Apa tanduran tahan geni?

Wit kayu putih

Sanajan kaget banget, ana tanduran sing bisa urip maneh sawise dadi korban kebakaran, lan uga ana liyane sing mung bisa germin yen wiji kena suhu sing dhuwur banget. Yaiku tanduran sing diarani pirofilat utawa pirofitik.

Apa sampeyan pengin ngerti apa tanduran tahan geni? Ing Gardening On, kita pengin ngerti kabeh babagan ngolah kebon, nanging uga babagan tanduran, mula kita bakal ngenalake sampeyan jinis tanduran sing kepengin weruh.

Apa tanduran pyrophilic?

Iki minangka tanduran sing ngalami evolusi kanggo adaptasi karo habitat sing umum ana kobongan alam, kayata ing alas kayu putih Australia, utawa ing sawetara wilayah ing bawana Afrika.

Nalika sisa-sisa vegetasi mati, pirofit njupuk kauntungan saka awu kanggo dipangan lan tuwuh. Sawetara, nyatane, kudu kena suhu sing dhuwur banget supaya bisa germin, kayadene protein.

Iki minangka salah siji sing digunakake kanggo rebojo, yaiku alas, alas, utawa uga taman. Umume wit tahan geni ditandur kanthi saurutan, wewatesan karo kabeh wilayah; Kanthi cara iki, sampeyan bisa nggawe alangan geni, nglindhungi tanduran sing ora ndhukung, lan mesthine uga kabeh sing ana, kayata omah kayata.

Apa tanduran tahan geni?

Tanduran pirofil diklasifikasikake gumantung saka tingkat adaptasi lan kerusakan sing dialami sajrone kobongan. Amarga alasan iki, kita bakal ngandhani sawetara spesies kanggo saben klompok:

Spesies sing bisa tahan geni

Tanduran iki minangka tanduran sing biasane duwe kulit sing kenthel, tunas apik ing cabang sing dilindhungi, organ ing ngisor lemah kayata bolam, rimpang utawa umbi, lan / utawa lapisan subber sing kandel banget, yaiku jaringan sing mati sing nglindhungi pedalaman tanduran. Yen geni obah cepet, nanging suhune tetep kurang, mula bakal cilaka, nanging bisa urip amarga adaptasi kasebut.

Araucaria auracana

Auracana Araucaria minangka konifer

Gambar - Wikimedia / MdE

La Araucaria auracana utawa pehuén yaiku konifer sing tuwuh alon banget sing duwe kulit kayu sing kandel banget, sing nglindhungi wadhah getah sing larang regane ing njero. Amarga iku, ndhukung geni kanthi apik, amarga sawise kedadeyan penting, luwih gampang koloni wilayah alas liyane. Dhuwuré 50 meter lan batangé kenthel nganti 3 mèter.

Araucaria angustifolia

Arusthaolia Araucaria minangka konifer pyrophilic

Gambar - Wikimedia / Webysther Nunes

La Araucaria angustifolia, dikenal minangka pinus Paraná utawa pinus candelabra, yaiku konifer sing asale saka Amerika Selatan, ing endi tuwuh ing Brasil, Paraguay, Argentina lan Uruguay. Nduwure 10 nganti 35 meter, lan ukurane ukurane antara 50 nganti 120 sentimeter diameter. Pangarep-arep umure nganti 200 taun, lan kabeh isih bisa tahan geni tanpa ana masalah.

Butia yatay

Ana sawetara telapak tangan sing nolak geni, nanging sawetara sing uga Butia yatay. Asale saka Brasil, Paraguay, Uruguay lan sisih lor-lor Argentina, bisa nganti dhuwur nganti 12 meter lan urip nganti pirang-pirang atus, sanajan ana geni.

Tanduran sing thukul saka pangkalane

Tanduran pirofil saka klompok iki yaiku tanduran sing duwe cabang lan godhong sing ora tahan nyala-nyala, nanging baline bisa thukul saka pangkalan, saka batang, oyot, utawa organ ing lemah. Mesthi wae kudu dipikirake manawa bakal thukul utawa ora bakal gumantung banget marang intensitas lan durasi geni: yen kurang ngrusak, luwih gampang tanduran bisa urip.

Cistus

Cistus minangka semak perennial

Gambar - Wikimedia / H. Zell

ing Cistus, dikenal minangka rockrose utawa steppes, minangka shrub pyrophytic sing urip ing wilayah Mediterania. Dhuwuré beda-beda gumantung karo spesies, nanging umume umume ora ngluwihi 2 meter. Kembang kasebut hermaphrodit lan putih.

Eucalyptus

Wit kayu putih tunas sawise ana geni

Gambar - Wikimedia / Mark Marathon

ing kayu putih Wit-witan ijo sing tuwuh cepet banget bisa tekan dhuwur luwih saka 40 meter. Umume padha manggon ing Australia, ing endi wujud alas sing lebat. Akeh-akehe tanduran sing paling tahan geni. Sayange, iku minangka salah sawijining sebab kenapa digunakake akeh kanggo reboisasi, mbebayani tanduran asli.

Nothofagus antarctica

El Nothofagus antarctica, dikenal minangka beech Antartika, minangka wit sing asale saka alas Andean Patagonia, ing antarane Chile kidul lan Argentina kidul-kulon. Tuwuhe antara 10 nganti 25 meter, lan nggawe batang sing cabang cendhak saka lemah.

Woh-wohan lan / utawa wiji tahan geni

Klompok pirofil iki yaiku sing mati sajrone kobongan sing ninggali woh-wohan lan / utawa wiji kasebut. Bagéan udara, yaiku godhong, cabang, lsp. Dheweke ora nolak geni, nanging ora masalah, amarga wiji bakal tunas nalika liwati.

pinus

Pinus pinea, pinus watu

Pinus, sanajan bisa uga katon ora, nanging uga ora ndhukung geni. Nanging wiji-wiji kasebut, dilindhungi ing kerucut utawa »nanas» (ora bakal bingung karo nanas sing bisa dipangan saka tanduran tropis Ananas komosus) bisa germin sawise geni. Untunge, sawetara spesies tuwuh kanthi cepet, kayata Pinus halepensis, Pinus pinaster o Pinus pinea. Kabeh mau yaiku wit ijo sing dhuwure luwih saka 10 meter, lan tuwuh ing meh kabeh jinis lemah.

Protein

Protein germin sawise geni

ing protea Tanduran shrubby umume saka Afrika. Dheweke ngasilake kembang sing apik banget, warna wiwit jambon nganti abang. Nanging, kanggo njaga spesiese, dheweke butuh geni, sawise tanduran ibu bakal mati, nanging wiji bakal tunas.

Salvia rosmarinus (sadurunge iku Rosmarinus officinalis)

Rosemary minangka tanduran sing tahan tahan garing

Gambar - Wikimedia / Frank Vincentz

El Romero minangka tanduran herbal sing asale saka wilayah Mediterania kanthi batang kayu sing tekan dhuwure udakara 1 meter. Godhong kasebut lanceolate, warna ijo lan ngasilake kembang putih, ungu, biru utawa jambon.

Tanduran sing bathi saka geni

Pungkasane, kita duwe klompok tanduran iki, ora tahan geni nanging isih entuk manfaat. Iki bisa uga diarani tanduran pelopor, amarga tanduran kasebut minangka papan sing reupulasi wilayah sing wis dibakar.

Aristida stricta

La Aristida stricta Iki minangka suket sing asli saka Amerika Serikat. Asal-Usulipun tipis, lan warninipun ijo. Dheweke duwe kemampuan luar biasa kanggo njajah tanah sing ngalami geni, mula ing papan asale, umume umume dadi salah siji sing pertama muncul ing lahan sing dibakar.

Epilobium angustifolium

Epilobium angustifolium minangka ramuan sing ngasilake kembang wungu

Gambar - Wikimedia / Σ64

El Epilobium angustifolium minangka ramuan abadi saka belahan bumi sisih lor sing dhuwuré antara 50 sentimeter nganti 2,5 meter. Godhonge lanceolate lan utuh, wernane ijo, lan ngasilake kembang sing dikelompokake ing paku wungu.

Tremuloida populus

Aspen tuwuh sawise ana geni

Gambar - Wikimedia / Tewy

El Tremuloida populus yaiku wit godhong sing diarani aspen. Iki asale saka Amerika Utara, lan bisa tekan dhuwur 35 meter, sanajan perkara normal yaiku ora ngluwihi 20 meter. Batangipun lancip, udakara 30 sentimeter, lan godhong bunder.

Apa sampeyan ngerti manawa ana tanduran sing nolak geni?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.