Pira jinis tanduran ing donya?

Ing alas wana akeh jinis tanduran

Kita pancen begja urip ing jagad iki sing urip, kewan uga tanduran, ana ing jagad iki. Kaloro kerajaan kasebut urip bebarengan, asring nggawe hubungan simbiosis kanggo mbantu adaptasi kanthi luwih apik karo habitat asile.

Nanging, Apa sampeyan nate mikir babagan pirang-pirang jinis tanduran? Iki minangka pitakon sing menarik banget, tanpa mangu-mangu, sing pungkasane duwe wangsulan, sanajan ora ngerti yen definitif 😉.

Pira jinis ing jagad iki?

Ana macem-macem jinis tanduran ing alas

Ing taun 2011, tim ilmuwan pengin ngerti pirang-pirang spesies sing ditemokake nganti saiki, lan dheweke sukses. Saiki, wis dingerteni yen ana 8,7 yuta, sing 6,5 yuta darat lan 2,2 yuta akuatik. Saka nomer sing luar biasa, 7,77 yuta kalebu spesies kewan, 298.000 spesies tanduran lan 611.000 spesies jamur. Nanging, miturut prakiraan ahli, udakara 86% spesies terestrial lan 91% spesies kelautan durung ditemokake.

Apa tegese iki? Ya, pokoke, apa kita ngerti sethithik babagan macem-macem jinis urip sing ana ing planet sing apik iki, mung siji kanggo tanggal sing kita ngerti sing har urip. Mula ora nggumunake manawa kala-kala ditemokake spesies kewan utawa tanduran anyar.

Apa jinis tanduran sing ana?

Ana sawetara jinis: wit, telapak tangan, konifers, shrubs, herbs, pendaki, pakis, lumut ... Masing-masing duwe ciri khas sing khas, nanging dekne kabeh duwe kesamaan: nganakake fotosintesis; yaiku, dheweke ngowahi energi srengenge dadi panganan. Kanthi mangkono, dheweke ngeculake oksigen, tanpa ana siji-sijine sing bakal ana ing kene saiki.

Pramila kita bakal nuduhake sawetara conto tetanduran, supaya sampeyan uga kaget yen Kraton Tanduran bisa dadi endah banget.

Nanging apa fitur utamane?

Ganggang

Ganggang iku primitif

Sejarah evolusi tetanduran diwiwiti kanthi munculé alga, pisanan yaiku uniselular, sing kasusun saka siji sel, lan banjur katon multisel. Dheweke manggon ing endi? Biyen, dheweke mung urip ing segara, nanging nalika tuwuh, spesies saya kompleks katon, ngasilake batang sing bisa fotosintesis ing sanjabane banyu laut ... nanging cedhak banget.

Dipercaya manawa alga pertama, sing diarani Archaeplastida, muncul luwih saka 1.500 yuta taun kepungkurNalika ganggang abang, sing dadi macem-macem kanggo ngasilake spesies sing kita kenal saiki, udakara udakara 1.200 yuta taun kepungkur.

Jinis spesies ganggang

Iki minangka sawetara:

Chondrus crispus
Tampilan alga Chondrus crispus

Gambar - Wikimedia / Chondrus crispus

Al Chondrus crispus Dikenal minangka lumut Irlandia lan minangka jinis alga abang sing asale ing pesisir Atlantik ing Eropa lan Amerika Utara. Godhong palsu kasebut tuwuh saka batang sing bercabang, lan kabeh mau warnane semu abang.

Lactuca Ulva
Tampilan lactuca alga Ulva

Gambar - Wikimedia / H. Krisp

Dikenal minangka lamilla utawa apu segara, ing Lactuca Ulva Yaiku alga kanthi thallus ijo laminar (godhong palsu arupa lembaran), lobed lan nganggo rong lapisan sel sing dipasang ing lemah kanthi nggunakake rhizoid. Wutah iki ukurane 18cm dawane luwih saka 30cm ambane.

Moss

Lumut minangka tanduran primitif

Lumut, sing dhuwure maksimal 10 sentimeter, minangka tanduran sing kepengin banget. Tegese ngomong minangka salah sawijining jinis tanduran bryophyte non-vaskular (yaiku, dheweke ora duwe kacamata ing njero, beda karo liyane sing bakal katon), digawe saka godhong ijo ... mung yen udan.

Amarga iki, kita temokake ing atap omah, watu, tembok, tembok, batang wit, ... ing endi wae ana banyu sithik sajrone luwih suwe.

Jinis spesies lumut

Iki minangka sawetara:

Striktum poltrikum
Deleng saka striktum Polytrichum

Gambar - Wikimedia / Helenaanna

Al Striktum poltrikum Dikenal minangka lumut rambut, gandum manuk utawa gandum dara, lan duwe pirang-pirang rambut sing nutupi. Godhonge runcing lan ditata ing spiral lurus ing sekitar batang sing kaku, sing tekan dhuwure 4 nganti 20 sentimeter.

Fluxum sphagnum
Tampilan lumut Sphagnum fallax

Gambar - Wikimedia / Helenaanna

Dikenal minangka lumut sphagnum, utawa sphagnum, ing Fluxum sphagnum Iki minangka tanduran sing asli ing Hemisphere Lor, sing kasusun saka pseudostem utama, mula cabang-cabang kasebut tuwuh ing fascikel, kanthi 2-3 cabang sing ditambahi, lan 2-4 cabang ijo sing digantung.

Ramuan

Herb minangka jinis tanduran sing sukses banget

Nalika ngomong babagan herbal, biasane nyebut "ganja", utawa suket ing ara-ara. Nanging, kepiye yen dakkandhani yen bisa diklasifikasikake miturut jinis godhonge, lan iku mung bedakake karo wong liya sing bisa digawe? Aja kuwatir, aku ora bakal rumit:

Ana rong jinis ramuan: godhong sempit, yaiku graminoid (suket) kaya kabeh sing bisa digunakake kanggo suket kayata, lan sing godhongé amba sing diarani forbias. Ing klompok pungkasan iki, kita bisa nemokake megaforbias utawa rempah-rempah raksasa, ing endi telapak tangan utawa muses (wit gedhang).

Muga-muga umur umure beda-beda:

  • Taunan: germin, thukul, kembang, metokake woh lan mati setaun (lumayan kurang sejatine). Tuladhane: jagung, melon, kacang polong.
  • Biannual: sajrone taun kapisan tuwuh lan tuwuh, lan nomer loro mekar, ngasilake woh lan mati. Tuladhane: foxglove, peterseli, bayem utawa wortel.
  • Sregep utawa perennial: yaiku sing urip 3 taun utawa luwih (wit kurma tartamtu malah ngluwihi umur umur). Gumantung saka jinis spesies tanduran, bisa wiwit kembang wiwit taun pisanan, utawa mengko. Contone, kurma kurma ngasilake kembang pertamane ing 5-7 taun yen kondhisi disenengi, nanging geranium sawetara wulan sawise nandur bisa kembang (miturut pengalaman). Tuladhane: anyelir, gazania, manuk swarga, wit kurma, bromeliad lan bulbousantara liya.

Spesies tanduran Herbaceous

Kita nuduhake sampeyan ing ngisor iki:

Cucumis melo

Melon minangka jinis tanduran taunan

El Cucumis melodikenal minangka cantaloupe, lan kalebu jamu siklus tahunan sing asli saka Iran, Anatolia, lan Kaukasus. Ngembangake batang creeping, kanthi godhong kurma sing ngasilake kembang kuning lan ing mburine, ana woh-wohan sing bunder kanggo woh wohan ellipsoidal sing cocog kanggo dikonsumsi manungsa.

Digitalis purpurea

Foxglove minangka salah sawijining jinis ramuan biennial

Spesies kasebut Digitalis purpurea, dikenal minangka foxglove, digitalis, pengisep, viluria utawa gauntlet, minangka ramuan biennial sing asale saka Eropa, Afrika sisih Lor-Kulon, lan Asia Tengah lan Kulon. Iki ngasilake batang dawa ing antarane 0,50 lan 2,5 meter, saka endi godhonge sing godhonge sederhana lan alternatif. Kembang kasebut diklompokake ing gugus gantung lan bentuk pipa, jambon jero ing njaba lan kain wungu ing njero.

Gazania rigens

Gazania minangka jinis tanduran abadi

La gazania o Gazania rigens, minangka tanduran perennial utawa abadi saka Afrika Selatan lan Mozambik sing tekan dhuwur maksimal 30 sentimeter. Godhongé dawa, ijo ing sisih ndhuwur lan putih ing sisih ngisor. Kembang kasebut mirip kembang aster, mung dibukak nalika ana srengenge.

Pakis

Pakis minangka tanduran abadi

Pakis dianggep minangka fosil sing urip, amarga katon udakara 420 yuta taun kepungkur. Iki minangka jinis tanduran pembuluh getih sing ora ngasilake wiji (nanging spora), rhizomatous, lan godhong gedhe sing dikenal minangka fronds utawa megaphil, biasane pinnate, ijo utawa macem-macem warna. Dhuwur kasebut beda-beda gumantung karo spesies: umume bisa tuwuh nganti 20 sentimeter, utawa bisa nganti 5 meter minangka pakis wit sing diarani jeneng kasebut yaiku sing duwe wujud wit kanthi ngembangake batang sing salah.

Habitat alami biasane alas lan alas tropis ing ndhuwur kabeh, ing sangisore wit-witan sing diwenehake wit-witan, lan papan asor lingkungane dhuwur.

Spesies wulu

Iki nuduhake sampeyan:

Cybhea arborea
Cyathea arborea kalebu jinis pakis wit

Gambar - Wikimedia / Xemenendura

Dikenal minangka paku pakis utawa udang, ing Cybhea arborea Iki kalebu spesies pakis sing ijo ing dhuwur 9 meter. Iki asale saka dataran lan alas Antilles, lan ngembangake mahkota sing kasusun saka paling sithik sepuluh godhong (godhong) lan ora muter.

Pteris cretica
Pteris cretica minangka pakis sing cendhak

Gambar - Wikimedia / Rexness saka Melbourne, Australia

El Pteris cretica Iki minangka pakis saka Amerika sing duwe rhizome sing rada menjalar, sing tekan dhuwur antara 15 lan 80 sentimeter. Fronds diwenehi pinnate, ijo kanthi tengah putih.

Conifers

Conifers minangka tanduran umur dawa

Conifers minangka tanduran sing apik banget. Dheweke ora ngasilake kembang sing mewah, nanging sabenere dadi ciri khas sing khas. Iki minangka salah sawijining jinis tanduran paling tuwa, sing ana ing Bumi udakara 300 yuta taun kepungkur.

Klompok tanduran iki biasane duwe batang lempeng lan asring banget, dhuwure 30 meter. Makutha kasebut bisa dadi piramida utawa bunder, digawe saka godhong dawa dawa utawa dawa, awite ijo lan kanthi perennial, semi deciduous utawa deciduous. Woh-wohan iku minangka kesalahan sing kita sebut nanas (ora bakal bingung karo tanduran nanas, sing jenenge ilmiah Ananas komosus yaiku bromeliad), nanging bisa uga kerucut.

Wis suwe banget mekar, lan ngatasi glasiasi lan kabeh jinis fenomena alam, saiki bisa ngrasakake kaendahan alas cemara Arktik, umure dawa dadi retak ing bagasi bengkong Pinus longaeva ing gunung-gunung ing Amerika Serikat, dhuwur-dhuwur ing wit abang ing Amerika, utawa kacang pinus sing enak saka Pinus pinea, spesies otomatis ing Mediterania.

Spesies tanduran konifer

Kita nuduhake sampeyan ing ngisor iki:

Cupperus sempervirens
Cypress umum yaiku konifer

Gambar - Wikimedia / Jerzy Strzelecki

Dikenal minangka Cypress umum utawa Cypress Mediterania, ing Cupperus sempervirens iku konifer ijo sing asli ing Mediterania sisih wétan. Tekan dhuwure 30 meter utawa luwih, kanthi cangkir sing bisa dadi piramida utawa horisontal. Godhonge scaly, lan godhong ijo peteng banget padhet. Umur umure udakara 1000 taun.

Pinus longaeva
Pinus longaeva minangka konifer ijo

Gambar - Wikimedia / J Brew

El Pinus longaeva, sing dikenal minangka pinus sing umure dawa, asli saka pegunungan ing sisih kidul-wétan Amerika Serikat. Tumbuh antarane 5 lan 15 meter, kanthi diameter batang nganti 3,6 meter. Godhong kasebut asikuler, kaku, dawane nganti 4cm, lan ijo tuwa peteng. Umur umure, kaya sing diandharake, dawa banget: tanggal 6 Agustus 1964, siswa lulusan ngiris Prometheus, spesimen sing umure luwih saka 5000 taun.

Wit-witan

Wit-witan minangka tanduran sing dhuwur lan kayu

Wit-witan minangka jinis tanduran sing duwe batang kayu sing diarani batang kanthi mahkota bercabang sing duwe cabang utama sing jelas. Dhuwur sing ditemokake beda-beda miturut spesies, nanging ahli biasane setuju yen dhuwure minimal 5 meter lan kandhange paling sethithik 10 sentimeter.

Yen ngomong babagan godhong, godhong bisa ilang, semi-deciduous utawa abadi; gedhe, medium utawa cilik; prasaja utawa kasusun saka macem-macem leaflet (leaflet), ... lan umume warna ijo, nanging bisa uga coklat semu abang (Fagus sylvatica var. Atropurpurea Contone, duwe warna kasebut).

Dheweke manggon ing endi? Ing saindenging jagad, kajaba ing papan sing ekstrim. Ana sing urip ing alas tropis sing garing, kayata Tortilla akasia utawa Adansonia digitata (baobab); liyane sing seneng iklim sing luwih sedheng kanthi mangsa adhem, kaya umume maples utawa oak; liyane, ing tangan liyane, kaya musim panas sing panas banget lan suhu sithik ing mangsa adhem, kayata carob utawa almond.

Wit 'modern' miwiti evolusi ing jaman Kreta, yaiku udakara 145 yuta taun kepungkur. Nalika semana dheweke dadi salah sawijine tokoh protagonis kelairan tanduran angiosperm, yaiku, tetanduran kanthi kembang sing nuduhake, saliyane, nglindhungi wiji kanthi sawetara cara supaya ora kena cuaca sing surem.

Apa conifers dianggep wit?

Ya, nanging aku pengin nyelehake kanthi kapisah amarga alasan ing ngisor iki sing bakal dakkandhakake supaya ora ana salah paham:

  • Conifers wiwit mekar ing jaman Trias, kaya sing wis diandharake sadurunge udakara 300 yuta taun kepungkur. Nalika semana, tanduran kanthi kembang ceria durung ana, lan wiji saka wayahe pisanan sing tiba (lan tiba) mudhun ing lemah kudu cepet thukul yen ana kesempatan kanggo urip.
  • Wit modern kabeh kalebu tanduran angiosperma; conifers tinimbang senam. Mung ana siji spesies wit primitif sing luwih ana gandhengane karo konifer tinimbang karo wit modern: ing Ginkgo biloba.
  • Godhong wit 'luwih lemah' tinimbang dibandhingake konifer. Godhong maple (umpamane) ora bakal tahan ing mangsa Arktik sing angel.
  • Tingkat tuwuhing antarane siji lan sijine, umume beda banget. Konifer cenderung luwih alon, dene wit rada luwih cepet.
  • Pangarep-arep urip uga beda banget. Tanduran, tuwuh luwih alon (lan saya suwe dadi bagean saka prentah genetika) umure luwih dawa tinimbang tanduran sing tuwuh cepet. Mula kita bisa nemokake kayu abang 3200 taun, nanging angel banget nemokake wit sing umure luwih saka 1000 taun. Kaloro abad kasebut nggumunake lan ora bisa ditindakake manungsa, nanging tanpa mangu-mangu, iki minangka prekara sing kudu dipikirake nalika ngomong babagan wit lan konifer.

Spesies wit

Sawetara spesies sing luwih representatif yaiku:

Jeruk x sinensis
Wit jeruk minangka wit buah

Gambar - Wikimedia / Jean-Pol GRANDMONT

Ditelpon kondhang Wit jeruk, sing Jeruk x sinensis Wit iki minangka wit cemara sing asale saka India, Pakistan, Vietnam, lan China sisih kidul wétan. Wutah nganti paling dhuwur 10 meter, kanthi batang cekak lan makutha sing kasusun saka godhong-godhongan, godhong ijo gedhe lan ringkes. Kembange cilik, udakara 1cm, putih lan wangi banget. Lan woh-wohan dibunderaké, warna oranye, lan pulp sing bisa dipangan.

Prunus dulcis

Wit kacang almond minangka wit woh-wohan sing asem

Dikenal minangka kacang almond, sing Prunus dulcis Wit iki minangka wit sing asale saka Eropa Wétan, Asia Kulon, lan Afrika Lor. Tekan dhuwuré 10 meter, kanthi bagasi sing rada bengkong lan mahkota sing jembar lan meh dibunderaké. Godhonge ana ovate, kanthi wates serrated, lan warna ijo. Kembang kasebut putih utawa jambon, dawane 1-2cm, lan ora ana ambu. Woh-wohan kasebut minangka kacang almond, dawane udakara 1-1,5 cm, lan digawe saka cangkang atos - bisa gampang dipecah kanthi disabet nganggo watu - coklat sing nglindhungi wiji siji, iki bisa dipangan pungkasan.

Grubbery

Azaleas minangka semak cemara ijo

Ayo pindhah menyang grumbul. Iki minangka tanduran sing, ora beda karo wit, dheweke ora duwe siji batang utama, nanging duwe sawetara sing asale saka pangkalan sing padha. Dene dhuwure, ukurane nganti 5 meter, sanajan ana akeh sing ora ngluwihi siji meter.

Godhonge bisa asar utawa ijo ijo, cilik utawa gedhe, lan beda banget warna (ijo, abang, ungu, beda-beda, tricolor, ...). Ing nursery, kita nemokake akeh sing ngasilake kembang sing apik banget, kayata azalea, utawa camellia.

Grumbulan sing ora ngono

Cycas revoluta kalebu spesies shrub palsu

Gambar - Flickr / brewbooks

Ana sawetara tanduran sing, sanajan bisa nggayuh ciri khas kasebut, ora bisa dianggep abustos. Dheweke diarani subshrubs, yaiku tanduran sing nganggo basa populer dikenal minangka alas kayu (utawa mung semak) utawa semak-semak. Ora kaya bushes, kita bakal ujar sejatine, iki duwe gagang sing cendhak banget, lan katon kaya tanduran taneman apa liyane, kaya ing lavender utawa thyme.

Kanggo ngrampungake sawetara perkara, umume kalebu ing klompok iki sawetara tanduran sing ora ana gandhengane. Mesthi kanggo kenyamanan lan kepraktisan. Contone, cycads, yaiku kabeh Cycas, Dioon, Encephalartos, lan liya-liyane. Napa aku ujar manawa iki ora diklasifikasikake ing jero semak?

Amarga kedadeyan sing padha karo conifers: iku tanduran tuwa bangetNyatane, isih ana udakara 280 yuta taun wis ditemokake; lagi senam (Dheweke ora nglindhungi wiji utawa ngasilake kembang sing pamer); lan pangarep-arep umure luwih dawa tinimbang shrub modern amarga tingkat tuwuhing sing alon: a Cycas revolutaContone, yen kondhisi kasebut cocog, bisa nganti 300 taun, yen semak umum angel angel ngluwihi 100.

Spesies tanduran kaya semak

Kita nuduhake spesies ing ngisor iki:

Veronica ochracea

Veronica ocracea minangka semak perennial

ing Veronica ochracea Iki dikenal minangka veronica utawa hebe, lan minangka semak cemara sing endemik ing Selandia Baru tekan dhuwur maksimal 2 meter. Godhongé lancip lan dawa, wernané ijo, lan kembang diklompokaké ing kembang putih.

Bunga raya rosa-sinensis

Mawar China minangka semak cemara

El Bunga raya rosa-sinensis yaiku spesies sing dikenal kanthi jeneng China rose, waru, cayenne utawa poppy (ora bakal bingung karo ramuan Papaver rhoeas) lan minangka semak cemara sing asale saka Asia Wétan. Tekan dhuwur 2 nganti 5 meter, kanthi godhong ijo peteng sing amba lan petolate. Kembang ukurane 6 nganti 12cm, lan maneka warna: kuning, jambon, abang, warna-warni.

Tanduran munggah

Pendaki yaiku tanduran abadi

Pendaki yaiku jinis tanduran sing tuwuh ing ndhuwur tanduran liyane (umume wit-witan sing dhuwur) supaya bisa srengenge. Gumantung saka tingkat parasitisasi, kita duwe:

  • Tanduran epifit: yaiku sing nggunakake wong liya kanggo nyengkuyung, kayata mlathi utawa bougainvillea.
  • Hemiepiphyte: yaiku epifit mung sajrone wiwitan urip, yaiku nalika oyot tuwuh mudhun lan nembus lemah. Wiwit kuwi, dheweke bakal dadi tanduran cekak, kayata Ficus benghalensis, utawa sawetara spesies Clusia.
  • Hemiparasite: yaiku tanduran parasit, yaiku entuk nutrisi saka tanduran liya, nanging bisa nindakake fotosintesis kanthi cara tartamtu.
    Ana macem-macem jinis parasitisme:
    • Kepeksa: nalika sampeyan ora bisa urip tanpa host. Tuladha: Album Viscum.
    • Opsional: yen sampeyan bisa mungkasi urip sampeyan duwe host utawa ora. Tuladha: Rhinanthus.
    • Batang: yaiku sing dipasang ing batang tanduran tuan rumah.
    • ROOT: yaiku sing tetep ing oyot tanduran inang.
    • Holoparasite: yaiku tanduran sing kabeh gumantung karo tanduran liya amarga ora duwe klorofil, tanpa mustahil kanggo nindakake fotosintesis. Tuladha: Hydnora (root), utawa Cuscuta europaea (saka gagang).

Spesies pendakian

Ing kene kita nuduhake sawetara:

Jasminum officinale

Jasminum officinale minangka pendaki sing ora mbebayani

El Jasminum officinale epifit cemara sing asli saka Kaukasus, Iran sisih lor, Afghanistan, Pakistan, Himalaya, India, Nepal, lan China sisih kulon. Tekan dhuwur enem meter yen didhukung, lan godhonge godhong sprout kasusun saka 5-9 leaflet ijo. Kembang kasebut diklumpukake ing racemes axillary, lan putih.

Ficus benghalensis
Ara anjir minangka pendaki hemieepiphytic

Gambar - Flickr / Scott Zona

Dikenal minangka anjir ceking utawa wit banyan, lan minangka tanduran hemiepiphyte. Wiji kasebut asring germinates ing bolongan ing cabang wit gedhe, lan nalika oyot tekan lemah tanduran mula tuwuh kanthi cepet, ngilangi nutrisi saka wit inang.

Nalika tuwuh, oyot wit anjir nambah kekuwatan, lan ukurane, lan mbaka sithik 'nyekek' wit kasebut. Suwe-suwe, cabang Ficus ngasilake akeh godhong, mula wit sing nunjang pungkasane mati amarga kurang cahya ... lan nutrisi. Sawise kedadeyan, bosokane bosok, nanging wit ara nggawe jaringan oyot sing solid nganti ora tiba, nanging mbentuk sejenis batang bolong.

Tanduran iki wong sing matèni iku endemik kanggo Bangladesh, India, lan Sri Lanka. Ukurane beda-beda, nanging bisa nganti pirang-pirang ewu meter. Ing Taman Botani Kalkuta ana sing diperkirakan umure luwih saka 230 taun, lan jembar 12.000 meter persegi.

Album Viscum

Album Viscum minangka tanduran parasit

Dikenal minangka mistletoe putih utawa langsing, ing Album Viscum Iki minangka tanduran hemiparasitik sing wajib ana ing Eropa, Asia Kulon lan Kidul, lan Amerika. Wit-witan mau tuwuh ing pang-pang wit-witan, kayata poplar, sanajan uga katon ing sawetara Wit pinus. Ngembangake batang dichotomous nganti 1 meter, lan godhonge kuning semu ijo, dawane 2 nganti 8cm.. Kembang kasebut kuning semu ijo, lan diameteripun ukuran 2-3mm. Woh kasebut minangka woh beri cilik putih, kuning utawa tembus.

Sukulen

Sukulen minangka tanduran tahan kekeringan

Gambar - Flickr / Pamla J. Eisenberg

Iki minangka tanduran sing wis adaptasi karo urip ing sawetara wilayah paling anget lan paling garing ing saindenging jagad. Sanajan ana wit, semak-semak lan jinis tanduran liyane sing duwe bagean sing succulent, mula mung diarani kaktus lan succulents. Asal-usul kasebut diwiwiti wiwit jaman Cretaceous, antarane 80 nganti 90 yuta taun kepungkur. Nalika semana tanduran kasebut ana godhong, kembang lan wiji, sing saiki urip ing Amerika Selatan lan Afrika, nanging saiki dadi Gondwana (iki minangka blok benua sing kalebu akeh benua ing Afrika saiki, Amerika Selatan , Australia, Selandia Baru, Hindustan, Madagaskar lan Antartika, sing asale saka pemisahan Pangea ing rong luwih saka 200 yuta taun kepungkur).

Amarga gerakan lempeng tektonik sing terus-terusan, sethithik mbaka sethithik lan pirang-pirang ewonan lan pirang-pirang yuta taun, Amerika Selatan lan Afrika dipisahake, alon-alon digawa menyang lokasi geografis sing saiki. Kanthi mangkono, kahanan iklim ing papan kasebut ganti, meksa succulents Amerika kanggo adaptasi kanthi ngowahi godhonge nganggo duri foliar lan duwe awak sing bisa fotosintesis; Kosok baline, wanita Afrika nggawe godhong lan / utawa gagang dadi 'toko' banyu.

Dadi, wong Amerika nyebabake kaktus, lan sing pungkasan dadi succulents.

Ing jaman modern kita bisa ndeleng tanduran iki ing ara-ara samun utawa cedhak karo ara-ara samun. Contone, ing negara kaya Meksiko, Chili lan Argentina, ana macem-macem kaktus. Contone, saka luwih saka 350 spesies Mamalia sing ditampa, sing minangka genus kaktus sing paling jembar, umume sing asale saka Meksiko. Saliyane, Lithops minangka salah sawijining genera succulents paling gedhe, amarga ana 109 jinis, kabeh asale saka Afrika kidul.

Sukulen minangka tanduran sing dheweke siyap tahan suhu dhuwur kaya ara-ara samun, lan dheweke ora pengin akeh banyu. Pramila dheweke misuwur banget, amarga dheweke uga biasane ora tuwuh (kajaba sawetara). Perkara sing normal yaiku umure ora ngluwihi 40, 50 utawa 60 sentimeter, sanajan ana sawetara spesies kaktus kolum, kayata Pembantaian raksasa (saguaro), sing ngluwihi 5 meter.

Bedane kaktus lan succulents

Iku gampang banget kanggo mbingungake, amarga ya, kita ngerti yen kaktine duri ... nanging ing kasus tartamtu ora kaya ngono (kayata Astrophytum asterias). Supaya ora ana sangsi manawa sampeyan kudu ngandhani, apa sing kudu dipikirake yaiku kaktus utawa crass ing ngisor iki:

  • Areola: eri lan kembang tunas saka godhong mau, lan umume wulu. Dheweke mung ana ing kaktus.
  • Iga: iga bisa ditandhani kurang luwih, lan kurang luwih ora teratur. Kaktus lan sawetara succulents bisa duwe, nanging ing bekas kasebut luwih dibedakake.
  • Godhong: padha daginge, biasane warnane entheng. Mung sawetara pengisep sing duwe.

Spesies tanduran sukulen

Ing kene kita nuduhake sawetara:

Copiapoa cinerea
Cinepi Copiapoa minangka kaktus

Gambar - Wikimedia / H. Zell

La Copiapoa cinerea Iki kalebu spesies kaktus kanthi awak silinder globose sing uga bersenjata eri. Kembang kasebut kuning, lan thukul saka pucuk batang kasebut. Iki endemik kanggo Chili, lan bisa nganti dhuwur udakara 50-60 sentimeter.

Echeveria elegan
Echeveria elegans minangka tanduran sing subur

Gambar - Flickr / stephen boisvert

La Echeveria elegan minangka tanduran succulent sing asale saka Meksiko tengah sing mbentuk roset godhong nganti diameter 10 sentimeter, tanpa gagang / batang. Kembange thukul saka gagang kembang sing cendhak, lan oranye.

Lan kanthi refleksi ringkes, rampung:

Menarik kanggo ngerti tanduran, nanging uga penting banget kanggo ngajeni. Saiki lagi deforestasi kanthi tarif sing cepet banget. Yen terus kaya iki, yen ngerti yen dhuwit ora bisa dipangan, mula bakal kasep.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Dioniss ngandika

    Dheweke bakal crita apa kembang sing ana