Sayuran, dening kulawarga

Sayuran minangka tanduran sing bisa dipangan

Suket, liliaceae, kacang-kacangan, quenopodiaceae, aizoaceae ... Ufff, yen sampeyan ora duwe pengetahuan babagan botani utawa ngolah kebon sadurunge, mula sampeyan bakal ilang. Nalika ing manual utawa ing postingan, dheweke ujar: "aja digandhengake karo cucurbits", kepiye? Aku ora sengaja nglakoni, nanging ... apa sing dibahas? Ya, iki bakal dibahas kulawarga botani sayuran lan luwih gampang ngerti dheweke (utawa paling ora duwe klasifikasi).

Sampeyan menarik yen duwe artikel sing nglumpukake kulawarga utama lan spesies sing kalebu, kanthi jeneng umum. Dadi, aku percaya manawa apa sing bakal dakkandhani bakal migunani tumrap kabeh wong sing wiwit nggawe kebon kutha.

Sanajan kayane rada rumit, luwih dhisik, sejatine ora angel 😉. Banjur sampeyan dhewe bakal ngerti sebabe:

Solanaceae

Tampilan rwaning, kembang lan woh saka tanduran tomat

Ing kulawarga iki 98 genera lan udakara 2700 spesies diklompokake sing bisa ditemokake ing saindenging jagad, nanging utamane ing Amerika Selatan lan Amerika Tengah. Iki minangka tanduran kanthi godhong sulih, simpel lan tanpa stipula., yaiku, tanpa ana struktur sing dibentuk ing loro-lorone dhasar lembaran kasebut, sing biasane lamina.

Tanduran bisa tuwuh minangka tanduran herba tahunan, biennial, utawa perennial, nanging umume umure kurang. Dhuwure antara 20 sentimeter lan siji meter, lan ngasilake kembang sing apik banget kanthi kelopak putih, kuning utawa jambon. Woh kasebut bisa kalebu jinis kapsul utawa drupe, lan ing njero kita bakal nemokake wiji.

Ana sing hias, kayata petunias, nanging sing narik kawigaten yaiku hortikultura, lan minangka conto sing duwe tomating Mrica, las kentang, utawa berenjena.

Komposit

Lettuce ing kebon sayuran

Uga diarani asteraceae, iki minangka kulawarga tanduran sing paling akeh, udakara 1600 genera lan luwih saka 23500 spesies nyebar ing ndonya. Biasane kalebu tanduran sing nengsemake, nanging ana sawetara sing taunan utawa taunan. Ciri khas utamane - lan atraktif - yaiku kembang, sing banget ngelingake kembang aster nanging luwih cilik. Iki minangka hermafrodit, arang unisexual, kanthi macem-macem warna (putih, jambon, kuning, ungu).

Godhong asring sulih lan spiral, jamu, daging lan / utawa kulit. Woh kasebut minangka cipsela, yaiku woh-wohan sing wiji duwe parasut sing entheng banget sing bisa nyebar.

Ana akeh sing uga digunakake ing kebon, kayata Asters dhewe, nanging ing taman luwih apik yen ana endive, awet terus, kembang srengenge, apu, utawa artichoke.

Liliaceae

Bawang Putih

Liliaceae yaiku tetanduran abadi, tanaman herba lan asring bulbous utawa rhizomatous asli ing wilayah sing sedheng ing belahan bumi sisih lor, utamane Asia kidul-kulon. Godhonge sulih lan spiral, ijo. Kembang kembang digawe saka kembang hermaphrodit, miturut prinsip sing gedhe lan pamer. Woh iku kapsul kanthi wiji sing rata, bunder utawa globose.

Bohlam utawa rimpang umume ditemokake ing njero lemah, lan dadi tali urip sajrone musim non-vegetatif, amarga bisa dadi panganan sing cukup nganti kondur maneh.

Tuladha sayuran saka kulawarga iki? Kita duwe papak, ing bawang bombay, sing leek lan asparagus. Kabeh gampang tuwuh, sanajan ing pot 😉.

Cucurbits

Waluh

Dheweke minangka tanduran tanjakan, kanthi siklus taunan umume, asale ing wilayah sing sedheng lan anget ing Amerika lan Eropa. Iki ditondoi kanthi ditutupi rambut, lan ngembangake godhong siji saben simpul. Kembang iku cilik, kuning utawa putih, sederhana. Woh iki bentuké bunder utawa manjang, lan asring dipangan. Ing njero iki kita bakal nemokake wiji warna peteng, lan angel.

Tumbuh cukup cepet, nanging amarga uga akeh papan, tuwuh langsung ing lemah, utawa ing pot sing gedhe banget, yen woh-wohan sing diasilake cilik banget mula ora bisa dicoba.

Ing kulawarga iki, kita duwe cantaloupe, ing semangka, ing waluh, sing zucchini, sing timun lan alficoz.

Chenopodiaceae

Beet bisa dipangan

Chenopodiaceae sejatine minangka kulawarga saka amaranth, nanging amarga amaranths lan tanduran sing gegandhengan ora bisa dipangan (nyatane, ana sing beracun, kayata amaranth), kadang-kadang dadi pandhuan hortikultura lan liyane dianggep kulawarga minangka dudu kulawarga kulawarga. Nanging hei, ayo goleki sing disenengi: tanduran iki umume taneman, arang grumbul lan pendaki, asale saka wilayah sing anget ing Eropa kidul.

Godhonge gampang lan sulih, sanajan ora ana. Kembang kasebut cilik, hermaphrodit utawa unisexual, lan diklompokake ing kembang warna putih, coklat muda, utawa warna jambon. Akar kasebut rhizomatous, ing sawetara kasus bisa dipangan.

Hortikultur saka kulawarga iki yaiku chard, las bayem lan bit.

Krus

Kembang kol minangka tanduran sing bisa dipangan

Uga diarani brasicáceas, yaiku herbal taunan, biennial utawa perennial kanthi udakara 338 genera lan 3709 spesies sing asale saka wilayah sedheng nganti adhem ing jagad. Godhong kasebut sulih utawa disebar nganggo rosette, sederhana utawa dibagi, lan tanpa stipula.

Kembang kasebut hermaphrodit, kanthi 4 kelopak putih utawa pink, lan diklompokake ing kembang sepatu ing racemes, corymbs utawa umbels. Lan woh kasebut minangka kapsul garing memanjang sing dikenal minangka silique utawa silicule sing nglindhungi wiji.

Kulawarga iki nglumpukake sayuran khas musim dingin, kayata brokoli, turnip, lobak, Gobis lan kembang kol.

Artikel sing gegandhengan:
Brassicaceae (Brassicaceae)

Ngundhuh

Wortel sehat banget

Saiki diarani apiaceae, minangka tanduran héras, taunan utawa perennial sing dadi kulawarga 440 genera lan luwih saka 3500 spesies sing sumebar ing jagad iki. Dheweke nggawe gagang sing biasane digawe dowo, kanthi godhong ijo ijo sulih, utuh. Dheweke duwe sistem oyot sing kasusun saka oyot sing biasane daging, bentuk tubulus, lan oyot sekunder sing luwih alus.

Kembang umume hermaphrodit, kasusun saka corolla kanthi 5 kelopak putih, kuning utawa jambon, lan diklompokaké ing kembang ing umbel sing sederhana utawa majemuk. Woh iki garing lan schizocarpic (yaiku, wiji siji tuwuh ing njero).

Umbellif sing apik kanggo kebon yaiku wortel, las parsnips, sing peterseli lan celery.

Legume

Wiji wiji wiji ing meja

Uga dikenal minangka fabaceae, dheweke kalebu kulawarga sing kasusun saka 730 genera lan udakara 19.400 spesies nyebar ing saindenging planet iki, utamane ing wilayah tropis lan subtropis. Ana wit, semak, suket utawa suket taunan, lan ditondoi kanthi duwe godhong ijo utawa godhong, ganti, karo stipula, lan asring senyawa (pinnate, bipinnate, driji utawa trifoliate). Oyot umume pivoting, jero lan cenderung nggawe hubungan simbiosis karo bakteri saka genus Rhizobium, sing mbantu ndandani nitrogen ing lemah.

Kembang, cilik utawa gedhe, dhewekan utawa diklompokake ing kembang sepatu ing racemes utawa umbel, lan putih, kuning, jambon, abang utawa oranye. Woh sing diarani legume, dawa, lancip lan rata. Wiji kasebut bunder lan kenceng, warnane peteng (asring ireng).

Antarane legum hortikultur sing duweni kacang wiyar, kacang buncis, alfalfa, kacang polong lan vetch ing.

Artikel sing gegandhengan:
Apa sing diarani tanduran legum?

Suket

Tanduran pari Indonesia

Suket, utawa Poaceae, minangka kulawarga botani nomer papat nomer paling gedhe, kanthi 820 generasi lan 12.100 spesies vegetasi, utawa langka kayu asale saka saindenging jagad. Dheweke ditemokake saka wilayah ara-ara samun nganti gunung sing paling dhuwur.

Batang kasebut silindris kanggo elips, lan duwe godhong sulih sing kasusun saka sarung (ngubengi batang), ligule (bisa dadi klompok rambut utawa lampiran membran sing gabung karo sarung karo agul-agul) lan agul-agul utawa lamina, prasaja, lan syaraf sejajar karo siji liyane. Kembang kasebut diklompokaké ing infloresensi sing diarani spikelet, lan warna hermafrodit utawa unisexual, putih utawa kuning. Woh utawa gandum garing, kanthi winih siji.

Ing kulawarga iki kita temokake jagung, kanggo gandum, gandum, gandum, beras lan Rye.

Muga-muga sampeyan saiki ngerti luwih akeh babagan topik iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

7 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Mercedes ngandika

    Matur nuwun kanggo info! Iku menarik banget!

    1.    Ana Valdes ngandika

      Matur suwun, Mercedes, amarga wis ngetutake blog. Rangkulan!

      1.    Ruben Rodriguez Zegovia ngandika

        Salam Ana, liwat saluran iki aku bisa ngobrol karo sampeyan, kita duwe platform kanggo produk pertanian mbesuk kanthi online, sampeyan bisa ngubungi server sampeyan kanggo ngobrol babagan kesempatan sing kudu kolaborasi ing topik iki

  2.   brayan ngandika

    matur nuwun sampeyan nylametake nyawaku

  3.   Monica Sanchez ngandika

    Hai Ruben, babagan iki apa? Kabeh sing paling apik.

  4.   ENG.JULIA GONZALEZ ngandika

    Aku kepengin banget

  5.   Alfonso Minguez ngandika

    Dina sing apik banget.
    Subyek kasebut jelas banget supaya aku bakal miwiti sesi pambuka babagan agroekologi nganggo dokumen sing wis digawe.
    Aku kerja bareng para pekebun ing latihan, lan, kayadene akeh sing percaya, saiki lan utamane masa depan kebon ora mung nandur semak hias lan wit-witan, nanging uga bisa nguasai perencanaan kebon kanthi ngenalake sing bisa dipangan, wit aromatik ... lan apa ora, yen ana kemungkinan, kebon sayuran.

    Keanekaragaman Hayati? sabisa-bisa nanging kanthi tata.

    Salam, lan apa wae sing sampeyan pikirake lan pengin mbantu ... bakal dadi pakurmatan sing nyata