Pisang lanang (Musa balbisiana)

Kembang saka Musa balbisiana

Gambar - Wikimedia / Phyzome

Tanduran sing dikenal minangka plantain Yaiku ramuan utawa megaforbia raksasa sing, sanajan ora ditandur kaya spesies liyane, isih bisa dideleng ing nursery lan, mula uga ing kebon. Lan kaendahane ... ora kurang.

Uga, tingkat pertumbuhane cepetSejatine yen sampeyan duwe pasokan banyu biasa lan sampeyan ana ing wilayah sing iklim panas, mula sampeyan bakal bisa panen kanthi cepet.

Asal lan ciri

Tampilan godhong gedhang lanang

Gambar - Flickr / kafka4prez

Dikenal kanthi jeneng ilmiah Musa Balbisiana lan kanggo plantain ijo umum utawa plantain lanang, minangka tanduran rhizomatous kalebu kulawarga Musaceae sing asale saka Australasia, utamane Asia Tenggara. Dhuwuré nganti pitung meter, kanthi batang palsu sing kandelé nganti 30 sentimeter. Tunas anyar tuwuh saka oyot, ngganti tanduran ibu nalika mekar lan mati.

Godhong kasebut disusun kanthi spiral, lan dawane 3 meter nganti wiyar 60cm, lan warnane ijo. Kembang kasebut diklumpukake ing perbungaan sing apik banget, jajaran ndhuwur yaiku wanita lan sing sisih ngisore lanang. Woh iki woh wohan beri palsu 7-15cm dawa lan diametere nganti 4cm, lan ing njerone ngemot wiji ireng nganti 6x5mm.

Kepiye perawatan saka pisang lanang?

Woh-wohan saka Musa balbisiana

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

Lokasi

Iki minangka tanduran sing kudu njaba, ing srengenge kebak. Amarga mbusak pangisep, kudu ditandur kanthi jarak paling ora 5 meter saka tembok, tembok, pipa, lan liya-liyane, amarga iki ora mung bakal nyebabake masalah, nanging uga, sampeyan bisa ngrasakake kaendahane.

Bumi

  • Pot kembang: landasan kudu subur, kanthi pH netral utawa rada asam. Supaya ora rumit, sampeyan bisa nggunakake iki yaiku kanggo tetanduran asamofilat.
  • Taman: bumi kudu padha netral utawa asam; yen ora, gawe bolongan paling sethithik 1m x 1m, tutup nganggo bolong teduh banjur isi karo landasan sing kasebut ing ndhuwur.

Irigasi

Sepira kerepe nyiram pisang lanang? Wangsulane gampang banget: irigasi kudu asring banget. Nyatane, sampeyan meh bisa nambani kaya tanduran banyu, supaya lemah utawa landasan mesthi lembab. Nanging ati-ati, coba aja dibanjiri.

Yen wis diwenehi ing pot, sampeyan bisa nyelehake piring ing sangisore-utawa cekungan- lan iseni saben-saben sampeyan ndeleng kanthi banyu sithik.

Gunakake kanthi cara tanpa jeruk utawa udan. Yen sampeyan ora bisa nemokake, tuangake jus lemon ing banyu 1l, utawa sendok cuka ing 5l / banyu. Yen ora, sampeyan bisa uga duwe masalah klorosis zat besi, sing bakal katon kanthi kekuningan godhong, dadi katon saraf.

Pelanggan

Bubuk guano pupuk enak banget kanggo wit lantern

Bubuk guano

Ing musim semi lan musim panas (lan sanajan musim gugur yen cuaca panas) kudu dibuahi pupuk organik, kayata guano, mulsa utawa liya-liyane. Yen sampeyan duwe ing kebon utawa kebon, nyebar lapisan udakara 5cm ing sakubenge, aduk sethithik karo permukaan lan banyu; lan yen ana ing pot, gunakake pupuk kanthi bentuk cair (didol Kene) nderek indikasi sing ditemtokake ing paket kasebut.

Pruning

Sampeyan ora butuh, nanging luwih becik disingkirake godhong garing, uga kembang lan woh-wohan sing wis garing.

Multiplikasi

Iku multiply miturut wiji lan pamisah tunas ing musim semi. Ayo ndeleng cara nerusake ing saben kasus:

Bibit

  1. Isi tray wiji (didol Kene) kanthi substrat kanggo tanduran asam.
  2. Banyu sak tenane, rendhem kabeh substrat.
  3. Selehake maksimal rong wiji ing saben soket.
  4. Tutup nganggo lapisan substrat sing lancip.
  5. Banyu maneh, wektu iki nganggo sprayer.
  6. Ketik label sing bakal ditulis jeneng tanduran lan tanggal nyebar.
  7. Lebokake nampan ing njaba, ing srengenge kebak, lan jupukake landasan lembab.

Kanthi cara kasebut bakal germinal udakara sewulan.

Misah pisah

  • Yen ing lemah: kanggo misahake, sampeyan kudu nggali parit sak jerone 40cm lan kanthi bantuan pisau tangan utawa piso bergerigi misahake saka tanduran ibu. Banjur, nganggo cangkul, copot banjur tandur ing papan liya.
  • Yen ing pot: sampeyan bisa misahake kanthi ngethok nganggo piso. Yen tanduran ora amba banget, copot saka wadhah kasebut supaya luwih bisa misahake nyedhot.

Rustitasitas

Tanduran lanang nolak frost nganti -10ºC, sanajan luwih milih iklim sing anget.

Apa gunane diwenehi?

Pisang ijo dipangan mentah

Ornamental

Tanduran hiasan banget, kanthi budidaya sing gampang. Godhongé, amba, lan kembangé menehi sentuhan tropis ing kebon, teras utawa teras apa wae, kanthi spesies apa wae sing ora dikepengini.

Kuliner

Woh-wohan dikonsumsi mentah ing smoothie, utawa kanthi cara sing padha karo kentang. Dheweke uga menarik ing salad.

Karo digawe, glepung gedhang, sing digunakake kanggo nyiyapake jajan.

Nilai nutrisi saben 100 gram (mentah) kaya ing ngisor iki:

  • Banyu: 65,3g
  • Kalori: 122kkal
  • Lemak: 0,37mg
  • Protein: 1,3g
  • Karbohidrat: 30,89g
    • Gula-gula: 15g
  • Serat: 2,3g
  • Kalium: 499 mg
  • Fosfor: 34 mg
  • Wesi: 0,6mg
  • Natrium: 4mg
  • Magnesium: 37 mg
  • Kalsium: 3 mg
  • Seng: 0,14 mg
  • Vitamin A: 1,127IU
  • Vitamin B1: 0,05 mg
  • Vitamin B2: 0,05 mg
  • Vitamin B6: 0,3 mg
  • Vitamin C: 18,4 mg
  • Vitamin E: 0,14mg
  • Niacin: 0,67mg

Medicinal

Yen dikonsumsi rebus utawa ing puree sayuran, bakal dadi sekutu sing apik kanggo sistem pencernaan, ngilangi gejala gastritis, konstipasi, lan penyakit usus. Iki uga bakal mbantu nduwe sistem pencernaan sing luwih kuat, nyuda kolesterol, lan nggawe jantungmu luwih apik.

Apa sampeyan mikir babagan pisang lanang utawa ijo?

Artikel sing gegandhengan:
Apa bedane plantain lan banana?

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.