Sejarah tomat

riwayat tomat

Tomat minangka salah sawijining woh-wohan (sanajan isih akeh dianggep sayuran) sing saben dina kita mangan kanthi praktis. Ing salad, minangka iringan, kanthi sendir utawa minangka bahan ing sajian, iku wis dadi bagean penting saka panganan Mediterania (bebarengan karo liyane). Nanging apa sing sampeyan ngerti babagan sejarah tomat?

Yen sampeyan kepengin ngerti asale panganan iki, asale mula apa lan yen wis ganti suwe, kita bakal takon lelungan liwat sejarah tomat. Dadi, pungkasane sampeyan ngurmati.

Sejarah tomat: asale saka endi?

Sejarah tomat: asale saka endi?

Tomat, saka kulawarga aubergine, kentang lan mrico, asale saka Andes ngisor. Kita pancen utang karo wong Aztec ing Meksiko, sing ngolah lahan kasebut lan, nalika Christopher Columbus nemokake Amerika, akeh wong Eropa sing ngerti woh sing ditandur.

Kanggo wong Aztec, jeneng tomat yaiku «tomatl», sing ing basa kasebut tegese "woh abuh", karakteristik tomat, amarga metu cilik dhisik banjur tambah kenthel, lan ganti saka nada ijo (yen durung mateng) dadi sing luwih abang lan enak.

Amarga alasan iki, kanggo para penakluk Spanyol, lan amarga tembung asline luwih rumit kanggo diucapake, dheweke mutusake ngarani "tomat."

Sejarah tomat sadurunge ditemokake ing Eropa

Sejarah tomat sadurunge ditemokake ing Eropa

Miturut panemuan arkeologi ing Amerika, bisa dingerteni yen tomat wis ditanam lan dikonsumsi dening budaya leluhur. Kasunyatane, isih ana sekitar 13 spesies tanduran tomat liar sing durung dikenal ing bebrayan liya.

En Meksiko ana bukti yen tomat ana ing taun 700 SM, mesthine amarga ing Peru lan ing Meksiko, dheweke pancen kepengin dadi peternakan tanduran liar iki.

Kajaba iku, sihir diwenehake marang dheweke. Miturut apa sing dicritakake, yen wiji kasebut ora bisa dicerna dening wong liya, amarga bakal entuk kekuwatan gaib.

Kapan tomat tekan Spanyol?

Yen sampeyan ngelingi sejarah, Columbus nemokake Amerika ing taun 1492, yaiku ing abad kaping XNUMX. Nanging, dingerteni manawa tomat, uga panganan liyane kayata kentang, ubi, jagung utawa cabai, durung tekan Spanyol nganti abad kaping XNUMX.

Napa suwe banget? Ya, amarga Columbus dudu sing nemokake. Iki diarani wong loro. Dhumateng Bernal Díaz de Castillo, sing dicekel dening wong India ing Guatemala ing taun 1538, ngati-ati yen dheweke pengin mangan ing kaserol kanthi uyah, mrica cabai lan tomat. Lan dheweke nyritakake karo adat Aztec yaiku mangan lengen lan sikil sing dikalahake nganggo tomat, bawang, mrico lan uyah.

Kosok baline, diarani kaya ngono Hernán Cortés nemokake woh-wohan kasebut ing kebon Moctezuma lan mutusake nggawa dheweke menyang Benua Lawas. Iki ing taun 1521, sawise ngrebut kutha Tenochtítlan lan dadi gubernur.

Sing mesthi wis dingerteni yaiku dheweke mesthi teka ing Seville, salah sawijining pusat perdagangan internasional, ing taun 1540. Akeh pedagang saka macem-macem negara padha kumpul ing kana kanggo tuku bahan lan panganan lan mulane dingerteni yen, ing 1544, Mattioli, sawijining ahli herbal saka Italia, ngenalake menyang Italia. Pisanan, dadi dikenal minangka "Bad aurea", nanging mengko ganti jeneng dadi "Pomodoro".

Temenan, iki uga mlumpat menyang negara liya sawise Spanyol, kayata Prancis. Kasunyatane, ing kana dheweke nganggep kasebut minangka woh afrodisiak, mula dheweke mula ngarani "Pomme d'amour". Iki didhukung karo investigasi sing, uga ing taun 1544, nindakake herbalis Walanda liyane, Dodoens, sing menehi kualitas kasebut.

Ana sawetara wong sing ngerti yaiku tomat pertama sing tekan Spanyol lan Italia ora abang. Nanging kuning. Nyatane, jeneng sing diwenehake ing Italia nuduhake warna kasebut, amarga pomodoro tegese "Pommel emas".

Apa sampeyan ngerti manawa tanduran tomat dianggep beracun?

Apa sampeyan ngerti manawa tanduran tomat dianggep beracun?

Nalika tomat, tanduran lan wiji teka ing Spanyol, botani ora dianggep minangka disiplin ilmiah, lan panliten kasebut ditindakake dening dokter lan apoteker, uga para ekaragama, lan temenan Dheweke kleru ing analisis kanthi ngelingi yen ana tomat iku beracun. Iki amarga dianggep minangka alkaloid, ana ing godhong lan woh-wohan sing durung diwasa, sing akeh mirip karo belladonna, mula akeh sing menehi saran supaya ora dijupuk lan, yen tanduran duwe, mula mung hias .

Iki, bebarengan karo kapercayan sosial manawa sayuran ora sehat, digawe tomat lan kentang ing wiwitan dirawat kanthi ati-ati banget.

Nanging iki ora mandheg akeh wong sing nyoba eksperimen tomat lan kalebu ing resep.

Woh utawa sayur? Kontroversi ing sajarah tomat

Woh utawa sayur? Kontroversi ing sajarah tomat

Tomat dianggep minangka woh kanggo sawetara wong. Nanging kanggo wong liya, kalebu sayuran. Iki minangka topik sing nyebabake debat, lan kasunyatane wangsulane ora seneng karo sampeyan. Nanging klasifikasi iki muncul ing Amerika Serikat.

En 1887 ana undang-undang sing dileksanakake. Ing kana, pajak dileksanakake kanggo kabeh sayuran sing diimpor, nanging woh-wohan dibebasake ora dibayar. Dadi perusahaan sing ngimpor tomat negesake manawa tomat kasebut minangka buah.

Mesthi wae, pamrentah mundur, lan ujar manawa, nalika digunakake ing salad utawa bahan kanggo pasugatan, dudu minangka panganan cuci mulut, iku sayuran, yaiku sayuran, mula kudu mbayar pajeg.

Nanging apa pancen ngono? Kita analisa:

  • Tomat minangka woh. Miturut botani, tomat minangka woh amarga ana wiji lan tanduran kembang (tanduran tomat).
  • Tomat minangka sayuran. Miturut klasifikasi kuliner, tomat minangka sayuran amarga tekstur sing keras, rasa alus lan bahan kanggo nyiyapake macem-macem piring, kayata sup, kentang goreng, rebus, lsp. Nanging, woh-wohan kasebut alus kanthi tekstur lan rasane legi utawa ora nguntungke, nanging mung digunakake kanggo usus utawa senggol.

Sing endi sing bener? Loro, kalorone. Tomat pancen bisa dianggep minangka woh (miturut botani) utawa sayuran (kanthi klasifikasi kuliner). Nyatane, ana luwih akeh sayuran sing dianggep woh-wohan ing level botani, kayata zaitun, jagung, aubergine, alpukat, timun, kacang polong ...

Kaya sing sampeyan ngerteni, sejarah tomat cukup dawa. Apa sampeyan kenal karo dheweke? Kepiye rating tomat, minangka woh utawa sayuran?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.