Sphagnum

Sphagnum

Apa sampeyan wis nate krungu babagan Sphagnum? Apa sampeyan ngerti manawa iki kalebu genus spesies lumut? Tanduran iki minangka salah sawijining sing paling dihargai, nanging uga salah sawijining sing paling ora dingerteni, lan amarga kita biasane ora nggatekake lumut.

Nanging, yen wis narik perhatian sampeyan lan sampeyan pengin ngerti apa dheweke Sphagnum, apa sing digunakake, jinis apa lan apa sing dadi perhatian, mula bakal dakkandhani kabeh.

Opo iku Sphagnum

Apa Sphagnum?

El Sphagnum, uga dikenal minangka sphagnum, minangka jinis lumut sing kalebu antara 150 lan 350 spesies sing beda. Iki diarani lumut gambut lan ya, kaya jeneng kasebut, umume diarani gambut. Iki amarga spesies iki bisa nahan banyu ing sel, saengga bisa menehi nutrisi kanggo tanduran sing cedhak. Penylametan kasebut pancen hebat, mula bisa nahan luwih saka 20 kali bobote garing ing banyu.

Fisik, ing Sphagnum Iki digawe saka taproot lan loro utawa telu cabang sing nyebar, ditambah 2-4 liontin. Ing sisih ndhuwur tanduran sampeyan uga duwe sawetara cabang. Saka oyot tanduran iki duwe rong jinis sel, sawetara sing urip (sel klorofil), warnane ijo; lan liyane (sel hyaline) liyane, transparan. Iki sing tanggung jawab kanggo nyegah banyu, nanging uga kanggo njaga tanduran bisa tetep sehat sanajan mangsa garing.

Saiki ana ing Hemisphere Lor ing donya, ing wilayah sing lembab lan ing endi papan iki bisa nyebar kanthi gampang. Ing Hemisfer Kidul uga ana sawetara, nanging sejatine ana sawetara spesies ing wilayah kasebut.

Sphagnum vs lumut liyane

Ana kalane lumut meh padha banget, nanging iki ora beda karo Sphagnum, sing duwe sawetara beda sing jelas karo spesies lumut liyane, kayadene:

  • Sing cabang diklompokaké ing fascicles saka gagangé.
  • Iki duwe rong jinis sel, sawetara ijo lan liyane transparan.
  • Sporofit bundher benten. Siji tangan, dheweke ora duwe peristome; ing sisih liyane, disengkuyung karo struktur jaringan gametofitik.

Opo iku Sphagnum

Apa sing digunakake kanggo Sphagnum?

Saiki sampeyan wis ngerti sethithik babagan Sphagnum, Wis wayahe sampeyan ngerti apa panggunaan biasa sing diwenehake menyang genus lumut iki. Lan ora mung migunani ing level dekorasi, nanging uga duweni panggunaan liyane kayata:

  • Tulung dhukungan kanggo tanduran. Kanthi kompak, bisa uga tanduran kasebut tetep dienggo supaya ora obah lan dipasang ing lemah sing ditandur.
  • Hidrasi kanggo tanduran. Amarga karakteristik nahan banyu ing sel, sing ngidini, yen dibutuhake, bisa duwe banyu.
  • Asor mundhak, uga ana gandhengane karo perkara ing ndhuwur, amarga akehe banyu.
  • Nambah kapasitas pangembangan pabrik. Iki amarga ing Sphagnum ora bobote lemah, kosok baline bisa ngoksidasi sing nambah oyot tuwuh lan nyebar kanthi gampang ing saindenging lemah, amarga oksigen luwih gedhe tanpa bosok.
  • Thanks kanggo pH, yaiku tanduran sing nyegah suket tuwuh ing sakiwa tengene. Elinga yen tuwuh ing lemah kanthi pH antara 3 lan 4,5.
  • Cocog banget kanggo tanduran karnivora, amarga mbantu tuwuh lan tuwuh. Iki sebagean amarga ora duwe gizi, mula tanduran kudu luwih cepet tuwuh supaya bisa entuk panganan sing dibutuhake. Uga digunakake ing tanduran liya kayata kebon vertikal, anggrek, kokedamas, lsp.
  • Ing Arktik, ing Sphagnum Iki digunakake minangka bahan insulasi, amarga sifat-sifat kasebut. Kajaba iku, ing nursery dhewe digunakake minangka substrat, supaya tanduran luwih sehat lan ora rusak sajrone isih ana ing kana.

Spesies saka Sphagnum

Spesies sphagnum

Kaya sing wis diandharake sadurunge, ing Sphagnum kalebu antara 150 lan 350 spesies sing beda. Umume wong-wong mau ana ing Hemisphere Lor, lan sejatine sithik banget sing ora dingerteni. Sing paling umum lan kondhang ing ngisor iki:

Sphagnum affine

Sing paling umum amarga malih dadi gambut, dadi umume dipasarake.

Beda karo spesies liya amarga warnane dudu ijo biasane, nanging entuk warna kuning.

Sphagnum magellanicum

Endemik kanggo Argentina, Peru lan Chili.

Sphagnum novo-caledoniae

Asale saka New Caledonia, mung bisa ditemokake ing telung lokasi tartamtu: Hutan Tao, Dataran Tinggi Dogny, lan Gunung Panie.

Iku tuwuh ing kabeh perkara ing watu lepen, udakara 730-1200 meter ing sadhuwure segara.

Sphagnum subniten

Lenggah ing papan sedheng lan subtropis, nanging uga ing iklim kutub. Saiki ana ing Antartika, Amerika Utara, Asia, Eropa lan Selandia Baru.

Dene kanggo habitat asmane, iki ana ing lahan basah, rawa lan rawa.

Care

Sawise kabeh sing sampeyan ndeleng, apa sampeyan kepengin budidaya Sphagnum? Apa sampeyan pengin ngerti perawatan dhasar sing dibutuhake? Banjur deleng pandhuan iki sing wis disiapake kanggo sampeyan:

Orientasi

Penting lumut Sphagnum sampeyan lebokake ing a papan semi-bayangan, amarga yen kena srengenge langsung, bisa ngobong lumut, lan kanthi estetis, ora bakal katon apik.

Lampu

Butuh akeh cahya, nanging iki ora bisa langsung, nanging ora langsung.

Humedad

Penting nyedhiyakake sampeyan asor tetep lan paling dhuwur. Lumut iki luwih sabar yen direndhem ing banyu, utamane nalika musim panas, yaiku nalika paling nandhang sangsara amarga lingkungan sing garing (nganti ngobong serat).

Indikasi sampeyan wis nyabrang banyu yaiku nalika lumut katon warna ijo peteng. Yen kedadeyan, oyot wiwit bosok, lan mula sampeyan kudu tumindak, kanthi langsung diganti dadi pot liyane utawa nolak siraman kanthi lengkap supaya pulih.

Su siklus alami wiwit 2 nganti 10 taun suwene, yaiku, dudu tanduran sing bakal sampeyan duweni selawase, nanging sampeyan mung bakal tetep ing wektu sing cendhak.

Apa sampeyan wani duwe Sphagnum ing omahmu?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.