Dhaptar wit kanthi oyot agresif

Melia minangka wit kanthi oyot invasi

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

Nalika milih wit sing bakal ditandur ing kebon utawa ing papan liya, saliyane menehi informasi babagan spesies lan kekuwatane, salah sawijining perkara sing paling penting sing kudu ditindakake yaiku ngerteni apa oyot kasebut. Yen ora dipikirake, risikone tuku sing paling ora cocog kanggo wilayah kita pancen akeh.

Supaya ora ana masalah kita bakal ngandhani endi wit-witan sing oyot agresif. Iki dudu pilihan sing ala, nanging ing kebon cilik bisa nyebabake masalah serius sajrone jangka utawa dawa, mula mung disaranake ditandur kanthi wiyar, paling ora sepuluh meter saka kolam lan omah.

Acacia

Acacia saligna minangka wit sing makutha nangis

Gambar - Wikimedia / Alvesgaspar

Wit-witan lan shrubs saka genus Acacia Iki minangka tanduran sing umume urip ing wilayah sing ora udan udan, mula oyot bisa ngasilake banyu. Mengkono, dheweke bakal tuwuh, bisa ngukur luwih saka limang meter. Dhuwure tanduran udakara 5 nganti 15 meter gumantung saka spesies kasebut, lan bisa dadi ijo (kaya ing acacia saligna) utawa deciduous (Tortilla akasia).

Dheweke ndhukung pruning kanthi apik, lan uga frost. Dheweke ora nuntut ing lemah, nanging luwih becik dheweke duwe saluran sing apik.

Hippocastanum Aesculus (Chestnut Jaran)

Chestnut jaran minangka wit godhong

El kastanye jaran iku wit godhong gedhe tenan, sing gampang dawane 30 meter lan berkembang makutha kanthi diameter 5 utawa 6 meter. Godhonge luwih gedhe tinimbang tangan manungsa, ukurane udakara 30 inci kanthi dhuwure 25 inci luwih utawa kurang. Iki kalebu 5 utawa 7 leaflet ijo, nanging katon kuning ing musim gugur. Sajrone musim semi, dheweke ngasilake kembang sing dikelompokake ing kembang putih.

Babagan kasebut dudu spesies invasiif, nanging amarga ciri khas kasebut kudu ditandur ing kebon gedhe, supaya bisa dijaga minangka spesimen sing terisolasi. Pruning ora dianjurake, amarga yen bakal ilang daya tarik. Nolak nganti -18ºC, lan bisa disimpen ing lemah lempung anggere duwe saluran sing apik.

Fagus (Beech)

Beech minangka wit gedhe

Gambar - Flickr / Peter O'Connor aka anemoneprojectors

ing beech yaiku wit godhong sing Dhuwure umure 20 nganti 40 meter. Batangipun bentuke silinder lan kandel, lan cabangipun makutha inggilipun sawetara meter. Tandurane alon-alon, nanging amarga susunan godhonge sing horisontal, bisa njupuk sinar srengenge supaya bisa nyegah tanduran liyane tuwuh ing sakiwa tengene. Godhong iki umume ijo, nanging dadi kuning utawa abang nalika tiba.

Dheweke urip ing papan kanthi iklim sedheng, ing lemah asam utawa rada asam, jero lan saluran banyu sing apik banget. Dheweke nolak nganti -18ºC.

Eucalyptus

Wit kayu putih duwe oyot agresif

Gambar - Wikimedia / Mark Marathon

ing kayu putih Wit mau minangka wit-witan sing ing negara kaya Spanyol ditandur akeh ing jaman biyen, nanging saiki lagi kurang digawe. Alasane yaiku kajaba tuwuh kanthi cepet, ana sawetara spesies sing nyerang. Sanajan duwe akeh kautaman (tuwuh kanthi cepet, tahan geni), sampeyan kudu mikir kaping pindho sadurunge nandur siji ing kebon: butuh akeh papan. Dheweke bisa nganti dhuwur luwih saka 40 meter, lan oyote luwih saka sepuluh meter.

Gumantung saka spesies kasebut, bisa tahan adhem lan frost tanpa ana masalah. Contone, dheweke Eucalyptus gunnii nganti -14ºC, nanging Eucalyptus deglupta mung urip ing iklim tropis.

Fraxinus (Wit awu)

Wit awu duwe oyod sing dawa banget

Gambar - Wikimedia / Mark Marathon

ing wit awu Wit kasebut minangka wit sing tuwuh kanthi cepet, biasane godhong, sanajan ana perennial. Dhuwuré antara 15 lan 20 meter. Batang kasebut lurus, kanthi bentuk silinder, lan makutha dibunderaké, menehi iyub-iyub sing nyenengake. Godhongé ijo lan kasusun saka leaflet ijo sing dadi kuning nalika musim gugur.

Iki minangka tanduran sing kudu paling adoh saka pipa, amarga oyute tuwuh sepuluh meter utawa luwih. Dheweke nolak nganti -15ºC umume.

Ficus

Ficus minangka wit sing butuh papan

Gambar - Wikimedia / Mark Marathon

Sakbenere kabeh wit ing genus Ficus duwe oyot invasi, kajaba kultivar kerdil kayata Ficus benjamina »Kusut» Malah bisa disimpen ing pot amarga ukurane cilik (dhuwure 1 utawa 2 meter). Nanging sisane minangka tanduran, umume umume ijo sanajan ana pangecualian, sing kudu ditandur adoh saka pipa lan omah.

Ukurane nganti 10 nganti 20 meter, lan kanthi makutha sing luwih kurang dibunderake, dheweke menehi warna. Sawetara spesies, kayata Ficus carica, ngasilake ara sing bisa dipangan. Uga tahan frosts nganti -7ºC lan pruning.

Melia azedarach

Melia minangka wit gedhe

Gambar - Flickr / Scamperdale

La melia Wit iki minangka godhong kembang sing akeh digunakake kanggo dekorasi kebon lan dalan, amarga makutha ora mung akeh cabang, nanging uga bentuk kaya payung, menehi iyub-iyub sing nyenengake. Ndhuwur udakara udakara 12 meter. Godhonge wis pinnate ganjil, dawane 15 nganti 45 sentimeter, lan ing musim gugur padha dadi kuning sadurunge tiba. Kembang mekar ing musim semi, ngasilake kembang lilac sing dikelompokake ing panikel.

Umur umure udakara 20 taun, yen pruning - utamane drastis- bisa dihindari. Nolak nganti -17ºC.

Populus (poplar utawa poplar)

Populus canescens minangka wit godhong

Gambar - Wikimedia / GuentherZ

ing popar utawa popar yaiku wit godhong sing tuwuh udakara 10 nganti 30 meter. Batange lempeng, meh padha karo kolom, lan cabange godhonge godhong sing godhong-godhongan sing godhong-godhongan sing godhong-godhongan lan ijo, Sajrone musim semi, kembang mekar, ngasilake catkin lanang lan wadon kanthi spesimen sing beda.

Dheweke seneng wilayah sing lembab utawa semi-lembab, mula urip apik banget ing papan sing asring udan. Dheweke tahan es nganti -18ºC.

Salix (Willows)

Wit salix pengin banyu akeh

Gambar - Wikimedia / Dalgial

ing saos yaiku wit semi-godhong lan semak sing tekan dhuwur udakara 15 meter. Tanduran iki apik banget ing kebon gedhe, amarga kanopi bisa ngukur luwih saka 5 meter, saengga menehi warna. Salajengipun, sawetara spesies kayata Salix babylonica padha nolak banyu banyu.

Mesthine, pruning saya ringkih banget supaya ora bisa ditindakake. Nanging yen ora, tahan frosts nganti -18ºC.

Ulmus

Ulmus glabra minangka wit godhong

Gambar - Wikimedia / Melburnian

ing wit elm yaiku wit godhong utawa semi-godhong sing bisa ngukur antara 10 lan 45 meter gumantung karo macem-macem. Makutha kasebut dibunderaké, rada mbukak, lan padatan karo godhong ijo cilik sing dadi kuning utawa kemerahan ing musim gugur.

Sanajan cocok banget kanggo kebon gedhe, sampeyan kudu ngerti manawa ana spesies sing dadi korban graphiosis, sawijining penyakit sing disebabake jamur Ceratositis ulmi Iki ditularake dening kumbang saka genus Hylurgopinus (ing Amerika) lan Scolytus (ing Eropa). Dheweke nolak nganti -18ºC.

Zelkova

Zelkova minangka wit godhong

Gambar - Wikimedia / タ ク ナ ワ ン

ing zelkova Dheweke minangka elma Cina, sanajan uga ditemokake ing Eropa kidul. Wujudane kaya elm sejati, mula gampang disalahake. Udakara 20 nganti 40 meter, lan gawe batang kandel diameteripun nganti 4 meter ing sawetara kesempatan. Makutha amba, branched, lan godhong ijo medium sing malih dadi abang sadurunge tiba.

Kaya elms, dheweke nolak es sing kuwat nganti -18ºC. Pruning uga ora cilaka anggere ora drastis.

Apa sampeyan ngerti wit-witan liyane sing oyot agresif?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   criolla1@bellsouth.net ngandika

    Informasi sing apik banget kanggo ngerti apa sing kudu ditandur.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun, criolla1. Tujuane kita yaiku: mbantu wong ngerti apa sing kudu ditandur utawa ditandur ing pot utawa kebon.

  2.   Alicia Susana Ceballos ngandika

    Aku duwe aguaribay ing trotoar. Wis pirang-pirang taun kepungkur. Ora dhuwur banget lan aku isih ngiwa nilar cabang sing munggah.
    Apa oyot bisa nyebabake masalah suwe-suwe?
    Dheweke crita yen pipa saluran pembuangan mbukak liwat trotoarku !!!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Alicia.

      Ya, oyot Schinus (genus sing aguaribay) bisa nyebabake masalah yen ditandur ing cedhak pipa.

      Greetings.