Vanilla (Vanilla)

Vanilla minangka anggrek

La vanilla Iki minangka anggrek sing ora mung duwe kembang kanthi nilai hias sing dhuwur, nanging uga sawetara kembang wangi sing paling apik. Aroma sing diasilake legi, lan akeh wong sing seneng. Mula aku arep nerangake kabeh babagan tanduran sing ngasilake.

Lan, apa sampeyan ora gelem nandur vanilla ing pekarangan sampeyan? Utawa ing njero omah? Yen ngono, ngerti yen ngurus dheweke bakal mbantu banget sinau supaya tetep sehat, mula mulane uga berkembang.

Apa Vanilla?

Vanilla minangka anggrek

Gambar - Flickr / Tony Rodd

Vanilla minangka jinis anggrek sing asale saka alas tropis ing Afrika, Asia lan Amerika. Umume kalebu terrestrial, nanging ana sawetara sing nggunakake batang tanduran liya kanggo menek. Dadi, dawane bisa nganti 35 meter. Ana akeh sing ngasilake godhong ijo peteng, tekstur sing sederhana lan kulit lan gedhe amarga ukurane luwih saka 50 sentimeter. Saiki, ana liyane sing duwe sisik tinimbang godhong.

Kembangé diklompokaké ing klompok peduncular saka ngisor godhong utawa timbangan, lan cacahé ana 20 nganti 100. Kembang bisa dadi warna putih, ijo, kuning, ijo kuning, utawa warna krim, lan umume diurnal; yaiku, mbukak nalika esuk lan surup nalika srengenge surup banjur layu, ora preduli manawa wis diserbuki utawa ora. Umume spesies sing asale arum, uga ngasilake nektar, mula apik banget kanggo lebah lan manuk kolibri.

Woh iki minangka kapsul sing dawa, padha karo polong utawa polong, dawane nganti 30 sentimeter. Wiwitane ijo, nanging ireng dadi tuwa. Sanalika iku banjur menehi aroma sing kuat. Ing njero ngemot pirang-pirang wiji sing bakal diluncurake nalika kapsul dibukak.

Asal saka vanilla?

Vanilla asale saka spesies kasebut Vanilla planifolia. Nalika ana spesies liya kanthi kembang aromatik, kayata Barbelata vanillaDheweke prakteke mung siji sing biasa nggawe parfum, colognes, lan uga resep kuliner sing beda kayata es krim vanilla, kue, utawa biskuit. Kajaba iku, mung siji sing bisa didol kanggo ditandur. Menapa malih, yen sampeyan pengin, sampeyan bisa entuk saka kene:

Kembang vanila wernané alus, kaya krim, lan diklompokaké dadi kembang mekar nganti dawane 7 sentimeter. Dheweke arum banget, lan sanajan isih mbukak sawetara jam, amarga bisa mikir sawetara dina suwene.

Iki minangka tanduran pendakian, mula penting nalika budidaya, diwenehi tutor sing bisa digunakake kanggo tuwuh. Kajaba iku, ijo, godhonge bakal tetep dipasang ing batang nganti suwe, nganti sethithik mbaka sethithik diganti karo wong liya.

Apa sifat vanilla?

Polong vanilla duwe sifat diuretik, tonik, stimulan lan emmenagog. Kajaba iku, biyen malah digunakake kanggo ngobati sting utawa gigitan kewan sing beracun. Saiki wis dingerteni kaya vitamin B2 lan B3, uga unsur liyane sing penting kayata kalsium, magnesium lan natrium.

Iki uga digunakake kanggo nambah swasana ati, lan kanggo ngatasi rasa lara sing disebabake amarga rematik.

Kanggo apa sing digunakake?

La vanilla duwe sawetara panggunaan, yaiku:

  • Kuliner- Digunakake kanggo nggawe kabeh jinis panganan cuci mulut, kayata kue, es krim, utawa wafel. Iki uga digunakake minangka rasa kanggo omben-omben, kayata Coca-Cola.
  • Parfumery: duwe aroma sing nyenengake, wangi-wangi digawe kanggo pria lan wanita. Sawetara kalebu "Coco" dening Chanel, utawa "Vanilla Field" dening Coty.

Kepiye carane ngrawat tanduran Vanilla?

Tanduran Vanilla ora tahan adhem

Gambar - Flickr / Malcolm Krama

Anggrèk Vanilla asale saka tropis, mula prelu urip iklim bébas saka frost. Saiki sampeyan uga bisa mlebu ing njero ruangan nalika musim salju, nganti musim semi bali. Ayo goleki ing ngisor iki carane ngurus:

Lokasi

  • Luar negeri: kudu dilebokake ing papan teduh, nanging kudu mbutuhake akeh cahya supaya tuwuh amarga yen godhonge dadi kuning.
  • Nang njero: yen arep ana ing njero omah, kita bakal nyelehake ing ruangan sing akeh cahya alami. Kelembapan lingkungan, paling ora ing saubenge tanduran, kudu dhuwur. Amarga iku, disaranake, yen kurang, gelas utawa wadhah liyane sing dilebokake banyu, uga nyemprotake godhong nalika musim panas nganggo banyu sulingan.

Bumi

Lemah kasebut kudu entheng, 'spongy', lan sugih ing bahan organik. Sampeyan uga kudu duwe pH ing antarane 6 lan 7. Mula, yen arep tuwuh ing pot, kita bisa entuk substrat kayata iki, sing bakal ngidini tanduran tuwuh kanthi normal.

Yen sampeyan milih ing kebon, kita bakal nggawe bolongan 50 x 50 cm lan isi karo campuran substrat universal (didol Kene) kanthi lempung 30% (didol Kene) utawa perlite.

Irigasi lan pupuk

Anggrek vanilla utawa vanilla Pancen kudu disiram asring, nggunakake banyu udan utawa kanthi pH antara 6 lan 7. Mung lemah utawa landasan sing kudu disiram, tanpa udan godhong, udakara 3 kali seminggu sajrone musim panas. Sisa mangsa kita bakal nindakake sepisan utawa kaping pindho saben minggu, supaya oyot ora bosok.

Minangka kanggo langganan, kita bisa mbayar nalika musim semi lan musim panas yen ngetrapake pupuk kanggo anggrek (didol Kene).

Multiplikasi Vanilla

Polong vanila manjang

Yen sampeyan pengin ngakehake anggrek vanila sampeyan bisa nindakake kanggo wiji utawa stek ing musim semi. Sanajan kanthi wiji iku rumit, amarga kembang ora mesthi diserbuk, lan sanajan ana, periode panguripan kasebut sithik banget. Saiki, yen sampeyan wani, sampeyan kudu nyebar ing pot utawa nampan kanthi bolongan ing pangkalan, diiseni lemah kanggo bibit (kayadene saka Kene). Sijine ing semi-shade, lan jaga landhesake lembab. Yen kabeh kedadeyan kaya biasane, mula bakal germin udakara telung minggu.

Nanging kanthi stek, cukup gampang yen dibandhingake. Sampeyan kudu ngethok batang sing dawane 1 meter, diresiki nganggo oyot krasan, lan tandur ing pot kanthi vermikulit utawa gambut sing dicampur karo perlite ing bagean sing padha. Banjur, sampeyan kudu nutupi nganggo plastik sing duwe bolongan sithik, lebokake ing semi-shade, lan lemah tetep lembab. Yen kabeh bisa mlaku kanthi apik, dheweke bakal ngilangi sawise seminggu utawa sepuluh dina utawa luwih.

Rustitasitas

Ora tahan adhem. Suhu minimal sing ditahan yaiku 18ºC.

Kepiye carane sampeyan entuk vanilla?

Saka kene, sampeyan bisa entuk tanduran:


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.