Sayuran oyot

Wortel minangka jinis sayuran oyot

ing sayuran oyot yaiku sing tuwuh kanggo oyot, kaya jenenge, amarga bisa dipangan. Iki bisa duwe bentuk, warna lan rasa sing beda-beda. Contone, wortel dawa lan oranye; tinimbang bawang dibunderake.

Kepiye carane tuwuh? Yen sampeyan pengin duwe tetanduran iki, penting banget kanggo ngetrapake kabutuhane nutrisi, amarga supaya bisa berkembang kanthi normal, lingkungan sing tuwuh kudu subur.

Tanduran sayuran oyot

Sayuran oyot minangka tanduran sing, ora beda karo Lettuces, dheweke tuwuh luwih apik yen dijaga ing lemah, utawa ing pot sing jero banget. Sampeyan bisa nyedhiyakake kontainer sing luwih jembar tinimbang dhuwure, nanging iki ora bisa ditemokake amarga oyot ora bakal tuwuh cukup, mula panen ora kaya sing diarepake.

Kanthi dipikirake, sawetara prekara kudu disiapake sadurunge ditanam. Kanthi cara iki, kita bakal bisa ngerti manawa tanduran tuwuh saya gedhe, lan oyot kasebut kualitase apik banget. Dadi tanpa mikir maneh, ayo ndeleng cara tuwuh:

Sows

Tandur sayuran oyot ing nampan wiji

Tanduran iki umume tikel karo winih ing musim semi. Sing paling ideal yaiku nindakake ing nampan bibit (didol Kene) supaya bisa dikontrol, nggunakake landasan kayata mulch (didol Kene), utawa yen kita luwih seneng siji kanggo kebon kutha (didol Kene). Kanthi salah sawijine, tanduran kita bakal bisa tuwuh kanthi apik sajrone minggu kapisan, amarga lemah sing nyedhot banyu lan nahan sawetara wektu; Kajaba iku, nutrisi bakal diserap oyot.

Langkah-langkah kanggo tindakake ing ngisor iki:

  1. Kaping pisanan, tray kasebut diisi karo substrat.
  2. Sawise, sampeyan kudu banyu kanthi tliti.
  3. Banjur, sijine siji utawa rong wiji ing saben stopkontak.
  4. Banjur tutup karo landasan cilik.
  5. Pungkasane, lebokake semaian ing semi-shade utawa srengenge sing kebak.
  6. OPSI, nanging dianjurake banget: lebokake tray seedling ing tray sing luwih gedhe sing ora ana bolongan. Mangkono, yen sampeyan kudu banyu, sampeyan mung kudu pour banyu menyang nampan pungkasan iki, supaya wiji kasebut direksa lan tetep ing panggonane.

Transplan

Transplantasi bakal rampung yen sampeyan ndeleng manawa oyot katon ana ing bolongan winih, yaiku nalika tanduran wis duwe 3 utawa 4 pasang godhong sejatine (nanging ing sawetara kasus luwih awal, mula luwih becik dipriksa saben wektu). Sampeyan ora kudu ditransfer sadurunge, amarga yen wis rampung, ana risiko yen oyot sing isih rapuh bisa rusak.

Supaya bisa metu saka seedbed, cukup sampeyan kudu banyu kanthi tliti dina sadurunge utawa esuk, lan ekstrak bibit. Yen sampeyan duwe ing tray seedling, kanthi driji tangan sampeyan bisa menet munggah; kanthi cara iki bakal metu kanthi praktis dhewe. Yen ana ing panci, sampeyan duwe pilihan kanggo nyelehake kontainer lan nyopot tanduran, utawa nutul sisine supaya lemah "copot" saka tembok lan bisa metu.

Saiki sampeyan duwe rong pilihan: tanduran ing pot individu, utawa ing lemah.

… Menyang pot sing luwih gedhe

Yen sampeyan pengin tuwuh sayuran oyot ing pot, wadhah kudu jero. Nanging ati-ati: sampeyan ora kudu nyelehake ing ukuran sing gedhe saiki, amarga yen sampeyan bisa uga bakal mati amarga kelembapan. Dadi kanthi bener, sampeyan kudu transplantasi kaping pirang-pirang, dilebokake ing pot sing saya gedhe.

Tindakake kaya ing ngisor iki:

  1. Pisanan, sampeyan kudu ngisi pot kanthi landasan universal utawa mulsa.
  2. Banjur banyu.
  3. Banjur, nggawe bolongan ing tengah nganggo driji kayata.
  4. Sabanjure, lebokake tanduran.
  5. Pungkasan, rampung ngisi pot lan, yen sampeyan prelu, banyu maneh.

Selehake tanduran ing njaba, lan ing area sing bakal katon srengenge.

... menyang kebon

Sayuran oyot dianjurake kanggo tanduran ing kebon

Yen sampeyan pengin nandur sayuran ing kebon, sampeyan kudu ngetutake langkah iki:

  1. Kaping pisanan lan sing paling penting yaiku nyiyapake lemah. Copot watu, suket, pupuk pupuk kandhungan saka kéwan hérbivora (contone pitik utawa sapi, yen bisa garing).
  2. Banjur, campuran kompos karo lemah nganggo garu, lan gunakake kesempatan kanggo rata-rata nggarap lemah.
  3. Saiki wayahe nginstal sistem irigasi, sing disaranake supaya netes supaya paling akeh banyu.
  4. Langkah sabanjure ora wajib, nanging disaranake banget, lan sijine bolong anti-ganja (didol Kene). Iki bakal nyegah suket tuwuh ing antarane taneman.
  5. Banjur, tandur tanduran kanthi jarak udakara udakara 20 inci, saurutan jarak paling ora 30 inci.
  6. Pungkasane, banyu.

Perawatan lan perawatan tanduran

Yen wis ana ing pot utawa ing lemah, sampeyan kudu ngurus. Sayuran oyot umume duwe tingkat pertumbuhan sing alon, nanging ora ateges ora mbutuhake nutrisi utawa banyu. Supaya ora kekurangan apa-apa, mula kudu ditindakake sawetara tugas:

  • Irigasi: frekuensi irigasi bakal gumantung karo akeh faktor, kayata cuaca. Mangkono, ing wilayah sing luwih anget lan garing, perlu banyu asring, nanging yen udan kanthi rutin, ora perlu disiram akeh. Yen sampeyan ora mangu-mangu, priksa kelembapan lemah kanthi meter utawa lebokake teken kayu nganti tekan ngisor.
  • Pelanggan: ing saindhenging musim, dianjurake banget kanggo pupuk sayuran oyot, mesthi nganggo pupuk organik, kayata guano (didol Kene), kompos utawa pupuk sapi.
  • Nyegah hama: panempatan jebakan lengket kuning (didol Kene) lan liya-liyane nganggo warna biru (didol Kene), uga perawatan pencegahan bumi diatomaceous (sing bakal disebar ing sekitar tanduran, lan saka wektu ke wektu lan sampeyan bisa tuku Kene), bakal nglindhungi saka serangga sing bisa mbebayani, kayata kutu kutu, mealybug utawa tungau laba-laba abang.
  • Mbusak suketOra mung amarga saingan karo sayuran oyot, nanging uga bisa dadi papan perlindungan serangga sing bisa dadi hama.

Jinis sayuran oyot

Kita wis ngomong babagan budidaya lan perawatan, nanging… sayuran sayuran apa? Lan kapan disebar? Ing dhaptar iki sampeyan duwe sawetara:

Celery

Celery minangka ramuan sing bisa dipangan

El celery, sing jenenge ilmiah Apium kuburan, yaiku tanduran udakara udakara 30 sentimeter, akeh ditandur kanggo oyodane, sing gedhe, udakara 20 sentimeter, lan bulbous. Wektu nyebar sing ideal yaiku ing musim salju, sanajan bisa tuwuh ing kabeh taun.

ajo

Bawang putih yaiku bolam

El papak, sing jenenge ilmiah Allium sativum, minangka perennial bulbous sing tekan dhuwur 30 sentimeter. Akaré udakara udakara 50 sentimeter, mula butuh lemah utawa pot sing jero banget. Bohlam kasebut dipérang dadi pirang-pirang segmen utawa untu sing bisa dipangan. Wis ditandur nalika musim salju (agêng utawa telat).

Kentang manis

Ubi jalar yaiku oyot sing cocog kanggo dikonsumsi

Gambar - Wikimedia / Llez

La ubi jalar, sing jenenge ilmiah Ipomoea batatas, minangka tanduran pendakian ijo sing ukurane bisa ngukur 4 utawa luwih meter. Iki ngasilake kembang lilac, biasane nalika musim semi, nanging sing dadi minat yaiku oyot: iki dawa lan kandel. Wis ditandur nalika musim semi.

Bawang

Bawang minangka bolam sing bisa dipangan tanpa masalah

La bawang bombay, sing jenenge ilmiah Allium cepaIki minangka tanduran ramuan siklus biennial bulbous. Tuwuhe nganti 150 sentimeter, lan sajrone umur kaping pisanan ngasilake bohlam sing bisa dipangan udakara 4 sentimeter kanthi diameter. Kaya papak, ditandur nalika musim salju, sanajan uga bisa ditindakake ing wiwitan musim semi.

Leek

Daun bawang minangka jamu dwitahunan

El leek, sing jenenge ilmiah Allium ampeloprasum var. buburYaiku tetanduran taneman rumputunan dwitahunan sing bisa ukuran udakara udakara meter. Gawe bohlam putih cilik kanthi rasa kaya bawang, lan ditandur nalika musim salju.

Lobak

Akar lobak bulbous lan abang

El lobak, sing jenenge ilmiah Raphanus sativusIki minangka tanduran tahunan utawa biennial sing tekan udakara 20 nganti 100 sentimeter. Iki ngasilake taproot sing dipangan minangka sayuran. Tuwuh ing taun iki, sanajan luwih becik nyebar ing musim semi.

Wangun wortel

Wortel dawa lan oyot umbi

La wortel, sing jenenge ilmiah Carot Daucus, minangka tanduran herba dwitahunan sing ngembangake akar napiform karakteristik warna oranye, kekuningan, putih utawa ungu gumantung saka macem-macem. Kanggo panen sing sampurna, disaranake nyebar wiji ing awal musim semi.

Kaya sing sampeyan ngerteni, ana macem-macem jinis sayuran oyot. Tandurane gampang, nanging muga-muga artikel iki migunani kanggo sampeyan supaya bisa entuk tanduran sing sehat.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.