Spora: kabeh sing kudu sampeyan ngerteni

tanduran sing ngasilake kanthi spora

Tanduran duwe macem-macem bentuk reproduksi, gumantung saka papan lan spesies sing ditemokake. Salah sawijining jinis reproduksi yaiku liwat spora. Nanging, tembung iki digunakake ing pirang-pirang acara tanpa ngerti apa operasional lan karakteristike. Ing jagad iki ana macem-macem jinis spora sing diklasifikasikake kanthi macem-macem cara lan duwe fungsi penting kanggo kaslametan sawetara tanduran.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo menehi katrangan babagan kabeh spora, ciri lan pentinge.

Karakteristik utama

jamur

Spora minangka sel reproduksi sing bisa ngasilake spesies tanduran lan jamur tartamtu. Kauntungan sing ditawakake spora kasebut minangka wujud reproduksi yaiku dheweke bisa dipisahake kanthi sukses nganti pungkasane mbentuk individu anyar. Karakteristik spora sing jelas yaiku sel sing ora mbutuhake jinis individu liyane supaya bisa target lan pungkasane nggawe tanduran utawa jamur anyar. Iki sing diarani reproduksi aseksual.

Kanggo ngasilake lan dibagi, spora kasebut nggunakake struktur sing diarani sporangia. Kita ngerti manawa ing planet kita, ora kabeh tetanduran ngasilake sing padha utawa duwe ciri sing padha. Jinis reproduksi iki kalebu ing papan sing luwih rumit kanggo tanduran supaya bisa urip amarga ana cara ora butuh serangga penyerbukan sing tanggung jawab mindhah serbuk sari menyang tanduran liyane.

Endi spora ditemokake?

spora

Kita bakal nganalisa sawetara tanduran sing paling misuwur sing ngasilake reproduksi kanthi spora. Kita kudu eling yen tanduran sing dudu vaskular minangka sing paling kuna. Iki minangka sing ngasilake kanthi spora. Iki minangka mekanisme sing paling tuwa ditemokake ing kerajaan tanduran kanggo ngasilake lan nggedhekake jangkauan. Antarane tanduran sing ngasilake kanthi spora, kita duwe klompok kasebut bryophytes . Ing kene kita duwe lumut, ati lan ati.

Tanduran Bryophyte

Lumut cenderung mbentuk mantel sing kandhel lan kandel sing nutupi lumahing lemah lan watu ing endi tuwuh lan ndandani rhizoid. Kaya sing kita ngerteni, tanduran iki luwih primitif lan ora duwe oyod kaya, nanging luwih becik struktur cilik sing digunakake minangka oyot. Dheweke penting banget amarga bisa nyuda erosi lemah. Biasane lumut iki tuwuh ing papan kanthi asor lingkungan lan dheweke butuh kelembapan sing padha kanggo urip. Iki nggawe erosi kurang lan lemah luwih akeh ing bahan organik.

Jeneng ati diwenehi jeneng iki amarga padha karo ati manungsa. Iki minangka tanduran liya sing, bebarengan karo lumut, biasane ngrebut wilayah gedhe lan tuwuh ing wilayah sing ora srengenge lan lembab. Loro-lorone tanduran butuh tingkat kelembapan lingkungan sing dhuwur supaya bisa tuwuh ing kahanan sing apik. Saliyane, Cacing tanduk minangka tanduran sing ukurane cilik banget sing ora ngluwihi dhuwur luwih saka 3 sentimeter. Struktur kasebut primitif lan sederhana lan ana sawetara spesies sing bisa makili amarga umume wis langka.

Tanduran pteridophyte

Ana uga klompok tanduran liya sing bisa ngasilake liwat spora. Klompok iki minangka tanduran pembuluh darah lan uga nggunakake metode reproduksi iki wiwit dheweke ora duwe kembang lan wiji. Sing paling wakil saka pteridophytes yaiku pakis. Dheweke uga dikenal kanthi jeneng tetanduran pembuluh darah ngisor amarga, sanajan duwe oyot, tanduran kasebut kurang dikembangake tinimbang tanduran liyane sing luwih dhuwur kayata tanduran angiosperm lan tanduran gymnosperm.

Kepiye cara spora diklasifikasikake miturut bentuk lan dununge?

pakis lan reproduksi aseksual

Spora bisa diklasifikasikake miturut fungsine, struktur, asal mula siklus urip utawa kanthi mobilitas:

Ayo analisa apa klasifikasi kasebut miturut fungsine. Nalika nganalisa jamur, kita bakal weruh spora multiselular kasebut duwe tembok kandel minangka asil reproduksi aseksual. Dikenal kanthi jeneng chlamydospore. Kita uga duwe bagean seksual sing dikenal kanthi jeneng zygospora, sing bisa dipisahake liwat meiosis nalika kahanan lingkungan kondusif kanggo germinasi.

Spora bisa diklasifikasikake miturut asal mula sajrone siklus urip. Spora meiotik utawa meiospore minangka produk saka meiosis, sing artine minangka haploid lan bakal ngasilake sel haploid utawa individu. Iki minangka ciri siklus urip tanduran lan ganggang. Mitospora diprodhuksi dening mekanisme sporulasi lan disebarake kanthi aseksual amarga mitosis. Umume jamur ngasilake spora utawa mitospor.

Pungkasan, kita bisa nggolongake spora miturut mobilitas utawa motilitase. Motilitas yaiku kemampuan kanggo obah kanthi mandhiri lan spontan. Spora dibagi miturut cara gerakane. Zoospora bisa nembus siji utawa luwih flagela lan bisa ditemokake ing sawetara ganggang lan jamur. Sanajan autospora ora bisa obah, ora duwe potensial gawe piala. Spora aktif diekskripsikake saka badan buah (kayata jamur).

Ganggang lan bakteri kanthi spora

Ganggang bisa ngasilake jinis lan seksual. Ing kasus reproduksi aseksual, dheweke nggunakake spora kanggo keperluan kasebut. Ganggang ganggang paling gampang nggunakake spora sajrone proses sing akeh mirip karo tataran reproduksi aseksual, nggunakake arus segara tinimbang arus udara kanggo nyebar spora ing wilayah kasebut. Kanthi cara iki, area distribusi ganggang bisa nambah lan njamin koloni ruang kasebut.

Pungkasan, sawetara bakteri duwe kemampuan kanggo ngasilake liwat spora. Ing kasus kasebut, saben sel biasane ngasilake spora, lan nggunakake reproduksi iki minangka sarana urip ing lingkungan sing ora disenengi, tinimbang minangka cara reproduksi sing biasane. Sawetara bakteri bisa nyebabake negara spora kanggo nglindhungi awake dhewe pangowahan panas, kurang pangan utawa banyu, utawa uga uyah ekstrem, pH, utawa radiasi, lsp., sajrone wektu. Sawetara spora kasebut awet banget suwe-suwe lan bisa bertahan ing kahanan ekstrem.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan spora, ciri lan fungsine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.