Apa sel tanduran lan bagean apa sing ana?

Mitosis sel tanduran

Mitosis ing sel tanduran katon liwat mikroskop.
Gambar - Wikimedia / Vic-gompi

Ora aneh yen kita mikir manawa tanduran minangka makhluk sing, sejatine ora obah lan umume umure kurang luwih padha. Dheweke nanggepi pangowahan musim, nanging ... ora liya. Nanging, kasunyatane yaiku yen kita njupuk kaca pembesar sing gampang, utawa nyelehake seprei ing cahya, kita bakal ngerti tanpa sel tanduran ora ana siji wae sing bakal urip, uga ora bakal dadi kaya apa.

Ing kulit kayu, ing godhong godhong-godhongan enom, ing kelopak kembang, ... ing kabeh bagean tanduran ana sel. Minangka salah sawijining barang sing padha karo kewan, sing uga "digawe" mayuta-yuta makhluk cilik kasebut; Mesthi wae, kita rada beda amarga, contone, ora prelu fotosintesis. Apa sampeyan pengin ngerti bagean lan fungsi apa?

Apa iku?

Tampilan sel tanduran

Aku kelingan nalika isih cilik aku pancen ndeleng godhong. Aku ora ateges liwat ing sisihane lan ndeleng kanthi cepet, nanging luwih becik nyedhaki tanduran, ngelus-elus, ndemek godhong godhong, mirsani wujude, warna, lan ambune (sing ngono ora duwe, kaya biasane kaya sing dakkerteni suwe-suwe). Nanging aku isih pengin lunga luwih adoh, lan aku ngawasake dheweke liwat kaca pembesar.

Aku gumun ndeleng apa sing ana ing njero ati. Wangun persegi dowo kasebut minangka sel, sing menehi urip. Nanging apa sejatine? Ya ngono, Iki minangka sel eukariotik, yaiku duwe sitoplasma kanthi inti sing teratur.

Klasifikasi sel tanduran

Sel tanduran diklasifikasikake kanthi sawetara cara supaya bisa ditliti lan dingerteni luwih apik:

Jinis miturut ciri khas

  • Sel parenkim, utawa kanthi tembung liya, sel sing duwe fungsi tartamtu. Contone, sel transfer tanggung jawab kanggo transportasi nutrisi lan uga nyumbang kanggo fotosintesis. Sel iki duwe tembok utami sing lancip lan permeable, sing bisa ngeterake molekul ing antarane.
  • Sel Collenchyma, utawa kotang. Yaiku wong-wong sing menehi keluwesan, kanggo batang uga petioles lan saraf godhong. Mung kasedhiya ing tanduran sing isih enom lan ijo.
  • Sel sclerenchyma utawa sel hard. Dheweke dadi dhukungan mekanik. Klompok iki kalebu sclereid sing duwe tembok sel sing kandel banget, lan yaiku jaringan sing kaku sing kaku.

Jinis jaringan sel

  • Xylem: yaiku sel sing duwe bentuk sing memanjang, khusus kanggo nindakake banyu.
  • Fonem: Ana rong jinis, tabung ayak, sing umume tabung konduktif kanggo nutrisi organik lan anorganik sing diproduksi dening zona fotosintetik godhong, lan sel sing ana gandhengane.
  • Saka epidermis: Iki minangka sel khusus sing nutupi permukaan kabeh bagean saka tanduran, nanging oyot kasebut beda-beda sithik, amarga ora dilindhungi lapisan lapisan.

Apa bagean saka sel tanduran? Lan fungsine?

Tampilan struktur sel tanduran

Saiki kita wis ndeleng sel-sel tanduran, saiki ... kudu luwih jero maneh. Wis wayahe ngerti bagean apa, lan fungsi sing bisa ditindakake masing-masing:

Tembok sel

Iki minangka tembok sing dikembangake kanthi mikrosporofil selulosa sing diatur kanthi tertib. Sanajan ora ngidini tuwuhing sel, tetep bisa nambah celengan mikrofibril selulosa kasebut.

Membran nuklir

Iki minangka lipid sing tipis banget misahake inti saka sitoplasma. Wis bolongan cilik, ing endi akses lan metu saka bahan inti sel diidini.

Membran plasma

Iki minangka lapisan njaba sing nglimputi kabeh sel. Iki kasusun utamane saka lipid lan protein. Ing permukaan kasebut duwe pori-pori cilik sing penting supaya bisa ngganti bahan-bahan ing antarane sel lan lingkungane.

Inti

Iku pusat kontrol sel, lan sing ngemot kabeh informasi genetik ing bentuk DNA, sing diarani Asam Deoxyribonucleic.

Cytoskeleton

Apa ndhukung lan mbentuk sel, lan sing njaga organel ing papan sing cocog. Nanging ora mung iku, nanging uga campur ing tuwuhing sel, gerakan lan reproduksi, lan pertukaran bahan karo njaba.

Sitoplasma

Gambar kloroplas

Kloroplas // Gambar - Wikimedia / Miguelsierra

Iki ditemokake ing membran plasma, kajaba inti. Ngemot sitosol, organel:

  • Retikulum endoplasma: yaiku sistem membran sing ngubengi inti. Retikulum sing alus lan kasar dibedakake. Iki minangka wong sing tanggung jawab nindakake transportasi bahan ing njero sel, lan salah sawijining bahan sing melu sintesis protein lan lipid.
  • Cytosol: dikenal minangka matriks sitoplasma, iku cairan sing ditemokake ing njero sel.
  • Plastid: Ana rong jinis: utami, sing ditemokake ing umume tanduran, lan sekunder, sing mung kanggo plankton. Dheweke ngasilake lan nyimpen zat kimia penting supaya fotosintesis bisa kedadeyan, nanging uga bertanggung jawab kanggo nyintesis lipid lan asam amino, menehi warna kanggo woh-wohan lan kembang, ing antarane fungsi liyane.
  • Leukoplasts: dheweke tanggung jawab kanggo nyimpen zat tanpa warna lan ngidini konversi glukosa.
  • Kromoplas: yaiku sing menehi warna kanggo bagean tanduran.
  • Kloroplas: iku salah siji sing paling penting, amarga padha ngowahi energi srengenge dadi energi kimia, lan sing ngemot klorofil, pigmen ijo sing ana ing tanduran lan penting kanggo proses fotosintesis.
  • Mitokondria: yaiku, powerhouse sel sing energik. Iki minangka organel sing, dibungkus rong membran, tanggung jawab kanggo ambegan sing ngasilake Adenosine Triphosphate utawa ATP.
  • Ribosom: Iki minangka organel gedhe sing ngemot cairan lan diubengi karo membran Vacuolar sing diarani tonoplas.
  • Vakuola: yaiku organel gedhe, diubengi karo membran tonoplast utawa Vacuolar. Iki sing ndadekake jaringan kaku.
  • Aparat Golgi: digawe saka tas sing dirata lan ditata kanthi cara tumpukan. Fungsine yaiku ngirim zat liwat membran plasma.

Apa bedane sel kewan lan sel tanduran?

Bedane sel kewan lan tanduran

Gambar - differentiator.com

Kalorone duwe bagean sing padha, kaya sing sampeyan tingali ing gambar ing ndhuwur, nanging ora padha. Nyatane, sel kewan ora duwe tembok sel utawa kloroplas, nanging isih ana: sanajan sayuran duwe vakuola gedhe ing tengah, kita duwe siji utawa luwih, nanging mung sithik.

Tanduran ora duwe centriole, yaiku organel sing fungsine minangka formasi lan organisasi kromosom, dene kewan nindakake.

Kanggo ngrampungake, kita menehi sampeyan video iki sing bisa ndeleng kabeh bagean sel tanduran:


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.