Pruning wit

pruning formasi

La pruning wit Iki kalebu ngilangi bagean saka wit, grumbul utawa tanduran supaya bisa mbantu organisme nemokake makna lan arah sing paling migunani kanggo manungsa lan sehat kanggo tanduran. Bisa diarani minangka sawijining set operasi sing ditindakake ing tanduran kanggo mbentuk. Ana macem-macem jinis pruning lan kaping taun ditindakake, gumantung saka apa sing arep ditindakake lan spesies sing dianggep saiki.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh babagan pruning wit, yen wis rampung lan bahan apa sing dibutuhake kanggo nindakake.

Karakteristik utama

pruning wit

Kita wis nyebutake manawa pemangkasan wit ora liya yaiku seperangkat operasi sing lagi ditindakake ing tanduran ing balung lan ing makutha kanggo ngowahi lan ngontrol ukuran utawa matesi tuwuhing tanduran. Iki uga bisa ngasilake kembang lan woh-wohan sing ora teratur sing ora teratur. Tujuan utama yaiku ngoptimalake panen supaya entuk mupangat sing luwih apik saka panen. Kanthi pruning sampeyan bisa nambah ora mung jumlah, nanging kualitas woh-wohan ora teratur proses woh saben taun ing spesies sing kita budidaya.

Piranti kanggo digunakake

Kaya sing diarepake, ing kabeh kasus sing arep motong wit, kita butuh alat sing kudu ngidini kita ngethok resik tanpa nyuwek cabang kasebut. Kanggo iki, kita butuh alat supaya landhep lan sawise digunakake, kudu diresiki, diinfeksi lan dilumasi supaya konservasi luwih apik lan bisa ngasilake asil sing luwih apik. Disinfeksi alat sawise digunakake iku penting banget kanggo ngindhari panularan penyakit ing antarane tanduran. Sanajan alat sampeyan aktif, penting kanggo ngresiki nganggo etil alkohol utawa banyu pamutih 50%.

Nalika nyukur wit

wit woh pruning

Akeh wong sing ora ngerti kapan pruning wit rampung. Pitakon iki ora bisa dijawab kaya ngono, amarga ana macem-macem jinis pemangkasan gumantung saka tujuan sing digoleki lan wit sing lagi dipotong. Rong jinis pruning utama bisa dibedakake adhedhasar wektu sing ditindakake:

  • Pruning mangsa: Yaiku salah siji sing ditindakake nalika godhong pungkasan tiba nganti pungkasan mangsa salju, nalika tunas isih tenang.
  • Pruning ing ijo: Iki digawe saka wit buah kanthi godhong lan macem-macem macem-macem gumantung karo tujuan sing dioyak. Ana rong wektu kanggo nindakake: kaping pisanan yaiku pruning musim semi pungkasan sing ditindakake mung kanggo ngilangi pertumbuhan sing ora dikarepake sing biasane saingan karo pangembangan buah. Thanks kanggo pemangkasan iki, kita bisa nggawe lingkungan sing luwih apik supaya wit bisa ngasilake woh-wohan kanthi kualitas sing luwih apik. Macem-macem liyane yaiku pemangkasan musim gugur: ditindakake sawise panen supaya bisa nambah sebaran cahya ing njero wit. Thanks kanggo cahya sing tambah, kualitas tunas sing luwih apik bisa digayuh kanggo musim sabanjure. Tujuan utama yaiku kanggo nambah jumlah lan kualitas woh-wohan kanggo woh sabanjure.

Keuntungan

cabang sing lancip

Kasus nalika nindakake pruning wit woh-wohan, kabeh kudu duwe tujuan utama kanggo ngasilake produksi buah. Ing kasus iki, ora ketat kaya kasus wit buah sing diproduksi akeh, nanging ana sawetara masalah dhasar sing kudu ditangani kanggo nambah pembangunan:

  • Pruning utamane kudu disenengi lawang cahya lan hawa ing sisih kaca. Iki tegese mung cabang sing dadi pedoman lan prelu njaga struktur sing isih ana.
  • Tanduran woh kudu entuk keseimbangan antarane bagean kembang lan bagean vegetatif matur nuwun pruning.
  • Ing kabeh pruning cabang lawas lan ngisep kudu dicopot. Iki biasane minangka cabang dawa sing duwe tekstur kayu cilik lan sawetara tunas sing tuwuh vertikal. Biasane tunas biasane tuwuh ing jejere potongan utawa ing sisih cabang sing kandel.
  • Tujuan utama kanggo motong wit buah mesthine kudu entuk woh sing akeh. Kanggo nindakake iki, sampeyan bisa ngethok cabang sing kandel sing wis munggah utawa mbengkongake cabang sing luwih fleksibel kanggo nyuda sirkulasi getah lan ngasilake kuncup kembang luwih akeh.

Jinis pruning wit

Ayo goleki jinis pemangkasan wit lan fungsi utamane:

  • Pruning formasi: Iki minangka metode sing ditindakake ing bibit kanggo nuntun pangembangane. Wis rampung ing patang taun pisanan sawise nyebar. Ing tahap iki, tatanan struktur tanduran diprioritasake lan cabang utama sing bakal mbentuk struktur pungkasan dipilih.
  • Pruning woh: Tujuane yaiku kanggo ningkatake pangembangan tunas kembang lan njaga keseimbangan antara produksi buah lan godhong. Wit buah pome lan wit woh watu nduweni ciri khas sing beda. Pruning iki diwiwiti nalika tanduran mlebu ing tahap produksi.
  • Pruning peremajaan: Wis rampung karo wit sing wis kawangun, ngilangi nyedhot, cabang sing rusak, tuwa utawa sing lara. Bisa rampung ing pungkasan panen lan digunakake kanggo mbusak cabang woh lawas lan menehi kesempatan kanggo cabang woh anyar. Ing kene sampeyan uga bisa motong cabang kanggo matesi dhuwure kanopi lan nuntun sumebar cabang.

Nalika motong cabang, kudu dipotong kira-kira sak sentimeter saka pucuk, kanthi condhong sing bisa nglindhungi saka banyu lan lemah sing tiba. Yen cabang sing bakal dipotong luwih kenthel, potongan kasebut kudu digawe kanthi cara supaya luka sing ditrapake kanthi apik. Disaranake ora ninggalake stumps sanajan potongan diwiwiti ing garpu. Pruning kudu diwiwiti kanthi potongan nganti meh setengah diameter lan kurang luwih ing sisih ngisor udakara 20 cm saka batang sing asale cabang. Luwih ndhuwur, udakara 10 cm metu lan saka ndhuwur potongan liyane digawe sing ngidini cabang bisa dipisahake. Cabang iki bakal bobote bobote dhewe tanpa ngeculake kulit. Pungkasan, potongan ngilangi tunggul sing isih ana.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau babagan pruning wit.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.