Cemara Natal (Abies nordmanniana)

Cemara Natal urip ing gunung

Gambar - Wikimedia / Paul

ing wit cemara natal Dheweke minangka salah sawijining conifer paling dhuwur sing bisa ditemokake ing alas ... nanging uga ing kebon yen duwe sawetara taun 🙂. Tingkat pertumbuhane alon, nanging sabenere karakteristik sing nggawe dheweke istimewa, amarga iki menehi kesempatan kanggo nikmati taun-taun kepungkur.

Iki dudu tanduran kanggo kabeh wong, nanging yen sampeyan duwe lapangan sing jembar lan sabar, utawa sampeyan pengin ngerti apa cemara Natal lan apa sing kudu sehat. ing ngisor iki sampeyan duwe file lengkap 🙂.

Asal lan ciri

Wit cemara Natal ora tahan panas

Gambar - Vascoplanet.com

Protagonis kita minangka konifer ijo sing asale saka Kaukasus lan Asia Minor sing asmane ilmiah Nordmanniana abies. Dheweke misuwur dikenal minangka cemara Natal, cemara Kaukasia, cemara Normandia, utawa cemara Nordmann. Dhuwuré bisa nganti 60 meter, kanthi bantalan piramida kurang luwih. Batang kasebut lurus, kanthi kulit abu-abu sing greyish, lancip spesimen enom lan retak kanggo wong diwasa.

Godhonge dawa 2 nganti 3cm kanthi jembaré 2mm lan kandel 0,5mm, kanthi warna ijo mengkilap. Kembang kembang jalu lanang ijo-ijo, lan sing wadon ijo ijo. Kerucut bentuke silinder, dawane 10-20cm kanthi ambane 4-5cm, lan resin.

Macem-macem

Loro dikenal:

  • Abies nordmanniana subsp. Nordmannian: dikenal minangka Kaukasia cemara. Kaya jeneng umume, asale saka Kaukasus, khusus saka wilayah pegunungan. Uga bisa ditemokake ing sisih lor Turki. Godhong sing paling lembut ditutupi kembang.
  • Abies nordmanniana subsp. equi-trojani: dikenal minangka cemara Turki. Dununge ana ing pegunungan Turki sisih Lor-Kulon. Godhong enom iku glabrous.

Kajaba iku, kudu dipikirake manawa cenderung hibridisasi karo spesies Abies liyane, kayata cemara Spanyol.

Apa sing dadi perhatiane?

Godhong cemoro Natal kanthi warna ijo lan ijo

Yen sampeyan pengin duwe salinan wit cemara Natal, disaranake sampeyan menehi perawatan ing ngisor iki:

iklim

Sadurunge ngerti manawa tanduran sing dikepengini bisa urip kanthi apik ing wilayah kita, kudu ngerti apa kahanane iklim kanggo ngindhari kejutan. Ing cilik saka Nordmanniana abies, yaiku wit sing mung apik ing wilayah sing adhem, kanthi musim panas sing adhem lan mongso adhem kanthi frost lan asor dhuwur.

Lokasi

Mesthi wae kudu ing luar negeri, ing semi-bayangan. Iki minangka tanduran sing kudu ngrasakake musim, yen godhonge bakal tiba lan kemungkinan ora bakal pulih.

Bumi

Lemah kasebut kudu subur, rada asam (ora ngidinke watu gamping), lan saluran pembuangan sing apik banget. Yen ora ngono, kita kudu nggawe bolongan paling ora 1m x 1m, tutup nganggo bolong lan isine substrat sing tuwuh kanggo tanduran asam (kayata iki) dicampur karo perlite ing bagean sing padha. Kanggo campuran, kita uga bisa nambah 10 utawa 15% humus cacing (entuk Kene) kanggo nambah kesuburan lemah.

Iki ora ditandur ing pot, kajaba isih enom, utawa nalika semana kita ora duwe tanduran, sing uga kedadeyan 🙂. Ing kahanan kasebut, lapisan pertama arlite utawa kerikil vulkanik kudu ditambahake, banjur diisi karo gambut ireng 60% + 30% perlite + 10% humus cacing tanah.

Pelanggan

Kompos guano bubuk mung apik kanggo cemara Natal

Bubuk guano

Wiwit awal musim semi nganti pungkasan musim panas Sampeyan kudu mbayar Pupuk organik, kaya guano (sampeyan bisa tuku Kene), sewulan sepisan.

Multiplikasi

Multiply dening wiji ing musim gugur (Kudu adhem sadurunge germin). Langkah-langkah kanggo tindakake yaiku:

  1. Kaping pisanan, tupperware plastik bening kanthi tutup diisi karo vermikulit sing wis lembab sadurunge.
  2. Bibit kasebut banjur disebar lan disiram nganggo tembaga utawa belerang supaya jamur oportunistik ora rusak.
  3. Banjur ditutupi lapisan vermikulit.
  4. Banjur, tutup dipasang lan tupperware dilebokake ing kulkas, ing bagean sing dipasang sosis, susu, lsp.
  5. Sepisan seminggu lan nganti musim semi, tupperware bakal dicopot lan tutupe bakal dicopot sedhela supaya udhara digawe anyar.
  6. Ing musim semi, wiji kasebut bakal ditandur ing pot kanthi medium tuwuh kanggo tanduran asem.

Yen kabeh bisa mlaku kanthi sukses, kabeh bakal germin ing musim iki.

Rustitasitas

Nolak nganti -17ºC, nanging ora bisa urip ing iklim panas.

Apa gunane?

Wit cemara Natal akeh digunakake kanggo dekorasi omah ing wulan Desember / Januari

Gambar - Wikimedia / 4028mdk09

Ornamental

Cemara Natal minangka tanduran kanthi nilai hias sing gedhe, mula kultivar »Penyebar emas» menang penghargaan saka Royal Hortikultural Society. Dheweke apik banget minangka spesimen sing diisolasi, utawa kanthi jajaran.

Kajaba iku, sanajan ora bisa ditindakake (amarga umume yen mengko dadi wadhah uwuh), dheweke minangka wit cemoro klasik sing ana ing omah nalika preinan Natal. Kene sampeyan duwe informasi babagan carane supaya dheweke bisa urip ing preinan.

Ekstraksi spesimen uga log ing habitat kasebut dilarang.

Madera

Kayune putih lan alus, mula digunakake kanggo nggawe kertas.

Apa sampeyan mikir babagan wit cemara Natal?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.