Tanduran Amazon

Ing Amazon, ana macem-macem jinis tanduran

Gambar - Wikimedia / Shao

Amerika Latin bisa gumunggung duwe macem-macem jinis tanduran. Iklim sing menehi panase, ketinggian sing beda-beda, lan mesthine dununge geografis bisa menehi alas sing penting banget kanggo donya kaya Amazon. Nyatane, kira-kira ana udakara 30 ewu spesies, saka 100 ewu sing ana ing saindenging Amerika Latin.

Nanging apa sing diarani tanduran Amazon? Ya, amarga ora bisa ngomong babagan kabeh, kita bakal menehi sampeyan sawetara sing paling penasaran lan / utawa sing ayu.

Klasifikasi flora Amazon

Sadurunge miwiti, sampeyan kudu ngerti manawa gumantung ing wilayah kasebut, ana sawetara tanduran utawa liyane. Gumantung saka dhuwure, lemah lan iklim tartamtu, flora Amazon diklasifikasikake kaya ing ngisor iki:

  • Alas Daratan: antara 140 nganti 280 hektar spesies klempakan, mayoritas wit raksasa, kayata mahoni utawa chestnut Pará, sing nyegah akeh sinar srengenge tekan lemah. Kajaba iku, ing wilayah tartamtu mung 5% saka total tekan, tegese tanduran paling cilik kudu ngatur yen pengin urip.
  • Alas rawa: Dheweke uga diarani alas igapós. Dununge ana ing sacedhake kali, lan apik banget amarga nalika musim udan, banyu bisa tekan pucuk ndhuwur. Suwene setaun tanah kasebut mesthi banjir. Ing kene kita bisa ndeleng tanduran kaya Victoria Amazon.
  • Tanduran vega: Wilayah iki dununge ana ing antarane firma terra lan alas rawa. Diperkirakan ing saben hektar ana udakara satus spesies tanduran, kayata Cocos nucifera utawa Hevea.

Apa flora wilayah Amazon?

Sawetara wong sing manggon ing Amazon yaiku:

Chelyocarpus ulei

Iki minangka wit kurma kanthi batang tunggal sing langsing - umure meh 4 nganti 7 sentimeter - sing urip ing Amazon sisih kulon, ing papane tanduran liya sing luwih gedhe tinimbang dheweke. Godhonge kalebu kosapal, nanging bisa dipérang banget, dadi spesies sing paling penasaran. Dhuwure beda-beda, bisa ngukur minimal 1 meter lan maksimal 8 meter.

Garcinia macrophylla

Garcinia minangka wit ijo

Gambar - Wikimedia / Aku seneng tetanduran!

Ing papan asale, dikenal minangka cozoiba, ranquillo, utawa jorco liar ing antarane jeneng liyane. Wit ijo sing urip ing alas ngisor (nganti 400 meter ing ndhuwur), lan iku umure bisa nganti 18 meter. Godhonge cukup gedhe, antarane 15 nganti 22 sentimeter, bentuk elips lan glabrous. Kembang kasebut wernane putih utawa krim, lan ngasilake woh wohan jeruk sing pas kanggo dipangan manungsa.

Epicopalis Heliconia

Iki minangka macem-macem helikopter sing urip ing alas udan Amazon sing lembab. Yaiku tanduran taneman sing dhuwuré nganti 2 meter. Godhonge sederhana, gedhe, lan petiolate. Iki duwe midrib sing katon, amarga warnane ijo putih putih. Kembang kasebut diklumpukake ing kembang kembang abang.

Hevea benthamiana

Gambar - Wikimedia / Vinayaraj

La Hevea Yaiku wit asli saka Basin Amazon lan Orinoco sing bisa ngukur nganti 45 meter yen diisolasi, nanging ing alas perkara biasa yaiku ora ngluwihi 20 meter. Godhonge oblong-ovate, dawane 9-12 sentimeter dawane 4-5 sentimeter. Iki ngasilake kembang wadon lan kembang lanang kanthi spesimen sing padha, sing sadurunge luwih gedhe tinimbang liyane.

Psychotria poeppigiana

Ing Amazon ana tanduran kanthi kembang abang

Gambar - Wikimedia / Marshal Hedin

Iki shrub cilik sing ukuran antara 1,5 nganti 2 meter, asale saka Amazon nanging uga ditemokake ing Meksiko. Godhong kasebut tuwuh udakara 24 sentimeter kanthi ambane 9,5 sentimeter, lan wernane sederhana, ijo. Kembang kasebut kasusun saka bract abang - kelopak palsu - lan sawise diserbuki, ngasilake buah biru utawa ungu.

Terminalia amazonia

Terminalia amazonia minangka wit gedhe banget

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

La Terminalia amazonia Wit iki minangka wit sing ditemokake ing meh kabeh Amerika Latin, khusus ing alas tropis. Dhuwure maksimal tekan 70 meter, lan batange tuwuh terus, kanthi diameter nganti 3 meter. Godhonge ijo, mengkilap, lan sederhana, ukurane udakara 10 sentimeter. Kembang kasebut luwih awal, antarane wulan Februari lan April, lan woh-wohan diwasa sawetara wulan mengko.

Victoria Amazon

Kemenangan kerajaan minangka tanduran saka Amazon

La Victoria Amazonutawa Kamenangan kraton kaya sing diarani uga, minangka tanduran akuatik sing ngambang sing urip ing kali Amazon. Godhonge bunder lan ukurane nganti 1 meter. Kembang diameteripun dumugi 40 sentimeter, lan nalika surup. Nalika semana dheweke bakal dadi putih lan feminin, nanging ing wayah wengi sabanjure dadi jambon lan lanang. Iki amarga nalika kaping pisanan dibukak mung stigma (organ reproduksi wanita) sing wis diwasa, mula ditampa polen; nanging ing dina sabanjure, anter (organ lanang) bakal rampung diwasa lan bakal bisa ngasilake serbuk sari sing bakal digunakake kanggo pupuk kembang liyane.

Tanduran Amazon endi sing paling disenengi?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.