Kepiye wektu paling tepat kanggo pupuk wit buah?

Wit apel dibuahi nalika musim semi lan musim panas

Wit woh minangka tanduran sing butuh serangkaian perawatan supaya bisa ngasilake woh-wohan sing akeh, lan salah sijine yaiku pupuk. Nanging ora mung pupuk apa wae sing bisa digunakake, nanging disaranake supaya alami, asale organik, amarga kanggo panganan manungsa.

Nanging, yen iki pertama kaline duwe salah sawijine wit iki, luwih becik kita kepengin ngerti apa wektu paling tepat kanggo pupuk wit buah. Ya, saiki wayahe ngrampungake pitakon kasebut. Banjur kita bakal ngerti kapan kita kudu nambah »panganan» kanggo tanduran sing dikasihi.

Kapan kanggo nyubur wit woh-wohan?

Kabeh tanduran sing ngasilake woh-wohan gedhe, kayata wit-witan, butuh pasokan pupuk sajrone taun. Pupuk iki ora mung bakal mbantu sampeyan panen sing apik banget, nanging uga ngidini sampeyan nggawe cadangan, yen nalika mangsa adhem, sampeyan bakal tetep sehat lan kuat nganti musim semi.

Mulane, ora ana wektu sing pas kanggo mbayar, amarga wis sepisan taun. Sing kedadeyan yaiku nalika musim semi lan utamane musim panas, sampeyan bakal mbutuhake banget amarga nalika tanduran tuwuh nalika woh-wohan tuwuh.

Apa jinis pelanggan sing ana?

Ana rong jinis pelanggan:

  • Latar mburi: kasusun saka pupuk lemah sadurunge ditandur utawa transplantasi wit.
  • Pangopènan: yaiku sing ditindakake supaya tanduran bisa tuwuh kanthi normal, telu utawa kaping papat saben taun tanpa ngatasi dosis.

Kepiye carane mbayar wit buah?

Kanggo mangsuli pitakon iki, luwih becik disaranake ngerti apa gizi sing dibutuhake tanduran lan apa gejala kekurangan lan keluwihan:

Nutrisi sing dibutuhake wit woh

Klorosis minangka masalah umum ing wit-wohan

Gambar - Flickr / Archivo de Planeta Agronómico // Chlorosis ing mandarin.

Dheweke yaiku:

Makronutrien

  • Nitrogen (N): Penting kanggo mbentuk klorofil, mula penting banget nalika tuwuh.
    • Kakurangan: bakal katon dhisik ing godhong tuwa, sing bakal katon kuning. Kajaba iku, pangembangane bakal saya mudhun.
    • Keluwih: tuwuh bakal akeh, nanging batang lan godhonge bakal lemes.
  • Fosfor (P): Iki ngrangsang ngembang lan mateng woh-wohan, lan uga melu tuwuh ing oyot.
    • Kakurangan: bakal katon ing produksi kembang ngisor lan, akibate, woh-wohan. Sampeyan uga bakal sok dong mirsani ing godhong sing luwih tuwa, sing bakal dadi kuning. Godhong anyar bakal luwih cilik lan luwih cilik.
    • Keluwihan: yen ana fosfor sing berlebihan, tanduran nandhang masalah nyedhot zat besi, seng lan mangan.
  • Kalium (K): Penting, supaya tanduran bisa ambegan, amarga melu-melu ing pambukaan lan penutupan stomata (pori-pori) godhong, lan uga luwih tahan kadhemen.
    • Kekirangan: tuwuh alon, lan godhong lawas bakal wiwit duwe tips lan ujung sing garing.
    • Keluwihan: nyegah oyot supaya ora nyerep sawetara gizi, kayata zat besi, seng utawa kalsium.
  • Kalsium (Ca): Iki minangka nutrisi penting kanggo pangembangan woh-wohan wiji, uga jaringan sing tahan.
    • Kakurangan: godhong bakal dadi kuning, diwiwiti karo sing paling enom. Uga, woh-wohan bisa deformasi.
    • Keluwihan: kalsium sing akeh bakal nggawe oyot ora bisa nyerep magnesium, zat besi utawa fosfor.
  • Magnesium (Mg): Tanpa nutrisi iki, tanduran ora bisa ngasilake klorofil. Mula penting kanggo tuwuh godhong uga asale uga woh-wohan.
    • Kurang: yen kurang utawa langka, godhong sing lawas bakal dadi klorosis (nuwuhake saraf dadi ijo utawa ora).
    • Keluwih: yen akeh banget, kalium bisa diblokir.
  • Sulfur (S): iku melu produksi klorofil lan protein. Kajaba iku, bebarengan karo nitrogen, penting kanggo tuwuh.
    • Kekurangan: defisit belerang bakal katon ing godhong enom, sing bakal dadi klorik.
    • Keluwih: yen ana maneh, tuwuh bakal saya gedhe nanging ringkih.

Bahan bakar mikro

Dheweke melu ing ngisor iki:

  • Boron (B): Minangka nutrisi amarga sel bisa dibagi, ana prekara sing penting kanggo tuwuh. Sampeyan uga penting kanggo polinasi, uga pangembangan wiji supaya ngasilake.
    • Kekirangan: gejala kekurangan bakal katon ing wabah anyar. Iki bakal deform lan tuwuh kanthi alon.
    • Keluwih - Tip godhong tuwa bakal dadi klorotik, ireng, utawa coklat.
  • Klorin (Cl): melu-melu ing bukaan lan nutup stata utawa pori-pori godhong, mula penting banget supaya ora ngalami dehidrasi ing tanduran.
    • Kurang: wates godhong bakal kuning, lan bisa nekrotis.
    • Keluwih: godhonge wujud lan dadi klorosis.
  • Tembaga (Cu): Kanthi tembaga, tanduran bisa tuwuh kanthi normal, amarga campur tangan ing ambegan seluler, lan metabolisme protein lan karbohidrat. Kasunyatan menarik liyane yaiku nambah rasa lan warna kembang lan woh-wohan.
    • Kekurangan: godhong enom bakal nuduhake cacat, lan batang bisa uga ora tahan resisten.
    • Keluwih: Yen ana keluwihan, tanduran bakal katon klorosis lan bakal tuwuh luwih alon.
  • Wesi (Fe): Penting banget supaya klorofil bisa diproduksi, mula melu-melu tuwuh ing tanduran.
    • Kekirangan: godhong enom bakal dadi klorosis, dadi vena ijo. Kacepetan pembangunan saya suwe saya alon.
    • Keluwih: bakal tuwuh luwih akeh lan bisa uga luwih cepet, nanging bakal ora bisa tahan.
  • Mangan (Mn): Iki kalebu ing sintesis klorofil, mula penting kanggo tuwuh.
    • Kekirangan: bakal katon ing godhong enom, sing bakal dadi klorik, dadi saraf dadi ijo. Sampeyan uga bakal ngerti manawa tuwuhing saya suwe saya alon.
    • Keluwih - Tip godhong tuwa bakal katon coklat utawa abrit.
  • Molibdenum (Mo): Mo minangka nutrisi sing asring digandhengake karo nitrogen. Karo, campur tangan ing tuwuhing tanduran kanthi ngrangsang produksi klorofil.
    • Kekirangan: langka, nanging yen kedadeyan, godhong dadi klorik, ukurane luwih cilik lan ujunge garing.
    • Keluwih: godhong ngisor dadi kuning lan dadi nekrotik.
  • Seng (Zn): Mbantu metabolisme protein, uga panganan (karbohidrat lan gula) saka tanduran. Iki uga ndadekake luwih tahan suhu sithik.
    • Kekurangan: bakal katon pisanan ing godhong enom, sing bakal tuwuh cacat, luwih cilik lan klorik.
    • Keluwihan: yen ana luwih saka kabutuhane, sawetara nutrisi diblokir, kayata wesi, fosfor, mangan utawa tembaga.

Apa jinis pupuk sing ana?

Kira-kira, yaiku pupuk organik utawa kimia, iki bisa diklasifikasikake miturut bentuk:

Pupuk cair

Yaiku sing didol kanthi bentuk cair, biasane dikemas ing botol sak liter sanajan ana 5 liter utawa luwih. Biasane konsentrasi banget, mula efektifitase cukup cepet (biasane sawetara dina sampeyan wis ngerti manawa tanduran lagi ngrespon). Nanging, risiko overdosis dhuwur banget, amarga jumlah sing dibutuhake sithik banget lan ora angel ngluwihi. Dosis sing dituduhake kudu diencerke ing banyu sadurunge ditrapake..

Nanging, yen digunakake kanthi apik, mula apik banget kanggo tanduran sing ana ing pot amarga kapasitas substrat kanggo ngilangi banyu tetep tetep.

Pupuk ing bubuk utawa granula

Pupuk bubuk utawa granulated yaiku, umume, diluncurake kanthi alon, amarga disiram. Uga karo wong-wong mau Penting maca label ing wadhah supaya ora ana risiko overdosis, nanging sampeyan uga kudu nindakake perkara liya: nyampur karo bumi.

Yen dipikirake, dianjurake luwih akeh kanggo tanduran lemah, amarga iki bakal dadi luwih angel ngrusak oyot. Lan ora liya, yen digunakake kanggo wit buah pot, saluran bisa dadi luwih parah.

Bar

Tongkat kompos umume bahan kimia. Dheweke gampang banget digunakake, wiwit Sampeyan mung kudu pucuk sing dituduhake ing bungkus menyang bumi utawa landasan. Irigasi sing sampeyan wenehake ing wit sampeyan bakal rampung. Nalika nutrisi diluncurake, tanduran bakal luwih apik.

Nanging, apa disaranake luwih akeh kanggo tanduran ing lemah utawa ing pot? Sejatine ora masalah. Mesthine, kudu dielingi manawa, amarga isih cilik, ing kebon utawa ing kebon bisa gampang ilang.

Krasan

Pupuk gawe krasan pantes saben bagean, amarga ora didol ing endi wae (kanthi teknis ya, nanging sampeyan bakal ngerti sebabe aku ngomong kaya ngono). Ing omah, lan utamane ing pawon, ana akeh perkara sing bisa digunakake kanggo pupuk wit buah, kayata:

  • Endhog endhog
  • Kulit gedhang
  • Aku mikir kewan (sing ora dikarepake utawa kadaluwarsa)
  • Awu kayu utawa tembakau (sing rasane adhem. Aja nambah nalika isih panas)
  • Sisan sayur
  • Kantong teh
  • Kompos

Ya Kita ora nyaranake aplikasi ing tanduran sing ana ing pot. (kajaba kanggo endhog, kantong teh lan awu) amarga yen saluran pembuangan digawe saya parah, mbebayani oyot.

Apa pupuk sing paling apik kanggo wit buah?

Pupuk jaran minangka kompos alami

Saka pengalamanku, aku nyaranake nggunakake pupuk organik sing efektif kanthi cepet sajrone wulan sing luwih panas taun iki (guano), lan alon alon (pupuk kandhang, kompos) ing mangsa adhem. Ngopo Amarga ing musim semi lan musim panas yaiku nalika wit kudu pakan luwih akeh, nalika ing wulan adhem, tuwuh prakteke bakal ilang.

Ing nursery lan toko kebon sampeyan bakal nemokake macem-macem jinis pupuk, sing bisa diklasifikasikake miturut asal-usul organik utawa senyawa (umume diarani pupuk kimia). Diwenehake ing Tanduran iki ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan, lan kaya sing wis kasebut ing wiwitan artikel iki, disaranake nggunakake pupuk organik.

Saiki, iku ora ateges bahan kimia ora disaranake, kaya triple 15, amarga wis rampung. Kasunyatane, pancen apik banget (lan migunani) nalika wit kasebut mbutuhake sawetara nutrisi. Nanging ati-ati, dheweke kudu digunakake kanthi cara sing tepat, ngetutake pandhuan sing kasebut ing kemasan lan ngurmati periode aman.

Dadi kompos apa wae bakal nggawe sampeyan tepat ing wektu sing tepat 🙂, kaya ing ngisor iki:

Pupuk majemuk

Dheweke iku Saliyane ngemot nitrogen, fosfor lan kalium, uga duwe mikronutrien. Kanggo nggunakake sing bener, pandhuan kudu ditindakake ing huruf kasebut, amarga overdosis bisa nyebabake fatal.

Sampeyan bisa entuk Kene.

Ekstrak rumput laut

Iki minangka pupuk sing dipikolehi saka budaya bakteri, ganggang lan sayuran liyane. Dheweke ngemot protein, fittohormon, uga mineral penting liyane, nanging alkalin banget, mula ora disalah gunakake. Kanggo liyane, kontribusi asring banget (umpamane, saben rong wulan) bakal mbantu wit buah supaya luwih produktif lan tahan.

Sampeyan bisa tuku Kene.

guano

El guano iku ora liya yaiku rerehe manuk laut, utawa lawahe. Iki akeh banget nutrisi, kayata nitrogen, fosfor lan kalium, dadi menarik kanggo wit buah. Ditambah maneh, wis konsentrasi banget, mula sampeyan mung kudu nambah jumlah sekaligus kanggo ndeleng asil.

Cukup Kene granulated.

Wit woh butuh pupuk biasa

Muga-muga artikel iki migunani kanggo sampeyan 🙂.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

9 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Francisco ngandika

    Halo Monica, aku seneng karo kaca sampeyan babagan menehi informasi babagan wit-witan uga ing kebon.

  2.   Nestor Zunun ngandika

    Halo, aku pengin ngerti pupuk apa sing dakkanggo ing guanabano, udakara setaun setengah. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Nestor.
      Sampeyan bisa mbayar nganggo produk organik: pupuk kandhang, guano, endhog lan cangkang gedhang. Kene sampeyan duwe informasi luwih lengkap.
      A Salam.

  3.   Juli ngandika

    Halo HYY Aku lunga tuku wit buah ing nursery lan pamilikku ngandhani yen ora nuwuhake pupuk wit nalika nandur amarga nuwuhake penyakit, lan uga dadi malas lan ora nambah oyot sing pengin ngembang. Apa sing bener babagan iki? Matur nuwun
    Taun kepungkur telung wit mati, padha garing aku. Apa aku bisa nandur ing papan sing padha yen oyot dijupuk?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Julio.
      Perkara sing biasane yaiku kedadeyan sing beda: tuwuh kanthi luwih akeh kekuwatan, nyebar oyot lan oyot kanthi apik.

      Yen wis setaun, ya. Ekstrak oyot lan voila 🙂

      A Salam.

  4.   Andrea ngandika

    Halo… Aku nandur akeh wit buah, 10% wit sing ditandur…. mung wit apel, wit plum lan persik sing menehi woh yen sithik banget .... Dheweke ora duwe umur luwih saka 3 taun, gegayutan karo ukuran sing sithik banget, kompos, pupuk, lsp. Aku bisa nglamar, ing plot tetanggan wit buah menehi akeh woh lan meh kabeh. Matur suwun sadurunge kanggo tanggepan.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Andrea.

      Ya ora kabeh wit padha 🙂. Contone, sanajan ana wong loro sing manggon ing kutha sing padha tuku loro wit jeruk sing umure padha lan ditandur ing lemah, masing-masing ana ing plot dhewe, kemungkinane salah siji saka loro kasebut bakal ngasilake woh sadurunge liyane.

      Tanah sampeyan bisa uga ora duwe nutrisi kaya plot liyane, utawa wit sampeyan ora duwe perawatan sing beda tinimbang liyane. Oalah, kanthi 3 taun isih enom banget. Aku dhewe duwe rong plum: siji wis 4 taun, lan liyane 1. Siji sing wis 4 taun kepungkur wiwit metokake woh, lan umure paling ora lima taun.

      Pupuk alami sing apik lan efektif yaiku guano, nanging tututi pandhuan ing kontainer amarga wis konsentrasi banget. Yen sampeyan bisa entuk, pupuk pitik minangka salah sawijining sing paling apik, nanging aja disiram tanduran yen seger (luwih becik ditinggalake ing srengenge sawetara dina nganti garing).

      Greetings.

  5.   Mariano arzalluz ngandika

    Aku kudu pupuk wit almond lan dheweke nyaranake nindakake ing musim salju kanthi 100 gm saka triple 15 dikubur ing sikil tanduran, yaiku wit-witan sing ditandur ing lapangan setaun kepungkur lan dhuwure antara 70 nganti 1.5 meter

    Bener?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hello Mariano.

      Ya, nanging sejatine sampeyan bisa nggunakake jinis pupuk liyane. Contone, dheweke guano iku alami lan sugih banget nutrisi (NPK lan liya-liyane), lan uga efektif banget. Utawa pupuk pitik, angger wis garing.

      Ora perlu nggunakake pupuk. Yen sampeyan seneng, mesthine ya. Nanging sampeyan kudu ngerti manawa ana produk liyane sing ekologis lan ora ngrusak lingkungan, kayata sing kasebut.

      Greetings.