Apa pruning apikal?

Gunting gunting kanggo tanduran

Kadhangkala supaya tanduran isih luwih akeh, lan ing endi kita kepengin narik kawigaten, amarga iki ora mung meksa ngasilake luwih akeh cabang, nanging uga akibat saka iki kita bisa nggayuh ukuran sing luwih kompak.

Sanajan bisa dipangkas nganggo macem-macem cara, pruning apik yaiku apa sing kudu ditindakake yen pengin ngontrol tuwuh lan perkembangane sithik. Nanging, Kepiye carane rampung?

Apa iku?

Pruning apical minangka teknik sing mandheg tuwuh vertikal saka tanduran sing meksa dadi ngisor cabang. Nanging penting banget kanggo njlentrehake manawa, tuwuhing munggah iki ora bakal mandheg ing salawas-lawase.

Kasunyatane, umume sawetara wektu sawise motong salah siji cabang anyar duwe peran cabang utawa pandhuan utama, sing bakal dadi tanduran sing nggawe tanduran kasebut terus nambah dhuwur. Nanging kanggo ngindhari tampilan sing ora tumoto, bisa dicubit; dadi bakal cabang.

Apa clamping?

Clamping minangka teknik sing kasusun saka mbusak godhong sing luwih anyar saka cabang. Tujuane padha karo pruning apikal: digawa menyang cabang; nanging amarga ijo, yaiku, bagean-bagean sing lembut dipotong, asring bisa nganggo driji utawa, yen sampeyan pengin, gunting. Amarga karusakane sithik, bisa diapit kapan wae, amarga tanduran ora butuh wektu suwe maneh.

Kepiye carane pruning apikal ditindakake?

Tunas minangka bagean sing godhonge thukul

Gambar - Wikimedia / RoRo

Yen kita kepengin nindakake pruning iki menyang tanduran, apa sing bakal ditindakake ngethok cabang utawa gagang nganggo gunting sing resik, diinfeksi (kayata estas). Dawane potong bakal gumantung karo jinis tanduran lan, ing ndhuwur kabeh, ukurane ing wektu kasebut.

Contone, umpamane kita duwe wit enom, dhuwure 1 meter sing ora liya yaiku tongkat kanthi godhong, sing pengin digawe bonsai. Ya, sing pisanan sing bakal kita lakoni yaiku ngenali tunas, yaiku ing endi godhonge thukul. Tunas iki biasane katon minangka bekas (cocog karo nomer 1 ing gambar ing ndhuwur), utawa benjolan utawa benjolan (2 lan 3). Sawise ditemokake, kita bakal ngethok ora luwih saka sepuluh sentimeter, lan ing ndhuwur a yen ora, wit ora bakal thukul.

Kasus liyane, geranium lan tanduran sing padha. Amarga tanduran kasebut cukup cilik, kita bakal ngethok godhong ndhuwur.

Kapan digawe?

Ora bisa rampung kapan wae taun. Pucuk, ora kaya mencubit, bisa nyuda cabang sing wis wiwit lignify; yaiku cabang-cabang sing wiwit dadi kayu. Opo maneh, kudu ngurmati sisa panenDheweke, kaya kita, bisa kerja paling apik nalika wis ngaso. Periode iki cocog, ing pirang-pirang kasus, nganggo musim salju, nanging bisa uga dadi musim panas yen panas banget.

Amarga ora mesthi dingerteni kapan tandurane lagi ngaso, Luwih becik nindakake pruning apik ing pungkasan mangsa salju yen kalebu spesies saka iklim sedheng, utawa nalika musim semi wis rampung yen sing dikarepake yaiku prune tanduran tropis utawa njero ruangan.

Apa dominasi apikal ing tanduran?

Ndeleng Norfolk Pine

Gambar - Wikimedia / bertknot

Dominasi apikal bisa uga diarani a tanduran reaksi kudu suryo srengenge, amarga kabeh cenderung tuwuh munggah, vertikal. Sebabipun Intine yaiku: dheweke butuh cahya supaya bisa nindakake fotosintesis, mula tuwuh.

Sawetara butuh cahya langsung, kayata Sarracenia utawa anyelir; wong liya luwih seneng iyub-iyub kaya umume pakis, nanging ora ana ing papan sing peteng. Amarga iku, contone, ora ana tanduran ing njero guwa kasebut.

Artikel sing gegandhengan:
Tanduran sing ndhukung srengenge akeh

Nanging, apa gunane ngerti iki nalika dipotong? Saka komentar sadurunge: Nalika dipangkas apikal, ora suwe yen cabang siji dadi cabang utama, mundhak munggah luwih saka liyane. Mangkono, kita ora bakal duwe pilihan, nanging mung kanggo ngapit maneh yen pengin dadi pembangunan kompak.

Apa tanduran sing duwe dominasi apik banget?

Ana macem-macem macem-macem tanduran, gampang digoleki cabang utawa pandhuan utama, kalebu ing ngisor iki:

  • Wit-witan: Brachychiton, Albizia, Pseudobombax, lilo (Syringa vulgaris), ...
  • Wit jinis konifer: pinus (Pinus), araucaria (utamane Araucaria heterophylla), yew (Taxus), cemara (Picea), cemoro (Abies).
  • Grubbery: ing tanduran iki katon ing tanduran sing tuwuh kaya wit cilik, kayata pipa pembersih (Callistemon), dogwood (Cornus), maple Jepang (Acer palmatum), utawa privet arboreal (Ligustrum lucidum).
  • Palem: kabeh mau, sanajan sejatine wong sing tuwuh ing papan sing cerah luwih katon, kayata Phoenix, Washingtonia, Trachycarpus. Ya tenan, wit kurma ora bisa dipotong apik, amarga mung duwe siji pandhuan tuwuh lan, yen rusak, tanduran bakal mati. Kita mung nambahake dhaptar kasebut amarga duwe dominasi apik banget.

Muga-muga bisa migunani tumrap sampeyan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Eli V Mendoza Vigo ngandika

    Informasi apik banget kanggo para produsen lokal sing ora ngerti manawa regane nggunakake teknik produktif iki. Matur suwun atas sumbangan, sugeng rawuh saka Trujillo Peru

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun sanget Eli.

  2.   Silvia Auvert ngandika

    Informasi menarik banget. Aku pengin terus nampa
    Gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Kita seneng sampeyan seneng, Silvia.

      Sampeyan bisa langganan newsletter lan nampa warta liwat surat.

      Greetings.