Sukulen

Agave attenuata minangka tanduran sing subur

Agave attenuata

ing succulents utawa succulents non-kaktus Iki minangka jinis sayuran sing ditanam ing wilayah sing sedheng lan anget ing donya, lan uga ing sayuran sing adhem ing omah kaca. Pangopènané sithik banget, lan amarga beda-beda wujud, lan uga dekorasi banget, asring disimpen ing pot kanggo nghias omah, utawa ing njaba ruangane siji utawa luwih meja.

Ana akeh, akeh spesies, lan kabeh iku apik, ing ngisor iki. Dadi, yen sampeyan pengin nggoleki jagad iki sing nyenengake, ing Gardening On, kita bakal nuduhake sawetara succulents sing paling penasaran. Lan yen sampeyan isih pengin ngerti luwih lengkap, sawise maca sampeyan bakal ngerti apa sing dibutuhake katon lan ayu kabeh taun.

Apa tanduran succulent?

Lithops minangka succulents sing sithik banget

Lithops

Protagonis kita, sing dikenal minangka succulents utawa succulents dudu kaktus, yaiku sing duwe bagean sing wis dadi toko banyu. Biasane godhong, nanging bisa dadi gagang lan kadang kalorone. Amarga adaptasi iki, dheweke bisa urip ing lingkungan sing garing lan garing, ing endi tanduran liya ora bisa.

Salah sawijining cara sing dikembangake kanggo nyedhot banyu sing asale saka embun yaiku produksi rambut sing ditemokake ing godhong sing disimpen, sebabe ana sing ndemek sentuhan alus kaya Echeveria setosa contone.

Nanging, ana wong liya sing wis milih ojo kakehan tuwuh. Nalika awak cilik, butuh banyu luwih sithik tinimbang yen gedhe, mula ana spesies sing cilik banget, kayata Lithops, sing tahan mangsa garing pirang-pirang dina lan pirang-pirang minggu.

Apa iku?

Tanduran sing dianggep succulent yaiku kulawarga sing kalebu:

  • Agavaceae: kasusun saka udakara 300 spesies succulent sing organ succulent yaiku godhong.
  • Aizoaceae: kasusun saka udakara 2000 spesies succulent sing organ succulent yaiku godhong.
  • Apocynaceae: kasusun saka udakara 500 spesies succulent, lan organ succulent minangka batang.
  • Asphodelaceae: kasusun saka udakara 500 spesies succulent sing organ succulent yaiku godhong.
  • Crassulaceae: kasusun saka udakara 1300 spesies succulent sing organ succulent yaiku godhong.
  • Didieraceae: Iki kasusun saka udakara 11 spesies succulent sing organ succulent minangka batang.
  • Euphorbiaceae: iku kasusun saka luwih saka 1000 spesies succulent sing organ succulent minangka batang.
  • Portulacaceae: kasusun saka 26 genera botani kang kalebu spesies sing organ succulent yaiku batang lan godhong.

Jinis succulents

Kaya sing sampeyan ngerteni, ana macem-macem tanduran sukulen. Ing kene kita ngomong babagan sawetara genre:

Aeonium

Kanariense Aeonium minangka semak cemeng

Gambar - Wikimedia / H. Zell // Aeonium canriense

ing Aeonium minangka salah sawijining succulents sing paling akeh ditanam. Genus kasebut kalebu udakara 70 spesies, mayoritas kalebu pribumi ing Pulo Canary lan Madeira. Tansaya tuwuh kanthi nggunakake roset kanthi godhong ijo utawa coklat semrawut kurang saka macem-macem. Biasane nggawe batang udakara 30 sentimeter, sanajan ana sawetara sing bisa ngluwihi dhuwur, kayata Aeonium arboreum.

Aloe

Aloe striata, tanduran sing subur

Gambar - Wikimedia / Bernard DUPONT // Aloe striata

Lidah buaya utawa lidah buaya minangka tanduran sing kalebu genus, Aloe, kasusun saka udakara 525 spesies, kayata aloe Vera. Umume umume ing Afrika, sanajan ana sawetara saka Madagaskar lan Timur Tengah. Dheweke tekan dhuwur antara 30 lan 50 sentimeter. Godhonge meh segitiga lan kandel, lan tuwuh dadi rosette sing thukul, meh mesthi saka gagang sing kurang luwih. Kembang kasebut tubular lan mbentuk kembang ing pucuk abang utawa kuning.

Argyroderma

Argyroderma minangka tanduran succulent cilik

Gambar - Lithops Rescue // Fissum argyroderma

Argyroderma minangka genus saka 12 spesies endemik ing Afrika Kidul tekan dhuwure 2-3 sentimeter. Dheweke nyedhiyakake papat godhong ijo sing daginge gedhe: godhong loro lan loro liyane sing thukul saka tengah. Kembang biasane umume jambon.

Conophytum

Conophytum obcordellum unik banget

Gambar - Wikimedia / CT Johansson // Oblordelum Conophytum

Luwih saka 400 spesies Conophytum sing ana, tanduran kasebut cilik banget, asale ing Afrika Selatan sing tekan ndhuwur 2-3 sentimeter. Dheweke duwe loro godhong meh bunder lan gandheng, nganti kayane mung duwe siji yen ora ana bolongan ing tengah-tengah tanduran. Liwat bolongan kasebut thukul godhong anyar loro lan kembang, sing kuning utawa ungu.

Crassula

Crassula ovata tunas tunas

Gambar - Flickr / Giacomo // Crassula ovata

ing Crassula iku kalebu genus saka 620 spesies succulents sing asale saka Afrika Kidul. Ana sing lemu, kaya Arboresens Crassula, nanging ana liyane sing luwih ramuan kayata Crassula perfoliata. Dhuwure, udakara antara 10 sentimeter lan 3-4 meter. Dheweke duwe godhong kanthi bentuk lan warna sing beda-beda: dibunderaké, segitiga, ijo, kebiruan, kanthi titik cilik, ... kanthi ringkes, tanduran kasebut pancen apik banget.

Echeveria

Tanduran echeveria setosa, tanduran sing sukulen

Echeveria setosa

La Echeveria minangka genus saka 393 spesies sing asale saka Amerika, khusus tuwuh saka kidul-kulon Amerika Serikat nganti sisih kidul Amerika Selatan. Umume tanduran cilik, kanthi dhuwur maksimal 30 sentimeter, lan duwe batang sing asring cabang. Kembang awujud daging, cilik lan warnane padhang banget.

Haworthia

Ngisep kecut Haworthia

Gambar - Wikimedia / Earth100 // Haworthia bolusii

Jenis kelamin saka Haworthia akehe udakara 70 spesies, umume umume Afrika Selatan. Dheweke tuwuh kanthi mbentuk roset godhong berdaging, kanthi dhuwur nganti 10 sentimeter lan jembare nganti 30 sentimeter. Werna ijo, kanthi warna sing beda-beda, lan nalika mekar ngasilake batang kembang kanthi kembang keputihan sing ngluwihi dhuwur tanduran.

Lithops

Lithops gampang diurus kanthi gampang

Gambar - Wikimedia / Abu Shawka

ing Lithops Iki minangka genus saka 38 jinis tanduran sing dikenal minangka watu urip utawa tanduran watu sing tuwuh ing Afrika kidul. Kaya Conophytum, dheweke duwe godhong loro, sanajan isih adoh. Kembang putih utawa kuning biasane thukul saka tengah. Dhuwuré biasane ora ngluwihi 4 sentimeter.

Pachyphytum

Tampilan fachkaui Pachyphytum, tanduran sing sukulen

Gambar - Wikimedia / Sabina Bajracharya // Pachyphytum fittkaui

ing Pachyphytum Iki minangka genus sing kasusun saka 17 spesies asli, umume saka Meksiko. Dheweke tuwuh godhong berdaging, bunder utawa manjang, sing mbentuk rosette saka batang sing lancip lan kurang luwih. Biasane umume ora ngluwihi 20 sentimeter, lan mekar ngasilake kembang cilik ijo nganti jambon.

Pleiospilos

Pleiospilos minangka succulents cilik

Gambar - Wikimedia / Alan Rockefeller

Jenis kelamin saka Pleiospilos kalebu antara 20 lan 40 spesies sing asale saka Afrika Selatan. Dheweke tuwuh udakara 3 sentimeter, lan duwe godhong hemisferis, kosok balene, lan daginge pucet ijo utawa warna lilac gumantung saka macem-macem. Kembang thukul saka tengah tanduran lan kuning utawa wungu.

Sempervivum

Sempervivum minangka tetanduran pedesaan

Tectorum sempervivum

30 jinis yaiku Sempervivum sing wis diandharake yaiku tetanduran sing ditemokake ing Spanyol (khusus ing Kepulauan Canary lan ing pegunungan Semenanjung Iberia), uga ing Armenia, Kaukasus, Turki, Pegunungan Alpen lan Balkan. Dheweke tuwuh dadi rosette kanthi godhong segi telu luwih utawa kurang, kanthi dhuwur sing jarang ngluwihi 3 sentimeter. Dheweke ngasilake akeh stolon, mula bisa nggawe luwih akeh klompok gedhe.

Kepiye carane dirawat?

Yen sampeyan duwe pitakon babagan cara ngurus tanduran sing apik iki, tututi saran iki:

Lokasi

Umume sing succulent dheweke kudu dilebokake ing cahya sing cerah, nanging ana sawetara, kayata Haworthia, luwih becik dilindhungi saka srengenge sajrone jam tengah awan.

Irigasi

Kerep. Luwih becik, coba mriksa asor landasan sadurunge disiram. Kanggo nindakake iki, sampeyan bisa masang teken kayu sing lancip lan bisa ndeleng manawa bumi wis manut: yen wis akeh, mula ora perlu disiram.

Pilihan liyane yaiku nggunakake meter kelembapan digital, utawa nimbang pot sadurunge disiram lan maneh sawise iku.

Kasus khusus: musim salju

Yen sampeyan manggon ing wilayah sing tuwuh ing musim salju, irigasi ing musim kasebut kudu langka banget. Nyatane, ora kena disiram yen suhu subzero diarepake amarga oyot bisa beku.

Elinga yen ana frosts asring banget, luwih becik disiram sewulan sepisan.

Substrat utawa lemah

Pumice sampurna crasas

Gambar - Pomice saben Bonsai

Kudu duwe apik banget sistem got. Saka pengalamanku dhewe Aku nyaranake sampeyan nggunakake pipi (didol Kene), utawa dicampur karo sithik - kurang saka 30% - medium sing tuwuh universal (didol Kene).

Oalah, yen sampeyan duwe ing pot, sampeyan uga bisa nggunakake mulch (didol Kene) dicampur karo perlite (didol Kene) ing 50%.

Pelanggan

Sajrone musim semi lan musim panas, dheweke kudu mbayar pupuk mineral. Sampeyan bisa nggunakake pupuk cair kanggo kaktus lan succulents (didol Kene), utawa sampeyan bisa nambah sendok cilik Nitrofoska saben 15 dina.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Apa sampeyan pengin nandur ing kebon utawa ngganti pot, sing kudu sampeyan lakoni saben 2 taun, wektu sing cocog yaiku musim semi.

Multiplikasi

Kanggo entuk salinan anyar sampeyan bisa nyebar wiji ing wiji kanthi vermikulit nalika musim semi utawa musim panas; utawa njupuk stok batang lan tanduran ing pot kanthi landasan pasir, kayata pipi, nalika musim semi.

Hama

Hama sing bisa mengaruhi tanduran favorit yaiku:

  • Mites: kaya laba-laba abang. Dheweke minangka kewan sing mangan SAPUWIT saka godhong, nganti dadi bintik-bintik sing ana warna. Untunge, gampang dicopot kanthi ngresiki tanduran nganggo sabun lan banyu sing entheng, utawa nganggo acarisida (didol Kene).
  • Keong lan slug: padha mangan kabeh bagean succulents, nganti kita nilar, kita bakal bisa ngalahake kurang saka sing kita pikirake. Kanggo nindakake? Nambani tanduran nganggo moluskisida utawa gunakake obat sing bisa ngusir moluska, kayata sing diwartakake artikel liyane iki.
  • Mealybugs: dheweke, minangka hama sing paling ngganggu, sing katon saben taun. Dheweke uga mangan SAP, utamane tunas sing luwih enom. Sanajan sampeyan bisa nyopot nganggo serangga anti-mealybug (didol Kene) utawa kanthi bumi diatomasi (didol Kene).
  • Cacing lemah: yaiku larva serangga sing beda-beda sing mangan oyot tanduran. Kanggo ngindhari iki, yen succulents thukul ing pot, substrat anyar kudu digunakake; lan yen lagi ana ing lemah bisa migunani nandur Tagetes patula cedhak nalika ngusir dheweke.
  • Caterpillars: ulat mangan godhong lan sok uga ing gagang. Kanggo ngindhari, utawa nyilikake serangan, luwih becik sampeyan nambani Diazinon.
  • Rodents: dheweke bisa dadi kecanduan spesies tartamtu, kayata Sedum. Kanggo ngindhari iki, sing paling apik yaiku milih obat anti-obat ultrasonik.

Penyakit tanduran sing suket

Sejatine, kalebu ing ngisor iki:

  • Jamur parasit: teyeng, fusarium, rot, botrytis. Kita bakal ngerti apa sing diduweni yen ndeleng bintik-bintik coklat, abang, putih utawa abu-abu. Perawatan kasebut kalebu nglamar fungisida (didol Kene).
  • Bakteri lan Virus: ing succulents, arang banget, nanging bisa nyebabake mozaik warna ing godhong. Perawatan kalebu ngilangi bagean sing kena pengaruh.

Masalah

Masalah sing paling asring dialami yaiku:

Irigasi sing berlebihan

Sukulen ing pot paling disiram nganggo komplong

Overwatering minangka masalah serius sing bisa nyebabake succulents. Mula, yen awake dhewe weruh yen empuk lan yen landhes banget udan, kita kudu ngganti tanah kanggo siji, kayata apung kanthi gambut 30%, lan rawat kanthi fungisida. Opo maneh, kita bakal nyuda frekuensi irigasi, mbanyoni mung nalika lemah garing banget.

Rot

Bisa saka godhong, batang lan / utawa oyot. Kedadeyan nalika kita kakehan irigasi, yen asor lingkungan dhuwur banget, utawa yen tuwuh ing pot kanthi piring ing sangisore banyu.

Kanggo nindakake? Copot bagean sing kena pengaruh, ganti landasan kanggo saluran pembuangan sing luwih apik, lan banyu luwih sithik.

Etolasi

Mengkono yen ora duwe cukup cahya. Godhong lan batang tuwuh luwih akeh tinimbang sing dibutuhake supaya bisa njupuk luwih akeh cahya, tuwuh menyang sumber sing luwih kuat. Kanthi mangkono, dheweke dadi ringkih banget, lan ora suwe dheweke tikungan amarga ora bisa nahan bobote dhewe.

Kudu opo? Tandurake ing papan sing luwih cerah, nanging tanpa srengenge langsung, paling ora kanggo saiki, amarga yen wis ana, mula bakal kobong. Sampeyan kudu biyasa mbaka sethithik. Kajaba iku, yen minangka Haworthia, Gasteria utawa Sempervivum, dheweke mesthi tetep ora bisa dipengini.

Burns

Burns katon nalika tanduran sing ora aklimatisasi langsung kena sunar srengenge, utawa nalika dijaga ing njero omah ing jejere jendhela. Kedadeyan mau meh sewengi, mula yen sampeyan wis gagal, sampeyan kudu nggawa menyang papan sing dilindhungi. Mesthine, elinga yen bintik-bintik kasebut ora bakal ilang; bakal mari, ya, nanging tanduran bakal tetep duwe bintik coklat cilik.

Rustitasitas

Bakal gumantung karo spesies kasebut, nanging mayoritas ndhukung frosts sing ringkih lan sok-sok nganti -2ºC, yen umure mung sithik. Mesthi, dheweke kabeh butuh perlindungan saka udan es.

Desain karo succulents dudu kaktus

Saiki sampeyan wis ngerti akeh tanduran sing subur lan perawatane, sampeyan bisa uga kepengin ngerti cara dekorasi omah utawa kebon karo dheweke, bener? Dadi sadurunge kita wiwiti, aku menehi sawetara tips:

  • Pilihan spesies: penting ukuran diwasa sing kudu digunakake kanggo dekorasi, amarga ora, sajrone medium utawa dawa, sampeyan kudu ngganti desain.
  • Gunakake cuaca: Yen sampeyan pengin duwe ing njaba, pikirake manawa tanduran kasebut ora seneng banget karo adhem, mula yen ana beku ing wilayah sampeyan, sampeyan kudu nglindhungi nganggo kain anti-es.
  • Dheweke ora kekurangan cahya: dheweke bisa dadi sing daksenengi "bayangan sing sumunar", yaiku ing wilayah sing akeh cahya. Saiki, yen sampeyan nandur Lithops, Pleiospilos, utawa tanduran liya sing kepengin srengenge, luwih becik yen kena langsung (mikirake supaya aklimatisasi sadurunge supaya ora kobong).

Terarium

Apa ide sing apik yen duwe taman cilik ing omah sampeyan? Ana akeh succulents sing adaptasi kanthi apik ing papan cilik, kayata akuarium utawa terrarium daur ulang. Sanajan sampeyan ngontrol akeh mbanyoni, priksa manawa substrat garing sadurunge disiram maneh, bisa uga diwenehi wadhah kaca.

Sampeyan bisa tuwuh succulents ing terarium

Gambar - Wikimedia / christopher

 

Sukulen adaptasi karo terarium

Gambar - Flickr / Sonny Abesamis

Sukulen tuwuh kanthi apik ing papan sing sempit

Dekorasi njaba

Contone, ing taman sing ana rock utawa succulent, succulents apik banget, yen iklim kasebut pas lan lemah duwe saluran sing apik banget. Sampeyan uga bisa nggawe komposisi sing apik ing pot lan tanduran. Priksa gambar iki:

Sukulen minangka tanduran kebon sing becik

Gambar - Flickr / FarOutFlora

 

Sukulen ditandur ing pot

Gambar - Flickr / Patrick Standish

Succulents non-kaktus tuwuh gedhe ing pot daur ulang

Kebon vertikal sing suket

Dheweke wis misuwur banget, lan sejatine dheweke katon apik ing endi wae. Sampeyan bisa nggawe nganggo kayu, utawa tuku siji lan cukup nandur tanduran sing paling bisa dicocogake (umume, yaiku tanduran cilik kayata Echeveria, Sempervivum, Pleiospilos, lsp).

Tumbuh tanduran sing subur ing kebon vertikal

 

Sukulen bisa disimpen ing bingkai foto

 

Taman vertikal kanthi succulents tuwuh ing njero omah

Gambar telu iki asale saka Flickr, pangguna FarOutFlora.

Ide dekorasi liyane

Yen sampeyan butuh luwih akeh ide, coba golek. Rasakake:

Yen sampeyan duwe pot asli, pasang tanduran sing suket

Ana akeh succulents sing tuwuh ing lemah

Sukulen sing ditanam ing kebon tuwuh luwih apik

Gambar - Flickr / Michael Coghlan

Apa pendapat sampeyan babagan tanduran iki? Apa sampeyan duwe?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.