi kanthi paningkatan tingkat insiden alergi sing disebabake dening tanduran iki. Kurang akeh kedadeyan parietaria ing wong sing domisine luwih akeh mlebu pedalaman tinimbang ora adoh saka segara.

Ana sawetara cara kanggo ngobati alergi. Sampeyan kudu mikir sadurunge ora ana obat total kanggo alergi, nanging perawatan kasebut fokus kanggo nyuda gejala kanggo nggampangake urip saben dinane pasien. Sing utama yaiku ora ambegan alergen. Salah sawijining rekomendasi sing becik yaiku ora ninggalake omah ing pirang-pirang dina kanthi alergi sing paling akeh nalika nyerbu utawa ana corak wektu.

Solusi paling apik kudu divaksinasi marang alergi parietaria. Kanthi dosis tahunan, taun demi taun, gejala kasebut bisa ditanggung lan kurang.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan asal-usul alergi sampeyan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.