Lili calla warna (Zantedeschia spp)

Lili calla warna biasane luwih cilik

Lili calla warna-warni minangka tanduran hiasan, mulane dheweke dadi pilihan sing paling disaranake yen sampeyan pengin ngembangake macem-macem warna ing taman utawa ing njero ruangan, sanajan mung sawetara wulan setaun.

Sanajan duwe kembang sing warna-warni, kita ora kudu kuwatir banget nalika njaga, amarga dijaga kanthi cara sing padha karo lily calla putih utawa umume. Apa sampeyan ora ngerti apa sing dadi perhatiane? Ora ana sing kelakon. Sabanjure sampeyan bakal nemokake babagan kabeh, lan ora mung nalika disiram utawa cara mbayar.

Asal-usul warna-warni iku asale saka endi?

Lili calla warna-warni minangka tanduran semi-banyu

Sanajan kita ngira manawa beda-beda, sejatine kita ngomong babagan kultivar sing dikatutake Zantedeschia spp, jinis genos tetanduran rhizomatous ing kulawarga Araceae sing urip kanthi alami ing Afrika. Spesies sing paling umum yaiku Zantedeschia aethiopica, dikenal minangka cala blanca utawa alcatraz, nanging ana liyane sing uga duwe kembang sing apik banget, kayata Zantedeschia elliotiana, sing ngasilake warna kuning.

Nanging warna-warni kasebut katon, sanajan katon padha karo varietas murni, kaya sing kasebut ing ngisor iki, luwih cilik. Nyatane, kita meh bisa ujar manawa dheweke minangka versi kerdil. Lan iku dhuwure lagi wae ngluwihi 50 sentimeter (Zet. Aethiopica bisa tekan kereta bawah tanah). Kajaba iku, godhonge cilik lan sempit, udakara 20 sentimeter dawane 3-4 sentimeter, kanthi utawa ora ana bintik putih.

Yen ngomong babagan kembang, lagi dibentuk dening bract -sawijining godhong sing diowahi sing ngetrapake fungsi kelopak sing padha-. sing ukurane udakara 5-7 sentimeter. Iki bisa dadi kuning, lilac, abang utawa oranye.

Kepiye perawatan kembang lili calla warna?

Iki minangka tanduran sing sampurna kanggo tuwuh ing pot, utawa kanggo nggawe komposisi ing tanduran utawa ing lemah. Dheweke katon apik banget ing endi wae, amarga dheweke uga seneng banget yen ora bakal menehi perhatian.

Nanging ayo ndelok kepiye carane njaga warna-warni kasebut supaya kita bisa nikmati tanpa ana masalah:

Lokasi

Penting banget dununge ing wilayah sing padhang. Yen dikembang ing njobo, kita bakal dilebokake ing semi-shade, ing wayah awan mung surup srengenge langsung.

Yen, ing sisih liya, dheweke bakal ing omah, dheweke kudu dilebokake ing ruangan sing ana jendhela sing mlebu sinar srengenge.

Lemah utawa landasan

Jengkar warna tuwuh kanthi cahya

Lili calla, tanpa preduli saka spesies utawa kultivar, minangka tanduran sing tuwuh ing lemah sing subur lan lemes. Amarga iku, disaranake ing ngisor iki:

  • Yen lagi arep ing pot, gunakake campuran ing ngisor iki: mulsa (didol Kene) + 50% perlite.
  • Yen bakal ana ing lemah, bolongan nandur bakal digawe cukup supaya tanduran wis mateng. Yen lemah duwe saluran pembuangan sing kurang (yaiku butuh wektu suwe banyu bisa diserap), bolongan bakal digawe kaping pindho luwih gedhe, lan bakal diisi karo campuran sing kasebut ing ndhuwur.

Irigasi

Rendhem jengkar warna asring disiram. Iki minangka tanduran semi-banyu, sing butuh lemah supaya udan rada lembab nalika tuwuh lan mekar. Mula, sampeyan kudu ngombe kaping 2 utawa 3 kaping seminggu, kajaba yen wis diwenehi ing njero omah.

Ing njero lemah tetep lembab luwih dawa tinimbang ing njaba, mula sampeyan mung butuh banyu 1, utawa paling ora kaping pindho saben minggu. Yen sampeyan nate nyelehake piring ing sangisore pot, got sawise saben mbanyoni.

Pelanggan

Kanggo mesthekake yen teratai calla kanthi warna ngasilake kembang sing bermutu, lan bisa nganti pirang-pirang dina, luwih becik mbayar wong-wong mau sajrone musim, umpamane nganggo pupuk kanggo tanduran kembang. Saiki, pupuk organik uga bakal migunani banget, kayata ekstrak rumput laut (didol Kene) utawa guano.

Wabah lan penyakit

Tanduran iki duwe mungsuh: siput, siput, tungau laba-laba lan botrytis. Kaloro sing pertama yaiku moluska sing bakal ditemokake ing kebon, teras lan teras, utamane nalika udan, mangan godhong tanduran. Kanggo ngindhari iki, dheweke kudu nganggo obat penangkal, kayata iki.

Ing kasus Laba-laba abang, kita ngomong babagan tungau sing seneng lingkungan garing lan suhu dhuwur, dadi luwih aktif ing musim semi lan musim panas tinimbang taun liyane. Amarga protagonis kita cilik, yen cobwebs katon ana ing antarane godhonge, lan / utawa bintik-bintik warna, kita bisa ngresiki nganggo banyu lan sabun netral.

Pungkasan, botrytis Iki minangka jamur, kajaba katon ing njobo, bisa uga katon ing njero omah amarga seneng asor. Amarga alasan iki, penting supaya lahan kasebut ora dibanjiri, amarga yen ora, jengkar warna bakal lara. Yen kita ngerti yen godhong lan gagang wis bosok, bagean sing kena pengaruh kudu diiris lan diobati nganggo fungisida.

Multiplikasi

Sampeyan bisa ngakehake yen rimpang dipérang, ing pungkasan mangsa. Kanggo nindakake iki, sampeyan kudu nggali, ngresiki sethithik, lan golek benjolan utawa "benjolan", amarga batang bakal thukul saka godhong lan mengko godhong lan kembang. Sawise ditemokake, rimpang dipotong-potong, lan saben wong duwe paling ora ana siji protrusi. Potongan-potongan kasebut banjur ditandur ing pot individu, kanthi landasan kayata vermikulit utawa serat klapa.

Kanggo ngrampungake, dheweke kudu dilebokake ing papan sing padhang nanging tanpa kontak langsung, lan banyu kanthi tliti, nganti lemah lembab.

Tanduran

Iki minangka tanduran sing bakal ditandur ing pungkasan mangsalagi mekar nalika musim semi. Yen sampeyan tuku pot kanthi kembang kembang teratai kanthi kembang, sampeyan bisa mindhah menyang pot utawa ukuran sing luwih gedhe yen ora nggunakake oyot.

Rustitasitas

Kelopak warna kasebut nolak es

Rimpang tahan frost nganti -10ºC. Yen sampeyan manggon ing papan sing adhem, sampeyan kudu nyopot, ngresiki, lan disimpen ing wilayah sing peteng lan garing.

Apa sampeyan seneng karo klambi warna?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.