Damping-mati utawa pati bibit: kepiye cara nyegah?

Nyuda ing pinus

Gambar - Pnwhandbooks.org

Sows minangka pengalaman sing mesthi marem banget lan pendhidhikan. Kita bisa sinau akeh saka kabeh proses, wiwit dina kapisan kita njupuk winih lan dilebokake ing pot, amarga biasane ora ana masalah. Saiki, sing ... bisa mateni tanduran kita sajrone sawetara dina.

Mungkin sampeyan wis nate kelakon, yen sampeyan duwe bibit sing sehat lan tuwuh, lan dumadakan dheweke wiwit layu. Sampeyan durung nate weruh tandha-tandha wabah, mula mesthi kedadeyan kasebut damping-mati. Nanging apa sejatine iki? Apa bisa dicegah?

Apa sing dadi redaman?

Hotbed

Damping-off minangka istilah basa Inggris sing nuduhake layu jamur saka tunas. Iki uga dikenal minangka rot seedling utawa seedling drop. Penyakit iki disebabake jamur, utamane saka genus Phytophthora, Rizoctonia lan Pythium.

Masalah karo organisme kasebut yaiku supaya cepet ngasilake, mula mateni tanduran ing wektu sing sithik. Dadi sedhih tamba sing paling apik yaiku nyegah, wiwit nganti saiki ora ditemokake fungisida sing efektif sing bisa ngilangi.

Kepiye cara nyegah?

Sulfat tembaga

Sanajan tingkat kematian bibit dhuwur banget yen jamur wis wiwit cilaka, kasunyatane gampang banget kanggo nyegah. Kanggo nindakake iki, aku saranake sampeyan tindakake tips iki:

  • Gunakake kapan wae sampeyan bisa landasan lan winih anyar lan / utawa resik.
  • Nambani wiji kanthi fungisida (contone, tembaga utawa belerang) sadurunge nyebar, lan wiji kasebut sewulan sepisan kanthi fungisida cairan spektrum sing wiyar.
  • Panggonan wiji winih ing srengenge kebak, kajaba kalebu spesies shade.
  • Evita mbanyoni kakehan.
  • sijine a maksimal 2 wiji ing saben alveolus.
  • Yen ana bibit sing wiwit mudhun, nyopot lan nglakoni perawatan jamur.

Kanthi cara iki, sampeyan bakal bisa nandur akeh bibit 🙂.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

14 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Ricard ngandika

    Halo Monica !!!
    Aku arep stratify wiji konifer lan aku maca proses redhot sing apik.
    Babagan artikel sampeyan, aku arep takon karo sampeyan.
    Wiji sadurunge dilebokake kudu stratifikasi, apa aku kudu nyelehake fungisida tembaga utawa belerang utawa kalorone?
    Apa aku nyelehake ing banyu sing kudu dilebokake winih 24 jam utawa sawise dijupuk saka banyu?
    Nampan sing bakal digunakake anyar banget, apa aku kudu nyemprot nganggo tembaga, belerang utawa kalorone?
    Substrat mesthine kudu 50/50 gambut lan pasir. Apa sampeyan kudu nyemprotake substrat kanthi fungisida tembaga, belerang utawa kalorone?
    Aku njupuk pasir ing kali cedhak omahku lan dilebokake ing gelombang mikro sajrone 15 menit kanthi tenaga maksimal. Apa sampeyan bisa nindakake perkara sing padha karo gambut utawa mung nggunakake fungisida tembaga, belerang utawa kalorone?

    Sawise bibit ana ing wiji lan diselehake ing srengenge lan uga berventilasi, apa kita kudu terus ngobati fungisida tembaga, belerang utawa kalorone?

    Saben dina suwene sampeyan kudu mbaleni perawatan?

    Apa tembaga lan belerang bisa dicampur ing banyu sing padha? Contone, tembaga yaiku 3g saben 1 liter banyu lan belerang padha, aku lebokake 1 liter banyu, 3g tembaga lan 3g belerang? Utawa, yaiku nyelehake 3g tembaga lan 3g belerang ing banyu 2 liter?

    Aku ngerti ana akeh pitakon nanging uga akeh sangsi sing ora jelas ing situs sing wis dakkonsultasi.

    Thanks in advance

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Ricard.
      Aku mangsuli sampeyan kanthi bagean 🙂:

      -Sadurunge stratif, sampeyan bisa menehi adus belerang utawa tembaga (ora prelu dicampur, amarga kalorone duwe sifat anti jamur sing padha).
      -Sampeyan bisa menehi adus ing gelas lan kasedhiya ing kana sajrone 24 jam.
      -Yen nampan anyar, ora prelu perawatan.
      -Nga substrat dianjurake kanggo nambani. Sampeyan mung kudu nyemprotake lumahing belerang utawa tembaga banjur disemprotake karo banyu.
      -Nalika tunas, lan sajrone musim semi, dianjurake supaya terus ngrawat substrat nganggo belerang utawa tembaga. Ing mangsa panas, fungisida cair kudu digunakake.
      -Rawatan kasebut diulang seminggu sepisan utawa saben 15 dina; nalika sampeyan ndeleng meh ora ana maneh.
      -Yen sampeyan pengin nyampur, sampeyan bisa kanthi nambah tambaga 7g lan belerang 7g liyane ing 1l banyu.

      A Salam.

      1.    Ricard ngandika

        Saka sing dakkerteni, aku bisa sulfate substrat kanthi mbuwang tembaga ing sima lan nyemprotake banyu.
        Kanggo pasir sing dipikolehi saka kali, bisa aku adus (sawise dicuci) nganggo tembaga lan ditinggalake ing kana 24 jam kanggo disterilake?

        Aku ngerti, konifer mesthi ana gandhengane karo jamur supaya bisa urip. Ing microcurl saka ROOT kudu duwe. Yen aku ngrawat substrat kanthi fungisida, apa sampeyan mikir oyot bakal bisa mikro-crimp?

        Ing pandhuan germinasi sing dakkandhakake, ora ana gandhengane babagan menehi fungisida ing wiji. Mula, aku ora yakin babagan prekara iki.
        Aku ora ngerti apa bisa nyelehake kaca sing tuku wiji saka kene.

        Aku arep menehi pandhuan (terjemah) kanggo germinasi wiji kasebut.

        Mangkene:

        PINUS

        (Pinus strobus)

        Wiji pinus putih wétan cukup gampang ditanem lan tuwuh. Asrama ing njero wiji cekak lan gampang pecah. Iki bisa ditindakake kanthi wektu stratifikasi kadhemen cendhak ing kulkas.

        Pertama rendhem wiji ing banyu 24 jam. Rampungake kabeh banyu lan pasang wiji ing kanthong beku sing zipper. Lebokake wiji ing lemari es, penting yen sajrone wiji kasebut ora garing utawa dibanjiri banjir, yen perawatan sadurunge ora bakal efektif.

        Sawise udakara 8 minggu ing kahanan kasebut, wiji siap disebar. Umume, wiji bakal mandheg germin kajaba ditangani kanthi cara iki, mung nyebar wiji sing ora ditambani ing kompos ing suhu ruangan ora bakal ngilangi dormansi lan germinasi bisa nguciwani.

        Isi kontainer sing dipilih kanthi kompos formulir umum sing apik. Wadhah sing cocog bisa uga pot kembang, nampan winih utawa nampan, utawa uga wadhah sing ana bolongan got.

        Teguh kompos kanthi lembut lan nyebar wiji ing lumahing. Yen sampeyan nyebar ing nampan plug, nyebar 1 utawa 2 wiji saben sel. Tutup wiji nganggo pirang-pirang milimim vermikulit utawa gagal lapisan saringan tipis.

        Tindakake nganggo siraman sing lembut lan jaga supaya suhu tetep ruangan. Pengecambahan bakal diwiwiti sawetara minggu sawise nyebar. Tunas cukup sehat lan bebas masalah lan umume tuwuh ing dhuwur 5-12 cm ing musim tuwuh pisanan gumantung saka tanggal nyebar lan teknik budaya. Tunas sing ditandur kanthi risik kena penyakit jamur kayata "DAMPING OFF" sing disebabake dening jamur PHYTOPHTHORA, RIZOCTONIA, PYTHIUM, sing bisa nyebabake akeh bibit sing ilang.

        Bibit sing berkembang kudu apik ing srengenge, dijaga kanthi banyu, lan ora ana gulma sing kompetitif. Wutah bakal nyepetake ing taun kapindho lan sabanjure lan ngembangake bibit bakal dipindhah kaya sing diperlokake, luwih-luwih sajrone musim turu. Sawise rong utawa telung taun, dheweke siyap ditandur ing posisi tetep. Spesies iki bakal tuwuh gedhe banget, cepet banget saengga tanduran adoh saka bangunan, saluran listrik, lsp.

        Kaya sing sampeyan ngerteni, ora nyebabake fungisida lan nggawe aku edan !!!!

        Thanks!

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Hai Ricard.
          Wedhi ya, sampeyan bisa adus nganggo tembaga kanggo ngilangi jamur sing ana.
          Substrat mesthi dianjurake kanggo ngobati fungisida. Sanajan bener manawa konifer kudu nggawe hubungan simbiotik karo jamur (mycorrhizae) supaya bisa tuwuh ing kahanan, nalika tuwuh ing pot, dheweke kudu diobati karo fungisida amarga wiji kasebut, mula kita bakal bisa ilang. .
          Sing bisa ditindakake yaiku tuku mycorrhizae, sing wiwit didol ing nursery, lan wiwiti digunakake nalika bibit wis kliwat 3 wulan pisanan, yaiku sing paling rumit.
          Pilihan liyane yaiku nggunakake kayu manis, sing nduweni sifat anti jamur nanging kurang kuat.
          A Salam.

          1.    Ricard ngandika

            Matur nuwun kanggo info !!!
            Dakkandhani kepiye carane.

            regards


          2.    Monica Sanchez ngandika

            Semoga sukses !!


  2.   Fredy favio gratis ngandika

    Sugeng enjang, Dra Monica, aku nandur tanduran mrica topito cedhak Cartagena, Kolombia. Amarga kahanan suhu lan faktor liyane, akeh tanduran sing nandhang penyakit iki. Aku pengin ngerti apa bisa luwih becik nglairake oyot anyar ing wilayah sing kena pengaruh lan mula bisa nyimpen tanduran? Sadurunge, matur nuwun kanthi sanget.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Fredy.
      Kaping pisanan, matur nuwun wis ngundang aku dadi dhokter, nanging aku ora.
      Damping-off minangka penyakit sing apik banget kanggo bibit, kabeh cenderung mati amarga oyot, nalika kita sadhar, wis kena pengaruh banget.
      Sing paling apik sing bisa ditindakake yaiku nyegah, nindakake perawatan pencegahan nganggo fungisida, utawa yen tanduran kanggo dikonsumsi manungsa kaya biasane, disiram karo belerang utawa tembaga nalika musim semi lan musim gugur.
      A Salam.

  3.   ROMULO SOLANO ngandika

    Hai Mbak Monica, sawise salam sing apik, aku takon, apa nggunakake mycorrhizae ing padhet utawa cair duwe pengaruh sing padha ing tanduran?
    Apa sampeyan mikir yen damping bisa dikontrol kanthi duwe landasan sing cocog lan resik? lan ngontrol jumlah banyu?
    matur suwun wangsulan
    romulus solano

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Romulo.
      Kasunyatane yaiku mycorrhizae durung nate tuku lan aku ora ngerti yen pengaruh beda gumantung karo mode aplikasi. Aku ngira yen ing cairan efek luwih cepet amarga wis diencerke ing banyu, nanging aku ora ngerti 100%.
      Babagan redaman. Yen substrat sing cocog lan resik digunakake lan risikone uga bisa dikendhaleni, risiko kedadeyan kasebut minimal, nanging ana. Sampeyan luwih aman yen aman.
      A Salam.

  4.   patricia Alquicira ngandika

    Sugeng enjang aku duwe sawetara tanduran tomat sing disajikake digantung ing batang sing bisa dakbebasake

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Patricia.
      Sampeyan bisa ngobati nganggo tembaga (musim semi lan musim gugur) utawa semprotan fungisida (musim panas).
      A Salam.

  5.   Kasepen ngandika

    Hai Tanduran sing nandhang damping bisa urip? Yen ngono, apa dheweke bakal nemoni masalah tuwuh utawa sing padha?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai kesepian.
      Biasane ora biasane, amarga mikir yen jamur kasebut tuwuh saka oyot munggah. Batang cepet lara, lan amarga tanduran enom kaya biasane mati.
      Makane penting kanggo ngobati fungisida sadurunge winih bisa germinates.
      A Salam.