Jelatang cilik (Urtica urens)

Urtica urens minangka tanduran eri

Sapa sing durung nate ndemek nettle lan weruh manawa kulite saya abang? Reaksi sing ditindakake nalika nggawe awake dhewe salah sawijining prekara sing ora bakal dilalekake, apamaneh yen sensitif banget mula nalika semana kita bakal ngalami pembengkakan sing kurang luwih nyeri. Senadyan iki, disaranake banget kanggo budidaya Urtica urens, amarga ora tuwuh akeh kaya spesies liyane, lan Kajaba iku, akeh kagunane kanggo ngolah kebon.

Kasunyatane, iki minangka tanduran sing bisa mbantu kita nandur taneman tanpa hama, sing bisa narik kawigaten yen saben musim semi lan musim panas uga ana seri parasit, kayata aphid, tungau laba-laba, lan / utawa laba-laba laba-laba. Kupu-kupu putih, sing paling becik gawe cilaka.

Asal lan karakteristik saka Urtica urens

Kembang saka urtica Urtica sithik

Gambar - Wikimedia / Rasbak

Dikenal minangka jelatang sing luwih sithik, minangka ramuan sing bisa ditemokake ing pirang-pirang penjuru dunia, ing lahan sing ditandur utawa ing kebun liar. Iku kalebu genus Urtica lan jeneng ilmiah kasebut yaiku Urtica urens, lan kaya kabeh nettles, tingkat pertumbuhane cepet banget. Ngembangake gagang sing tegak utawa rada condhong, gumantung saka sinar matahari utawa ora kanthi dhuwur maksimal 30 sentimeter. Iki minangka quadrangular, lan saka ing sisih kasebut ana godhong ngelawan kanthi wates untu sing duwe rambut tajem sing ngemot cairan kaustik sing kasusun saka histamin lan asetilkolin ing sisih ngisor.

Iki kalebu spesies monoecious, tegese, saben spesimen ngasilake kembang wadon lan lanang. Wektu ngembang wiwit musim semi nganti musim semi. Kembang sprout ing antarane godhonge cilik banget, mula kadhang kala ora digatekake. Woh-wohan mengko bubar, nalika pertengahan musim semi.

Apa sing diarani nettle?

Urtica urens minangka ramuan obat

La Urtica urens Iki minangka tanduran sing langsung kita tingali lagi tuwuh ing pot utawa ing kebon, umume kita ditarik supaya ora tuwuh terus. Lan luwih becik kita nyopot saka pot, amarga yen kita tinggalake, bakal "nyolong" papan lan nutrisi saka tanduran sing lagi tuwuh. Nanging yen tuwuh ing lemah, sawise maca panggunaan sing bisa diwenehake, sampeyan mikir bisa uga ora dadi ide sing ala yen ditinggalake.

Ing kebon

Kita bisa nyiyapake bubur nettle, sing bakal nglawan macem-macem hama, uga supaya tanduran tetep kuwat. Kajaba iku, iki uga bakal nulungi wiji kanggo germin. Lan kita mung kudu ngetutake langkah iki:

  1. Sing pertama kudu digawe yaiku macerate 1kg tanduran sing dikoleksi sadurunge ngembang utawa 200 gram tanduran garing ing ember kanthi tutup isi banyu 10 liter.
  2. Sawise iku, kita aduk kaping siji utawa kaping pindho saben dina, lan wektu liyane supaya ember tetep ditutup. Dadi seminggu.
  3. Sawise wektu kasebut, kita bakal ngencerake utawa ora kaping pirang-pirang gumantung saka panggunaan sing bakal diwenehake. Contone:
    • Kanggo nyepetake proses kompos: aplikasi undilute.
    • Supaya tanduran tuwuh luwih cepet lan nyegah jamur: diencerke 20 kali lan ditrapake sajrone taun.
    • Nyingkiri lan / utawa ngobati klorosis besi: kita kudu ngencerake kaping 10 lan ditrapake ing landasan utawa lemah.

Ing obat tradisional

Iki minangka tanduran sing duwe akeh sifat obat. Nyatane, bisa digunakake ing:

  • Anemia kekurangan zat besi: sajake sugih wesi.
  • Menses abot: Kanthi ngemot vitamin K, mbantu ngatasi getihen.
  • Penyakit kulit: contone, ing kasus kukul, eksim, ruam, utawa uga ketombe.
  • Tingkat gula getih ngisor: awit iku hipoglikemik.
  • Nambah pencernaan: ora mung migunani yen alon utawa abot, nanging uga kanggo ngobati diare utawa disentri.

Sampeyan mung kudu ngindhari konsumsi yen sampeyan duwe edema sing disebabake masalah jantung utawa ginjel.

Ing pawon

Tanduran Urtica urens dikonsumsi minangka sayuran suwe-suwe. Kanggo ngilangi cairan sing nyengat, sing ditindakake yaiku goyang supaya batang kasebut ora ana ing banyu, kayata ing pot utawa padha. Sampeyan kudu goyangake kanthi kuat, mula aku menehi saran supaya sampeyan nyelehake pot utawa apa wae sing sampeyan gunakake ing wastafel supaya ora nate cipratan ing meja pawon.

Isine mineral kayata fosfor, zat besi, kalsium utawa magnesium, uga vitamin A, C lan K. Tegese, ramuan iki bisa tuwuh.

Kepiye cara nettle sing kurang?

Iwak nettle utawa Urtica sing luwih sithik yaiku tanduran sing tuwuh saya cepet

Gambar - Wikimedia / Salicyna

Yen sampeyan pengin ngerti cara tuwuh Urtica urens, sepisanan sampeyan kudu ngerti sows kudu rampung ing musim semi, yen wis ditetepake; yaiku, nalika suhu antara 15 lan 25 derajat Celcius. Wiji kasebut disemai ing sembarang wiji: pot, baki, wadhah susu, gelas yogurt, ... Elinga yen kudu anti banyu, lan kudu ana bolongan cilik ing pangkalane .

Minangka substrat nggunakake universal kanggo tanduran (didol Kene), utawa mulsa (didol Kene). Nettle sing luwih murah ora nuntut, mula ora prelu rumit karo iki. Mesthi wae, yen wis ngisi winih winih, banyu sadurunge nyelehake wiji ing lumahing. Sabanjure, tambahake lapisan lemah sing lancip, lan lebokake ing njaba, kanthi srengenge kebak.

Wiji dheweke bakal germinal sawise 5 nganti 14 dina. Supaya kabeh tuwuh kanthi bener, penting ora nandur akeh banget, yen ora saingan karo papan lan nutrisi, lan mung sing tuwuh kanthi tuwuh sing luwih dhuwur. Menapa malih, yen sampeyan bisa, luwih becik sijine siji utawa loro wiji saben pot, amarga kanthi dina sing pengin dikoleksi sampeyan bisa dadi luwih tenang, amarga ora bakal mbebayani banget.

Nalika oyot metu saka bolongan ing wiji, nandur ing pot utawa ing sudhut taman sing cerah saengga bisa terus tuwuh kanthi normal.

La Urtica urens Iki minangka ramuan sing duwe macem-macem kagunaan, lan ora diragukan, luwih becik dilindhungi undhang-undhang ing teras utawa ing lemah. Mula, muga-muga kabeh sing wis dakkandhani sampeyan wis kepincut karo sampeyan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.