Kepiye taman Spanyol?

Taman Spanyol kaya kasebut ora ana

Yen sampeyan wis teka nganti saiki mikir apa taman Spanyol sing murni, sampeyan kudu ngerti manawa, ora kaya taman Jepang, sing wis digawe ing budaya sing tetep terisolasi kanggo dangu, meh ora ngalami owah-owahan ing pirang-pirang taun. taun, Iki minangka taman sing tansah dipengaruhi dening macem-macem budaya, adat lan tradhisi saka macem-macem wilayah ing donya..

Mulane, nalika ngomong babagan taman Spanyol, kita kudu nggawe taman sing njaga sing paling apik sing disedhiyakake wong saka kabeh Mediterania.

Sajarah taman Spanyol

Kebon palem Elche minangka taman Spanyol

Gambar - Wikimedia / Sithik-sithik

Spanyol wis dadi omahé Muslim, Persia, Prancis, lan Romawi. Dheweke wis urip akeh penaklukan, uga sawetara perang. Invasi nggawa adat, cara sing beda-beda. Lan ora kanggo sebutno manawa ing saindhenging wilayah ana iklim lan mikroklimat sing beda-beda: contone, ing Andalusia kidul, musim panas kanthi suhu sing wewatesan lan malah ngluwihi maksimal 40ºC nalika musim panas, dene ing sisih lor ana musim panas. Iki minangka titik sing angel kanggo ngluwihi 25ºC.

Kasedhiyan toya punika ugi ingkang tansah dipun pikiraken, boten muspra, tetuwuhan mbetahaken toya kangge gesang, saha taman kedah wonten. Mangkono, sistem irigasi padha sampurna kanggo nggawe paling saka iku, lan tanduran sing thukul sing bener-bener adaptasi kanggo macem-macem wilayah.

Mangkono, ing kebon-kebon ing saindhenging kidul lan kidul-wétan Semenanjung Iberia, uga ing Kapuloan Balearic, wit kurma, wit almond, zaitun lan wit zaitun alam bébas, laurel, wit strawberry lan delima, antara liya; tetanduran sing nanggung uga panas lan kahanan garing lan kurang banyu khas Mediterania. tinimbang, ing sisih lor, amarga udan luwih akeh lan iklim luwih adhem, kastanye, cherry, currant utawa plum akeh banget.antara liya.

Taman Canarian uga Spanyol

Kapuloan Canary minangka kasus khusus. Dadi luwih cedhak karo khatulistiwa, dheweke seneng iklim sing luwih anget lan luwih stabil. Nyatane, ing dataran rendah iklime entheng banget akeh tetuwuhan tropis sing bisa ditandur. Kita ngomong babagan wit gedhang, nanging uga babagan liyane kayata kelapa, pelem, pepaya utawa alpukat. Mulane, taman Canarian rada beda karo sing bisa ditemokake ing ngendi wae ing semenanjung utawa ing Kapuloan Balearic.

Uga, taman Spanyol khas konco tembok sing mbatesi plot. Ing jaman rumiyin namung dipun raosaken déning pangéran feodal, raja lan pungkasanipun tiyang ingkang nguwasani kutha-kutha; dina iki dirancang supaya pemilik - sing bisa dadi sapa wae - lan wong sing ditresnani nggunakake kaya sing dikarepake.

Conto sing jelas babagan iki yaiku Taman Alhambra, ing Granada. Dirancang dening Nasrid, sing manggon ing kono antarane 1212 lan 1492, spasi iki kebak unsur sing nuduhake yen padha duwe kawruh luwih saka cukup kanggo njupuk kauntungan ora mung saka tanah, nanging uga banyu, kaya kasus Comares. Patio utawa Acequia.

Apa karakteristik taman Spanyol?

Kebon Spanyol dipengaruhi dening akeh budaya

Amarga minangka taman sing wis dipengaruhi dening akeh budaya, lan uga dipengaruhi dening iklim lan kasedhiyan banyu ing wilayah kasebut, kadhangkala angel kanggo ngenali. Nanging ana rincian tartamtu sing bisa nggawe kita mikir yen kita ngunjungi siji:

  • Banyu minangka unsur hiasan lan fungsional sing paling akeh. Iklim Spanyol, kanthi sawetara pangecualian, garing, mula ora kekurangan banyu mancur, blumbang lan / utawa selokan. Malah ing biasane taman Mediterania, sing bisa pindhah sasi tanpa nampa tetes siji banyu, ana cisterns lan / utawa sumur kang banyu disimpen.
  • Ana ing papan sing ditutup: kanthi tembok utawa tembok. Iki sing ditindakake dening wong Islam, sing percaya yen taman kudu dadi papan pribadi, kanthi tembok lan kolom sing dhuwur.
  • Ing sisih kidul lan kidul-wétan, kita bakal nemokake kebon sing utamané jeruk (jeruk, lemon, wit mandarin, lsp.), wit-witan udan (kayata zaitun, anjir, holm oak utawa pomegranate), kurma, lan sing aromatik kayata lavender utawa rosemary kasebut.
  • Ing tengah lan lor, ing ngendi iklim luwih adhem lan biasane udan luwih akeh, wit walnut, wit kastanye, persimmons, cherry utawa plum akeh banget. Mangkono uga, ing tlatah-tlatah iki wit-witan ing taman-taman iku meh tansah godhong-godhongan, kajaba sawetara sing minangka konifer, kayata cemara utawa cemara, sing loro-lorone digunakake minangka pager dhuwur.
  • Umume wangun geometris uga bentenaken: Bisa uga ana dalan sing lurus, lan pager biasane duwe wangun sing ditetepake kanthi apik. Iki digawa menyang kita dening Prancis, sing seneng karo urutan lan kesempurnaan.
  • Bisa uga ana pengaruh saka loro utawa luwih budaya ing taman sing padha. Contone: kita bisa duwe labirin sing digawe saka semak-semak sing ndadékaké kita menyang dalan lurus sing éndah, sing ana ing loro-lorone, saluran sing nuntun banyu menyang sumur.
  • Taman Spanyol minangka taman sing ngrangsang indra lan uga dirancang kanggo ngendhokke. Contone, wilayah sing diubengi kembang aromatik lan dilindhungi wit-witan sing menehi iyub-iyub umum. Biasane ora kekurangan kebon, utawa paling ora tanduran sing bisa ditonton sing nuduhake lemah karo ornamental liyane.
  • Panggunaan kothak lan / utawa keramik. Iki ditindakake kanggo nggedhekake wilayah khusus.

Kebon Spanyol sing paling populer

Yen sampeyan pengin ngerti endi sing paling populer lan penting ing negara kasebut, catheten:

  • Kebun palem Elche (Alicante)
  • Alcazar saka Jerez de la Frontera (Cádiz)
  • Taman Alhambra lan Generalife (Granada)

  • Istana Kerajaan La Granja de San Ildefonso (Segovia)
  • Taman Maria Luisa (Sevilla)
  • Park Güell (Barcelona)

Kepiye taman Spanyol ing mangsa ngarep?

Bebener Aku yakin manawa bakal terus gabung karo budaya liya. Iki minangka perkara sing wis ditindakake ing salawas-lawase, nanging wis katon luwih akeh wiwit abad kaping XNUMX, nalika wong wiwit lelungan luwih akeh lan modernisasi. Thanks kanggo ngimpor tanduran eksotis, kabeh Spanyol ndeleng macem-macem tanduran sing saya akeh.

Lan ora ateges kabutuhan jaman saiki wis ora padha karo jaman biyen. saiki, Iku saka kapentingan sing Taman umum, lan iku uga cedhak / lan ing kutha-kutha, kang ngendi paling saka populasi manggon. Nanging sanajan mangkono, mesthi ana sawetara unsur sing luwih khas saka taman Spanyol "lawas" tinimbang sing "modern". Lan ana barang-barang sing, ora preduli suwene wektu, bakal tetep migunani: kayata banyu mancur utawa blumbang.

Lan sampeyan mikir?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.