Tumbuh parsley

Akeh wong sing tuwuh peterseli ing omah

Kabeh wong ngerti manawa peterseli minangka bumbu sing akeh banget sing digunakake para koki ing saindenging jagad. Opo maneh nduweni akeh sifat sing migunani kanggo awak lan gampang ditandur ing omah. Mula, peterseli sing tuwuh dadi ide sing apik yen kasedhiya ramuan aromatik ing taun iki.

Yen sampeyan kepengin tuwuh peterseli, iki minangka artikel sing pas kanggo sampeyan. Kita bakal nerangake cara nandur ramuan aromatik iki, suwene suwene, perawatan sing dibutuhake lan sifat-sifat sing ana.

Kepiye cara peterseli tuwuh?

Parsley bisa ditandur ing pot

Kanggo tuwuh peterseli, kudu ngerti kapan kudu ditindakake. Periode optimal kanggo iki antara wulan Maret lan Juli. Kita duwe pilihan kanggo tanduran iki ing pot, ing lapangan utawa ing meja sing tuwuh. Ing wektu sing cendhak, dhuwuré nganti 30 sentimeter lan sawise kita ngethok parsley, mula tuwuh maneh. Kanggo nyebar, luwih becik nggunakake antara lima nganti pitung wiji. Uga mesthine kudu nampa cahya alami, nanging ora sinar srengenge langsung. Sabanjure, kita bakal menehi komentar babagan langkah-langkah sing kudu ditindakake kanggo tuwuh parsley:

  1. Wiji: Kita bisa tuku wiji peterseli ing sawetara toko kembang utawa kebon. Sadurunge nyebar, kudu direndhem 24 jam.
  2. Sow: Sawise direndhem 24 jam, kita kudu ngubur wiji kanthi ukuran maksimal kaping pindho.
  3. Lokasi: Sing paling becik yaiku nyelehake winih winih utawa pot ing papan sing suhu antara 18 lan 22ºC.
  4. Asor: Penting banget supaya lemah tetep lembab nganti peterseli wiwit tuwuh. Iki biasane kedadeyan sajrone 15 nganti 18 dina.
  5. Tambah: Kita kudu banyu kanthi tliti kanthi tliti nganti tanduran dhuwur nganti wolung nganti sepuluh sentimeter lan entuk godhong loro utawa telu. Disaranake supaya mapan ing semi-shade.
  6. Transplan: Sawise tanduran ketemu karakteristik sing wis kasebut ing titik sadurunge, kudu ditransfer menyang papan sing jelas. Kudu antara 20 lan 25 sentimeter ing antarane saben tanduran.
  7. Wiwit saiki, tanduran iki bisa ditemokake kanthi srengenge sing kebak.

Kepiye cara parsley pot ditanam?

Sanajan prosese meh padha, tanduran peterseli ing pot luwih gampang. Wadah kasebut kudu duwe kapasitas minimal limang liter. Kajaba iku, kaya sing wis dakkandhakake sadurunge, peterseli butuh cahya alami sing ora langsung saka srengenge, mula sing paling apik yaiku nyelehake pot ing cedhak jendhela. Kita bisa nandur parsley ing pot saben taun. Nanging, yen ditandur ing mangsa adhem, wiji bakal luwih suwe bisa germin. Saiki kita bakal ndeleng langkah-langkah sing kudu kita tindakake kanggo tuwuh peterseli ing pot:

Artikel sing gegandhengan:
Kapan lan cara nandur peterseli?
  1. Bumi: Pisanan, kita kudu ngisi pot kanthi lemah khusus kanggo ditandur. Wiji kasebut kudu ditinggalake nganggo lapisan lemah udakara sentimeter ing sisih ndhuwur. Penting supaya lemah tetep lembab nanging kudu ati-ati supaya ora dicampur, paling ora nganti peterseli wiwit thukul. Iki kedadeyan sawise 15 dina ing mangsa panas utawa sewulan ing mangsa adhem.
  2. Kembang: Supaya tanduran tuwuh saya kuwat, luwih becik dipotong kembang, amarga tandurane ringkih. Sanajan kembang kasebut ora digunakake ing level kuliner amarga rasane cukup pait, kita bisa nggunakake wiji kanggo ditandur ing pot liyane.
  3. Panen: Ing mangsa panas, peterseli bakal siap sawise panen sawise rong wulan lan sawise telung wulan yen lagi musim salju. Kanggo nindakake iki, sing kudu dilakoni mung ngethok batang sing dikarepake. Disaranake aja ditindakake sajrone jam paling awan.

Suwene ora tanduran parsley?

Akeh wong sing milih nandur jamu aromatik ing omah

Biasane, peterseli bisa dipanen loro nganti telung wulan sawise ditandur. Kanggo iki, kita bisa ngethok godhong lan gagang miturut kabutuhan. Kita bisa nindakake iki sajrone musim semi lan musim panas, sadurunge es pisanan teka. Sajrone wektu paling adhem taun, kita bisa nglindhungi tanduran kanthi kemul termal.

Sajrone mangsa adhem, pilihan sing paling apik kanggo nggunakake peterseli yaiku ing bentuk garing, amarga ora disaranake ngethok godhong utawa gagang nalika adhem banget. Nanging kepiye carane kita garing? Ing mangsa panas, sadurunge frosts diwiwiti, kita bisa ngethok parsley luwih akeh tinimbang sing dibutuhake lan garing ing oven kanthi suhu medium limang menit. Mengko, peterseli sing wis garing iki bisa disimpen ing toples lan digunakake nalika musim salju.

Artikel sing gegandhengan:
Cara ngrawat peterseli

Minangka kanggo urip peterseli dhewe, umume suwene rong taun. Sajrone tanduran pertama, tanduran iki ngasilake godhong, nalika ing taun kaping pindho ngasilake godhong lan kembang, sadurunge mati. Mula, yen pengin terus duwe peterseli sing seger ing omah, sawise rong taun kita kudu nggunakake winih kembang kanggo nandur maneh lan mbusak kabeh tanduran peterseli sing lawas.

Perawatan peterseli

Yen wis nandur peterseli, ana sawetara aspek sing kudu dipikirake kanggo njaga lan ngrampungake. Kita bakal menehi komentar babagan ing ngisor iki:

  • Ing awal musim gugur, luwih becik disaranake metik batang sing paling kuat.
  • Yen pengin peterseli luwih akeh, kita bisa mbagi tanduran lan ditandur maneh ing pot liyane.
  • Panci kanthi peterseli kudu ana ing njero omah kita utawa ing rak sing cerah.
  • Disaranake potong godhong sing paling rusak.
  • Mbanyoni kudu akeh, nanging kanthi ati-ati banget supaya ora mbanjiri bumi.

Properti saka peterseli

Parsley duwe akeh sifat sing migunani

Napa kita kudu nandur peterseli ing omah? Sayuran iki nduweni serangkaian sifat sing apik banget kanggo awak. Kajaba migunani ing level kuliner, iki uga digunakake kanggo nggawe infus lan duwe sifat-sifat obat tartamtu. Sugih karo mineral, vitamin, kalium lan asam folat, nanging bisa mbantu awak kanthi cara liya:

  • Antioksidan: Parsley sugih karo karoten lan vitamin C.
  • Diuretik: Iki mbantu kita ngilangi cairan sing berlebihan.
  • Pencegahan anemia: Amarga peterseli minangka ramuan aromatik sing sugih ing wesi, mula bisa nyegah anemia. Minangka kasunyatan sing kepengin weruh: 25 gram sayuran iki nyedhiyakake total luwih saka 200 gram daging babi.
  • Sugih karo kalsium

Kaya sing dingerteni, peterseli minangka ramuan gondho sing apik banget kanggo panganan lan akeh panganan. Saiki yen wis ngerti cara tuwuh ing omah, mula mula ora bisa kerja maneh.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.