Suwene suwene kanggo tuwuh wit?

Wektu sing dibutuhake kanggo tuwuh wit gumantung saka spesies lan lokasi.

Ana macem-macem jinis wit ing saindenging planet. Miturut sawetara panaliten, paling ora ana sewidak ewu spesies wit unik ing Bumi. Iku barbarity! Sayuran iki ora mung urip ing alas lan alas, nanging uga ing kebon lan kebon kita. Dadi akeh wong sing gumun Suwene suwene wit bisa tuwuh?

Kita bakal mangsuli pitakon iki kanthi tepat ing artikel iki. Temenan, ora kabeh wit tuwuh kanthi kacepetan sing padha. Nanging, kita bakal nerangake faktor apa sing mengaruhi lan kita bakal menehi komentar babagan wit sing tuwuh luwih cepet lan wit sing paling suwe tuwuh.

wutah wit

Kanggo ngerti sepira suwene wit bisa tuwuh, sawetara faktor kudu digatekake.

Ayo miwiti kanthi mangsuli pitakon gedhe: Suwene suwene wit bisa tuwuh? Jawaban iki prasaja, nanging ora tepat: Iku gumantung. Sawetara spesies sayuran raksasa iki tuwuh kanthi cepet, dene liyane tuwuh alon-alon. Ana rong faktor sing nemtokake sepira cepet wit tuwuh: Spesies lan lokasi wit. Faktor pungkasan iki penting kanggo pangembangan tanduran amarga sawetara alasan sing bakal dibahas ing ngisor iki.

Iklim lan suhu

Biasane sayuran cenderung tuwuh luwih cepet nalika ing cuaca panas. Mulane, akeh spesies wit sing manggon ing cedhak khatulistiwa bisa tuwuh pirang-pirang meter sajrone setaun lan nganti diwasa sajrone rong puluh utawa sepuluh taun. Ing kontras, wit sing ditemokake ing garis lintang lor cenderung tuwuh luwih alon. Nyatane, ing pirang-pirang kesempatan ora ngluwihi siji meter, utawa loro, ing taun sing padha.

Uga Cahya srengenge penting kanggo tuwuh tanduran. Terusake karo conto wit-witan khatulistiwa, iki biasane nampa akeh sinar matahari, sing migunani banget kanggo perkembangane lan uga kanggo fotosintesis. Dadi, ora nggumunake manawa spesies wit ing Kosta Rika tuwuh luwih cepet tinimbang wit ing Norwegia.

Ana akeh wit sing tuwuh cepet
Artikel sing gegandhengan:
Wit sing tuwuh cepet

Aspek sing uga mengaruhi suhu yaiku elevasi tanah. Mulane, wit-witan sing thukul ing tlatah alpine cenderung tuwuh luwih alon tinimbang sing ditemokake ing dataran rendah.

Konteks spesifik lan curah udan

Faktor liya sing ndadekake lokasi dadi penting yaiku konteks tartamtu. Coba conto sawetara: Wit sing tuwuh ing sinar srengenge tuwuh luwih cepet tinimbang spesies sing padha ing iyub-iyub, utawa wit sing tuwuh ing ngisor bukit bisa tuwuh luwih alon utawa luwih cepet tinimbang spesies sing padha. sing ana ing ndhuwur gunung sing padha.

Nalika nerangake carane cepet wit tuwuh, udan nduweni peran dhasar. Banyu penting kanggo pangembangan kabeh tetanduran. Conto sing jelas sing nggambarake kasunyatan iki yaiku zona alas udan sedheng, sing ditemokake ing Amerika Serikat. Luwih akeh udan ing wilayah kasebut tinimbang ing Amerika Utara liyane, lan minangka asil, wit-witan sing paling dhuwur ing Bumi. Ing antarane yaiku wit abang, Sitka spruce, sequoia buta, lan Douglas cemara. Temenan, jumlah banyu ora mung mengaruhi dhuwur wit, nanging uga tingkat wutah.

Apa wit sing paling cepet tuwuh?

Ing antarane wit-witan sing butuh wektu kurang kanggo tuwuh yaiku awu, willow lan eucalyptus

Saiki wis jelas babagan faktor-faktor sing mengaruhi wutah wit, ayo ndeleng apa iku paling cepet kanggo nggayuh dhuwur:

  • wit awu: Wutahe cepet banget, mulane populer banget kanggo kebon lan kanggo panen kayu. Biasane tekan dhuwur antarane limalas lan rong puluh meter.
  • Sauce: Ana luwih saka 400 spesies willow, sawetara sing tuwuh luwih cepet tinimbang liyane. Amarga wit iki minangka salah sawijining sing paling teduh, mula misuwur banget ing taman.
  • Kayu putih: Amarga resistensi sing gedhe lan wutah sing cepet, eucalyptus akeh digunakake ing industri kosmetik lan ing industri manufaktur kertas lan mebel.
  • Chestnut jaran: Uga dikenal minangka chestnut palsu, wit iki bisa tekan dhuwure nganti telung puluh meter, nanging mayoritas biasane tetep antarane sepuluh lan rong puluh meter.
  • Mimosa: Mimosa minangka jinis akasia sing populer banget ing kebon lan taman, amarga tuwuh kanthi cepet lan regane hias.

Wit endi sing paling dawa kanggo tuwuh?

Salah sawijining wit sing paling dawa tuwuh yaiku oak.

Kaya sing wis kasebut sadurunge, angel njawab pitakonan babagan suwene wit bisa tuwuh. Isih, ayo sijine sawetara conto wit populer lan kanthi cara kita ndeleng sapa sing paling suwe tuwuh. Kanthi cara iki, kita bisa entuk kira-kira wektu wutah:

  • Wit pinus: Spesies wit iki tuwuh kanthi cepet. Bisa tekan diameter kira-kira seket sentimeter ing batang mung rong puluh taun.
  • Moringa: Asli saka India, wit iki wiwit mekar mung wolung sasi sawise ditandur. Woh-wohan sing wis diwasa kira-kira telung sasi.
  • Kayu oak: Nanging, oak butuh wektu kanggo tuwuh. Spesies wit iki biasane menehi acorns pisanan nalika umur seket taun.
  • Kenari: Kanthi umur mung limang taun, wit walnut wis wiwit ngetokake kacang pisanan. Mangkono, wutah saka wit iki cukup cepet, dibandhingake liyane.
  • O: Oak bisa uga minangka salah sawijining wit sing paling alon, bisa uga sing paling alon. Spesies iki bisa urip nganti 600 taun lan butuh udakara 200 kanggo berkembang kanthi lengkap.

Sanajan ora bisa menehi angka sing tepat sing nemtokake suwene wit bisa tuwuh, muga-muga sampeyan bisa entuk kira-kira wektu sing bisa ditindakake dening jinis wit tartamtu. Kanggo ndeleng carane wit tuwuh lan berkembang kanthi lengkap, sampeyan kudu sabar banget.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.